Autor |
Wiadomość |
bert04
|
 Re: Istota grzechu..
wybrana napisał(a): Jeszcze pragnę dopowiedzieć.
Jezus żyjąc na ziemi, był i Bogiem i człowiekiem. Po śmierci, jest duchem. Jest Bogiem, a jeżeli człowiekiem, to tylko w duchowej formie człowieczeństwa. No dobra, małymi kroczkami zbliżamy się do doprecyzowania. Przypomnę moją systematykę z TEGO POSTU: bert04 napisał(a): 1) uważasz, że Jezus był Bogiem przed Wcieleniem 2) Wcielenie, jest połączeniem natury Boga i człowieka (poprawka przyjęta)
- do tej pory jest zgodne z chrześcijańską ortodoksją
3) śmierć Jezusa jest też końcem jego człowieczeństwa. 4) czas między śmiercią a Zmartwychwstaniem... ciągle nie wiem 5) Zmartwychwstanie jest "w Duchu", więc od tej pory Jezus bezapelacyjnie jest Duchem i Bogiem.
Teraz korygujemy: 3) po śmierci mamy dwie możliwości: 3a) Jezus jest Bogiem-Duchem 3b) Jezus jest Bogiem-Duchem oraz człowiekiem-duszą (duchem) (Wersja 3b jest znowu ortodoksyjna) 4) jak wyżej albo 4a) tylko Bóg albo 4b) Bóg i człowiek (dusza/duch) 5) Po Zmartwychwstaniu Jezus jest tylko Bogiem-Duchem (Tylko takie wypowiedzi wybranej widziałem, więc nie widzę powodów dawać opcji innej) A więc co się stało w momencie Zmartwychwstania? Zobaczmy dwie możliwości: 3a) -> 4a) -> 5) Oznacza to, że w momencie Zmartwychwstania... nic się nie dzieje! Człowiek w tym wariancie "zginął" w momencie Męki. A Zmartwychwstanie to tylko... ewaporacja resztek cielesnych ku zdziwieniu kobiet, co to chciały namaścić ciało. 3b) -> 4b) -> 5) Tu jest jeszcze gorzej, bo oznacza to nie tylko dezintegrację cielesnych pozostałości Jezusa. Oznacza to też likwidację jego ludzkiej duszy! W tym wypadku termin "Zmartwychwstanie" jeszcze mnie pasuje, powinno być "Zniszczenie". I serio nie wiem, jak św. Paweł mógł za czymś taki tęsknić.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz maja 11, 2017 14:40 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Ciekawe jest spotkanie Zmartwychwstałego z Apostołami, gdzie Jezus mówi: "duch nie ma kości i ciała, a Ja mam". @wybrana Jak rozumiesz powyższe?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz maja 11, 2017 14:44 |
|
 |
chwat
|
wybrana napisał(a): chwat napisał(a): Hi hi To co @wybranej pasuje do jej herezji, to wie. Niepasująca reszta jest tajemnicą.
@wybrana, kochasz Pana Jezusa tylko duchowo? Zbyt dużo nie masz do powiedzenia. Krótko i zwięźle. Herezja. Cytuj: A ty jak kochasz - fizycznie? Ale to nie ja mówiłem o podziale na fizyczność i duchowość, więc nie wyjeżdżaj mi z fizycznością. To nie moja "teologia". Jeszcze kto gotów pomyśleć, że stosujesz trik odpowiadania pytaniem na pytanie, bo nie masz odpowiedzi  To Ty mówiłaś o łączności TYLKO duchowej, więc mam prawo prosić o doprecyzowanie. Kochasz Pana Jezusa myślą i uczynkiem, czy tylko myślą (duchowo)?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Cz maja 11, 2017 14:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): wybrana napisał(a): chwat napisał(a): Hi hi To co @wybranej pasuje do jej herezji, to wie. Niepasująca reszta jest tajemnicą.
@wybrana, kochasz Pana Jezusa tylko duchowo? Zbyt dużo nie masz do powiedzenia. Krótko i zwięźle. Herezja. Cytuj: A ty jak kochasz - fizycznie? Ale to nie ja mówiłem o podziale na fizyczność i duchowość, więc nie wyjeżdżaj mi z fizycznością. To nie moja "teologia". Jeszcze kto gotów pomyśleć, że stosujesz trik odpowiadania pytaniem na pytanie, bo nie masz odpowiedzi  To Ty mówiłaś o łączności TYLKO duchowej, więc mam prawo prosić o doprecyzowanie. Kochasz Pana Jezusa myślą i uczynkiem, czy tylko myślą (duchowo)?chwat, rzucasz oskarżenia, więc określ, co jest dla ciebie herezją - proszę o konkrety. Czym jest dla ciebie duchowość? czy duchowość ograniczasz do myśli? Odpowiedzi napisałam bardzo dużo, więc przeczytaj je ze zrozumieniem, bo robisz to bardzo chaotycznie.
|
Cz maja 11, 2017 15:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wybrana napisał(a): A ty wiesz? Ja wiem: Cytuj: W grobie ciałem, w Hadesie duszą jako Bóg, w Raju z łotrem, a na Tronie byłem z Ojcem i Duchem Świętym, wszędzie będący i wszystko wypełniający. Wiem to nie dlatego, że sobie skleciłem na kolanie jakąś teorię, której nie potrafię do końca wyjaśnić, ale dlatego, że taką naukę otrzymałem. Cytuj: Miedzy męką a zmartwychwstaniem Jezus występował w duchowej formie człowieczeństwa. Czyli Zmartwychstanie było tak naprawdę zniszczeniem resztki człowieczeństwa, jaka została po śmierci? Cytuj: Jeżeli się mylę, to mnie popraw. Od jakiegoś czasu próbują Cię tutaj poprawić mądrzejsi ode mnie. Ale Ty i tak wiesz swoje.
|
Cz maja 11, 2017 15:31 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
wybrana napisał(a): medieval_man napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie do @wybranej. -najprostszą definicją zmartwychwstania jest życie na nowo tego, kto wcześniej zmarł (tak, wiem, że to niepełna definicja teologiczna)
Skoro w NT mówi się, że Jezus zmartwychwstał to, kto według wybranej zmartwychwstał? - czy zmartwychwstał człowiek? - czy zmartwychwstał Bóg?
Jeśli twierdzić, że człowiek nie zmartwychwstał to znaczy, że jak pisze Św.Paweł: "A jeżeli Chrystus nie zmartwychwstał, daremna jest wasza wiara i aż dotąd pozostajecie w swoich grzechach".
Jeśli twierdzić, że zmartwychwstał Bóg, czy to znaczy, że Bóg też umarł na krzyżu? Przez trzy dni nie było drugiej osoby Trójcy? Na krzyżu umarł Jezus - człowiek. Zmartwychwstał i jest Jezus Bóg - II osoba Trójcy. A nie widzisz, że to się kupy nie trzyma? Umarł człowiek, a zmartwychwstał Bóg. Jak mógł zmartwychwstać Bóg, skoro nie umarł Bóg? Zmartwychwstać może tylko ten, kto umarł. Jeśli ktoś nie umarł, nie musi zmartwychwstawać. Sama piszesz, że umarł człowiek. Umarł i nie zmartwychwstał? To kto zmartwychwstał? Bóg, który nie umarł? wybrana napisał(a): Błędne jest myślenie, że Jezus zasiadł po prawicy Ojca w ludzkim ciele. Jezus jest Duchem. Unicestwił swoje ludzkie ciało, zabierając je, bo w ten sposób dał świadectwo, że nie umarł - tylko dalej żyje.
Skąd wniosek (pokaż mi to w Biblii  ) że unicestwił swoje ciało?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz maja 11, 2017 15:39 |
|
 |
chwat
|
wybrana napisał(a): chwat, rzucasz oskarżenia, więc określ, co jest dla ciebie herezją - proszę o konkrety. Dla mnie herezją jest to, co mieści się w słownikowym znaczeniu słowa "herezja" a z drugiej strony w chrześcijańskiej doktrynie. Swoje herezje wygłaszałaś chyba sto razy, mówiąc że Jezus po śmierci nie jest człowiekiem tylko duchem. Jest to niezgodne z chrześcijańską doktryną. Cytuj: Czym jest dla ciebie duchowość? czy duchowość ograniczasz do myśli? Widzę, że @wybranej zrobiła się luka w herezji, bo przerzuciła się na odpowiadanie pytaniem na pytanie  Niestety ale to TY wygłaszałaś teorie o duchowej łączności i duchowości Jezusa po śmierci itp., więc to JA teraz proszę o wyjaśnienie owych duchowości. Proszę o wyjaśnienie co kryje się za słowem "duchowość" używanym do tej pory przez @wybraną. Przypuszczam, że @wybrana po zadaniu poprzedniego pytania, zaczęła się drapać po głowie i zastanawiać, czym ta duchowość naprawdę jest i gdzie się kończą i łączą duchowość i fizyczność i doszła do wniosku, że tak właściwie to podział jest niewykonalny (podobnie jest z duchowością Jezusa, którą @wybrana głosi) No to teraz najmądrzejszą odpowiedzią jaka jej przyszła do głowy było odbicie piłeczki pytaniem "a ty?"  Cytuj: Odpowiedzi napisałam bardzo dużo, więc przeczytaj je ze zrozumieniem, bo robisz to bardzo chaotycznie. Napisałaś bardzo dużo herezji i bredni, których nie potrafisz wyjaśnić. Przeczytałem je ze zrozumieniem i zrozumiałem, że są bredniami. A czy te herezje i brednie mam ochotę czytać chaotycznie czy nie, to moja sprawa i mimo wszystko pozostają bredniami.
|
Cz maja 11, 2017 16:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): wybrana napisał(a): medieval_man napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie do @wybranej. -najprostszą definicją zmartwychwstania jest życie na nowo tego, kto wcześniej zmarł (tak, wiem, że to niepełna definicja teologiczna)
Skoro w NT mówi się, że Jezus zmartwychwstał to, kto według wybranej zmartwychwstał? - czy zmartwychwstał człowiek? - czy zmartwychwstał Bóg?
Jeśli twierdzić, że człowiek nie zmartwychwstał to znaczy, że jak pisze Św.Paweł: "A jeżeli Chrystus nie zmartwychwstał, daremna jest wasza wiara i aż dotąd pozostajecie w swoich grzechach".
Jeśli twierdzić, że zmartwychwstał Bóg, czy to znaczy, że Bóg też umarł na krzyżu? Przez trzy dni nie było drugiej osoby Trójcy? Na krzyżu umarł Jezus - człowiek. Zmartwychwstał i jest Jezus Bóg - II osoba Trójcy. A nie widzisz, że to się kupy nie trzyma? Umarł człowiek, a zmartwychwstał Bóg. Jak mógł zmartwychwstać Bóg, skoro nie umarł Bóg? Zmartwychwstać może tylko ten, kto umarł. Jeśli ktoś nie umarł, nie musi zmartwychwstawać. Sama piszesz, że umarł człowiek. Umarł i nie zmartwychwstał? To kto zmartwychwstał? Bóg, który nie umarł? wybrana napisał(a): Błędne jest myślenie, że Jezus zasiadł po prawicy Ojca w ludzkim ciele. Jezus jest Duchem. Unicestwił swoje ludzkie ciało, zabierając je, bo w ten sposób dał świadectwo, że nie umarł - tylko dalej żyje.
Skąd wniosek (pokaż mi to w Biblii  ) że unicestwił swoje ciało? Dlaczego śmierć Jezusa porównujesz do śmierci Boga. Jezus jest II osobą Trójcy Świętej. Bóg Ojciec jest I osobą. BÓG OJCIEC nie żył na ziemi. Żył Jego Syn JEZUS CHRYSTUS, który był i człowiekiem i SYNEM BOŻYM. Czy ty podważasz istnienie Trójcy Świętej, podważasz wiarę chrześcijańską? BÓG OJCIEC, SYN BOŻY, DUCH ŚWIĘTY- trzy osoby, ale JEDEN BÓG.
|
Cz maja 11, 2017 16:24 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
chwat napisał(a): Widzę, że @wybranej zrobiła się luka w herezji, bo przerzuciła się na odpowiadanie pytaniem na pytanie  Na jedne pytania odpowiada pytaniem (myśli, że w ten sposób obroni swoje herezje, a innych zrobi głupimi), na inne milczy skwitowawszy, że odpowiedzi już były. wybrana napisał(a): Dlaczego śmierć Jezusa porównujesz do śmierci Boga. Jezus jest II osobą Trójcy Świętej. Bóg Ojciec jest I osobą. BÓG OJCIEC nie żył na ziemi. Żył Jego Syn JEZUS CHRYSTUS, który był i człowiekiem i SYNEM BOŻYM. Co wg Ciebie znaczą słowa Jezusa (wytłuszczone): Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie?(J 14,9)Czekam też na odpowiedzi na moje trzy pytania.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz maja 11, 2017 16:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Ciekawe jest spotkanie Zmartwychwstałego z Apostołami, gdzie Jezus mówi: "duch nie ma kości i ciała, a Ja mam". @wybrana Jak rozumiesz powyższe? Małgosiu, będąc pełna szacunku dla twojej wiedzy, pozwól, że poproszę cię o wyjaśnienie. Mamy 4 Ewangelie - Św.Mateusza, Św.Marka,Św.Łukasza, Św.Jana. Na końcu każdej Ewangelii nasi Ewangeliści opisują ukazywanie się Jezusa po śmierci. Gdy Maria Magdalena i druga Maria przyszły do grobu Pańskiego, to według jednego opisu ujrzały Jezusa, według drugiego opisu ujrzały młodzieńca, według trzeciego opisu ujrzały dwóch mężów, według czwartego opisu ujrzała Maria Magdalena ogrodnika i dopiero później poznała, że jest nim Jezus. Dlaczego w tak ważnym wydarzeniu nie ma spójności? - znasz odpowiedz? Dlaczego w każdej Ewangelii Apostołowie inaczej opisują inaczej - ukazanie się Jezusa jedenastu uczniom, oraz inaczej opisywane wniebowstąpienie? Czy ty Małgosiu tak jednoznacznie potrafisz to wyjaśnić? Apostołowie pragnęli nam tą prawdę przekazać najlepiej jak potrafili, ale czynili to na piśmie bardzo długo po śmierci Jezusa i dlatego ta forma ujęcia tego samego zdarzenia czasem się różniła. Prawdą jest to, że Jezus był Synem Boga Żywego. Narodził się na ziemi jako człowiek, by dać nam świadectwo wiary, by zjednoczyć nas z Bogiem, by umrzeć za nasze grzechy i ofiarować nam zbawienie. Prawdą jest, że mimo cielesnej śmierci, Jezus żyje i mieszka po prawicy Boga Ojca Wszechmogącego Stworzyciela Nieba i Ziemi. Prawdą jest to, że Jezus jest z nami mocą Ducha Świętego i żyje w nas. A Królestwo Jego nie ma końca i obejmie ziemię.
|
Cz maja 11, 2017 16:45 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
wybrana napisał(a): Dlaczego śmierć Jezusa porównujesz do śmierci Boga. Jezus jest II osobą Trójcy Świętej.
Po kolei, bo widzę, że nie nadążasz. Czy Jezus nie był Bogiem? Czy Jezus nie umarł? Czy to znaczy, twoim zdaniem, że Bóg umarł? A porównuję, bo skoro twierdzisz, że Jezus, jako Bóg zmartwychwstał, to logicznie musiał, jako Bóg umrzeć. Nie ma zmartwychwstania bez śmierci. Z tym chyba się zgadzasz? A może Jezus nie umarł, ale zmartwychwstał, nigdy nie umierając? W końcu jest Bogiem i może wszystko? wybrana napisał(a): Bóg Ojciec jest I osobą. BÓG OJCIEC nie żył na ziemi. Żył Jego Syn JEZUS CHRYSTUS, który był i człowiekiem i SYNEM BOŻYM.
Dziękuję za pouczenie. Stwierdzasz więc, że Syn Boży jest Bogiem, czy nie jest Bogiem? Skoro umarł na krzyżu, to zmarł jako Bóg? wybrana napisał(a): Czy ty podważasz istnienie Trójcy Świętej, podważasz wiarę chrześcijańską? BÓG OJCIEC, SYN BOŻY, DUCH ŚWIĘTY- trzy osoby, ale JEDEN BÓG. Tego nikt, moje dziecko, przynajmniej w Krk nie kwestionuje. Przestań powtarzać banały, odpowiadaj na pytania.
|
Cz maja 11, 2017 16:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): chwat napisał(a): Widzę, że @wybranej zrobiła się luka w herezji, bo przerzuciła się na odpowiadanie pytaniem na pytanie  Na jedne pytania odpowiada pytaniem (myśli, że w ten sposób obroni swoje herezje, a innych zrobi głupimi), na inne milczy skwitowawszy, że odpowiedzi już były. wybrana napisał(a): Dlaczego śmierć Jezusa porównujesz do śmierci Boga. Jezus jest II osobą Trójcy Świętej. Bóg Ojciec jest I osobą. BÓG OJCIEC nie żył na ziemi. Żył Jego Syn JEZUS CHRYSTUS, który był i człowiekiem i SYNEM BOŻYM. Co wg Ciebie znaczą słowa Jezusa (wytłuszczone): Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie?(J 14,9)Czekam też na odpowiedzi na moje trzy pytania. Czyli taki wniosek, że ty Małgosiu z wykształcenia katechetka, nie uznajesz Trójcy Świętej ? Czy katolicy nie uznają Trójcy Świętej? To jeszcze dwa pytania zadane do powyższego. Proszę o odpowiedź - konkretną.
|
Cz maja 11, 2017 16:52 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
wybrana napisał(a): Małgosiu, będąc pełna szacunku dla twojej wiedzy, pozwól, że poproszę cię o wyjaśnienie. Nie zaczynaj od kadzenia mi, a odpowiedz na zadane przeze mnie pytania. Wówczas porozmawiamy i na ten temat. wybrana napisał(a): Czyli taki wniosek, że ty Małgosiu z wykształcenia katechetka, nie uznajesz Trójcy Świętej ? Wniosek wzięty z czapy, jak wszystkie Twoje teorie. Nie próbuj ze mną takich podjazdów. Odpowiedz na pytania, które Ci zadałam.
|
Cz maja 11, 2017 17:05 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
wybrana napisał(a): Czyli taki wniosek, że ty Małgosiu z wykształcenia katechetka, nie uznajesz Trójcy Świętej ? Czy katolicy nie uznają Trójcy Świętej? To jeszcze dwa pytania zadane do powyższego. Proszę o odpowiedź - konkretną.
Czemu robisz z siebie głupka? Przecież Małgosiaa nigdzie nie dała pretekstu, by o to ją oskarżać. Ty chyba naprawdę masz problemy z rozumieniem tego, co napisane. Odpowiedz mi lepiej: - czy Jezus jest Bogiem? - czy Jezus jest człowiekiem? - czy Jezus umarł jako człowiek? - czy Jezus umarł jako Bóg? - kto zmartwychwstał: Jezus jako Bóg czy Jezus jako człowiek?
|
Cz maja 11, 2017 17:07 |
|
 |
chwat
|
U @wybranej pojawia się "wniosek" o nieuznaniu Trójcy.
@wybrana składa się niestety z samych "wniosków". Albo wniosków własnych herezji, albo wniosków herezji wciskanej komuś w usta. Faktów zero. Konkretów zero. Odpowiedzi zero.
|
Cz maja 11, 2017 17:09 |
|
|
|