Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 08, 2025 15:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Ciała Zmartwychwstanie 
Autor Wiadomość

Post Re: Ciała Zmartwychwstanie
Cytuj:
oarcana85 napisał(a):
Biblia mówi wprost że Jezus został ozywiony w duchu, otrzymując ciało duchowe.

Tak...i to ciało duchowe wcinało ryby na drodze do Eamaus

Bóg wskrzesił swego Syna do życia duchowego w niebie ,zatem "poniósł śmierc w ciele a zmartwychwstał w duchu".W tym stanie poszedł głosic duchom zamkniętym w więzieniu .Duchy te oczekiwały wyroku ze strony Boga za bunt przeciwko Niemu.

1P 3:18-20 Bw „Gdyż i Chrystus raz za grzechy cierpiał, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was przywieść do Boga; w ciele wprawdzie poniósł śmierć, lecz w duchu został przywrócony życiu.(19) W nim też poszedł i zwiastował duchom będącym w więzieniu,(20) które niegdyś były nieposłuszne, gdy Bóg cierpliwie czekał za dni Noego, kiedy budowano arkę, w której tylko niewielu, to jest osiem dusz, ocalało przez wodę.”

Jak według ciebie ktoś materialny mógłby głosic komuś niematerialnemu?

Jednak Jezus jako duchowa osoba materializował się i ukazywał swym uczniom.Tak jak dawniej to czyniły inne duchowe osoby -aniołowie. Aniołowie będący z wizytą u Abrahama jedli i pili,tak samo Jezus jadł i pił ,gdy ukazywał się swym uczniom.

Słowo "ukazywał się " dużo nam mówi ,bo tylko o aniołach ,którzy się materializowali tak czytamy:

Wj 3:2 Bw "Wtem ukazał mu się anioł Pański w płomieniu ognia ze środka krzewu; i spojrzał, a oto krzew płonął ogniem, jednakże krzew nie spłonął."

Sdz 6:12 Bw "I ukazał mu się anioł Pański i rzekł do niego: Pan z tobą, mężu waleczny!"

Lk 1:11 Bw "Wtem ukazał się mu anioł Pański, stojący po prawej stronie ołtarza kadzidlanego."

Natomiast w odniesieniu do zmartwychwstałego Jezusa czytamy:

Mk 16:9 Bw "I powstawszy z martwych wczesnym rankiem, w pierwszy dzień tygodnia, ukazał się najpierw Marii Magdalenie, z której wypędził siedem demonów

Mk 16:11 Bw "Lecz oni, gdy usłyszeli, że żyje i że się jej ukazał, nie uwierzyli."

Mk 16:12 Bw "A potem ukazał się w innej postaci dwom z nich, gdy szli do wsi."

Mk 16:14 Bw "Na koniec ukazał się jedenastu uczniom, gdy siedzieli u stołu, i ganił ich niewiarę i zatwardziałość serca, że nie uwierzyli tym, którzy go widzieli zmartwychwskrzeszonego."

W stosunku do zmartwychwzbudzonego Chrystusa Jezusa występuje określenie "ukazywał się".

Czy to tylko zbieg okoliczności ? Nie ,Jezus ukazywał się podobnie jak wcześniej aniołowie ,którzy przecież byli duchami,a tylko przybierali postac mężczyzny.
Jezus podobnie ,po zmarwychwstaniu do życia wiecznego w niebie był duchem ,który się materializuje.
Uczniowie nie zawsze rozpoznawali go po wyglądzie Maria myślała że to ogrodnik ,to świadczy ,że materializował się w różnych ciałach.
Co ciekawe ukazał się raz ucznim ,mimo ,że drzwi były zamknięte.

Pn gru 07, 2009 14:47

Arcana ma ten sam problem, co z Trójcą - pojęcia "ciało" i "dusza" to POJĘCIA, wprowadzone w pewnych określonych celach, bynajmniej nie zawsze "ontologicznych".

Osoba ludzka, stworzona na obraz Boży, jest równocześnie istotą cielesną i duchową. ( KKK 362 )

Pojęcie dusza często oznacza w Piśmie świętym życie ludzkie lub całą osobę ludzką ( KKK 363 )

Ciało człowieka uczestniczy w godności "obrazu Bożego"; jest ono ciałem ludzkim właśnie dlatego, że jest ożywiane przez duszę duchową ( KKK 364 )

duch i materia w człowieku nie są dwiema połączonymi naturami, ale ich zjednoczenie tworzy jedną naturę ( KKK 365 )

To są stwierdzenia ontologiczne. Reszta stwierdzeń ( takie jak np. bezpośrednie stwarzanie duszy przez Boga, nieśmiertelność duszy itp. ) ma charakter funkcyjny. Kiedy więc mówi się np. Jedność ciała i duszy jest tak głęboka, że można uważać duszę za "formę" ciała ( KKK 365 ), to oznacza to, że nieśmiertelność duszy oznacza nieśmiertelność "formy" ciała, i nie jest to żadne niesamowite czy niezrozumiałe odkrycie.

Arcana, oczywiście, natychmiast odpisze, że to błędne i nielogiczne bzdury, które nie są w ogóle przekonujące, i dalej będzie ciągnął swoją "ontologiczną" argumentację, bo mu jest ona potrzebna do wykazywania kolejnych "błędów". Jak zawsze. Dlatego z mojej strony EOT.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn gru 07, 2009 14:54
Joannag napisał(a):
Uczniowie nie zawsze rozpoznawali go po wyglądzie Maria myślała że to ogrodnik ,to świadczy ,że materializował się w różnych ciałach..

To po co znikło Jego ciało z grobu?....przy takiej dowolności materializowania?
arcana - przyjmując waszą wrsje śmierci ciała i ducha, to przypowieść Jezusa o bogaczu i Łazarzu, należy traktować jako kolejną bajkę z 1000 i 1 nocy?

Pn gru 07, 2009 15:01

O o, to jest właśnie dobry przykład. Jezus nie został rozpoznany przez Marię Magdalenę. Tłumaczenie ŚJ: no cóż, po prostu zmaterializował się w innym ciele ( w czyim ? ). Tłumaczenie katolickie: Jezus posiadał ciało uwielbione, różniące się od zwykłych. Tłumaczenie ŚJ jest piękne, mądre i całkowicie zgodne z Biblią. Tłumaczenie katolickie jest nielogiczne, błędne, jest tylko ludzkim wymysłem, a my jesteśmy zindoktrynowani i nie widzimy "światła Prawdy"..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn gru 07, 2009 15:33
A jeszcze jedno:
- Jezus wg ŚJ nie jest Bogiem, jest czówiekiem, zatem podczas śmierci na krzyżu, obumarło Jego ciało, uleciał duch życia....to jakim cudem i kto lub co spowodowało, że powrócił do życia duch przyjmując postać dowolnego mężczyzny????

Pn gru 07, 2009 18:02

Cytuj:
Jezus wg ŚJ nie jest Bogiem, jest czówiekiem

No, w zasadzie to jest archaniołem Michałem, o ile wiem..

Pn gru 07, 2009 18:23

Cytuj:
Romulus napisal Ponadto gdyby Jezus powiedział że dziś będzie w raju zaprzeczył by swoim późniejszym słowom,
gdzie trzy dni po swojej smierci jeszcze nie był w raju.
EJ.2017) Rzekł jej Jezus: Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca;

Cytuj:
Johnny99napisal
To zauważ, że w tym wersecie słowo "raj" już się nie pojawia.

Czyli według ciebie Jezus zaraz po śmierci wstąpił do raju a po trzech dniach zmartwychwstał
i dopiero wtedy ukazał się uczniom.

Pn gru 07, 2009 19:19

Johnny99 napisał(a):
O o, to jest właśnie dobry przykład. Jezus nie został rozpoznany przez Marię Magdalenę. Tłumaczenie ŚJ: no cóż, po prostu zmaterializował się w innym ciele ( w czyim ? ). Tłumaczenie katolickie: Jezus posiadał ciało uwielbione, różniące się od zwykłych. Tłumaczenie ŚJ jest piękne, mądre i całkowicie zgodne z Biblią. Tłumaczenie katolickie jest nielogiczne, błędne, jest tylko ludzkim wymysłem, a my jesteśmy zindoktrynowani i nie widzimy "światła Prawdy"..
Podobna sytuacja była z uczniami w drodze do Emaus i Pismo tłumaczy to zupełnie odmiennie niż ŚJ :
" Lecz oczy ich były niejako na uwięzi, tak że Go nie poznali."

Ewangelia wg św. Łukasza 24,16

Pn gru 07, 2009 20:53

Cytuj:
Czyli według ciebie Jezus zaraz po śmierci wstąpił do raju a po trzech dniach zmartwychwstał i dopiero wtedy ukazał się uczniom.

Nie mam żadnego zdania na ten temat. Wychodzę z założenia, iż jeżeli Pismo coś mówi, to znaczy, że tak, jak to mówi, to jest istotne - i nie potrzebuję sobie tego układać w jakąś teorię dotyczącą tego, co minuta po minucie robił Jezus po śmierci krzyżowej.

Wt gru 08, 2009 11:34

Alus napisał(a):
arcana85 napisał(a):
Biblia mówi wprost że Jezus został ozywiony w duchu, otrzymując ciało duchowe.

Tak...i to ciało duchowe wcinało ryby na drodze do Eamaus :D

Jakbyś nie wiedziała że Abraham karmił zmaterializowanych aniołów.

Alus napisał(a):

Cytuj:
Niestety niesmiertelnośc duszy to ludzkie filozofie, stricte platońskie, przejete przez Kościół. Stąd ma on problem z ogarnięciem tematu zmartwychwstania bo zamienia się ono w jakieś łączenie dusz z ciałami które tak w zasadzie maja być materialne ale z drugiej strony mają przebywać z Bogiem. I by te sprzeczności pogodzić to wymyślono kolejna ludzką filozofię, czyli tak zwane "ciało uwielbione" co też nie ma nic wspólnego z Biblią.

I kolejna ludzka filozofia sprokurowała: - "Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Bozy go stworzył".
Wedłg ŚJ ciało obracające się w proch, czy ulotny duch życia, jest elementem obrazu Boga w człowieku?

Kolejny słaby argument.
1. Doskonały człowiek miał żyć wiecznie a nie obracać sie w proch.
2. Podobienstwo człowieka do Boga nie polegało na fizycznym podobieństwie sic! tylko na cechach takich jak świadomośc, wolna wola, czy znolność do przejawiania uczuć.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt gru 08, 2009 21:16

Johnny99 napisał(a):
Arcana ma ten sam problem, co z Trójcą - pojęcia "ciało" i "dusza" to POJĘCIA, wprowadzone w pewnych określonych celach, bynajmniej nie zawsze "ontologicznych".

Problem to mają ci którzy próbują naciągac znaczenie tych pojęc by uzasadnić swoje tezy.

Johnny99 napisał(a):
Osoba ludzka, stworzona na obraz Boży, jest równocześnie istotą cielesną i duchową. ( KKK 362 )

Pojęcie dusza często oznacza w Piśmie świętym życie ludzkie lub całą osobę ludzką ( KKK 363 )

...lub zwierzę - ale o tym się KKK już nawet nie zająkną.

Johnny99 napisał(a):
Ciało człowieka uczestniczy w godności "obrazu Bożego"; jest ono ciałem ludzkim właśnie dlatego, że jest ożywiane przez duszę duchową ( KKK 364 )

Więc może redaktorzy KKK powinni wziąśc do ręki Biblię zanim coć napiszą. Na przykład pouczającą lekturą byłby opis stworzenia człowieka skoro piszą o 'ożywianu ciala przez duszę'.
Rodzaju 2:7 "wtedy to Jahwe Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał sie czlowiek istotą żywą"
na "istota żywa" przetłumaczono w BT wyraz nefesz co wprost tłumaczy się na dusza (pomijając że jest to tłumaczenie tendencyjne bo w przypisie to wyrażenie 'tchnienie zycia' usiłuje się utożsamić z duszą skoro wyraz wprost oznaczający duszę znajduje się w tym zdaniu)
Tak więc ciało jest ożywiane przez "tchnienie zycia" tak iż staje się czlowiek duszą.

ciało+dech życia=dusza czyli człowiek
To właśnie wynika z księgi Rodzaju.

Johnny99 napisał(a):
Jedność ciała i duszy jest tak głęboka, że można uważać duszę za "formę" ciała ( KKK 365 ), to oznacza to, że nieśmiertelność duszy oznacza nieśmiertelność "formy" ciała, i nie jest to żadne niesamowite czy niezrozumiałe odkrycie.

Forma nie może istnieć bez materii. O tej prostej zalezności pisał już Arystoteles.

Johnny99 napisał(a):

Arcana, oczywiście, natychmiast odpisze, że to błędne i nielogiczne bzdury, które nie są w ogóle przekonujące, i dalej będzie ciągnął swoją "ontologiczną" argumentację, bo mu jest ona potrzebna do wykazywania kolejnych "błędów". Jak zawsze. Dlatego z mojej strony EOT.

Do tych bzdur nawet logiki nie trzeba ani ontologii bo wprost obala to Pismo Święte. :razz:

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Wt gru 08, 2009 21:45

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Jezus wg ŚJ nie jest Bogiem, jest czówiekiem

No, w zasadzie to jest archaniołem Michałem, o ile wiem..

Rozmawialiśmy o tym w innym temacie i dalej tego Johnny nie wiesz?

Wt gru 08, 2009 21:46
arcana85 napisał(a):
Kolejny słaby argument.

Gdzie to wyczytałeś?....zatem Jezus nie był doskonały, bo niewatpliwie zmarł na krzyżu.
Chyba, że kwestionujecie Jego śmierć - czytałam już takie fantazje, jakoby Jezus był w smierci klinicznej, ocknął się w grobie i uciekł :D .
Cytuj:
2. Podobienstwo człowieka do Boga nie polegało na fizycznym podobieństwie sic! tylko na cechach takich jak świadomośc, wolna wola, czy znolność do przejawiania uczuć.

Nikt z chrześcijan nigdy nie twierdził, że podobieństwo zasadza się cechach materialnych.
Niesmiertelna dusza, którą nas Bóg obdarzył jest cząstą Boga w człowieku.
Świadomośc, przejawianie uczuc to cechy nieodłączne wszystkim zwierzętom.
Nie są też pozbawione wyboru - instynkt?, wola? - ale zwierzeta nie są bezwolne.
Zatem według waszej wersji podobieństwa, można je nazwać, że są stworzone na obraz i podobieństwo Boga.

Abraham karmił aniołów, którzy zostali zmaterializowani na potrzebę chwili.
Chrystus był człowiekiem z krwi i kości od poczęcia przez 33 lata do śmierci na krzyżu.
Nie kwestionujecie chyba tego?
Nadal nie odpowiedziałeś po co znikanie ciała Jezusa, skoro mógł się dowolnie mateializować.

Śr gru 09, 2009 9:10

Alus napisał(a):
arcana85 napisał(a):
Kolejny słaby argument.

Gdzie to wyczytałeś?....zatem Jezus nie był doskonały, bo niewatpliwie zmarł na krzyżu.

Alus, mieszasz ile wlezie. Poczytaj księge Rodzaju - Adam z Ewą nie mieli umierać i do Adama i Ewy odnosiła się moja wypowiedź która była odpowiedzią na twoje słowa o stwarzaniu. Więc po co wtrącasz do tego Jezusa? Aż tak brak ci argumentów?

Alus napisał(a):
Chyba, że kwestionujecie Jego śmierć - czytałam już takie fantazje, jakoby Jezus był w smierci klinicznej, ocknął się w grobie i uciekł :D .

To pewnie był jakies katolickie prywatne objawienia :razz:

Alus napisał(a):

Abraham karmił aniołów, którzy zostali zmaterializowani na potrzebę chwili.
Chrystus był człowiekiem z krwi i kości od poczęcia przez 33 lata do śmierci na krzyżu.

Halo! Mowa była o Jezusie po zmartwychwstaniu - "uśmierconym w ciele ale ożywionym w duchu"

Śr gru 09, 2009 12:49
arcana85 napisał(a):
Alus, mieszasz ile wlezie. Poczytaj księge Rodzaju - Adam z Ewą nie mieli umierać i do Adama i Ewy odnosiła się moja wypowiedź która była odpowiedzią na twoje słowa o stwarzaniu. Więc po co wtrącasz do tego Jezusa? Aż tak brak ci argumentów?

Miał, ale Adam Ewa ulegi pokusie/
Niemniej Bóg nie pozbawił ich elemetu boskiego -nieśmiertelnej duszy - którą "tchnął w nozdrza" w momencie stworzenia.
A Ty usiłujesz udowadniać, że tak się stało

Cytuj:
To pewnie był jakies katolickie prywatne objawienia :razz:

Pisałam o fantazjach nie o objawieniach :-D

Cytuj:
Halo! Mowa była o Jezusie po zmartwychwstaniu - "uśmierconym w ciele ale ożywionym w duchu"

Piękne te Twoje wyuczone formułki :) ....ale nadał nie odpowiwadasz, na podstawowe pytanie - po co było potrzebne zniknięcie ciała Jezusa z grobu??????

Śr gru 09, 2009 13:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona