Nowe Niebo a nowe zbawienie?
| Autor |
Wiadomość |
|
meg_f
|
 ...
No - i ja myślę, że wszystko poza tym zostaje. Tak jak było na ziemi tylko żadnych zabójstw, złych rzeczy zero. Same dobre rzeczy. A reszta tak jak w mocarstwach na tej ziemi. I wszystko się będzie liczyło tak jak na ziemi.
Nie wiem tylko jak będziemy mówić - chyba będzie jeden język. To jest wręcz niewiarygodne bo chwilowo jest ich bardzo wiele. Ale pomieszanie języków ludziom też pochodzi od Boga jak czytamy w Biblii.
|
| Wt sie 12, 2008 16:45 |
|
|
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
meg_f napisał(a): Nie - ja myślę, że te dzieci jednak zostają gdzieś w Niebie. Jakaś jest część Nieba i one tam zostają na zawsze i anioły się nimi opiekują. Albo jakoś tak to musi być. Nie sądzę, że ktoś ...dorośnie w Niebie? A po co. Hmm , ty chyba ogladałaś śliczne obrazki z jehowickich czasopism o końcu swiata i o nowej jerozolimie i ztąd może pochodzi twoje wyobrażenie tych rzeczy, obym się mylił  Ale zastanówmy sie może nad tym co podkreśliłem z Twojej wypowiedzi , czy naprawdę uważasz , że anioły opiekują się malutkimi embrionami ?
|
| Wt sie 12, 2008 16:47 |
|
 |
|
meg_f
|
 ...
Hmmm... ja tam nie wiem. Można współczuć aniołom, które mają taką pracę, ale może im się poprawi kiedyś. Nie wiem. Może te płody pozostaną w tym niebie , które jest teraz? Ale ono ma przeminąć. Wiesz - to są moje pomysły z mojej ...wyobraźni. Nie czytuję pism sekciarskich.
W każdym razie życie pochodzi od Boga. Wszelkie. I Bóg rozporządza tak życiem jak śmiercią. Wszystkim. To , że żyjesz to nie Twoja zasługa, a łaska. A na bycie z Bogiem musisz mieć trochę zasług moim zdaniem.
Na razie jest czas ich zdobywania, a kiedyś przyjdzie czas rozliczania się z nich, zdawania sprawy. Tyle.
|
| Wt sie 12, 2008 16:56 |
|
|
|
 |
|
meg_f
|
 ...
Chciałam jeszcze napisać, że nie trzeba czytać pism sekciarskich by mieć w głowie wyobrażenie tego, co będzie po końcu świata. Te pisma zresztą i tak nie są polskim wymysłem - np. świadkowie Jehowy. To jest sekta pochodząca z USA o ile się mylę więc nie mów mi, że ktoś z Polski by wymyślił coś takiego.
Nie wiem też czy Bóg będzie czyimś kolegą i będzie kawały opowiadał.
No w Ewangeliach Apostołowie mu się kłaniali i królowie to ja myślę, że raczej skup się na bogactwie niż na kawałach. Zydzi to nie są walnięci ludzie na pewno. Sa jacy są ale walnięci nie są. Nawet na najgorszym debilizmie na ziemi robią pieniądze. I wszyscy się smieją, że łzy im lecą z oczu a Zydzi tylko się ze zdziwieniem usmiechają. Pooglądaj sobie kilka talk-showów amerykańskich to zrozumiesz o czym piszę.
|
| Wt sie 12, 2008 17:02 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
meg_f napisał(a): "]Hmmm... ja tam nie wiem. Można współczuć aniołom, które mają taką pracę, ale może im się poprawi kiedyś. Nie wiem. Może te płody pozostaną w tym niebie , które jest teraz? Ale ono ma przeminąć. Wiesz - to są moje pomysły z mojej ...wyobraźni. Nie czytuję pism sekciarskich. W każdym razie życie pochodzi od Boga. Wszelkie. I Bóg rozporządza tak życiem jak śmiercią. Wszystkim. To , że żyjesz to nie Twoja zasługa, a łaska. A na bycie z Bogiem musisz mieć trochę zasług moim zdaniem. Na razie jest czas ich zdobywania, a kiedyś przyjdzie czas rozliczania się z nich, zdawania sprawy. Tyle . Oby , oby te wszystkie Twoje wizje meg_f przeminęły , a jestem przekonany nawet , że nie trzeba będzie Ci z tym czekać aż do Paruzjii , wystarczy że weżmiesz do ręki Pismo Świete .
|
| Wt sie 12, 2008 17:11 |
|
|
|
 |
|
meg_f
|
 ...
Nie wiem - piszę co czytam. No trudno jest w Polsce ludziom wytłumaczyć, że
władza to władza ma być, a nie kolesiostwo. No ja wiem. Może na świecie ludzie to lepiej zrozumieją. W jakichś mocarstwach tego świata. Polska to tam taki ogon, żeby nie powiedzieć gorzej. Bo się za bardzo kumplujecie zamiast coś robić. I korumpujecie. Za czasów Jezusa też korupcja kwitła sobie. Najdziwniejszy jest dla mnie fakt, że zamiast go zrzucić ze skały albo ukamieniować musieli aż po Rzymian biec, żeby się go pozbyć. Co to znaczy czyste sumienie chcieć mieć. A wy też pewnie tacy jak znam zycie.
Tyle.
|
| Wt sie 12, 2008 17:14 |
|
 |
|
Hattori
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): IPW napisał(a): Podaj fragment mówiący otym , że Bóg stworzy Nowe Niebo i Nową ziemię , bo nic takiego nie pamietam . meg_f napisał(a): Oto ten fragment - nowe niebo i nowa ziemia. Skoro jednak nie ma słońca i ciemności to gwiazd też, a więc po co Niebo? Nowe stworzenie - Jeruzalem niebiańskie  21 1 I ujrzałem niebo nowe i ziemię nową, bo pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminęły, i morza już nie ma. 2 I Miasto Święte - Jeruzalem Nowe ujrzałem zstępujące z nieba od Boga, przystrojone jak oblubienica zdobna w klejnoty dla swego męża. 3 I usłyszałem donośny głos mówiący od tronu: «Oto przybytek Boga z ludźmi: i zamieszka wraz z nimi, i będą oni Jego ludem, a On będzie "BOGIEM Z NIMI"2. 4 I otrze z ich oczu wszelką łzę, a śmierci już odtąd nie będzie. Ani żałoby, ni krzyku, ni trudu już [odtąd] nie będzie, bo pierwsze rzeczy przeminęły». 5 I rzekł Zasiadający na tronie: «Oto czynię wszystko nowe». I mówi: «Napisz: Słowa te wiarygodne są i prawdziwe». 6 I rzekł mi: «Stało się. Jam Alfa i Omega, Początek i Koniec. Ja pragnącemu dam darmo pić ze źródła wody życia. 7 Zwycięzca to odziedziczy i będę Bogiem dla niego, a on dla mnie będzie synem3. 8 A dla tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, guślarzy, bałwochwalców i wszelkich kłamców: udział w jeziorze gorejącym ogniem i siarką. To jest śmierć druga». No i nie doczekałem się od Ciebie meg_f Nowego Bożego Stworzenia .Nowa Jerozolima nie została stworzona , ale odmieniona na Nowo .Zstępuje Ona z nieba niczym oblubienica Pańska , zstępuje na ziemię . Po paruzjii wszystko zostanie odmienione , na lepsze na nowe i na doskonałe ,a to co nie da sie odmienić skończy w jeziorze ognia i siarki i to jest śmierć druga , wieczna , bo czasu już nie będzie , już nie będzie mierzyć się czasu , nic już nie będzie upływać , wszystko będzie wieczne , zarówno życie jak i śmierć .Nie spotkałem się w APOKALIPSIE ze stwierdzeniem , że będzie jakieś miejsce szczególne dla nienarodzonych dzieci . Wnioskuje , że to Twój pomysł , więc może wytłumacz mi mniej więcej jak to rozumieć ?
Izaj. 65:17
17. Oto Ja stworzę nowe niebo i nową ziemię i nie będzie się wspominało rzeczy dawnych, i nie przyjdą one na myśl nikomu.
(BW)
Pozdr.
|
| Śr sie 13, 2008 17:44 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Brawo Hattori znalazłeś , ale mam nadzieję że dostrzegasz różnicę między Starym Objawieniem a prawdziwym światłem żuconym przez Ewangelię .
|
| Śr sie 13, 2008 22:17 |
|
 |
|
Hattori
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Brawo Hattori znalazłeś , ale mam nadzieję że dostrzegasz różnicę między Starym Objawieniem a prawdziwym światłem żuconym przez Ewangelię .
Uważam , że zarówno Stary Testament , jak i Nowy są ze sobą harmonijnie spójne. Ewangelia uzupełnie to ,co niosą za sobą natchnione pisma przedchrześcijańskie.
Skoro jest napisane , że niebo i ziemia zostaną stworzone na nowo , to znaczy , że tak będzie. Zgodzisz się z tym?
|
| Cz sie 14, 2008 19:57 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Nie zgadzam się z tym , bo to oznacza , że będą dwa nieba i dwie ziemię. A co będzie z tą starą ziemią i niebem ?
|
| Cz sie 14, 2008 20:35 |
|
 |
|
arcana85
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie zgadzam się z tym , bo to oznacza , że będą dwa nieba i dwie ziemię. A co będzie z tą starą ziemią i niebem ?
"to co poprzednie przeminęło" - stara ziemia i niebo przeminąl
co nie oznacza jednak że przeminie planeta Ziemia i nasza atmosfera, Słonce, gwiazdy
niebo i ziemia z tych wersetów to symbole
Nie oznacza to że Bóg stworzy nową planete na której będa żyli ludzie
To troche bardziej skomplikowane 
|
| Cz sie 14, 2008 21:51 |
|
 |
|
Hattori
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie zgadzam się z tym , bo to oznacza , że będą dwa nieba i dwie ziemię. A co będzie z tą starą ziemią i niebem ?
Nie zgadzasz się , a wystarczy tylko podać właściwą definicję określenia "niebo" i "ziemia".
Skoro Bóg powiedział , że stworzy , to znaczy że tak będzie.
Oto definicje biblijne , które harmionizują z tym , że niebo nie oznacza całego wszechświata , a ziemia nie oznacza całej planety:
NIEBO.
1 Moj. 1:7-8
7. Uczynił więc Bóg sklepienie, i oddzielił wody pod sklepieniem od wód nad sklepieniem; i tak się stało.
8. I nazwał Bóg sklepienie niebem. I nastał wieczór, i nastał poranek - dzień drugi.
(BW)
Jak widzimy niebo , które też Bóg tak nazwał nie jest wszechświatem , który Bóg uczynił wcześniej.
ZIEMIA.
1 Moj. 6:12-14
12. I spojrzał Bóg na ziemię, a oto była skażona, gdyż wszelkie ciało skaziło drogę swoją na ziemi.
13. Rzekł tedy Bóg do Noego: Położę kres wszelkiemu ciału, bo przez nie ziemia pełna jest nieprawości; zniszczę je wraz z ziemią.
14. Zbuduj sobie arkę z drzewa żywicznego. Zrób komory w arce, i powlecz ją wewnątrz i zewnątrz smołą.
(BW)
Kiedyś w potopie już nastapił koniec świata , czyli niebo i ziemia przeminęły. Po potopie Bóg wszystko było już inne , co nawet naukowcy potwierdzają. Sklepienie nieba zostało przemienione , a powierzchnia ziemi zniszczona wodą. Obecne niebo ziemia również zostaną przemienione , o czym pisze list do Hebrajczyków:
Hebr. 1:10-12
10. Oraz: Tyś, Panie, na początku ugruntował ziemię, I niebiosa są dziełem rąk twoich; 11. One przeminą, ale Ty zostajesz; I wszystkie jako szata zestarzeją się, 12. I jako płaszcz je zwiniesz, Jako odzienie, i przemienione zostaną; Ale tyś zawsze ten sam i nie skończą się lata twoje.
(BW)
Bóg wszystko stworzy na nowo , czyli niebo jak przed potopem , a także ziemię jak wcześniej. Powierzchnia ziemi ,a także sklepienie nieba ulegną przemianie. Wtedy zostały zniszczone przez wodę , a obecne w jaki sposób?
Piotr pisze o tym:
2 Piotr. 3:6-7
6. Przez co świat ówczesny, zalany wodą, zginął.
7. Ale teraźniejsze niebo i ziemia mocą tego samego Słowa zachowane są dla ognia i utrzymane na dzień sądu i zagłady bezbożnych ludzi.
(BW)
2 Piotr. 3:10
10. A dzień Pański nadejdzie jak złodziej; wtedy niebiosa z trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone stopnieją, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną.
(BW)
Sprawa jest według mnie prosta.
Sami więc widzimy , że stworzenie ziemi i nieba na nowo jest wiarygodną obietnicą i nie ma powodu aby jej nie wierzyć.
Pozdr.
|
| Pt sie 15, 2008 10:40 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Hattori , wersety z Księgi Rodzaju należy traktować dosłownie , czy też nie ?
|
| So sie 16, 2008 13:12 |
|
 |
|
Hattori
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Hattori , wersety z Księgi Rodzaju należy traktować dosłownie , czy też nie ?
Które masz namyśli?
|
| So sie 16, 2008 18:56 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
IPW napisał(a): Hattori , wersety z Księgi Rodzaju należy traktować dosłownie , czy też nie ? Hattori napisał(a): Które masz namyśli? Te które przytoczyłeś.
|
| So sie 16, 2008 21:11 |
|
|
|