| Autor |
Wiadomość |
|
Paschalis
|
No to teraz takie zawadiackie pytanie.
Kto w Biblii wykorzystał ukryte wejście w stropie do zorganizowania zasadzki?
_________________ www.onephoto.net
|
| N lip 15, 2007 19:10 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba zbyt zawadiackie, bo cisza jak makiem zasiał
Możę jakies naprowadzenie - bo nic nie kojarzę.
|
| Cz lip 19, 2007 19:20 |
|
 |
|
Paschalis
|
Nie no, ludziska, taki przygodowy fragment Pisma Świętego niczym z Indiany Jonesa, a wy nie wiecie?
No dobrze. Oto podpowiedź:
Zasadzkę zorganizowali pogańscy kapłani. Czciciele pewnej bogini.
|
| Cz lip 19, 2007 22:40 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kapłani bogini Nanai zorganizowali tę zasadzkę na Atiocha : " a otworzyli tajemne drzwi w suficie i zabili wodza, zrzucając na niego kamienie. Potem pocięli ich na kawałki, a głowy odcięli i wyrzucili tym, którzy byli na zewnątrz."
2 Mch 1 ,10 - 17
Jeśli moja odpowiedź jest prawidłowa to ja mam pytanie następujące :
Jaki fragment Pisma świętego zainspirował arystę ? Proszę zacytować wers.
a obraz namalował Masaccio 
|
| N lip 22, 2007 19:17 |
|
 |
|
Paschalis
|
Brawo, Majko. Już myślałem, że nikt nie odpowie.
Czy chodzi o ten fragment?
Wynoszono też chorych na ulicę i kładziono na łożach i noszach, aby choć cień przechodzącego Piotra padł na któregoś z nich. (Dz 5, 15)
|
| N lip 22, 2007 19:26 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
łatwe było... Dokładnie o ten 
|
| N lip 22, 2007 19:31 |
|
 |
|
Paschalis
|
Które fragmenty Biblii mogą być przesłanką do katolickiej wiary w czyściec?
|
| Pn lip 23, 2007 19:05 |
|
 |
|
Kamyk
|
2Mch 12, 45 - "Dlatego właśnie sprawił, że złożono ofiarę przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechów"
Mt 12, 32 par - "Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym"
Pytanie:
Ile razy w Nowym Testamencie podane są słowa konsekracji wypowiedziane przez Jezusa w czasie Ostatniej Wieczerzy (dokładne cytaty z siglami) i które z nich są do siebie podobne
|
| Pn lip 23, 2007 19:41 |
|
 |
|
Aragg
|
Nad chlebem
A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: «Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje»
Mt 26,26
A gdy jedli, wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał i dał im mówiąc: «Bierzcie, to jest Ciało moje»
Mk 14,22
Potem wziął chleb, wygłosił modlitwę dziękczynienia, połamał i rozdał im, mówiąc: "To jest moje ciało, które się za was wydaje. Czyńcie to na moją pamiątkę".
Łk 22,19
i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: «To jest Ciało moje za was [wydane]. Czyńcie to na moją pamiątkę»
1Kor 11,24
Nad winem:
Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza10, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów.
Mt 26,27-28
Rzekł do nich: «To jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana.
Mk 14,24
Tak samo i kielich po wieczerzy, mówiąc: «Ten kielich to Nowe Przymierze5 we Krwi mojej, która za was będzie wylana.
Łk 22,20
Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę»
1Kor 11,25
Hm.. Wszystkie w pewnym stopniu są do siebie podobne;)) Mówią przecież o tym samym ;D
Jeżeli nie napisałem wszystkiego lub coś jest źle moje pytanie zostaje anulowane
Pytanie:
Co poruszało wodę w sadzawce owczej. Proszę cytat 
_________________ Panie, naucz nas się modlić.
Łk 11,1
Nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny, i ślepy, i nagi.
Apokalipsa wg św. Jana 3,17
|
| Pn lip 23, 2007 20:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Bo od czasu do czasu zstępował do sadzawki Anioł (Pański) i poruszał wodę" (J 5,4)
Pytanie:
Jaki cud dokonany przez Jezusa opisują wszyscy ewangeliści?
|
| Pn lip 23, 2007 20:48 |
|
 |
|
Aragg
|
Rozmnożenie 5 chlebów i 2 ryb...
O to Ci chodzi?:)
Łk 11,1
Nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny, i ślepy, i nagi.
|
| Pn lip 23, 2007 21:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tak 
|
| Pn lip 23, 2007 21:25 |
|
 |
|
Aragg
|
Co św. Paweł mówi o długowłosych mężczyznach? 
Łk 11,1
|
| Wt lip 24, 2007 8:07 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: Hm.. Wszystkie w pewnym stopniu są do siebie podobne;)) Mówią przecież o tym samym ;D Jeżeli nie napisałem wszystkiego lub coś jest źle moje pytanie zostaje anulowane
Za późno na anulowanie pytania, gdyż odpowiedź nie do końca odpowiada temu o co mi chodziło. Mogło to być jednak niejasne, więc uznaję
Chodziło mi natomiast o 2 "grupy" tekstów ustanowienia, które różnią się od siebie sformułowaniem co do Przymierza i Krwi, a wewnątrz których te sformułowania są do siebie podobne
-tradycja jerozolimska (judaistyczna) - Mateusz i Marek - Krew Przymierza
-tradycja antiocheńska (pogańska) - Łukasz i Paweł - Nowe Przymierze we Krwi mojej
|
| Wt lip 24, 2007 8:14 |
|
 |
|
Paschalis
|
Aragg napisał(a): Co św. Paweł mówi o długowłosych mężczyznach? 
Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy, 15 podczas gdy dla kobiety jest właśnie chwałą? (1 Kor 11, 14-15) 
|
| Wt lip 24, 2007 10:14 |
|
|
|