Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Mit w Biblii 
Autor Wiadomość

Post Re: Mit w Biblii
akruk napisał(a):
Pozwolę sobie być przeciwnego zdania. Chrześcijaństwo to w większości dzieło Pawła, nurt judeochrześcijański: Jakub, Piotr i cała reszta z Jerozolimy nie mieli na kształt chrześcijaństwa jako nowej religii żadnego znaczącego wpływu.

Pozwolę sobie być przeciwnego zdania. Chrześcijaństwo nie istniało by bez Piotra i Apostołów. Poza tym Paweł był zależny od Apostołów - dlatego potrzebował ich aprobaty dla swej działalności.

akruk napisał(a):
Ależ oczywiście, że był nieszczery. Udawał "swojaka" Żyda przez Żydami, a przez "Grekami" nie Żyda, lecz swojaka "Greka".

Oczywiście, że był szczery: nie udawał Żyda, bo był Żydem z urodzenia. Nie udawał Greka, bo od dziecka był wychowany w kulturze greckiej - hellenistycznej. Mentalnie był więc Grekiem. Nie udawał także Rzymianina, bo miał obywatelstwo rzymskie. Był więc Rzymianinem jako obywatel tego państwa.

Poza tym dostosowanie się do sytuacji słuchacza nie jest udawaniem, a właśnie DOSTOSOWANIEM :)

piok333 napisał(a):
Tu jest przyznanie się do kłamstwa. A podobno pierwsi chrześcijanie "nie mogli" kłamać, bo im nakazy wiary zabraniały...

Paweł przyznaje się, że zgrzeszył - bo któż jest bez grzechu. Ale w następnym wersie ( Rz 3, 8 ) potępia ten swój grzech.

Święty Paweł potępia w ten sposób kłamstwo i nigdzie do niego nie zachęca.

akruk napisał(a):
To tematy na osobne wątki.

Po prostu takich fragmentów NIE MA. Albo - co można wnioskować z twoich dotychczasowych wypowiedzi - BŁĘDNIE JE INTERPRETUJESZ.

N cze 17, 2012 12:12
piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
Ależ oczywiście, że był nieszczery. Udawał "swojaka" Żyda przez Żydami, a przez "Grekami" nie Żyda, lecz swojaka "Greka".

Oczywiście, że był szczery: nie udawał Żyda, bo był Żydem z urodzenia. Nie udawał Greka, bo od dziecka był wychowany w kulturze greckiej - hellenistycznej. Mentalnie był więc Grekiem. Nie udawał także Rzymianina, bo miał obywatelstwo rzymskie. Był więc Rzymianinem jako obywatel tego państwa.
Najwyraźniej mnie nie rozumiesz. Paweł udawał "swojaka" przez Żydami, przywdziewał maskę ortodoksyjnego żyda, który nie ma nic wspólnego z "Grekami", z hellenizmem ani rzymianami. Wobec Greków, wobec ludzi kultury hellenistycznej udawał jednego z nich, przemilczając, ukrywając swoją żydowskość... To jest udawanie, za każdym razem przybieranie innej tożsamości, nieszczerość.

piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
Tu jest przyznanie się do kłamstwa. A podobno pierwsi chrześcijanie "nie mogli" kłamać, bo im nakazy wiary zabraniały...
Paweł przyznaje się, że zgrzeszył - bo któż jest bez grzechu.
A podobno pierwsi chrześcijanie "nie mogli" kłamać, bo im nakazy wiary zabraniały..

piok333 napisał(a):
Po prostu takich fragmentów NIE MA.
Nieszczerość Pawła - sytuacja pierwsza

piok333 napisał(a):
Albo - co można wnioskować z twoich dotychczasowych wypowiedzi - BŁĘDNIE JE INTERPRETUJESZ.
"Błędne interpretacje" są to takie interpretacje, które nie pasują do z góry ustalonych poglądów pioka333. Bez względu na to, jakich wygibasów potrzeba, żeby napotkanemu tekstowi narzucić "poprawną" interpretację.

N cze 17, 2012 12:49

akruk napisał(a):
Najwyraźniej mnie nie rozumiesz. Paweł udawał "swojaka" przez Żydami, przywdziewał maskę ortodoksyjnego żyda, który nie ma nic wspólnego z "Grekami", z hellenizmem ani rzymianami. Wobec Greków, wobec ludzi kultury hellenistycznej udawał jednego z nich, przemilczając, ukrywając swoją żydowskość... To jest udawanie, za każdym razem przybieranie innej tożsamości, nieszczerość.

Sądzę, że kompletnie nie rozumiesz na czym polega głoszenie Ewangelii. Święty Paweł nie zaleca udawania. Zaleca zżycie się z kulturą osób, którym będzie się głosić słowo. Bez takiego zżycia - wręcz duchowego zrośnięcia się z tą kulturą - nie ma mowy o poprawnym przepowiadaniu, trafiającym wprost w wartości żywe dla danej kultury. Święty Paweł nie mówi "udawałem" lecz "stałem się" - jest to nie tylko inkarnowanie Słowa w głąb zastanej kultury, ale samemu stanie się jej duchową częścią. Nie masz pojęcia o co chodzi w głoszeniu Słowa.

akruk napisał(a):
pierwsi chrześcijanie "nie mogli" kłamać, bo im nakazy wiary zabraniały

Nie ma człowieka bez grzechu. Święty Paweł mówi tu o niewierności wobec Boga (komentarz w BT), a więc właśnie o grzechu - który jest udziałem każdego człowieka. Proponuję, żebyś lepiej zapoznał się z tym, co mówi Paweł o dążeniach ciała i ducha. Jest to nieustanna walka, w której człowiekowi zdarza się przegrywać. A jednak grzech godzien jest potępienia, a upadły człowiek winien powstać i dalej kroczyć drogami świętości.

Paweł jest szczery: obrzezanie dotyczyło Żydów, a nie pogan.

Cytuj:
"Błędne interpretacje" są to takie interpretacje, które nie pasują do z góry ustalonych poglądów pioka333. Bez względu na to, jakich wygibasów potrzeba, żeby napotkanemu tekstowi narzucić "poprawną" interpretację.

Błędne interpretacje to takie, które prawdę nazywają kłamstwem - jak właśnie to czynisz.

N cze 17, 2012 20:02
piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
Najwyraźniej mnie nie rozumiesz. Paweł udawał "swojaka" przez Żydami, przywdziewał maskę ortodoksyjnego żyda, który nie ma nic wspólnego z "Grekami", z hellenizmem ani Rzymianami. Wobec Greków, wobec ludzi kultury hellenistycznej udawał jednego z nich, przemilczając, ukrywając swoją żydowskość... To jest udawanie, za każdym razem przybieranie innej tożsamości, nieszczerość.
Sądzę, że kompletnie nie rozumiesz na czym polega głoszenie Ewangelii. Święty Paweł nie zaleca udawania. Zaleca zżycie się z kulturą osób, którym będzie się głosić słowo.
Nic podobnego. "Zżyty" był wcześniej. Ale dla celów ewangelizacyjnych Paweł "odgrywa" prawowiernego Żyda wobec Żydów, Hellena wobec Hellenów. Przywdziewa maskę zależnie od rozmówców. Kiedy pisze do Hellenów, nie waha się być antyżydowski: "Żydzi zabili Pana Jezusa i proroków, i nas także prześladowali. A nie podobają się oni Bogu i sprzeciwiają się wszystkim ludziom". Kiedy mówi w Rzymie do tamtejszych Żydów, których jeszcze nie nawrócił, skarży się, że "wydany zostałem jako więzień w ręce Rzymian", choć sam jest Rzymianinem. Podkreśla przy tym, że odwołał się do cesarza "bynajmniej nie w zamiarze oskarżenia w czymkolwiek mojego narodu". Ale wobec Tessaloniczan właśnie oskarża własny naród i to najbardziej ostro, jak można sobie wyobrazić.

piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
Nie ma człowieka bez grzechu. Święty Paweł mówi tu o niewierności wobec Boga (komentarz w BT), a więc właśnie o grzechu - który jest udziałem każdego człowieka.
Komentarz w BT ma być argumentem? Pies merda ogonem czy ogon psem?

piok333 napisał(a):

Paweł jest szczery: obrzezanie dotyczyło Żydów, a nie pogan.
Paweł jest nieszczery, ponieważ głosił "wyzwolenie z niewoli Prawa" dla wszystkich. Głosił, że z nadejściem Jezusa Prawo już nie obowiązuje.

Pn cze 18, 2012 7:13

Athmosfer napisał(a):
Nie wątpliwie biblia zawiera mity ale też przekazuje pewne prawdy poprzez mit. Spotykając się ze świadkami Jehowymi byłem zdumiony, że mity biblijne uważają oni za fakty historyczne
Wpisujcie tu biblijne mity które naukowcy jak i wy uważacie za legendy. Opiszcie też jaki przekaz one zawierają lub dlaczego opowieści uważane są za mity. Napiszcie też czy istnienie ich w biblii nie osłabia według was jej przekazu. Ja odpowiem na to pytanie przecząco – nie.

Ja uważam za mit następujące opowieści:
-stworzenie Adama i Ewy z gliny nie na drodze ewolucji (przypomina mity chaldejskie czy akadyjskie gdzie człowiek został stworzony również z gliny, o ile pamiętam, do pracy aby bogowie mogli odpocząć. Mimo podobieństw mit biblijny był jednak odpowiedzią na mity bliskowschodnie (ściśle monoteistyczny). Był dużo ciekawszy bo pouczający o wolności człowieka. Pokazuje on ładnie jakie skutki niesie ze sobą kierowanie się pewną zaborczością i pychą, chęcią bycia jak Bóg. Mit w gruncie rzeczy mówi o nie respektowaniu praw, albo raczej byciu ponad prawem. Pokazuje też, że człowiek musi posiadać Prawa aby był człowiekiem. Z tym mitem łączy się mi ładnie opowieść o Lucyferze (Jasności-Wenus- synu poranka Helel Ben Szachar) z księgi Izajasza, który wstąpił na Wysokości Boga
-Potop częściowo mityczny ponieważ nie objął całego globu(nie trwał by on tyle ile podaje biblia(40 dni i 40 nocy – liczba 40 to pewien symbol przejścia z jednej epoki do drugiej jak podaje Wierciński), podobno trwał 34lata i miał miejsce 8,5 tys. lat temu, kiedy nastąpiło przedarcie Morza Śródziemnego i wpłynięcie jego wód do 100m. niżej położonego morza Czarnego (odkryto osady i szczątki słodkowodnych zwierząt). Tak powstała cieśnina Bosfor. Mit opowiada według mnie o ocaleniu sprawiedliwej ludzkości, i o wkroczeniu w Nowe Życie – można powiedzieć to taki archetyp mesjański podobnie jak przejście przez wody morza czerwonego. Bardzo ciekawie symbolikę tego mitu rozwija Wierciński w książce przez „Ogień i Wodę”. Trudno mitu o potopie nie uznać za opowieść mityczną ponieważ nie wyobrażam sobie arki, która miałaby pomieścić tysiące gatunków zwierząt z całej ziemi.
-Żona Lota; słup soli (nie posłuszeństwo podobne jak te z ogrodu Eden)
-mit o Szadraku Meszaku i Abednego którzy przebywali w Piecu Ognistym (nie wiem czy można uznać do końca za mit ponieważ znane są przypadki chodzenia w transie po rozżażonych węglach)
-wieża Babel mit mówiący o zamieszkiwaniu Boga na wysokościach (te wysokości można rozumieć jako transcendencję Boga lub jego świętość- oddzielenie, podobny archetyp Edeński „bycia jak Bóg”)
-mit o Jonaszu przebywającym 3 dni w brzuchu ryby (trudno sobie wyobrazić aby człowiek mógł przebywać bez powietrza w brzuchu ryby, nie będąc trawionym przez jej soki trawienne) Mit o ocaleniu i archetyp Mesjański – przebywanie w łonie ziemi przez 3 dni (znak Jonasza)
-Zburzenie Jerycha przez odgłos z trąb (Ja widzę tu archetyp apokalipsy, być może wojska podkopały mury które się zawaliły, bo trudno sobie wyobrazić zawalenie murów tylko na odgłos trąb, a wiemy że Jerycho było wielką kamienną fortyfikacją)

Biblia jest rzeczywistym i rzetelnym faktem, bo jest zbieżna fizyką teoretyczną, która wskazuje na twórczy umysł Wszechmogącego Boga, przyczynę istnienia świata materialnego, umownie zwanego. Szczegóły na blogu kreacjonizm.salon24.pl

Pn cze 18, 2012 16:17

Buhahaha, dawno mnie tu tak nikt nie rozbawił. Fizyka wskazuje na jakiś twórczy umysł, jako przyczynę istnienia świata materialnego??? Ciekawe :rotfl2:

Pn cze 18, 2012 16:20

Jajko napisał(a):
Buhahaha, dawno mnie tu tak nikt nie rozbawił. Fizyka wskazuje na jakiś twórczy umysł, jako przyczynę istnienia świata materialnego??? Ciekawe :rotfl2:

Poznasz nieświadomego po śmiechu jego, bo zza równań matematyczno - fizycznych fizycy teoretycy zobaczyli twórczy umysł Wszechmogącego Boga.

Pn cze 18, 2012 18:23

Możesz podać stosowne równanie z wypływającym z niego wnioskiem o istnieniu jakiegoś twórczego umysłu jakiegoś boga?? Chętnie przeczytam.

Pn cze 18, 2012 18:24

http://www.youtube.com/watch?v=PeDIBp8rU_s

Ciekawy filmik odnośnie zmartwychwstania Chrystusa.

Pn cze 18, 2012 18:53

Cytuj:
"Dla Żydów stałem się jak Żyd, aby pozyskać Żydów. Dla tych, co są pod Prawem, byłem jak ten, który jest pod Prawem - choć w rzeczywistości nie byłem pod Prawem - by pozyskać tych, co pozostawali pod Prawem. Dla nie podlegających Prawu byłem jak nie podlegający Prawu - nie będąc zresztą wolnym od prawa Bożego, lecz podlegając prawu Chrystusowemu - by pozyskać tych, którzy nie są pod Prawem. Dla słabych stałem się jak słaby, by pozyskać słabych. Stałem się wszystkim dla wszystkich, żeby w ogóle ocalić przynajmniej niektórych" (1 Kor 9:20-22)

To jest deklaracja nieszczerości, udawania dla celów ewangelizacyjnych.

Po prostu nie rozumiesz tego fragmentu....

Jeśli idziesz między ludzi i chcesz się z nimi dogadać jak ze swoimi, to chyba naturalne jest że starasz się postępować tak by ich nie gorszyć. Jakby Paweł przyszedł do Żydów i olewał ich zwyczaje i prawo to go by go posłuchał? Sam pisał przecież, że Jest wolny i nic nie musi ale dla ewangelii nałożył na siebie ciężar właśnie, którego nie musiał dźwigać. Sam z własnej woli stał się niewolnikiem wszystkich jak pisał. Jeśli ja bym teraz poszedł do jakichś Afrykańczyków, miał z nimi mieszkać i zacząłbym powiedzmy pościć 2 razy w tygodniu bo taki mają zwyczaj, to rozumiem że byłbym nieszczery i udawał twoim zdaniem?

Pn cze 18, 2012 19:07

Jajko napisał(a):
Możesz podać stosowne równanie z wypływającym z niego wnioskiem o istnieniu jakiegoś twórczego umysłu jakiegoś boga?? Chętnie przeczytam.

W Teorii próżni fizycznej znajdziesz równania matematyczno-fizyczne.

Pn cze 18, 2012 19:42

radek33 napisał(a):
Jajko napisał(a):

No ale jak z tej Twojej próżni wynika istnienie jakiegoś twórczego umysłu jakiegoś boga???

Pn cze 18, 2012 19:53

Jajko napisał(a):
radek33 napisał(a):
Jajko napisał(a):

No ale jak z tej Twojej próżni wynika istnienie jakiegoś twórczego umysłu jakiegoś boga???

Wszyscy czołowi nobliści z fizyki teoretycznej wskazują na twórczy umysł Wszechmogącego Boga,przyczynę istnienia świata materialnego, umownie zwanego. A w książce" Teoria próżni fizycznej " G Szypowa znajdziesz równania matematyczno-fizyczne, zza których fizyk teoretyk zobaczył twórczy umysł Wszechmogącego Boga.

Pn cze 18, 2012 20:06

radek33 napisał(a):
Wszyscy czołowi nobliści z fizyki teoretycznej wskazują na twórczy umysł Wszechmogącego Boga,przyczynę istnienia świata materialnego, umownie zwanego. A w książce" Teoria próżni fizycznej " G Szypowa znajdziesz równania matematyczno-fizyczne, zza których fizyk teoretyk zobaczył twórczy umysł Wszechmogącego Boga.

Poproszę o stosowne cytaty ze wszystkich czołowych noblistów, a nie Twoje interpretacje i pobożne życzenia.

Pn cze 18, 2012 20:18

akruk napisał(a):
piok333 napisał(a):
Sądzę, że kompletnie nie rozumiesz na czym polega głoszenie Ewangelii. Święty Paweł nie zaleca udawania. Zaleca zżycie się z kulturą osób, którym będzie się głosić słowo.
Nic podobnego. "Zżyty" był wcześniej. Ale dla celów ewangelizacyjnych Paweł "odgrywa" prawowiernego Żyda wobec Żydów, Hellena wobec Hellenów. Przywdziewa maskę zależnie od rozmówców.

Kompletnie nie masz racji. Nie znałeś osobiście św. Pawła i nie wiesz co nim kierowało, a twoje interpretacje są zupełnie dowolne. Nie masz na ich potwierdzenie nic oprócz własnej opinii.

akruk napisał(a):
Kiedy pisze do Hellenów, nie waha się być antyżydowski: "Żydzi zabili Pana Jezusa i proroków, i nas także prześladowali. A nie podobają się oni Bogu i sprzeciwiają się wszystkim ludziom".

[...]

wobec Tessaloniczan właśnie oskarża własny naród i to najbardziej ostro, jak można sobie wyobrazić

"Antyżydowskość" św. Pawła to jedynie domniemanie. W rzeczywistości św. Paweł stwierdza fakt: Piłat podjął decyzję po zbiorowym krzyku Żydów «Na krzyż z Nim!».

To zwykłe stwierdzenie faktu, a nie rzekoma "antyżydowskość".

akruk napisał(a):
Kiedy mówi w Rzymie do tamtejszych Żydów, których jeszcze nie nawrócił, skarży się, że "wydany zostałem jako więzień w ręce Rzymian", choć sam jest Rzymianinem.

Kolejne stwierdzenie faktu przez św. Pawła. Został wydany najpierw w ręce Klaudiusza Lizjasza, następnie w ręce namiestnika Feliksa, potem w ręce Porcjusza Festusa i ostatecznie w ręce Cezara. Paweł stwierdza fakt, a nie skarży się. Rzekome "skarżenie się" jest tylko twoim domysłem.

Całe zdanie brzmi następująco: "Nie uczyniłem, bracia, nic przeciwko narodowi lub zwyczajom ojczystym, a jednak wydany zostałem jako więzień w ręce Rzymian, którzy po rozpatrzeniu sprawy chcieli mnie wypuścić, dlatego że nie popełniłem nic zasługującego na śmierć".

Jest to prosta informacja, natomiast rzekome "skarżenie się" jest jedynie twoją interpretacją.

akruk napisał(a):
Podkreśla przy tym, że odwołał się do cesarza "bynajmniej nie w zamiarze oskarżenia w czymkolwiek mojego narodu".

Oczywiście, że nie miał zamiaru oskarżać przed cesarzem swego narodu o spowodowanie śmierci Jezusa. Chciał jedynie dowieść swej niewinności w świetle prawa rzymskiego.

Sumując - twoje interpretacje to jedynie wątpliwe domysły i wyrywanie słów z kontekstu z nadaniem im własnego znaczenia emocjonalnego. Zarówno rzekoma "antyżydowskość" jak i rzekome "skarżenie się na Rzymian" to tylko twoje mylne domysły, na potwierdzenie których nie masz nic więcej niż własna opinię.

akruk napisał(a):
piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
Nie ma człowieka bez grzechu. Święty Paweł mówi tu o niewierności wobec Boga (komentarz w BT), a więc właśnie o grzechu - który jest udziałem każdego człowieka.
Komentarz w BT ma być argumentem? Pies merda ogonem czy ogon psem?

Rozumiem, że sam byś wolał "merdać ogonem"... :badgrin:

Cytuj:
Paweł jest nieszczery, ponieważ głosił "wyzwolenie z niewoli Prawa" dla wszystkich. Głosił, że z nadejściem Jezusa Prawo już nie obowiązuje.

Paweł jest szczery, natomiast ty interpretujesz słowa św. Pawła po swojemu. Ot i całe twoje roszczenie do "pomerdania sobie ogonem". Merdaj, merdaj - na zdrowie. Ja popatrzę i się pośmieję :D

Pn cze 18, 2012 20:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona