Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Apropos stworzenie Adama i Ewę nie na drodze ewolucji....
To ewolucja jest mitem. 
|
N cze 21, 2009 22:01 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Czy Biblia to mitologia?
JajkoTemat został założony po to, by zakończyć dyskusję na temat Biblii jako mitologii w innym temacie, bo robił się za duży offtop. Tu spokojnie można o tym pogadać. Mitologia (gr. μυθολογια, gdzie μυθοι to baśń, mit, a λέγειν opowiadać) – zbiór legend i podań o bogach i bohaterach, funkcjonujący w danej religii lub społeczności. A więc według powyższej definicji Biblia jest mitologią. I nie ważne czy ktoś wierzy w jej dokumentalny charakter czy nie. JedenPostNo niezupełnie, nie jest tak, że Biblia=mitologia, ponieważ zawiera ona przecież także teksty o innym charakterze, natomiast można bez ryzyka stwierdzić, że generalnie opisuje pewną mitologię, opiera się na niej i są w niej zawarte mity. mykitos Re: Czy Biblia to mitologia? Biblia w większości zawiera mitologie,jednak sa w niej też prawdziwe wydarzenia historyczne. Jednak w żadnym razie nie uważam Biblii za dzieło Boga Iwona19A ja uważam te księgi za natchnione. Login2Od początku do końca Biblia jest prawdą. Skąd wiemy ? A między innymi stąd, że Bóg przepowiedział na jej kartach historię ludzkości która wypełnia się po dziś dzień. Żaden człowiek nie jest w stanie przepowiedzieć przyszłości, więc Biblia logicznie rozumując musi pochodzić od Boga. Tego samego o którym świadczy. JedenPostNawet jeśli w którejś z ksiąg Biblii znalazłoby się niewątpliwie spełnione proroctwo (a o takim nie słyszałem) w żaden sposób nie świadczyłoby to o tym, że Cytuj: Od początku do końca Biblia jest prawdą jako że Biblia jest antologią.
|
N cze 10, 2012 10:20 |
|
 |
Kris65
|
 Re: Mit w Biblii
Biblia jest to DZIEŁO-PIRAMIDA światowego piśmiennictwa,stworzona przez człowieka ku boskiej chwale 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N cze 10, 2012 10:45 |
|
|
|
 |
Iwona19
|
Kris65 napisał(a): Biblia jest to DZIEŁO-PIRAMIDA światowego piśmiennictwa,stworzona przez człowieka ku boskiej chwale  choć nie każdy dostrzega ingerencję Bożą w pisaniu jej.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
N cze 10, 2012 12:43 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: choć nie każdy dostrzega ingerencję Bożą w pisaniu jej. Nie czytałem Biblii.Ale co jest tam natchnionego?
|
N cze 10, 2012 12:56 |
|
|
|
 |
mareta
|
To przeczytaj zanim się wypowiesz na jakiś temat.Pozdrawiam
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
N cze 10, 2012 13:01 |
|
 |
JedenPost
|
Ja czytałem. I pytam - co tam jest natchnionego? Oraz, co ważniejsze w temacie: dlaczego zawartych tam mitów nie nazywać mitami?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N cze 10, 2012 13:10 |
|
 |
Iwona19
|
Przeczytałeś całą czy we fragmentach? A może nawet nie czytałeś tego ze zrozumieniem tak jak należy?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
N cze 10, 2012 13:38 |
|
 |
JedenPost
|
Jeśli nie czytałbym ze zrozumieniem, to bym o tym nie wiedział, więc nie mogę Ci na to odpowiedzieć, to chyba logiczne. Moim zdaniem czytałem (całość, a potem wybrane interesujące fragmenty) ze zrozumieniem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N cze 10, 2012 14:08 |
|
 |
Iwona19
|
Podam wam własną definicję mitu. Mit jest jest to legenda, lub opowiadanie o różnych charakterze dotyczące określonych wierzeń, bóstw itp. Mity są dla mnie zwykłą fikcją lub legendą. Bywa, że bohaterowie są fikcyjni. W Biblii zdecydowana większość wydarzeń miała miejsce w rzeczywistości, a bohaterowie również są postaciami historycznymi.
|
N cze 10, 2012 14:14 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: W Biblii zdecydowana większość wydarzeń miała miejsce w rzeczywistości, a bohaterowie również są postaciami historycznymi. Biblia to mix faktów i postaci historycznych stanowiących osnowę dzieła z elementami mitologicznymi 
|
N cze 10, 2012 14:27 |
|
 |
JedenPost
|
Iwona19 napisał(a): Podam wam własną definicję mitu.
Spoko - ale chyba nie oczekujesz, że wszyscy będą posługiwać się Twoją definicją, skoro istnieje inna, ogólnie przyjęta?
|
N cze 10, 2012 14:36 |
|
 |
Iwona19
|
Niczego nie oczekuję. To moja definicja, każdy może mieć własną i ma do tego pełne prawo.
|
N cze 10, 2012 19:19 |
|
 |
JedenPost
|
To właściwie nie jest nawet Twoja definicja, tylko dość rozpowszechnione, zawężone i w sumie błędne rozumienie słowa "mit".
|
N cze 10, 2012 20:54 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Jak mój wujek wrócił z ryb, to opowiedział niesamowitą historię, jak to złowił taaaaaakiego suma (i tu rozłożył ręce). Wszyscy słuchaliśmy zafascynowani. A potem wyjął karpia z reklamówki.
Bohaterowie opowiadania wujka byli prawdziwi, sytuacja opisana (łowienie ryb) rzeczywiście się wydarzyła, wujek tylko "nieco" wyolbrzymił swoje dokonania. Tak rodzą się mity. Biblia jest ich pełna.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N cze 10, 2012 21:47 |
|
|
|