| Autor |
Wiadomość |
|
JedenPost
|
 Re: Biblia a kwestia Krwi
Czyli nie ma żadnej wypowiedzi na temat krwi ludzkiej, a tym bardziej transfuzji. ŚJ to sobie wymyślili.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So lip 19, 2014 4:09 |
|
|
|
 |
|
formek1
|
JedenPost napisał(a): Czyli nie ma żadnej wypowiedzi na temat krwi ludzkiej, a tym bardziej transfuzji. ŚJ to sobie wymyślili. Jest mnóstwo wypowiedzi na temat krwi ludzkiej. Wpisz sobie w wyszukiwarkę biblijną to znajdziesz.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
| So lip 19, 2014 7:53 |
|
 |
|
JedenPost
|
Żadna z tych wypowiedzi nie dotyczy zakazu przetaczania krwi, który jest wymysłem Świadków Jehowy.
Prawda?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So lip 19, 2014 9:00 |
|
|
|
 |
|
Gorgiasz
|
Cytuj: jak widzisz nietrudno znaleźć potwierdzenie ze Bóg zakazał robienia z krwią co się chce. Ależ nic podobnego. Jest zapisane tylko w kontekście zakazu jej spożywania. Cytuj: Czyli nie ma żadnej wypowiedzi na temat krwi ludzkiej, a tym bardziej transfuzji. ŚJ to sobie wymyślili. Oczywiście.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
| So lip 19, 2014 9:05 |
|
 |
|
formek1
|
JedenPost napisał(a): Żadna z tych wypowiedzi nie dotyczy zakazu przetaczania krwi, który jest wymysłem Świadków Jehowy.
Prawda? Tak jak żadna wypowiedź biblijna nie dotyczy zabijania pistoletem m16 a to jasne ze "nie zabijaj" dotyczy też karabinów maszynowych Biblia nie wypowiada się na temat metod leczenia lecz mówi o zasadach. I tak jak zasada mówi nie zabijaj (nie ważne czym) tak samo jest z krwią. Krew jest święta i tyle. Co to oznacza? Poszukaj sobie
|
| So lip 19, 2014 9:56 |
|
|
|
 |
|
formek1
|
Gorgiasz napisał(a): Cytuj: jak widzisz nietrudno znaleźć potwierdzenie ze Bóg zakazał robienia z krwią co się chce. Ależ nic podobnego. Jest zapisane tylko w kontekście zakazu jej spożywania. rozumiem zatem że według ciebie Bóg zakazuje spożywania krwi.?
|
| So lip 19, 2014 10:13 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
Cytuj: Biblia nie wypowiada się na temat metod leczenia lecz mówi o zasadach. Na przykład: nie wolno ratować życia i leczyć innego człowieka? Hm... Cytuj: Krew jest święta i tyle. Co to oznacza? Poszukaj sobie Pomogę szukać. Święty ("Kodesz") to pierwotnie (dopóki nie zostały ustanowione pojęcia teologiczne) znaczyło "użyteczny", "pożyteczny". I krew jest nardzo użyteczna i pożyteczna. Na przykład dla ratowania życia innego człowieka. takiego samego człowieka jak ja. Jeśli może podtrzymywać moje życie, dlaczego nie może uczynić tego samego w przypadku mojego bliźniego?
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
| So lip 19, 2014 10:16 |
|
 |
|
JedenPost
|
formek1 napisał(a): Krew jest święta i tyle. Co to oznacza? Poszukaj sobie W odniesieniu do krwi człowieka, istotnie opisanej jako święta, Biblia zawiera jedną wypowiedź: poleca ją przyjmować dla jej zbawiennego skutku.
|
| So lip 19, 2014 10:25 |
|
 |
|
formek1
|
JedenPost napisał(a): formek1 napisał(a): Krew jest święta i tyle. Co to oznacza? Poszukaj sobie W odniesieniu do krwi człowieka, istotnie opisanej jako święta, Biblia zawiera jedną wypowiedź: poleca ją przyjmować dla jej zbawiennego skutku. Gdzie tak napisane?
|
| So lip 19, 2014 10:36 |
|
 |
|
formek1
|
Cytuj: Krew jest święta i tyle. Co to oznacza? Poszukaj sobie Pomogę szukać. Święty ("Kodesz") to pierwotnie (dopóki nie zostały ustanowione pojęcia teologiczne) znaczyło "użyteczny", "pożyteczny". I krew jest nardzo użyteczna i pożyteczna. Na przykład dla ratowania życia innego człowieka. takiego samego człowieka jak ja. Jeśli może podtrzymywać moje życie, dlaczego nie może uczynić tego samego w przypadku mojego bliźniego? Gdyby krew ratowała życie każdy kto by ją pił żyłby dalej . A jednak ludzie mimo wszystko umierają. A przecież podobno Bóg zakazuje spożywania krwi. Nie odniosłeś sie do tego "rozumiem zatem że według ciebie Bóg zakazuje spożywania krwi.?" Więc jak to jest według Ciebie.Bóg zakazuje spożywania krwi czy nie?
Ostatnio edytowano So lip 19, 2014 10:41 przez formek1, łącznie edytowano 1 raz
|
| So lip 19, 2014 10:38 |
|
 |
|
JedenPost
|
formek1 napisał(a): JedenPost napisał(a): formek1 napisał(a): Krew jest święta i tyle. Co to oznacza? Poszukaj sobie W odniesieniu do krwi człowieka, istotnie opisanej jako święta, Biblia zawiera jedną wypowiedź: poleca ją przyjmować dla jej zbawiennego skutku. Gdzie tak napisane? Naprawdę nie wiesz?
|
| So lip 19, 2014 10:38 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
rozumiem zatem że według ciebie Bóg zakazuje spożywania krwi.?[/quote] Nie według mnie. Lev.11.12 -14. Dlatego dałem nakaz Izraelitom: Nikt z was nie będzie spożywał krwi. Także i przybysz, który się osiedlił wśród was, nie będzie spożywał krwi. Jeżeli kto z Izraelitów albo z przybyszów, którzy się osiedlili między wami, upoluje zwierzynę jadalną, zwierzę lub ptaka, wypuści jego krew i przykryje ją ziemią. Bo życie wszelkiego ciała jest we krwi jego - dlatego dałem nakaz synom Izraela: nie będziecie spożywać krwi żadnego ciała, bo życie wszelkiego ciała jest w jego krwi. Ktokolwiek by ją spożywał, zostanie wyłączony. Ale to dotyczyło jedynie Izraelitów, a tak się składa , że np. ja nim nie jestem wierzącym Izraelitą. I sądzę, że przeważająca większość tu obecnych również nie. A z nadejściem Chrystusa sytuacja uległa zmianie. Chrystus nie robił żadnych zastrzeżeń w tym względzie i często przeciwstawiał się tradycji. I nie udawaj, że tego nie wiesz. A w Starym Testamencie są różne nakazy. A tak przy okazji; kiedy składałeś ostatnio ofiarę całopalną? Oczywiście z byka bez skazy. Chyba nie chcesz pozbawiać swojego Pana miłej woni?
|
| So lip 19, 2014 10:43 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
Cytuj: Gdyby krew ratowała życie każdy kto by ją pił żyłby dalej . A jednak ludzie mimo wszystko umierają. Proponuję, abyś przyjął punkt widzenia człowieka z XX/XXI wieku naszej ery (i uzbroił się w jego elementarną wiedzę), a nie z któregoś wieku przed naszą erą.
|
| So lip 19, 2014 10:48 |
|
 |
|
formek1
|
Gorgiasz napisał(a): rozumiem zatem że według ciebie Bóg zakazuje spożywania krwi.?
Nie według mnie. Lev.11.12 -14. Dlatego dałem nakaz Izraelitom: Nikt z was nie będzie spożywał krwi. Także i przybysz, który się osiedlił wśród was, nie będzie spożywał krwi. Jeżeli kto z Izraelitów albo z przybyszów, którzy się osiedlili między wami, upoluje zwierzynę jadalną, zwierzę lub ptaka, wypuści jego krew i przykryje ją ziemią. Bo życie wszelkiego ciała jest we krwi jego - dlatego dałem nakaz synom Izraela: nie będziecie spożywać krwi żadnego ciała, bo życie wszelkiego ciała jest w jego krwi. Ktokolwiek by ją spożywał, zostanie wyłączony.
Ale to dotyczyło jedynie Izraelitów, a tak się składa , że np. ja nim nie jestem wierzącym Izraelitą. I sądzę, że przeważająca większość tu obecnych również nie. A z nadejściem Chrystusa sytuacja uległa zmianie. Chrystus nie robił żadnych zastrzeżeń w tym względzie i często przeciwstawiał się tradycji. I nie udawaj, że tego nie wiesz. A w Starym Testamencie są różne nakazy. A tak przy okazji; kiedy składałeś ostatnio ofiarę całopalną? Oczywiście z byka bez skazy. Chyba nie chcesz pozbawiać swojego Pana miłej woni? czyli przykazania starego testamentu są nie ważne czy ważne według ciebie? Bo piszesz że biblia zakazuje spożywania krwi a potem że to nieważne teraz. Wszystkie są nieważne czy tylko to jedno? Czy to co podał paweł o powstrzymywaniu się od krwi jest ważne czy nie ważne_
|
| So lip 19, 2014 12:07 |
|
 |
|
formek1
|
Gorgiasz napisał(a): Cytuj: Gdyby krew ratowała życie każdy kto by ją pił żyłby dalej . A jednak ludzie mimo wszystko umierają. Proponuję, abyś przyjął punkt widzenia człowieka z XX/XXI wieku naszej ery (i uzbroił się w jego elementarną wiedzę), a nie z któregoś wieku przed naszą erą. Elementarna wiedza mówi że picie krwi nie ratuje życia. Dokładnie tak jak transfuzja krwi nie ratuje życia a tylko uzupełnia jej objętość w układzie. A to można zastąpić lepszymi i mniej szkodliwymi środkami .
|
| So lip 19, 2014 12:09 |
|
|
|