Mesjasz - Bóg w Starym Testamencie?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Mesjasz - Bóg w Starym Testamencie?
Ateiści po prostu uważają, że ich poglądy są "obiektywne", a poglądy nie-ateistów to dogmaty. Dlatego są podobni do fundamentalistów religijnych - żadne inne grupy światopoglądowe nie są tak bezgranicznie przeświadczone o własnej wszechwiedzy i nieomylności.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 06, 2011 11:38 |
|
|
|
 |
LJ91
|
Przepraszam, ale chyba się przesłyszałem. Etyka w kontekście nauki? A co to takiego? Możesz rozwinąć myśl? Poza tym, odwracając Twój tok rozumowania: jeżeli chodzi o chrześcijaństwo to jest ono pod ciągłą krytyką przeciwników (wszelkiej maści ateiści, antyklerykałowie, wyznawcy innych religii) jak i samych wyznawców (co dobitnie pokazują dyskusje na tym forum). To znaczy, że chrześcijaństwo jest naj, naj, najbardziej obiektywną wiedzą na świecie...
No i jak tu nie uwierzyć w Zmartwychwstanie Pana.
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
Wt wrz 06, 2011 11:49 |
|
 |
Johnny99
|
Jako się rzekło: obiektywizm polega na eliminowaniu poglądów, które naszym zdaniem są niesłuszne. Ot, ateizm. Śmieszna, dziecinna, nielogiczna, ogłupiająca ideologia. Nic dziwnego, że nigdy nie uzyskała szerszej akceptacji 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 06, 2011 12:01 |
|
|
|
 |
LJ91
|
Commander_1 napisał(a): Nie naszym zdaniem, lecz na które są dowody że są nieprawdziwe, przekręcać to ty lubisz, nadinterpretować też. Nauka nie uzyskała szerszej akceptacji, oj bo skonam ze śmiechu.  Ateizm to światopogląd kształtowany przez wiedzę nie wiarę. Najpierw dokładnie czytaj czyjeś wypowiedzi a potem zarzucaj komuś pisanie banialuk... Co do tego ateizmu...bywają głupi ateiści (np. Stalin) i mądrzy wierzący (np. Matka Teresa) - czy o czymś to świadczy? Poza tym, spójrzmy na dzisiejszego, przeciętnego ateistę...nie różni się wiele od przeciętnego wierzącego ze wsi.
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
Wt wrz 06, 2011 13:30 |
|
 |
njczyziu
|
Aha, jeszcze jedno: Commander_1 napisał(a): Zobaczysz, że są różne prawdy i wybierzesz tą, która ci najbardziej pasuje. nie mam zamiaru wybierać prawdy, w taki sposób - "która mi bardziej pasuje", chcę poznać tylko tą jedyną prawdziwą, najprawdziwszą, nawet jeżeliby miała być dla mnie ona najgorsza, to cieszyłbym się całym sobą, że jednak ją poznałem. Inaczej szukanie, a później dowiedzenie prawdziwości na np. zasadzie "to prawdziwe bo lepsza dla mnie" mijałoby się z celem poszukiwań rzeczywistej, pełnej prawdy, na której tylko i wyłącznie takiej mi zależy  Prawda w pełnym tego słowa znaczeniu to 100% prawda, a nie pół prawda, część prawda, (też pewne małe przekleństwo mi się skojarzyło  ), itp.
|
Wt wrz 06, 2011 17:44 |
|
|
|
 |
Login2
|
Ja taką prawdę, tą prawdziwą o której piszesz, w Biblii znalazłem.
|
Wt wrz 06, 2011 19:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): Ja taką prawdę, tą prawdziwą o której piszesz, w Biblii znalazłem. Tak,ale uwierzyłeś w to,co tam napisane.Ale jak zweryfikowałeś czy to,co tam zapisane jest prawdą?Czy uwierzyłeś bo tak i już? Czy argumentem jest to,że Biblia jest nazwana Pismem Świętym i dlatego,że tak jest nazwana to trzeba jej wierzyć? Powiedz dlaczego własnie uwierzyłeś że to Biblia mówi prawdę? Zadaję te pytania ponieważ jestem na takim etapie życia i na takim etapie ducha,że też zadaję sobie wiele pytań i szukam na nie odpowiedzi.
|
Śr wrz 07, 2011 7:28 |
|
 |
Login2
|
Uwierzyłem bo poświęciłem trochę czasu na zbadanie tego co jest tam napisane. Głównie poprzez proroctwa których jest masę w Biblii. Człowiek nie jest w stanie przewidywać przyszłości więc Biblia musi pochodzić od Boga. Zresztą po co te proroctwa w Biblii jeśli nie po to żebyśmy mogli uwierzyć? Jak to powiedział Jezus:
"A teraz powiedziałem wam o tym, zanim to nastąpi, abyście uwierzyli, gdy się to stanie" i właśnie dlatego ze 30% tej księgi to proroctwa.
"Któż jest do Mnie podobny? - Niech woła, niech to ogłosi i niech Mi dowiedzie! Kto przepowiedział przyszłość od wieków i to, co ma nadejść, niech nam obwieści! Nie lękajcie się ani nie przerażajcie! Czyż nie przepowiedziałem z dawna i nie oznajmiłem? Wy jesteście moimi świadkami." Ks. Izajasza 44:5-11
Albo jest to prawda albo nie....
|
Śr wrz 07, 2011 16:06 |
|
|
|