CZy biblia sama sobie kłamie?
Autor |
Wiadomość |
Pietras89
|
 Re: CZy biblia sama sobie kłamie?
Wystarczy, że już tracisz cierpliwość, a to jest dowodem na wszystko pomijając fakt, że w swoich słowach wielokrotnie narzucasz mi coś.
Ok pogódźmy się zatem z faktem jak sam powiedziałeś, że żydzi uważali Boga za "wojownika" itd... Ale jeśli jest do wojownik, czyli istota skłonna to wszczynania wojen, rzezi i cierpienia to jest ona nienawistna i w tym przypadku twierdzenie, że jest w nim jakiekolwiek miłosierdzie czy litościwość to kłamstwo. Kłamstwo jeśli gotowy jest wyjąć oręż zamiast załagodzić spór.
Zatem zastanawiam się w jakim celu widnieją wersety typu: "On miłosierny i litościwy, bogaty w łaskę i cierpliwość w tysiączne pokolenia"
Gniew przejawia się wtedy kiedy kończy się cierpliwość, a u Boga wielokrotnie to następuje. Istota, której brakuje pokory manifestuje tego typu stany emocjonalne jak - wzburzenie, gniew, agresja, złość, a w tym stanie zdolna jest do popełnienia uczynków, które mogą pozostać głęboko na czyimś sumieniu.
Miłosiernym się albo JEST albo NIE JEST - proste. Miłosierdzie, a gniew można tak samo porównać jak do Anioła i Diabła - jaką obieramy drogę? to już zależy od tego którą stronę obieramy, Bóg natomiast przejawia gniew, złość i nasyła do zabijania wielokrotnie to się powtarza kiedy zsyła na ludzi Potop, albo wyrzuca z raju Adam i Ewę, którzy niewinnie padli ofiarą pokus węża manipulując Ewę. Bóg owszem zabronił owocu (Twierdząc tym samym, że posiedli wolną wolą co już jest kłamstwem, bo skoro posiedli wolną wolę mają prawo do wszystkiego) ale mimo tego, że złamali ten "zakaz" czyli inaczej mówiąc narzuconą im wolę ze strony Boga czyniąc ich tym samym (bez wolnymi) - jeśli jest miłosierny i litościwy, jeśli faktycznie ich kocha to przebacza im i daję kolejną szansę, a nie jak piszę biblia:
"Za ten grzech Bóg ukarał ich wygnaniem z raju i przekleństwem"
Natomiast wąż wychodzi cało mimo, że to on dokonał tutaj złego czynu. Wielokrotnie spotykamy się z słowami, że Bóg nie zabije Diabła, tego którego przedstawia się jako tego "złego", ponieważ go kocha... Natomiast na ludzi jakoś mógł wielokrotnie zsyłać śmierć, gdzie przejawia takie uczucia jak "gniew, złość", które pochodzą z czysto z nienawistnych odczuć i postanawia zniszczyć ludzi wraz z Ziemią. Gdybym był na miejscu takiego "diabła" to cieszyłbym się z tego, że całą brudną robotę odwala za mnie Bóg, mimo, że jest to istota miłosierna i litościwa, której jak sama nazwa wskazuje: przypada przebaczać i litować się, a nie mordować.
|
Wt lis 30, 2010 19:16 |
|
|
|
 |
elka
|
proponuję poczytać coś na temat czytania Biblii  można zacząć chociażby od tego: Słowo daję
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Wt lis 30, 2010 19:48 |
|
 |
WIST
|
Cytuj: Wystarczy, że już tracisz cierpliwość, a to jest dowodem na wszystko pomijając fakt, że w swoich słowach wielokrotnie narzucasz mi coś. Nie tracę cierpliwości. Wielu już podobnych Tobie tu było, więc nie działają na mnie tego typu zaczepki. Jestem wam wdzęczny za to że uczycie mnie cierpliwości i pokory. Ale jak już napisalem, liczę się z czasem. A Ty masz niestety bardzo arogancki sposób dyskusji. Cytuj: Gniew przejawia się wtedy kiedy kończy się cierpliwość, a u Boga wielokrotnie to następuje. Istota, której brakuje pokory manifestuje tego typu stany emocjonalne jak - wzburzenie, gniew, agresja, złość, a w tym stanie zdolna jest do popełnienia uczynków, które mogą pozostać głęboko na czyimś sumieniu. Gniew w obliczu zła, niesprawiediwości, łamania prawa jest uzasadniony. Nie wiem naprawdę skąd założenie że negatywne uczucia są złe. Natomiast miłosierdzie trzeba przyjąc. Rozpisujesz się bardzo, a odpowiedz nie zajmuje nawet jednej linijki tekstu. Miłosierdzie nie polega na tym że dostajesz je nawet na siłę. Jest Ci dane jeśli go chcesz. I to jest już i tak daleko idąca łaska, bo sam Bóg pochyla się tak bardzo nad nami. Choćby jednak Bóg zsyłal na nas śmierć ciała, to bardziej winniśmy przejmować się śmiercią duszy.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt lis 30, 2010 19:51 |
|
|
|
 |
Pietras89
|
elka napisał(a): proponuję poczytać coś na temat czytania Biblii  można zacząć chociażby od tego: Słowo dajęA ja Tobie proponuję spojrzeć prawdzie w oczy
|
Wt lis 30, 2010 20:20 |
|
 |
Pietras89
|
Cytuj: Nie tracę cierpliwości. Wielu już podobnych Tobie tu było, więc nie działają na mnie tego typu zaczepki. Jestem wam wdzęczny za to że uczycie mnie cierpliwości i pokory. Ale jak już napisalem, liczę się z czasem. A Ty masz niestety bardzo arogancki sposób dyskusji. A ty? Cytuj: Gniew w obliczu zła, niesprawiediwości, łamania prawa jest uzasadniony. Nie wiem naprawdę skąd założenie że negatywne uczucia są złe. Natomiast miłosierdzie trzeba przyjąc. Rozpisujesz się bardzo, a odpowiedz nie zajmuje nawet jednej linijki tekstu. Skąd założenie, że negatywne uczucia są złe? To biblia podobno uczy nas co złe, a dobre począwszy od zakazanego owocu. Cytuj: Miłosierdzie nie polega na tym że dostajesz je nawet na siłę. Jest Ci dane jeśli go chcesz. I to jest już i tak daleko idąca łaska, bo sam Bóg pochyla się tak bardzo nad nami. Choćby jednak Bóg zsyłal na nas śmierć ciała, to bardziej winniśmy przejmować się śmiercią duszy. Skąd możesz wiedzieć na czym polega miłosierdzie, skoro już twierdzisz, że jestem arogancki, a sam nie jesteś tego pewny jaki jestem naprawdę. Taka jest prawda i możesz spokojnie z powolnym oddechem potwierdzić te słowa to po pierwsze... Po drugie: Oczywiście, że się pochyla spójrz na to co dzieję się dookoła nas jak niewinni ludzie w rozpaczy i cierpieniu umierają po przez wojny, choroby i głód. Postaw się na ich miejscu i zastanów się nad tym czy jest Ci dane przetrwać to i tylko dlatego, bo tego chcesz. Chcieć można sobie wszystko. Nawet jeśli jest prawdą to o czym tutaj głosisz (oczywiście przyjmuje tylko takie założenie) to i tak kościół jest bez radny na to co się dzieje na świecie mimo, że niby jest to tak potężna instytucja na całym świecie. Same wojny na tle religijnym.... to również czerpie skądś swoje źródło. Na tym polega fanatyzm religijny - czytasz taki fragment jak Bóg sam nakazuje zabijać, plądrować, mordować i idziesz zabijać.
|
Wt lis 30, 2010 20:31 |
|
|
|
 |
WIST
|
Jeśli ja mam arogancki sposób dyskusji to możesz to pokazać obrazując przykładami. Proszę wskazać mi gdzie w Biblii jest napisane że nie można odczuwać gniewu, smutku, żalu, odczucia zniechęcenia itd.? Cytuj: Skąd możesz wiedzieć na czym polega miłosierdzie, skoro już twierdzisz, że jestem arogancki, a sam nie jesteś tego pewny jaki jestem naprawdę. Taka jest prawda i możesz spokojnie z powolnym oddechem potwierdzić te słowa to po pierwsze... Sposób Twojego pisania jest arogancki. I to zapewne widzą też inni. Warto czasem posłuchać kogoś, bo inni ludzie widzą nieraz to czego my nie widzimy. Poczytaj ponad to dokładniej w jakich okolicznościach, w tych opowieściach, Bóg kazał zabijać. Ja Ci jedynie wyjaśniam dośc prostą kwestię. Między Bogiem i człowiekiem jest relacja. Pomimo nierowności, Bóg jednak traktuje nas jako partnerow do rozmowy. Za winy i grzechy oferuje miłosierdzie, ale jego przyjęcie polega i na naszej zgodzie i na pokazaniem czynem że przyjmujemy boże miłosierdzie. Nie wiem jak Ty, ale ja wątpię w to że ktoś żałuje, gdy dalej robi to samo za co podobno żałuje. I chodzi tu o jasną sytuacje gdzie czyny przeczą słowom. Bog daje czas na zmiany, bo czasem go potrzebujemy aby zerwać z grzechem, ale nie daje go w nieskończoność. Tzn grzech przeciw Duchowi św. na tym własnie polega. Jeśli sam odrzucasz łaskę, to ona w końcu odchodzi. Nie jest to wiedza tajemna, a Ty zdajesz się bez powodu odrzucać to co pokazuje jedynie że nie jesteś nastawiony na zmianę swoich poglądów. Przy tym prezentujesz wyjątkowo denerwujący sposob rozmowy. A jak widać zamiast przyjc to do przemyślenia, to odbijasz pileczkę. Podchodzisz zbyt emocjonalnie.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt lis 30, 2010 21:00 |
|
 |
Pietras89
|
Dziękuję
|
Wt lis 30, 2010 21:18 |
|
 |
Pietras89
|
Cytuj: Sposób Twojego pisania jest arogancki. I to zapewne widzą też inni. Warto czasem posłuchać kogoś, bo inni ludzie widzą nieraz to czego my nie widzimy. Jesteś w błędzie serduszko... Te słowa świadczą tylko o Tobie samym.
|
Śr gru 01, 2010 12:04 |
|
 |
agvis
|
Pietras, słyszałam kiedyś wyjaśnienie, które wydaje mi się bardzo sensowne. Boga ogarnąć i pojąć nie można. Nie możemy Go sobie opisywać w naszych ludzkich kategoriach, ale nie mamy wyjścia, by pewne rzeczy przekazać. Jest niezmienny, więc ani się nie denerwuje, ani nie gniewa, tylko że Biblia została napisana przez ludzi z ludzką mentalnością. Istnieją ograniczenia w przekazywaniu całkowitej prawdy. Ludzie opisują Boga po ludzku, w ludzkich kategoriach. I pewne fragmenty trzeba interpretować. Biblii nie można czytać wszędzie dosłownie. Można się sprzeczać, do dosłowne jest, a co nie. Ale to już będzie ludzkie "uznanie". Stąd też takie rozłamy w Kościele.
Człowiekiem wiary steruje Wiara i Duch Święty. Jest to kwestia dziecięcego zaufania. Problem w tym, iż niewierzący stawiają pytania w kwestiach, których nie są w stanie nijak pojąć. Musieliby poznać, co to znaczy poznawać Boga, mieć z Nim kontakt, żyć Nim.
WIST, jako osoba wierząca, powinieneś o tym pamiętać. Pewnych rzeczy Pietrusowi nie wytłumaczysz, bo bez cienia Wiary tego nie pojmie i będzie tylko pływał po powierzchni.
Pietrus, nie wymagaj od nas wszechwiedzy i nie prowokuj celowo. Masz swoje zdanie, wyraziłeś je i jest ok. Ale odpowiedź da Ci dopiero Bóg po śmierci.
|
Śr gru 01, 2010 12:33 |
|
 |
Pietras89
|
Cytuj: Proszę wskazać mi gdzie w Biblii jest napisane że nie można odczuwać gniewu, smutku, żalu, odczucia zniechęcenia itd.? Nie, że nie można ale patrz na to: ,,Zaprzestań gniewu i zaniechaj zapalczywości! Nie gniewaj się, gdyż to wiedzie do złego..." (Psalm 37,8 ) Nie bądź w swym duchu porywczy do gniewu, bo gniew mieszka w piersi głupców. (Kazn. 7,9) Mimo tego, że Bóg sam się gniewa: "Ja rozdepczę ich w swym gniewie i podepczę ich w mej zapalczywości, ich krew zbryzga moje szaty i splamię całe swe odzienie". (Księga Izajasza 63:3) O czym to świadczy? To jest sprawiedliwość Boga? w taki sposób manifestuje się ono? Oto dzień Pański nadchodzi okrutny, najwyższe wzburzenie i straszny gniew, żeby ziemię uczynić pustkowiem i wygładzić z niej grzeszników. (...)Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony - zgwałcone (Izajasz 13, 9,15-16) Powiedz mi w jaki sposób można zdobyć zaufanie i przekonanie do Boga, wiarę w jego miłosierdzie skoro wielokrotnie w Biblii odnajdujemy fragmenty, które mogą temu zaprzeczyć? Jak można ufać Bogu i kochać go skoro w Biblii odnajdujemy na przykład tak fragmenty: "Przychodzę objawić wam prawdę, i oświecić was w wątpliwościach waszych. Bójcie się Boga, a mojej nauki trzymajcie się." (Sura 43:63) «Nie nazywajcie spiskiem wszystkiego, co ten lud nazywa spiskiem, i nie lękajcie się tego, czego on się lęka, ani się nie bójcie! Pan Zastępów – Jego za świętego miejcie; On jest Tym, którego się lękać macie i który was winien bojaźnią przejmować.»” (Iz 8, 11-13) „Chwalcie pana, wy, co się Go boicie, sławcie Go, całe potomstwo Jakuba, bójcie się Go, całe potomstwo Izraela.” (Psalm 22, 24) Powiedz jak można zaufać istocie, która pomawia do strachu do siebie? która wzbudza grozę i lęk? Czy można ufać komuś jednocześnie bojąc się go? to nie możliwe... Na logikę.. Jeśli boisz się kogoś to się go boisz, a skoro się boisz - nie ufasz mu. Bo albo ufamy sobie albo boimy się siebie... Wiem co mówię TWIST.
|
Śr gru 01, 2010 12:38 |
|
 |
Pietras89
|
Cytuj: Boga ogarnąć i pojąć nie można. Można jeśli sami pokierujemy się własnym rozumem i sercem.
|
Śr gru 01, 2010 12:39 |
|
 |
agvis
|
Według Ciebie. Według mnie mamy do tego zbyt ograniczone możliwości, zbyt zamknięty umysł, zbyt mocno jesteśmy naznaczeni materią.
|
Śr gru 01, 2010 12:54 |
|
 |
jo_tka
|
Pietras - a może poszukaj innych argumentów, niż te co ciągle powtarzasz? Chyba że interesuje Cię wyłącznie podsumowanie, na które lepiej by nikt nie odpowiadał...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr gru 01, 2010 20:04 |
|
 |
bojanowska
|
Grzech to zerwanie Linii Miłosierdzia i połączenia Boga z człowiekiem. Tylko człowiek popełnia grzechy, przeciw Bogu - jak Bóg, którego grzechy obrażają, ma grzeszyć poprzez słuszny najwyraźniej gniew? Stary Testament jest uznawany przez Kościół Katolicki, ale skupiamy się także na Nowym.
_________________ Powtarzanie rzeczy oczywistych jest obowiązkiem inteligentnych ludzi - G. Orwell
|
Śr gru 01, 2010 20:18 |
|
 |
Pietras89
|
jo_tka napisał(a): Pietras - a może poszukaj innych argumentów, niż te co ciągle powtarzasz? Chyba że interesuje Cię wyłącznie podsumowanie, na które lepiej by nikt nie odpowiadał... A może ty poszukaj jakiś argumentów, mogących uwiarygodnić Twoją tezę? Każdy może sobie pisać wszystko co jeśli jest to tylko pisania bezpodstawna nie oparta na żadnym mocnym gruncie.
|
Śr gru 01, 2010 21:31 |
|
|
|