Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
arcana85
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Apokalipsa c. d.
Czwarty rozdział to wizja tronu Boga Wszechmogącego JHWH. Piąty opisuje przekazanie przez JHWH zwoju potomkowi Dawid/barankowi - czyli Chrystusowi.
Chrystus odbiera od Boga zwój z orędziem. Źródłem orędzia jest więc sam JHWH (por. Ap. 1:1) 7 "On poszedł, i z prawicy Zasiadającego na tronie wziął księgę (zwój - Vocatio))."
Jedynie Chrystus jest godzien otworzyć zwój z racji swoich zasług w realizacji zamierzenia JHWH. To on oddał swe życie by dla Boga kupić z ziemi ludzi którzy będą królować w niebiosach. 9 "I taką nową pieśń śpiewają: «Godzien jesteś wziąć księgę (zwój) i jej pieczęcie otworzyć, bo zostałeś zabity i nabyłeś Bogu krwią twoją [ludzi] z każdego pokolenia, języka, ludu i narodu, 10 i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami, a będą królować na (nad - Vocatio) ziemi».
Niebiańskie stworzenia oddają cześć JHWH i Barankowi: 13 A wszelkie stworzenie, które jest w niebie i na ziemi, i pod ziemią, i na morzu, i wszystko, co w nich przebywa, usłyszałem, jak mówiło: «Zasiadającemu na tronie i Barankowi błogosławieństwo i cześć, i chwała, i moc, na wieki wieków!»
Wizja ta wyraźnie rozróżnia "zasiadającego na tronie" od "baranka" To "zasiadający na tronie" jest źródłem orędzia (jak w Ap. 1:1). To nie "zasiadający na tronie" oddał swe życie lecz "baranek". Niebiańskie istoty oddają chwałę zarówno "zasiadającemu na tronie" Bogu Wszechmocnemu jak i "barankowi" który wiernie wykonał wolę Boga. (nigdzie w Biblii nie jest powiedziane by to Bóg Wszechmocny oddał za nas swoje życie)
Szósty rozdział to szarża czterech jeźdźców a także opis strachu, który padnie na niegodziwców: "16 I mówią do gór i do skał: «Padnijcie na nas i zakryjcie nas przed obliczem Zasiadającego na tronie i przed gniewem Baranka, 17 bo nadszedł Wielki Dzień Jego gniewu, a któż zdoła się ostać?» Vaocatio podaje "bo nadszedł - dzień - wielki gniewu ich"
Przekład BT trochę semantycznie ujednolicił "zasiadającego na tronie" i "baranka". Oryginał mówi o gniewie ich obu. Nic dziwnego że u tych doskonałych istot ogrom niegodziwości popełniany przez złych ludzi wywołuje słuszny gniew.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt mar 13, 2015 12:24 |
|
|
|
 |
wojwek
|
Witam serdecznie. Jeśli chodzi o rozróżnienie Osób Boskich, to można to porównać do ludzkiego ciała (Bóg jest nieodgadniony i ciężko Go ogarnąć zmysłami lecz choć trochę może sie uda ), a mianowicie Głowa i dwie ręce. Głowa (Ojciec), ręce (Jezus, Duch Święty). Jedno i to samo ciało lecz inne członki. Ręce bez głowy uczynić nic nie mogą.
|
Śr mar 25, 2015 16:30 |
|
 |
merkaba
|
dlaczego faryzeusze oskarżają jezusa o bluźnierstwo?
Ktokolwiek bluźni imieniu Pana, będzie ukarany śmiercią. Cała społeczność ukamienuje go” (Kpł 24,16). W Nowym Testamencie, a zwłaszcza w Ewangelii św. Marka, grecki czasownik „bluźnić” - blasfemein oraz odpowiadający mu rzeczownik blasfemia są używane w znaczeniu religijnym w sposób dość jednorodny i wyraźny.
Określają one wystąpienie przeciw mocy Boskiej poprzez jej odrzucenie lub przypisanie jej komu innemu. Uczeni w Piśmie zarzucają Jezusowi uzurpację tego, co może tylko Bóg: odpuszczenie grzechów (Mk 2,7). On z kolei ostrzega ich przed bluźnierstwem przeciwko Duchowi Świętemu z powodu oskarżenia, że egzorcyzmy dokonywane są mocą szatana (Mk 3,29; por. 3,23-27). Arcykapłan zarzuca Jezusowi bluźnierstwo w kontekście słów o zasiadaniu Syna Człowieczego po prawicy Mocy (Mk 14,64). Rzeczownik „bluźnierstwo” występuje w mowie Jezusa na temat tego, co może uczynić nieczystym (Mk 7,14-23); na koniec w ten sposób jest zakwalifikowane wystąpienie Jego przeciwników, którzy, szydząc wprost z Jego godności Mesjasza i Króla Izraela, nie wierzą w Jego moc zbawiania, objawioną w publicznej działalności (Mk 15,31)
|
Cz mar 26, 2015 10:41 |
|
|
|
 |
Derech
|
wojwek Cytuj: Witam serdecznie. Jeśli chodzi o rozróżnienie Osób Boskich, to można to porównać do ludzkiego ciała (Bóg jest nieodgadniony i ciężko Go ogarnąć zmysłami lecz choć trochę może sie uda ), a mianowicie Głowa i dwie ręce. Głowa (Ojciec), ręce (Jezus, Duch Święty). Jedno i to samo ciało lecz inne członki. Ręce bez głowy uczynić nic nie mogą. Witaj przykład jaki podałeś ma pewne braki , mianowicie głowa nie może być jednocześnie rękoma podobnie ręce nie mogą być jednocześnie głową . W Trynitarnym założeniu trzy istoty tworzą jednego i tego samego Boga ,nawet w tedy kiedy są rozpatrywane jako odrębne od siebie osoby .
|
Pt kwi 10, 2015 21:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Derech napisał(a): Witaj przykład jaki podałeś ma pewne braki , mianowicie głowa nie może być jednocześnie rękoma podobnie ręce nie mogą być jednocześnie głową . Oczywiście chrześcijanie trynitarni nigdy nie twierdzą, że Ojciec jest Synem, a Syn jest Ojcem. Ale Derechowi nie przeszkadza ten fakt w rzucaniu kłamliwych oskarżeń. Cytuj: W Trynitarnym założeniu trzy istoty tworzą jednego i tego samego Boga Trynitarianie z całą pewnością nie twierdzą, że Bóg jest "tworzony". Ale ten fakt nie przeszkadza Derechowi w rzucaniu kłamliwych oskarżeń. Co to znaczy?
|
N kwi 12, 2015 16:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dawna pisownia obecnego zaimka "wtedy" ("tedy", "w ten czas"), używana jeszcze w XIX wieku.
|
N kwi 12, 2015 17:01 |
|
 |
Derech
|
zefciuCytuj: Oczywiście chrześcijanie trynitarni nigdy nie twierdzą, że Ojciec jest Synem, a Syn jest Ojcem. Ale Derechowi nie przeszkadza ten fakt w rzucaniu kłamliwych oskarżeń. Trynitarianie wymyśli sobie bajeczkę że Ojciec to ktoś inny niż Bóg  zatem może Ty odpowiesz na moje pytanie : Czy Bóg jest Ojcem ? Cytuj: Trynitarianie z całą pewnością nie twierdzą, że Bóg jest "tworzony". Ale ten fakt nie przeszkadza Derechowi w rzucaniu kłamliwych oskarżeń. Pierwszy raz słyszę o takim fenomenie . aby ktoś mówił o Bogu Ojcu że jest tworzony Pismo św nigdzie nie oddziela tytułu Bóg od Ojca dla tego też mamy w Słowie Bożym takie określenia jak Bóg Ojciec . Słowo Boże podaje jednoznaczną definicję ,, jedynym Bogiem który nie jest przez nikogo zrodzony ect.. jest tylko Bóg Ojciec . Kto zatem nie jest tym że Ojcem nie nie jest Bogiem .
|
N kwi 12, 2015 17:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Derech napisał(a): Trynitarianie wymyśli sobie bajeczkę że Ojciec to ktoś inny niż Bóg  Oczywiście łżesz. Trynitarialnie nigdzie czegoś takiego nie twierdzą. Jeśli twierdzą - wskaż gdzie. Pismo Święte mówi, że ojcem kłamstwa jest szatan. Cytuj: Pierwszy raz słyszę o takim fenomenie . aby ktoś mówił o Bogu Ojcu że jest tworzony  Sam wymyśliłeś to sformułowanie. Bawią Cię własne bluźnierstwa? Pisz po polsku. Cytuj: Słowo Boże podaje jednoznaczną definicję ,, jedynym Bogiem który nie jest przez nikogo zrodzony ect.. jest tylko Bóg Ojciec . Proszę wskazać siglum biblijne tego cytatu. Pismo Święte wyraźnie mówi, co grozi tym, którzy coś do niego dopisują. Cytuj: Kto zatem nie jest tym że Ojcem nie nie jest Bogiem . Proszę zadać to pytanie jeszcze raz. Tym razem po polsku.
|
Pn kwi 13, 2015 12:45 |
|
 |
Derech
|
zefciuTrynitarianie wymyśli sobie bajeczkę że Ojciec to ktoś inny niż Bóg zewciu odpowiada Cytuj: Oczywiście łżesz. Trynitarialnie nigdzie czegoś takiego nie twierdzą. Jeśli twierdzą - wskaż gdzie. Pismo Święte mówi, że ojcem kłamstwa jest szatan. Czy ty czasem zastanawiasz się nad tym co piszesz ?  a oto twoje poparzenia odpowiedź Cytuj: Oczywiście chrześcijanie trynitarni nigdy nie twierdzą, że Ojciec jest Synem, a Syn jest Ojcem. Ale Derechowi nie przeszkadza ten fakt w rzucaniu kłamliwych oskarżeń. Tutaj przeczysz że Ojciec nie jest Bogiem Zatem proste pytanie Jest Ojciec Bogiem czy nie jest Bogiem ? zaznacz właściwa odpowiedź Cytuj: Proszę wskazać siglum biblijne tego cytatu. Pismo Święte wyraźnie mówi, co grozi tym, którzy coś do niego dopisują. Uważasz że można sobie dopisywać do Słowo Bożego własne nauki ? 5 Moj 4:2 Niczego nie dodacie do tego, co ja wam nakazuję, i niczego z tego nie ujmiecie, przestrzegając przykazań Pana, waszego Boga, które ja wam nakazuję. Obj 22:18,19 Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; (19) a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze Jakie stanowisko zajmowali apostołowie ? 1 Kor 4:6 Mówiąc to, miałem na myśli, bracia, mnie samego i Apollosa, ze względu na was, abyście mogli zrozumieć, że nie wolno wykraczać ponad to, co zostało napisane, i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 2 Jan 1:9 Kto się za daleko zapędza i nie trzyma się nauki Chrystusowej, nie ma Boga. Kto trwa w niej, ten ma i Ojca, i Syna. Cytuj: Proszę zadać to pytanie jeszcze raz. Tym razem po polsku. Może powinieneś zapisać się na kurs czytanie ze zrozumieniem ? przemyśl to sobie skoro proste stwierdzenie sprawiają ci tyle problemów ? Pismo święte stwierdza że tym jedynym Bogiem jest Ojciec 1 Kor 8:6 wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, za pośrednictwem którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy. Apostoł Paweł jasno pisze że tym jednym Bogiem jest Ojciec Efz 4:6 jeden Bóg i Ojciec wszystkich, który jest ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich. Jeżeli Jezus jest Bogiem ale nie jest Ojcem Bogiem to w ilu ty Bogów wierzysz ? Proszę o podanie wersetu gdzie mogę przeczytać iż w Bogu są osoby Pan Jezus jest pośrednikiem między Bogiem a ludzkością czytamy że wstawia się On za wierzącymi do Boga Rz 8: 34 Któż będzie potępiał? Jezus Chrystus, który umarł, więcej, zmartwychwstał, który jest po prawicy Boga, Ten przecież wstawia się za nami.W wersecie tym mamy dwie informacje a) Pan Jezus zajmuje w niebie miejsce po prawicy Boga b) jako pośrednik i arcykapłan wstawia się do Boga Hebr 9: 24 Albowiem Chrystus nie wszedł do świątyni zbudowanej rękami, która jest odbiciem prawdziwej, ale do samego nieba, aby się wstawiać teraz za nami przed obliczem Boga; Jeżeli Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec to do kogo się wstawia ? Czy w chwili wstawianie się do Boga przestaje być Bogiem ? 
|
Pn kwi 13, 2015 23:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Derech napisał(a): Trynitarianie wymyśli sobie bajeczkę że Ojciec to ktoś inny niż Bóg Wbrew temu, co twierdził Twój idol - kłamstwo powtórzone 1000 razy nie staje się prawdą. No i znowu gówniarska praktyka przekręcania nicka. Myślałem, że już przestałeś, ale Ci wróciło. Cytuj: Czy ty czasem zastanawiasz się nad tym co piszesz ? Odpowiesz jakoś na to? Cytuj: a oto twoje poparzenia odpowiedź Prosiłem o pisanie po polsku. Cytuj: Tutaj przeczysz że Ojciec nie jest Bogiem  Przeczę, że Ojciec nie jest Bogiem. Czyli (prawo n-krotnego przeczenia) twierdzę, że Ojciec jest Bogiem. Właśnie tak twierdzę. Ty usiłujesz mi wmówić coś innego. Cytuj: Zatem proste pytanie Jest Ojciec Bogiem czy nie jest Bogiem ? zaznacz właściwa odpowiedź Prowadzisz tę dyskusję wystarczająco długo, by wiedzieć, że zdaniem Trynitarian Ojciec jest Bogiem. Cytuj: Uważasz że można sobie dopisywać do Słowo Bożego własne nauki ? To Ty właśnie powyżej napisałeś, że w Biblii jest fragment, którego tam nie ma. Cytuj: 5 Moj 4:2 Niczego nie dodacie do tego, co ja wam nakazuję, i niczego z tego nie ujmiecie, przestrzegając przykazań Pana, waszego Boga, które ja wam nakazuję.
Obj 22:18,19 Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; (19) a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze No właśnie. Dlaczego zatem Ty kłamliwie napisałeś, że Biblii jest taki fragment: Cytuj: jedynym Bogiem który nie jest przez nikogo zrodzony ect.. jest tylko Bóg Ojciec . Cytuj: Może powinieneś zapisać się na kurs czytanie ze zrozumieniem ? Jeśli tamto zdanie było po polsku i składne, to proszę przeprowadzić jego analizę logiczną. Cytuj: Jeżeli Jezus jest Bogiem ale nie jest Ojcem Bogiem to w ilu ty Bogów wierzysz ? Ja wierzę w jednego Boga. Ty (jak już powiedziałeś) - przynajmniej w dwóch. Co do ostatnich cytatów - Jezus Chrystus jako człowiek wstawia się do Boga.
|
Wt kwi 14, 2015 7:04 |
|
 |
Derech
|
zefciuCytuj: Przeczę, że Ojciec nie jest Bogiem. Czyli (prawo n-krotnego przeczenia) twierdzę, że Ojciec jest Bogiem. Właśnie tak twierdzę. Ty usiłujesz mi wmówić coś innego. Zatem jaki czynnik sprawia że Syn będąc według ciebie tym samym Bogiem co Ojciec nie jest Ojcem Bogiem ? Stań na wysokości zadania i odpowiedz na moje pytanie Cytuj: No właśnie. Dlaczego zatem Ty kłamliwie napisałeś, że Biblii jest taki fragment: ??? co to za zdanie ? ty może pochodzisz z kresów Podałem ci cytaty które wyraźnie przestrzegają przed dodawaniem do słowa Bożego dodatkowych nauk więc zastanów się na tym w co Ty wierzysz Gal 1: 9 Jak powiedzieliśmy przedtem, tak i teraz znowu mówię: Jeśli wam ktoś zwiastuje ewangelię odmienną od tej, którą przyjęliście, niech będzie przeklęty! Twoi poprzednicy powyżej przyznali że nauka o Trójcy nie pochodzi od apostołów, zatem należy ona do nauki odmiennej od tej którą głosili apostołowie . Podałem ci cytaty biblijne gdzie jednoznacznie jest napisane że Syn Boży nie jest tym samym bytem co Bóg . Twoje melicznie i brak odpowiedzi nie dziwi mnie , bo jak tutaj bronić nauki której przeczy Słowo Boże 
|
Wt kwi 14, 2015 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Derech napisał(a): Zatem jaki czynnik sprawia że Syn będąc według ciebie tym samym Bogiem co Ojciec nie jest Ojcem Bogiem ? Jaki znowu czynnik? Bóg jest beznamiętny. Nie działają na niego żadne czynniki i żadne czynniki niczego w Bogu nie sprawdzają. Cytuj: Stań na wysokości zadania i odpowiedz na moje pytanie  Jaki gniew sprawia, że woda pożera bajty szkła? Stań na wysokości zadania i odpowiedz na powyższe "pytanie"  Cytuj: ??? co to za zdanie ? ty może pochodzisz z kresów  Połknąłem "w". Przepraszam. Poza Kresami pisze się spację przed znakiem zapytania? Poza Kresami zaczyna się zdanie małą literą? Nie zmienia to faktu, że kłamałeś. Cytuj: Podałem ci cytaty które wyraźnie przestrzegają przed dodawaniem do słowa Bożego dodatkowych nauk więc zastanów się na tym w co Ty wierzysz Zastanowiłem się. Nie bój. Cytuj: Twoi poprzednicy powyżej przyznali że nauka o Trójcy nie pochodzi od apostołów Łżesz znowu. A Pismo Święte mówi, kto jest ojcem kłamstwa. Cytuj: Podałem ci cytaty biblijne gdzie jednoznacznie jest napisane że Syn Boży nie jest tym samym bytem co Bóg . A ja Ci przynajmniej kilkanaście razy już powiedziałem, że Chrześcijanie nie twierdzą iż "Syn Boży jest tym samym bytem co Bóg". Moje co? Jak widać zdania, które powyżej zbełkotałeś i których poprawienia na polski wymagałem nie poprawiłeś. Widać - czasami bełkoczesz i sam nie wiesz, o co Ci chodzi.
|
Śr kwi 15, 2015 8:31 |
|
 |
Derech
|
zefciu Cytuj: jaki gniew sprawia, że woda pożera bajty szkła? Jaki już coś piszesz to pisz tak aby cię inni mogli zrozumieć . Co sprawia że Syn będąc według ciebie tym samym Bogiem co Ojciec nie jest Ojcem Bogiem ? Pytanie to jest na poziomie dzieci z przedszkola więc nie powinno sprawić ci trudności Cytuj: Łżesz znowu. A Pismo Święte mówi, kto jest ojcem kłamstwa. Wróć sobie do wcześniejszych postów i sam się przekonaj , mam świadomość że cała twoja wiedza opiera się jedynie na baśniach dlatego też zachęcam cię do lektury Pisma św . Cytuj: A ja Ci przynajmniej kilkanaście razy już powiedziałem, że Chrześcijanie nie twierdzą iż "Syn Boży jest tym samym bytem co Bóg". Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? udowodnij swoją tezę cytatami Pisma św . Może zacznijmy od tego skoro Jezus jest tym samym Bogiem co Bóg Ojciec to to kto jest Bogiem Jezusa ? Obj 3 : 12 Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już nie wyjdzie na zewnątrz. I na nim imię Boga mojego napiszę i imię miasta Boga mojego, Nowego Jeruzalem, co z nieba zstępuje od mego Boga, i moje nowe imię. Proszę o odpowiedź Cytuj: Jak widać zdania, które powyżej zbełkotałeś i których poprawienia na polski wymagałem nie poprawiłeś. Widać - czasami bełkoczesz i sam nie wiesz, o co Ci chodzi. Staram się do stosować do twojego sposobu myślenia gdyż ty od Prawie sławnych  i po polsku nie rozumiesz
|
Pt kwi 17, 2015 21:27 |
|
 |
Andy72
|
Derech napisał(a): Co sprawia że Syn będąc według ciebie tym samym Bogiem co Ojciec nie jest Ojcem Bogiem ? Wyobraź sobie że jakiś Ojciec i Syn są Właścicielami firmy. Syn będąc Właścicielem, nie jest Ojcem, choć Ojciec też jest Właścicielem, dziwne? Ale powiesz, że nie jest spełnione, Syn jest tym samym Właścicielem co Ojciec. No cóż, nie ma na Ziemi niczego dokładnie odpowiadającego Trójcy. Trójca jest trudniejsza do zrozumienia niż fizyka kwantowa. Ale mam pytanie: dlaczego uważasz że nieskończony Bóg musi być całkowicie pojmowany przez Twój rozum?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt kwi 17, 2015 22:04 |
|
 |
JedenPost
|
A skąd właściwie wiesz, że to Trójca tylko? Chyba nie uważasz, że nieskończony Bóg ma obowiązek objawiać dla Twojej wiadomości wszystkie swoje Osoby? Moze w rzeczywistości jest ich... no właśnie: Nieskończoność?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N kwi 19, 2015 16:30 |
|
|
|