Re: Kto napisał o Jezusie?
rybeczka napisał(a):
Co do artykułu,
to tylko omówienie argumetów znanych już w wsród "ludzi"/ historyków. Jest tego więcej.
Tak samo jest ze zwolennikami oficjalnego zdania Kościoła - podejrzewam, że jest ich równie wielu

rybeczka napisał(a):
Większośc biblistów (rowniez Chr.) są zgodni co do tego iż pierwsza ew byla Markowa. A ten wdl. Tradycji nie widzial Jezusa, reszta ewangelistów spisywała z Marka (mozna to nawet przeczytac w omowieniu NT w Biblii 1000letniej) co znaczy iż oni rownież nie widzieli Jezusa. (no bo po co by się tak kurczowo trzymali Marka?)
Ależ ja nie wykluczam współpracy między Autorami - niemniej jednak każda z Ewangelii kładzie nacisk na coś innego. W tym kontekście to, czy pozostali Ewangeliści "odgapili" np. chronologię wydarzeń nie jest aż tak ważne

. Powtarzam raz jeszcze, że te teksty były pisane z natchnienia Ducha Św., więc niemożliwe jest dla nas racjonalne odtworzenie tego. I obawiam się, że w tym przypadku racjonalista nigdy się nie dogada z wierzącym
rybeczka napisał(a):
Chodzi mi o to ze według tradycji Marek spisał "ewangelię" od Piotra. Według mnie to nie możliwe aby ktoś posiadał tyle wiedzy o dialogach(w których nie uczestniczył), wydarzeniach aby to opowiedzieć w takiej formię jaką mamy dzisiaj.
Jasne, że jest to niemożliwe - jeśli spojrzy się na to oczyma racjonalisty. Inaczej jest jak spojrzy się na to przez pryzmat wiary

lukanova napisał(a):
do kuba police
(nie rozumiem co interpunkcja, pisownia, styl itp. mają do argumentów. zapewne zdziwi cie fakt ze zawodowo pisze precle. moja pisownia jest swego rodzaju buntem gdyż nie lubie swojej pracy... nie zrozumiesz)
Faktycznie chyba nie zrozumiem - niestety niechlujstwo w pisowni posta kierowanego do mnie odbieram automatycznie jako brak szacunku wobec mnie. Ot, takie zboczenie zawodowe

.
lukanova napisał(a):
powracając do tematu
każdy historyk powie ci ze podobienstwa glownych bohaterow religii na swiecie dla osoby wierzacej moga byc co najmniej intrygujące
czy bredniami nazywasz fakt iz wiekszosc duzych religi laczy w sobie pare istotnych motywow:
25.12 - urodzenie wiekszosci bostw
z dziewicy
3 gwiazdy zapowiadaly przyjscie itp.
skoncentrowalem sie na horusie gdyz podobienstwa pomiedzy nim a jezusem sa absolutnie nie do odrzucenia nie tylko dla historykow ale osob ktorzy poznali historie obu
prosze zatem o wytlumaczenie jakim "cudem" prawdziwy zbawiciel tego swiata, bog itp ma tak blizniacza historie do boga ktorego czcili na długo przed nim samym
jesli zatem uznaby biblie za dokument historyczny to może pojawi sie teoria o sfałszowaniu dokumentów, hieroglifów z okresu starozytnego egiptu itp aby wzniecić zwątpienie ?
pewnie uznalibyscie ze szatan maczal w tym palce
Jasne, że jest wiele podobieństw między różnymi religijnymi - tu nie ma żadnych wątpliwości. Ja jednak odbieram to w ten sposób, że te podobieństwa w wierzeniach w całkowicie różnych regionach świata (a raczej mieszanie się kultur z różnych regionów świata było bardzo utrudnione

) oznaczają, że coś musi być na rzeczy. Analogie te mnie wręcz utwierdzają w przekonaniu, że tak właśnie było i te elementy są w 100% prawdziwe

.