| Autor |
Wiadomość |
|
pedziwiatr
|
A w zakonczeniu psalmista wola: "W Bogu dokonamy czynow pelnych mocy: i On podepcze naszych nieprzyjaciol" 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Pt lip 13, 2007 16:27 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Niestey pasuję 
|
| Pt lip 13, 2007 18:55 |
|
 |
|
Vroo
|
pedziwiatr napisał(a): Dodam moze, ze jest to jedyny psalm sposrod 150 o tak pesymistycznym charakterze w koncowej jego czesci.
Psalm 120?
"Gdy ja mówię o pokoju, tamci prą do wojny."
No to przyznam, że przejrzałem końcówki wszystkich Psalmów. :-) Jeśli nie ten, to już naprawdę nie wiem. ;-)
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
| Pt lip 13, 2007 20:20 |
|
|
|
 |
|
pedziwiatr
|
W takim razie napiszcie, czy mam podac odpowiedz i kto zadaje nastepne pytanie?
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Pt lip 13, 2007 21:52 |
|
 |
|
vesper
|
Wydaje mi się, że może chodzić jedynie o psalm "Po klęsce", chyba 60, ale głowy nie dam...
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
| Pt lip 13, 2007 22:01 |
|
|
|
 |
|
Vroo
|
Myślę że powinieneś odpowiedzieć, bo inaczej wszystkie 150 psalmów wymienimy. ;-)
A pytanie zadaj Ty, lub np. osoba, która podała numer najbliższy odpowiedzi?
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
| Pt lip 13, 2007 22:03 |
|
 |
|
vesper
|
vesper napisał(a): Wydaje mi się, że może chodzić jedynie o psalm "Po klęsce", chyba 60, ale głowy nie dam...
Ups, ta odpowiedź już padła, sorry...
A czy dopuszcza się odpowiedź "Nie ma Psalmu, w którym psalmista nie miał by żadnej nadziei" ? Nawet w takim 49 (50) trochę jest...
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
| Pt lip 13, 2007 22:06 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
Vesper, gdyby tak bylo, jak mowisz, moje pytanie byloby niesmacznym zartem wzgledem wszystkich tych, ktorzy chca brac udzial w tych zgadywankach  Tak jak napisalam poprzednio, wsrod 150 psalmow znajduje sie jeden jedyny, w ktorym psalmista nie ma wizji na przyszloc, nie ma zadnej nadziei, a mimo to wielbi Boga 
|
| Pt lip 13, 2007 22:16 |
|
 |
|
Donna
|
Ja wiem, ja wiem, psalm 108 
|
| Pt lip 13, 2007 23:04 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
Donna, to rowniez nie ten psalm 
|
| Pt lip 13, 2007 23:55 |
|
 |
|
elka
|
pedziwiatr napisał(a): Vesper, gdyby tak bylo, jak mowisz, moje pytanie byloby niesmacznym zartem wzgledem wszystkich tych, ktorzy chca brac udzial w tych zgadywankach  Tak jak napisalam poprzednio, wsrod 150 psalmow znajduje sie jeden jedyny, w ktorym psalmista nie ma wizji na przyszloc, nie ma zadnej nadziei, a mimo to wielbi Boga 
hmmm, to ja juz nic nie rozumiem  z dotychczasowych wyjaśnień pędziwiatra zrozumiałam, że to ma być psalm w którym nie ma nadziei nawet Pan tej nadziei nie daje - wszyscy takiego psalmu szukali
myślę, pędzi, że chyba zbyt trudno ci wyjaśnić, o co w tym psalmie ma chodzić i jakiego mamy szukać  może go po prostu podaj  [/b]
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| So lip 14, 2007 7:43 |
|
 |
|
Aragg
|
pedziwiatr napisał(a): A w zakonczeniu psalmista wola: "W Bogu dokonamy czynow pelnych mocy: i On podepcze naszych nieprzyjaciol"  Donna napisał(a): Ja wiem, ja wiem, psalm 108  pedziwiatr napisał(a): Donna, to rowniez nie ten psalm 
Zakończenie psalmu 108 brzmi:
"W Bogu dokonamy czynów pełnych mocy
i On podepcze naszych nieprzyjaciół."
Czyli to co napisałeś wcześniej... więc jakim cudem to nie jest ten psalm? o.O
_________________ Panie, naucz nas się modlić.
Łk 11,1
Nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny, i ślepy, i nagi.
Apokalipsa wg św. Jana 3,17
|
| So lip 14, 2007 8:55 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
elka napisał(a): hmmm, to ja juz nic nie rozumiem  z dotychczasowych wyjaśnień pędziwiatra zrozumiałam, że to ma być psalm w którym nie ma nadziei nawet Pan tej nadziei nie daje - wszyscy takiego psalmu szukali myślę, pędzi, że chyba zbyt trudno ci wyjaśnić, o co w tym psalmie ma chodzić i jakiego mamy szukać  może go po prostu podaj  [/b]
elka, ale to jest dokladnie to, o co pytam, psalm o wydzwieku pesymistycznym. Wielbienie Boga a pokladanie w Nim nadziei to przeciez dwie rozne sprawy. W pytaniu napisalam wyraznie, ze psalmy sa wspaniala szkola modlitwy, a psalmista, mimo, ze widzi wszystko czarno i nie zwraca sie juz do Pana o pomoc, to i tak Go wielbi.
A na pw poproszono mnie, bym jeszcze chwile poczekala, wiec umowmy sie, ze po powrocie do domu za dwie godziny, o ile nie bedzie prawidlowej odpowiedzi, napisze, o ktorym psalmie mowa 
|
| So lip 14, 2007 12:04 |
|
 |
|
Paschalis
|
Psalm 89.
_________________ www.onephoto.net
|
| So lip 14, 2007 22:47 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
Paschalis
To teraz Ty zadajesz pytanie 
|
| So lip 14, 2007 23:14 |
|
|
|