Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Nie będziecie sobie czynili bożków ... 
Autor Wiadomość

Ja nie pisze o obrazach tylko o tym ze modlic sie tylko mozna do Sw Trojcy i NIKOGO wiecej
Matka Boska nie jest Trojca Swieta wiec sprawa jest jasna chyba

Co innego prosba o wstawiennictwo tylko ze kosciol czesto w modlitwach o tym zapomina, tzn moze nie zapomina ale mimowolnie dopuszcza teksty ktore wiernych wprowadzaja w blad

W otrodoksyjnych kosciolach jest to bardzo wyraznie zaznaczone i nie ma na mysli tylko prawoslawia, ale np koscioly koptyjskie

N wrz 18, 2005 15:57

Ja nie pisze o obrazach tylko o tym ze modlic sie tylko mozna do Sw Trojcy i NIKOGO wiecej
Matka Boska nie jest Trojca Swieta wiec sprawa jest jasna chyba

Co innego prosba o wstawiennictwo tylko ze kosciol czesto w modlitwach o tym zapomina, tzn moze nie zapomina ale mimowolnie dopuszcza teksty ktore wiernych wprowadzaja w blad

W otrodoksyjnych kosciolach jest to bardzo wyraznie zaznaczone i nie ma na mysli tylko prawoslawia, ale np koscioly koptyjskie

No niestety tak wyszło w Kościele rzymskim. Mam taką teorię, że uwypuklenie Matki Boskiej kosztem Trójcy św to efekt reakcji na reformację. W Polsce dużo też wynikło przez "Totus tuus" Jana Pawła II. Mocno zatarła się granica między latreia i duleia, czego efektem są niezliczone "Zdrowaśki" i inne nabożeństwa Maryjne zastępujące pierwotne. Doszło do tego że litania do Matki Boskiej jest bardziej powszechna niż Jutrznia czy Nieszpory. To duża strata i błąd.

Podzielam Twoją uwagę w związku z tym. Jednak nie uważam, że modlić się można tylko do Boga. Modlitwa to przede wszystkim rozmowa, to prośba. Możemy prosić samego Boga, albo osoby które są blisko Niego (święci). Za każdym razem Bogu oddajemy cześć Jemu należną, a świętym cześć należną "wielkim ludziom".

Matka Boska jest owszem człowiekiem, ale należy Jej się Godna Chwała za narodzenie Syna Bożego: "Zaprawdę godnym jest wielbić Cię, Bogurodzico, zawsze Błogosławioną i Najczystszą i Matkę Boga naszego. Czcigodniejszą od Cherubinów i bez porównania Chwalebniejszą od Serafinów, Któraś bez zmiany zrodziła Boga Słowo, Ciebie, prawdziwą Bogurodzicę, wysławiamy." Czy to obraża Trójcę?

N wrz 18, 2005 18:24

Matka Boska jest owszem człowiekiem, ale należy Jej się Godna Chwała za narodzenie Syna Bożego: "Zaprawdę godnym jest wielbić Cię, Bogurodzico, zawsze Błogosławioną i Najczystszą i Matkę Boga naszego. Czcigodniejszą od Cherubinów i bez porównania Chwalebniejszą od Serafinów, Któraś bez zmiany zrodziła Boga Słowo, Ciebie, prawdziwą Bogurodzicę, wysławiamy." Czy to obraża Trójcę?

Tak to obraza poniewaz jest to przeciw przykazaniom boskim ktore brzmia " Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie"
"Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."

Maryja nie jest Bogiem , chociaz ma szczegolne miejsce w Kosciele i nalezy sie jej czesc i chwala.
Ale modlic sie mozna tylko do Sw Trojcy bo nie ma innego Boga !

N wrz 18, 2005 18:52
A co to ma gabrielu wspólnego z tym hymnem (o nadprzyrodzonym pochodzeniu nota bene)?? Gdzie tam jest ubóstwienie Maryi, albo modlitwa do niej i tylko do niej?? Jest uwielbienie Maryi dlatego, że urodziła Chrystusa i tylko dlatego. "oto bowiem odtąd błogosławić mnie będą wszystkie narody, gdyż wielkie rzeczy uczynił mi wszechmocny" co jest w tym hymnie ponad ten fragment Pisma??

N wrz 18, 2005 19:00

Ja nie mam nic przeciwko hymnom i innym tekstom na czesc Maryji, chcialem tylko zauwazyc ze zaciera sie bariera miedzy prosba o wstawiennictwo do Maryji a modlitwa do Maryji

Zdaje sobie sprawe ze w Kosciele jasno jest to powiedziane i klerycy czy duchowienstwo doskonale zdaja sobie sprawe z tej roznicy ale tzw religia ludowa ( nabozenstwa majowe do Maryji, zreszta to nie tylko o Maryje chodzi a take o innych swietych rowniez )wprowadzajac ludzi w blad a kosciol nic w tym kierunku nie robi i pozwala na taka ludowa religie.

N wrz 18, 2005 19:16
Post wyżej odniosłeś się do konkretnego hymnu i powiedziałeś "tak, obraża". Proszę zdecyduj się. Po to jest Cerkiew, żeby regulować pobożność ludzi i ganić to co niewłaściwe. Ja tam w prawosławiu wypaczeń w mariodulii nie widzę.

N wrz 18, 2005 21:44

Hymn z prosba o wstawiennictwo Maryji do Boga - Tak

Hymn z modlitwa do Maryji , lub sugerujacym ze jest jakoby to byla modlitwa do Maryji - Nie

Mam nadzieje ze sie jasno wyrazam

N wrz 18, 2005 22:02

Zastanawia mnie jedno jeśli przyjdzie wierny pomodlić się przed obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej czy nie jest narażony na niebezpieczeństwo? które ukrywa się pod płaszczykiem dobra a mianowicie:

Wierny będzie myślał sobie że poprzez szczególne właściwości obrazu (wyjątkowy) Matka Boża wyprosi łaski dla niego np. uzdrowienia?

N wrz 18, 2005 22:19

A jakież to "szczególne właściwości" ma obraz? Farbę, deski?
Skoro np. "słynąca łaskami" może być kopia, a nie oryginał?

I co właściwie złego widzicie w tym hymnie, w którym nawet słowo: modlitwa nie występuje? Coś w nim jest nieprawdą może?

A o religijność ludową bym się tak nie zamartwiała. Prości ludzie rozumieją to częstokroć dużo lepiej, niż my, mogą tylko czasem nie umieć przekazać tego w precyzyjny sposób...

Pn wrz 19, 2005 3:45

A jakież to "szczególne właściwości" ma obraz? Farbę, deski? Skoro np. "słynąca łaskami" może być kopia, a nie oryginał?

Nie wiem jo-tko jak jest z kopiami lecz moje pytanie brzmiało dlaczego komuś zostają udzielane łaski przez ten obraz a nie inny? np. ten który jest w domu? dlaczego ten jest szczególny?

Pn wrz 19, 2005 7:49

A wiesz, dlaczego w ogóle udzielane są łaski? Łaska jest darem, po prostu.

Dlaczego człowiekowi w Ewangelii oczy otworzyły się po obmyciu w sadzawce Siloe? Nie wystarczyłoby byle które naczynie? Do obmycia twarzy wiele nie potrzeba... Dlaczego trzeba było wejść do wody, by zostać uleczonym?

Może dlatego, że trzeba było podjąć trud - pielgrzymowania?
Może dlatego, że trzeba było - uwierzyć?

A z kopiami może być tak, że właśnie kopia jest "cudowna", nie oryginał :) Nie wiem dlaczego - Boża łaska jest niepojęta :)

Pn wrz 19, 2005 8:07

A o religijność ludową bym się tak nie zamartwiała. Prości ludzie rozumieją to częstokroć dużo lepiej, niż my, mogą tylko czasem nie umieć przekazać tego w precyzyjny sposób...

I to wlasnie prowadzi prosta droga do schizm, malych i wiekszych
Kazda tradycja po latach zaczyna zyc wlasym zyciem , a po dziesiatkach lat robi sie z tego pewnik dla ludu i tak nastepuje podzial kosciola , zreszta po co to opisywac....z najblizszej nam historii popatrz na Mariawitow
A na przestrzeni 2000 lat , jak powstawaly schizmy ? Komus sie wydawalo ze dobrze , albo powiem inanczej lepiej rozumuje religie niz kosciol powszechny , no i mamy to co mamy

Wt wrz 20, 2005 13:33

I to wlasnie prowadzi prosta droga do schizm, malych i wiekszych
Kazda tradycja po latach zaczyna zyc wlasym zyciem , a po dziesiatkach lat robi sie z tego pewnik dla ludu i tak nastepuje podzial kosciola , zreszta po co to opisywac....z najblizszej nam historii popatrz na Mariawitow
A na przestrzeni 2000 lat , jak powstawaly schizmy ? Komus sie wydawalo ze dobrze , albo powiem inanczej lepiej rozumuje religie niz kosciol powszechny , no i mamy to co mamy

Schizma w Kościele powszechnym spowodowana była nie różnymi wizjami Tradycji Kościoła, a Prawd przez niego głoszonych. Dogmat o prymacie jurysdykcyjnym biskupa Rzymu nad pozostałymi biskupami był niezgodny z Pismem Świętym, nauczaniem Ojców Kościoła i postanowieniami Soborów Powszechnych. Nie zdecydował o tym lud, a hierarchowie. I stąd powstała schizma, trwająca zresztą do dziś. Wiernych, którzy tkwią we właśnej "Tradycji" nazwałbym "mało szkodzącymi desperatami". Najgorsi są hierarchowie, którzy mają własną wizję Kościoła, i którzy ostatecznie decydują o schizmach (lud musi za kimś pójść).

Wt wrz 20, 2005 15:11

Nie zdecydował o tym lud, a hierarchowie

Hierarchowie Ci nie przybyli z marsa.Wychowywali sie w okreslonych rodzinach , w okreslonym otoczeniu , tradycji ktore reprezentowalo okreslona wizje rozumienia Pisma Sw
Rzadko sie zdarza tak ze ktos bez okreslonego podloza ideologicznego i ludzi ktorzy wyznaja okreslona tradycje tworzy shizme , a ta sie rodzi w ciagu np kilku lat

Wt wrz 20, 2005 15:36

Ciekawa bardzo sprawa jest kult Maryji.Na soborze efeskim w 431 roku czyli dopiero 400 lat po smierci Jezusa ogloszono Maryje matka Boga kiedy wczesniej byla tylko jako matka Jezusa
Ciekawe jest podloze teologiczne dlaczego Maryje ogloszono matka Boga.Otoz wtedy jeszcze wplywy wierzen cesarstwa rzymskeigo ktore wzielo pierwowzor z antycznej Grecji byly tak bardzo silne ze w tym czasie nazwa matka boga greckiego czy rzymskiego bardzo popularnym okresleniem
Tak wiec nie bylo niczym dziwnym ze Maryje okreslono matka Boga ,na podstawie tradycji i wplywu obcych wierzen
Tylko ze nastepuje wtedy pomieszanie pojec.Otoz o ile matki bogow rzymskich i greckich autentycznie dawaly zycie bogom, i wg wierzen greckich czy rzymskich byly czasy kiedy nie bylo boga Zeusa czy Jowisza o tyle w wierze chrzescjanskiej Bog jest wieczny i odwieczny
No i mamy tzw oksymoron, czyli okreslenie matka boga Jowisza ktory to "bog" nie byl wg tamtych pojec odwieczny jako okreslenie funkcjonujace w cesarswie rzymskim przypisano Maryji matce Boga , jako rodzacej odwiecznego Boga.
To jeszcze mozna by bylo przelknac poniewaz Jezus Bog i czlowiek urodzil sie z Maryji , ale zaczyna od tego czasu funkcjonowac okreslenie "matka "
matka jako boza rodzicielka ( dajaca zycie Bogu ? ) , matka jako szczegolne "pokrewienstwo z Bogiem" no i zaczal sie kult Maryji od tego czasu
Tak wiec widac jak bardzo waznym jest precyzyjne okreslenie pojec w religii poniewaz moga nastepowac i nastepowaly implikacje pozniej pojec ktore mialy nieprzewidziane skutki dla ojcow kosciola

Tak jak nie ma nic zlego w upraszaniu lask u Maryji tak kult Maryji u niektorych teologow wzbudza kontrowersje poniewaz zahacza to o politeizm i niebezpiecznie zaczyna balansowac na krawedzi poprawnosci wiary

Wt wrz 20, 2005 16:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona