Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 23:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Mat. 13:55 - Jakub kuzyn, czy brat Jezusa? 
Autor Wiadomość
Post Re: Mat. 13:55 - Jakub kuzyn, czy brat Jezusa?
Tomek44 napisał(a):
@Alus
To był taki teoretyczny przykład mający jedynie wykazać, iż Łuk. 2:41-43 bynajmniej w żadnym stopniu nie przeczył istnieniu rodzeństwa Jezusa w tym czasie. Mogli wędrować z rodzicami, jeśliby mieli, tak jak strzeliłem np. 7-9 lat. A może, skoro Józef uciekł do Egiptu z Jezusem jak był niemowlakiem, to może nie stanowiło problemu wyruszenie do Jerozolimy z jeszcze młodszymi dziećmi nić 7-9 lat? Tak czy inaczej w tamtych czasach w Izraelu żłobki i przedszkola nie były przepełnione ;-)

A może dowodzenie o rodzeństwie Jezusa też jest tylko teoretyzowaniem?

N sie 15, 2010 9:37

Alus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
@Alus
To był taki teoretyczny przykład mający jedynie wykazać, iż Łuk. 2:41-43 bynajmniej w żadnym stopniu nie przeczył istnieniu rodzeństwa Jezusa w tym czasie. Mogli wędrować z rodzicami, jeśliby mieli, tak jak strzeliłem np. 7-9 lat. A może, skoro Józef uciekł do Egiptu z Jezusem jak był niemowlakiem, to może nie stanowiło problemu wyruszenie do Jerozolimy z jeszcze młodszymi dziećmi nić 7-9 lat? Tak czy inaczej w tamtych czasach w Izraelu żłobki i przedszkola nie były przepełnione ;-)

A może dowodzenie o rodzeństwie Jezusa też jest tylko teoretyzowaniem?

Cytowanie konkretnych wersetów, ktore mówią o BRACIACH Jezusa, to nie jest teoretyzowanie. Zwróć uwagę, że zwolennicy "zawsze-dziewictwa" Marii mają, czy też mieli dylemat, czy bracia Jezusa to kuzyni, czy też bracia przyrodni. To się nazywa teoretyzowanie - i to tylko po to, aby na siłę utrzymać niebiblijną naukę o "zawsze-dziewictwie" Marii. Szczerze mówiąc nauka ta jest całkowicie pozbawiona sensu - skoro NAKAZEM BOŻYM jest to, aby małżonkowie WSPÓŁŻYLI ze sobą.
1Kor 7:3 BT „Mąż niech oddaje powinność żonie, podobnie też żona mężowi.”

N sie 15, 2010 11:59

Kamala napisał(a):
Cytuj:
Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie, 25 lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna*, któremu nadał imię Jezus*.

Nie wiem, jak jest to po grecku, ale ja czytam z tego sformulowania, ze do urodzenia Jezusa, Jozef sie nie zblizal do Maryji, co dla mnie znaczy, ze nie mogl byc ojcem cielesnym Jezusa.
Niestety, nigdzie nie widze czarno na bialym: A po urodzeniu Jezusa mial z Maryja jeszcze szescioro dzieci. I poniewaz nigdzie czegos takiego nie ma, wiec bardziej wierze temu, co Kosciol glosi od 2000 lat, niz komus, kto wlasnie z tego sformulowania zrozumial "ciag dalszy".

2000 lat???!!!
To się dowiedz, że Maria została wieczną dziewicą dopiero w 649 roku
http://www.traditia.fora.pl/maryja,8/do ... e,364.html
Twój wybór, komu wierzysz - Bogu, czy jakiemuś Marcinowi I.

N sie 15, 2010 12:27
Bo do tego czasu, nikt jej dziewictwa nie kwestionowal. ..
Poczytaj cos o tym, kiedy Kosciol oglasza jakies dogmaty.

N sie 15, 2010 16:01

Maryja zawsze była dziewicą, a w 649 r. został ustalony dogmat w tej kwestii.

N sie 15, 2010 16:03
Gdzie Biblia rozróżnia słowo 'kuzyn' - tylko nie wyjeżdżaj z tłumaczeniem Świadków.

N sie 15, 2010 16:11

@Teresse
"Gdzie Biblia rozróżnia słowo 'kuzyn'"

Kol 4:10 BT „Pozdrawia was Arystarch, mój współwięzień, i Marek, kuzyn Barnaby, co do którego otrzymaliście zlecenia: Przyjmijcie go, jeśli do was przybędzie -”

Ostatnio edytowano N sie 15, 2010 16:49 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

N sie 15, 2010 16:21

Tomek44 napisz prosze gdzie w Biblii napisane jest że Jakub jest bratem Jezusa .
Chce Cię zwrócić uwagę abyś pisał, że żoną Jóżefa z Nazaretu była Maryja, a nie Maria .
Maria to nie to samo co Maryja .
Tak w ogółe, gdyby Jezus miał braci rodzonych, to ewangelia i w ogóle NT nie pominął by takiego faktu .
Prosze Cię o cytaty z BT wyd. 5 która jest najbardziej wiarygodna dla katolików.
Najlepsza Biblia to Biblia Jerozolimska .
Tłumaczenie Biblii ŚJ jest skażone, ponieważ to zupełnie inne wyznanie od katolicyzmu .
Poprosze Cię także o fragment ze słowem brat i ze słowem kuzyn .

N sie 15, 2010 16:33

@Kamala
"Bo do tego czasu, nikt jej dziewictwa nie kwestionowal. .."

Z logicznego punktu widzenia zdanie prawdziwe - gdyż do tego czasu ANI BIBLIA, ani żaden z tzw. ojców kościoła nawet nie wspominali o "wiecznym dziewictwie Marii". Więc nie było co kwestionować. Natomiast Biblia PRZECZY JEDNOZNACZNIE temu dogmatowi - Mat. 1:25.

Poczytaj cos o tym, kiedy Kosciol oglasza jakies dogmaty."

No to poczytałem:
"Gdy papież ogłasza jakiś dogmat, to oznacza, że ogłasza prawdę, która zostaje człowiekowi objawiona przez Boga."
http://www.p-w-n.de/dogmat.htm

A zatem na takiej zasadzie dogmat może ustanowić każde guru jakiejkolwiek sekty.

Niemniej Bóg poprzez Swoje Słowo informuje:

Dz 17:11 BT „Ci byli szlachetniejsi od Tesaloniczan, przyjęli naukę z całą gorliwością i codziennie badali Pisma, czy istotnie tak jest.”

1Kor 4:6 BT „Mówiąc to, miałem na myśli, bracia, mnie samego i Apollosa, ze względu na was, abyście mogli zrozumieć, że nie wolno wykraczać ponad to, co zostało napisane, i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego.”

Jana 17:17 BT „Uświęć ich w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą.”

1Jana 4:1 BT „Umiłowani, nie dowierzajcie każdemu duchowi, ale badajcie duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków pojawiło się na świecie.”

A zatem, jeśli "Objawienie", które ma pochodzić rzekomo od Boga, jeśli po jego zbadaniu (1 Jana 4:1) okaże się, iż zaprzecza Biblii - to takie objawienie, zamienione w dogmat nie pochodzi od Boga. Jesli chcesz wierzyc inaczej - Twoja sprawa. Niemniej powyższe zachęty biblijne, KTÓRE POCHODZĄ OD BOGA są aktualne.

N sie 15, 2010 16:44

Metanoia

"gdzie w Biblii napisane jest że Jakub jest bratem Jezusa ."

Mat 13:55 BT „Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda?”

N sie 15, 2010 16:46
Nieprawda: formulowanie uroczyste dogmatow nastepuje wtedy, kiedy pojawiaja sie ci, ktorzy "wiedza lepiej" i zaczynaja kwestionowac to, w co Kosciol zawsze wierzyl.

Nigdy nie bylo tak, ze papiez budzil sie rano i mowil: "dzisiaj oglosze sobie nowy dogmat"

N sie 15, 2010 16:47

Kamala
"formulowanie uroczyste dogmatow nastepuje wtedy, kiedy pojawiaja sie ci, ktorzy "wiedza lepiej" i zaczynaja kwestionowac to, w co Kosciol zawsze wierzyl."

Nieprawda. Kiedy pojawił się Luter, który akurat naprawdę, wiedział dużo lepiej - wówczas kościół nie ogłosił żadnego dogmatu, tylko ekskomunikował i wszczął wojny religijne i stosy. Kiedy wcześniej pojawili sie waldensi i katarzy, ktorzy także "wiedzieli lepiej" to też nie było żadnego dogmatu - tylko wojny i stosy poszły w ruch.
To co piszesz brzmi pięknie - ale z rzeczywistością nie ma nic wspólnego - vide zapodany przeze mnie link. Jeśli ten link pisze nieprawdę - to podaj inny wiarygodny link.
Ja jeszcze znalazłem to:
"W istocie, dogmat katolicki najzupełniej stały, od chwili zamknięcia Objawienia chrześcijańskiego jest ostatecznie utrwalony. Nic do niego dorzucić nie można, albowiem nic nie może powiększyć skarbnicy prawd objawionych."
http://swiety.krzyz.org/dogmat.htm
A zatem wyłącznie "objawienie", a nie "stara" PRAWDA BIBLIJNA (Jana 17:17)

Ostatnio edytowano N sie 15, 2010 17:14 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

N sie 15, 2010 16:57

Jeszcze jedno:
Kuzynem Jezusa był przecież Jan Chrzciciel (matka Jana Chrzciciela była krewną Marii /ciotka?/ - Łuk. 1:36). Nigdzie Biblia nie pisze o nim "brat" Jezusa.

N sie 15, 2010 17:06

Ja mam rozwiązanie sprawy owych "braci" Jezusa .
BT wyd. 5 Mat. 12, 46 - Gdy jeszcze przemawiał do tłumów, oto Jego Matka i bracia* staneli na dworze i chcieli z nim rozmawiać .
Tytuł perykopy : Prawdziwi krewni Jezusa* .
Przypis do Mat 12, 46 : Nie bracia rodzeni, lecz stryjeczni lub cioteczni, albo kuzyni. Języki hebr. i aram. nie mają osobnych wyrazów na oznaczenie bliższych krewnych .

N sie 15, 2010 17:19

@Metanoia
Po pierwsze:
Przypisy do katolickich przekładów są li tylko przypisami ludzkich tłumaczy a nie treścią Słowa Bożego.

Po drugie:
Podałaś wspaniały przykład Mat. 12:46. Tym bardziej, że kontekst tłumaczy wszystko.
Mat. 12:46-50 BT
„Gdy jeszcze przemawiał do tłumów, oto Jego Matka i bracia stanęli na dworze i chcieli z Nim mówić.(47) Ktoś rzekł do Niego: Oto Twoja Matka i Twoi bracia stoją na dworze i chcą mówić z Tobą.(48) Lecz On odpowiedział temu, który Mu to oznajmił: Któż jest moją matką i którzy są moimi braćmi?(49) I wyciągnąwszy rękę ku swoim uczniom, rzekł: Oto moja matka i moi bracia.(50) Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką.”

Pojawiają się pytania:
1. Gdzie była Maria, kiedy Chrystus nauczał tłumy?
a) razem z tłumami słuchającymi Jezusa?
b) razem z braćmi, którzy NIE WIERZYLI W NIEGO (Jana 7:5)?

2. Dlaczego Maria chcąc dostać się do Chrystusa akurat potrzebowała towarzystwa "kuzynów"? Czyż niby-kuzyni, którzy nie interesowali się naukami Chrystusa nie mieli nic lepszego do roboty tylko ciągłe łażenie z Marią? Czyż nie jest właściwsze założenie, że Maria szła do Jezusa ze swymi synami? Jeśliby przecież miała brać kogokolwiek poza kuzynami (jeśli nie miała poza Jezudem innych synów) to by przecież wolała się trzymać SWOICH NAJBLIŻSZYCH KREWNYCH - czyli rodziców tychże "kuzynów".

3. Werset 48: "Któż jest moją matką i którzy są moimi braćmi? - czy rozsądna jest katolickia wersja:
"Któż jest moją matką i którzy są moimi KUZYNAMI???", czy też jednak właściwsza jest: "Któż jest moją matką i którzy są moimi BRAĆMI"?

4. Werset 49: "Oto moja matka i moi bracia" - czy rozsądna jest katolicka wersja: "Oto moja matka i moi KUZYNI???" A może jednak właściwsza jest: "Oto moja matka i moi BRACIA"?

5. Werset 50: "Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką.”
Katolickia interpretacja zakłada następujuącą wersję: "Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest KUZYNEM, siostrą i matką.” Przyznasz, że bardziej pasuje "BRATEM" a nie "KUZYNEM".

N sie 15, 2010 18:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona