czy przeczytałeś całe Pismo św.?
czy przeczytałeś całe Pismo św.?
| Autor |
Wiadomość |
|
angua
|
Belizariusz napisał(a): Polecam dosyc ciekawa stronke na ktorej znajduja sie tzw. "plany czytania Biblii". Glownie chodzi o rozumne czytanie, a nie zwykle do "polykanie" tekstu . Najkrotszy z tych planow, przewiduje poznanie calej Biblii w okresie JEDNEGO roku. Ktos pomysli sobie "Tak dlugo na jedna ksiazke?? "......no coz to niezwykla ksiazka i trzeba jej poswiecic wiele czasu, gdyz wszystko co sie w niej znajduje, ma swoje znaczenie. http://biblijna.strona.pl/teksty/plan.htm
Po pierwsze chciałam się przywitać. A po drugie podziękować Belizariuszowi za ten link  . Czasem na forum zaglądałam, ale na ten wątek trafiłam dokładnie pierwszego stycznia, także zaczęłam pewnie w najlepszym możliwym terminie  . W związku z tym mam nadzieję, że za rok będę mogła wybrać w sondzie odpowiedź a). Bo na razie zaznaczyć żadnej nie mogę - oczywiście z powodu braku odpowiedniej.
Pozdrawiam serdecznie.
|
| Pn sty 03, 2005 22:56 |
|
|
|
 |
|
angua
|
Tak zaczynałam forumowanie
Dokładnie rok temu przeczytałam ten wątek i wydrukowałam jak powyżej  Nie można powiedzieć, żebym była bardzo systematyczna, ale co jakiś czas nadrabiałam, a nawet i wyprzedzałam plan, tak więc - skończyłam
Czy taki system jest dobry? Szczerze mówiąc - tak sobie. Daje ogólny obraz, ale że przewiduje średnio pięć rozdziałów na dzień, raczej nie pociąga za sobą jakiegoś głębszego namysłu nad tym, co się czyta. Gdybym w tym momencie miała polecić jakiś konkretny system na czytanie Biblii, to najoptymalniejszym wydaje mi się taki: najpierw cała księga (ST), ewentualnie rozdział (NT, jeśli ktoś tak woli) pobieżnie - dla zarysowania sytuacji, a potem mniejsze fragmenty już dokładnie i powoli. Jasne - to zajmie więcej niż rok, ale jest chyba bardziej sensowne.
Idę głosować 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| N sty 01, 2006 17:56 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Uważam, że w ankiecie w sposób oczywisty brakuje opcji "tak - ale nie całe". No bo co - czyta się albo całe od deski do deski, albo wcale  Oczywiście, że nie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N sty 01, 2006 18:46 |
|
|
|
 |
|
zielona_mrowka
|
Hmm to całkiem dobrze ułożona ankieta (tak po moim dłuższym zastanowianiu). Bo jeśli chcesz oddać głos i powiedzieć prawdę to musisz jak Angu przysiąść i całe przeczytać 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| N sty 01, 2006 19:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Az mna trzesie, gdy widze tak sformulowana sonde. Kto to ukladal?
|
| Pn sty 02, 2006 3:02 |
|
|
|
 |
|
jo_tka
|
Autorka pierwszego postu  Czemu Cię trzęsie? - tak chciała zadać pytanie i tyle 
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pn sty 02, 2006 7:06 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Zielona Mrówko - to ma być sonda, czy też zmuszenie człowieka do przeczytania całego Pisma Świętego 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pn sty 02, 2006 7:58 |
|
 |
|
zielona_mrowka
|
Oczywiście, że sonda. Nikt Cię do niczego nie zmusza i nie może zmusić - o to się nie martw. Pytanie jest nieco podstępnie postawione, bo niewiele osób jest, które nigdy nie sięgnęły do Pisma Świętego (mam tutaj na myśli ogół Chrześcijań), za to bez liku osób znających je wyrywkowa. Tak więc postawienie dwóch skrajnych odpowiedzi z pominięciem "środka" albo nie pozwala w ogóle zagłosować w ankiecie, albo w pewnym stopniu mobilizuje do przeczytania całej Biblii 
Pozdrawiam
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| Pn sty 02, 2006 12:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Całego jeszcze nie, ale od pewnego czasu poświęcam na Pismo Święte dość sporo czasu: czytam, "przerabiam" kurs biblijny, a od niedawna doszedł jeszcze konkurs biblijny 
|
| Pn sty 02, 2006 15:09 |
|
 |
|
Apofenista
|
Nowy Testament caly, kilkukrotnie. Starego nie czytalem. Dziwi mnie odrobinke, ze chrzescijanin mogl nie czytac calego Nowego Testamentu. Stary to rzeczywiscie straszna cegla i rozumiem, ze mozna nie miec czasu, ale Nowy jest krotszy, przy odrobinie motywacji mozna przeczytac calosc w 2-3 tygodnie nawet w przerwach miedzy innymi zajeciami.
_________________ Apofenista (Munafikunem tez czasem zwany)
|
| Pn sty 02, 2006 16:08 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: ale Nowy jest krotszy
Naprawdę zazdroszcze ilości wolnego czasu...
Nie przeczytałem całego Pisma Świętego. Nie przeczytałem też całego Nowego Testamentu. Po pierwsze- niezaciekawa fabuła, po drugie notoryczny brak wolnego czasu, po trzecie lenistwo. A po czwarte to jakoś do szczęścia niezbędny mi nie jest...
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Pn sty 02, 2006 17:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Apofenista napisał(a): ale Nowy jest krotszy, przy odrobinie motywacji mozna przeczytac calosc w 2-3 tygodnie nawet w przerwach miedzy innymi zajeciami.
Ojjj... obawiam się, że takie przeczytanie NT w 2-3 tygodnie jest tożsame z nieprzeczytaniem.
|
| Pn sty 02, 2006 18:03 |
|
 |
|
Apofenista
|
A. napisał(a): Naprawdę zazdroszcze ilości wolnego czasu...
Jesli nie jestes chrzescijaninem Pisma Swietego czytac nie musisz (choc nawet wtedy moglbys). Jesli zas jestes, to zapewne uwazasz Nowy Testamen za zrodlo prawdy, slowa Boga, droge prowadzaca do zbawienia, itd. Nie ozumiem jak mozna wowczas nie znalezc czasu na chocby pobiezne jego przeczytanie. Zapewniam, ja tez jestem zajety, a moja praktyka religijna jest wymaga jeszcze wiecej czasu, ale prawie zawsze znajduje na nia kilka minut
Faktem jest, ze nie oddawalem sie doglebnej medytacji nad kazdym fragmentem. Nie uznaje Nowego Testamentu za podstawe mojej wiary, wiec nie zaglebialem sie w kazdy niuans. Cytatow tez nie znam na pamiec, przyznaje.
Znam jednak Pismo Swiete na tyle dobrze, ze wiem o co chodzi w chrzescijanstwie, a przyznaje, ze to wlasnie to bylo moim celem.
_________________ Apofenista (Munafikunem tez czasem zwany)
|
| Wt sty 03, 2006 11:41 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Mam po prostu inne priorytety. Zresztą rozróżnił bym na czytałem i na znam. Bo ja nie czytałem, a mimo to wiem co jest w środku(oczywiście nie umiem cytować z pamięci). A NT (i ogółem PŚ, choć ST ostatnio wydaje się być bardzo podejżany)uważam w sumie za jedyne źródło prawdy religijnej.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Wt sty 03, 2006 17:21 |
|
 |
|
klarowna
|
ja także całe, ale to było sto lat za murzynami.... czyli bardzo dawno temu, wiedza z Pisma potrzebna mi była do olimpiady religijnej. Poza tym w piśmie św. denerwują mnie literki wielkości mrówki
| Wt sty 03, 2006 17:37 |
|
|
|