Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 "Ulubione cytaty z Bibli" 
Autor Wiadomość

Pn lip 18, 2005 16:01

Cytaty są na temat, trafność wyboru czy są one pelne mądrości, prawdy i miłośc pozostawiam już autorowi postu wyżej.
Gimlas po prostu chcial zwrócić forumowiczom uwagę, iż jak to powszechnie wiadomo, Pismo Święte należy czytać nie wyrywając pojedynczych zdań z kontekstu. (tak mi się wydaje) No i pewnie nie podziela Twego gustu w doborze wersetów.

Pn lip 18, 2005 23:00
Zobacz profil WWW

ale mnie wręcz zabiło stwierdzenie, że one nie są prawdą. jak te cytaty można interpretować w dwojaki sposób?

Wt lip 19, 2005 8:51

" Rzekł wtedy:
Miłuję Cię, Panie, Mocy moja, Panie, ostojo moja i twierdzo, mój wybawicielu,
Boże mój, skało
moja, na którą się chronię,
tarczo moja, mocy2 zbawienia mego i moja obrono!
Wzywam Pana, godnego chwały,
i jestem wolny od moich nieprzyjaciół." Ps 18. 2-4

Albowiem królestwo niebieskie podobne jest do gospodarza, który wyszedł wczesnym rankiem, aby nająć robotników do swej winnicy. Umówił się z robotnikami o denara za dzień i posłał ich do winnicy. Gdy wyszedł około godziny trzeciej, zobaczył innych, stojących na rynku bezczynnie, i rzekł do nich: "Idźcie i wy do mojej winnicy, a co będzie słuszne, dam wam". Oni poszli. Wyszedłszy ponownie około godziny szóstej i dziewiątej, tak samo uczynił. Gdy wyszedł około godziny jedenastej, spotkał innych stojących i zapytał ich: "Czemu tu stoicie cały dzień bezczynnie?" Odpowiedzieli mu: "Bo nas nikt nie najął". Rzekł im: "Idźcie i wy do winnicy!" A gdy nadszedł wieczór, rzekł właściciel winnicy do swego rządcy: "Zwołaj robotników i wypłać im należność, począwszy od ostatnich aż do pierwszych!" Przyszli najęci około jedenastej godziny i otrzymali po denarze. Gdy więc przyszli pierwsi, myśleli, że więcej dostaną; lecz i oni otrzymali po denarze. Wziąwszy go, szemrali przeciw gospodarzowi, mówiąc: "Ci ostatni jedną godzinę pracowali, a zrównałeś ich z nami, którzyśmy znosili ciężar dnia i spiekoty". Na to odrzekł jednemu z nich: "Przyjacielu, nie czynię ci krzywdy; czy nie o denara umówiłeś się ze mną? Weź, co twoje i odejdź! Chcę też i temu ostatniemu dać tak samo jak tobie. Czy mi nie wolno uczynić ze swoim, co chcę? Czy na to złym okiem patrzysz, że ja jestem dobry?" Tak ostatni będą pierwszymi, a pierwsi ostatnimi. Mt20 1-16

" Wiara zaś jest poręką tych dóbr, których się spodziewamy, dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy." Hbr 11,1

Wt lip 26, 2005 7:13

"On, istniejąc w postaci Bożej,
nie skorzystał ze sposobności*,
aby na równi być z Bogiem,
lecz ogołocił samego siebie,
przyjąwszy postać sługi,
stawszy się podobnym do ludzi.
A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka,
uniżył samego siebie,
stawszy się posłusznym aż do śmierci -
i to śmierci krzyżowej.
Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył
i darował Mu imię
ponad wszelkie imię,
aby na imię Jezusa
zgięło się każde kolano
istot niebieskich i ziemskich i podziemnych.
I aby wszelki język wyznał,
że Jezus Chrystus jest Panem -
ku chwale Boga Ojca. "

to jest dla mnie jeden z najpiękniejszych cytatów w Biblii.
ten cytat zawsze mi przypomina o wielkiej miłosci Chrystusa do każdego człowieka, także i do mnie, dał się zeszmacić, poniżyć, stał się wyrzutkiem społeczeństwa mimo że niczego złego nie uczynił a jednak dał się ukrzyżować bez słowa skargi, mimo że mógł się wybawić od tej śmierci bo był synem Boga. to jest prawdziwa miłość ponad własne życie godna naśladowania.

pozdrawiam

Pt sie 05, 2005 23:32
Zobacz profil WWW
" Ja jestem z wami przez wszystkie dni aż do skończenia świata"
(Mt 28,20)

"Pan światłem moim i zbawieniem moim
Kogóż mam się lękać?"
(Ps27,1)

"Zwycięstwo pochłonęło śmierć.
Gdzież jest o śmierci twoje zwycięstwo?
Gdzież jest o śmierci twój oścień?"
( 1Kor15,54b-55)

Pt sie 26, 2005 18:37

i mówić jej do serca.
I będzie Mi tam uległa jak za dni swej młodości,
gdy wychodziła z egipskiego kraju.
I poślubię cię sobie na wieki,
poślubię przez sprawiedliwość i prawo,
przez miłość i miłosierdzie.
Poślubię cię sobie przez wierność,
a poznasz Pana.

(Oz 2,16b.17b.21-22)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt wrz 02, 2005 0:38

Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam. Rz8, 31

We wszstkich sprawach pamietaj o swym kresie, a nigdy nie zgrzeszysz. Syr7, 36

...Królestwo boże jest pośród was. Łk17, 19b

Pt wrz 02, 2005 11:57

W tym objawiła się miłość Boga ku nam, że zesłał Syna swego Jednorodzonego na świat, abyśmy życie mieli dzięki Niemu.
W tym przejawia się miłość, że nie my umiłowaliśmy Boga, ale że On sam nas umiłował i posłał Syna swojego jako ofiarę przebłagalną za nasze grzechy. 1 J 4,9-10

Jezus wiedząc, że nadeszła Jego godzina przejścia z tego świata do Ojca, umiłowawszy swoich na świecie, do końca ich umiłował. J 13, 1

Pt wrz 02, 2005 13:24

Ja mam dużo ulubionych fragmentów... Ale pamietam jeden, który chyba najmocniej przeżyłam i dużo zmienił w moim życiu...
Rz 8, 31-40
Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam? On, który nawet własnego Syna nie oszczędził, ale Go za nas wszystkich wydał, jakże miałby wraz z Nim i wszystkiego nam nie darować? Któż może wystąpić z oskarżeniem przeciw tym, których Bóg wybrał? Czyż Bóg, który usprawiedliwia? Któż może wydać wyrok potępienia? Czy Chrystus Jezus, który poniósł [za nas] śmierć, co więcej - zmartwychwstał, siedzi po prawicy Boga i przyczynia się za nami? Któż nas może odłączyć od miłości Chrystusowej? Utrapienie, ucisk czy prześladowanie, głód czy nagość, niebezpieczeństwo czy miecz? Jak to jest napisane: Z powodu Ciebie zabijają nas przez cały dzień, uważają nas za owce przeznaczone na rzeź. Ale we wszystkim tym odnosimy pełne zwycięstwo dzięki Temu, który nas umiłował. I jestem pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani Zwierzchności, ani rzeczy teraźniejsze, ani przyszłe, ani moce, ani co wysokie, ani co głębokie, ani jakiekolwiek inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.
[/b]

Wt wrz 20, 2005 19:21

Czyż może niewiasta zapomnieć o swym niemowlęciu, ta, która kocha syna swego łona? A nawet gdyby ona zapomniała, Ja nie zapomnę o tobie (Iz 49,15)
Bo góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać, ale Miłość moja nie odstąpi od ciebie (Iz 54,10)

Pt gru 16, 2005 22:52

Będą walczyć preciw tobie, ale nie zdołają ciezwyciężyć bo Ja jestem z tobą, by cięochraniać. Jr 1,19

Spotkają sie ze sobą łaska i wierność
Ucałują sie ze sobą sprawiedliwość i pokój
wierność z ziemi wyrośnie
a sprawiedliwość spojrzy z nieba Ps 85

A chocby sie góry poruszyły i pagórki siezachwiały, jednak moja łaska cię nie opuści. Iz 54,10a

Starajcie się usilnie o wieksze dary łaski a ja wskażę wam drogę jeszcze doskonalszą Kor 12,31

Szukajcie mnie, a żyć będziecie! Am 5,4

Umiłowałem cięwieczną miłością, przeto tak długo darzyłem cie łaską. Jr 31,3

Cz gru 22, 2005 10:50

Moimi ulubionym fragmentami Pisma św. są:

"A nadzieja zawieść nie może, ponieważ miłość Boża rozlana jest w sercach naszych przez Ducha św, który został nam dany" Rz5, 5

"Dlatego powiadam Wam: Wszystko, o co w modlitwie prosicie, stanie się Wam, tylko wierzcie, że otrzymacie" Mk11, 24

Cz gru 29, 2005 14:11
ale mocy i miłości i trzeźwego myslenia

2 Tm 1, 7.

Pt gru 30, 2005 9:40

Sercami waszymi niech rządzi Chrystusowy pokój, Słowo Chrystusa niech w was przebywa z całym swym bogactwem. (Kol 3,15-16)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt gru 30, 2005 9:49
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona