| Autor |
Wiadomość |
|
Kamyk
|
To ja się dopytam - o który konkretnie czyn chodziło? 
|
| Wt cze 19, 2007 16:09 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Konkretny czyn - cudzołóstwo z Batszebą i wysłanie jej męża Uriasza na pewną śmierć w bitwie.
A odpowiesz na moje pytanie w sprawie gniazda?
Cytuj: Pytanie: co winien zrobić Żyd, gdy napotkał gniazdo ptaka z pisklętami, lub matką wysiadującymi jajka?
|
| Wt cze 19, 2007 16:39 |
|
 |
|
Kamyk
|
Ops. jakoś mi umknęło to pytanie
P.S - nie, nie chodziło mi o wydarzenie z Batszebą i Uriaszem 
|
| Wt cze 19, 2007 17:11 |
|
|
|
 |
|
pedziwiatr
|
"Jesli napotkasz przed soba na drodze, na drzewie lub na ziemi gnazdo ptaka z piskletami lub jajkami wysiadywanymi przez matke, nie zabierzesz matki z piskletami. Matke zostawisz w spokoju, a piskleta mozesz zabrac - aby ci sie dobrze powodzilo i abys dlugo zyl." (Kpl. 22; 6 - 7).
Co to jest miktam, gdzie i ile razy w Pismie Swietym zostal uzyty ten termin?
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Wt cze 19, 2007 17:23 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
Kamyku, czy chodzi o spis ludnosci (2Sm 24)?
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Wt cze 19, 2007 17:29 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moment ... jeszcze nie padła odpowiedź na pytanie Kamyka ... Bardzo proszę jednak o trochę cierpliwości i zadawanie kolejnego pytania dopiero po ustaleniu odpowiedzi na poprzednie. - Żeby nie było bałaganu, teraz ktoś musi znaleźć odpowiedzi na 2 pytania - proszę podawać też sigla w odpowiedziach, aby była możliwa ich weryfikacja
|
| Wt cze 19, 2007 17:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
miktam - to 7 psalmów (Księga Psalmów), znaczenie nie do końca wyjaśnione, prawdopodobnie "złota pieśń".
|
| Wt cze 19, 2007 18:43 |
|
 |
|
Kamyk
|
pedziwiatr brawo  to jest właściwa odpowiedź
|
| Wt cze 19, 2007 19:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyku, a co złego jest w spisie ludności ? I skąd wiesz, ze akurat ten grzech był najcięższy 
|
| Wt cze 19, 2007 19:25 |
|
 |
|
Kamyk
|
Abstrahując od teologii
Spis ludności był wykroczeniem przeciwko nakazowi Boga, aby nie liczyć narodu. Bóg sam walczy za Izraela - Dawid, chcąc dowiedzieć się, ile ma ludzi do walki - bardziej wierzy w siłę ludzi niż w działanie Boga. Również i kara jest bardziej dotkliwa i widowiskowa i jej fabuła rozbudowana w samym tekście, niż przy grzechu z Batszebą i Uriaszem 
|
| Wt cze 19, 2007 20:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To teraz Kamyku musisz zadac pytanie...
Teraz czekamy na pytanie ALUS - to ona ostatnia zgadła  - baranek
|
| Wt cze 19, 2007 22:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czego dokonał św. Mesrop?
|
| Śr cze 20, 2007 11:23 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
(Na poczatek pytanie: czy pytania zagadek nie powinny byc oparte wylacznie na Pismie Swietym?)
Mesrop Masztoc, mnich i sekretarz kancelarii królewskiej na poczatku V wieku ułożył alfabet armeński skladajacy sie z 36 liter i przetłumaczył na miejscowy język Biblię, pisma Ojców Kościoła oraz teksty liturgiczne.
A moje pytanie brzmi: Kiedy mowimy o Hebrajczykach, kiedy o Izraelitach, a kiedy o Zydach?
|
| Śr cze 20, 2007 19:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Hebrajczycy to półkoczownicze ludy semickie, przodkowie Izraelitów.
Izraelicy to potomkowie Jakuba, któremu Bóg zmienił imię na "Izrael".
Żydzi to potomkowie Judy, syna Jakuba.
|
| Śr cze 20, 2007 21:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
pedziwiatr - nie korygujesz odpowiedzi, zatem jest właściwa?
To daje kolejne pytanie - tzw. "przywilej Pawłowy" - co on znaczy, czego dotyczy.
|
| Pt cze 22, 2007 10:31 |
|
|
|