Autor |
Wiadomość |
george45
|
 Re: 3 pytania o podstawy
Przebudzenie ma różne formy. W większości reakcja jest podobna jak u dziecka. Jest rodzajem buntu, tak fajnie spałem, a tu ktoś mnie budzi. NIEEEEE, ja chcę jeszcze spać i śnić. To już jednak nie będzie sam sen, następują przebłyski jawy.
|
N cze 09, 2024 7:26 |
|
|
|
 |
george45
|
C2H6O napisał(a): Uczono mnie w szkole, że gdy jakiś problem wydaje się nie rozwiązywalny to trzeba wrócić do podstaw i zacząć od początku.[…] 1. Zgodnie z Księgą Rodzaju Bóg umieścił niebezpieczne drzewo w raju i nie przewidział, że człowiek złamie zakaz zjedzenie z niego owocu. Pytanie: jak to możliwe, że Bóg wyraźnie znając przyszłość nie przewidział tego? Czy ktoś ma jakiś pomysł? Zapewne uczono też, że jeśli uzna się fałszywe twierdzenie za prawdziwe, można zastosować je do udowodnienia dowolnego innego fałszywego twierdzenia. Może należało by zadać jako pierwsze, pytanie czy kochający ojciec byłby w stanie kusić swoje dziecko? Diabeł, szatan, psychol, sadysta, stosuje różnego rodzaju zachęty, ale kochający ojciec stara się raczej ustrzec swe dziecko przed niebezpieczeństwem. Kroczy za dzieckiem krok w krok, stara się zabezpieczyć niebezpieczne miejsca, stawia różnego rodzaju bariery, odgradza w sposób mechaniczny. Tabletki do zmywarki chowa na najwyższą połkę, by nie skusiły swymi kolorami i kształtem podobnym do cukierków jego dzieci, by nie spowodowały ich śmierci w bólach.
|
N cze 09, 2024 7:52 |
|
 |
Idący
|
C2H6O napisał(a): Jeśli chcesz tu ze mną korespondować to obowiązują tamte okoliczności, które można odnieść do współczesnych określeń, ale tylko adekwatnych. 1. Nie dyskutuję z kimś, tylko na jakiś temat. 2. Podaj okoliczności, definicje rozumienia słowa "pokora" w tamtych okolicznościach! 3. Używając współczesnych słów należy używać ich zgodnie z ich współczesnym znaczeniem. 4. Aby mowa była zrozumiała słowa muszą być używane adekwatnie do ich znaczenia. C2H6O napisał(a): Moje pytania dotyczą czasów zanim wykształciły się cnoty zdefiniowane z Wikipedii. Nie chodzi o cnota, ale o definicję słowa "pokora". Pokora nie jest niemal niewolniczym korzeniem się. Pokora to nie jest błaganie o litość. Jeśli chcesz być rozumiany, to używaj słów zgodnie z ich znaczeniem, a nie własnymi wyobrażeniami o ich znaczeniu. Spróbuj korzystać z SJP i PWN. To łatwe, wpisz słowo, które chcesz użyć i po spacji PWN lub SJP. Uwierz, to wcale nie jest takie trudne.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N cze 09, 2024 10:39 |
|
|
|
 |
viona
|
C2H6O napisał(a): Uczono mnie w szkole, że gdy jakiś problem wydaje się nie rozwiązywalny to trzeba wrócić do podstaw i zacząć od początku. Fama katolicka głosi, że Księga Rodzaju zawiera zbyt subiektywne opisy nt. stworzenia, żeby uznać je współcześnie za rzeczywiste, a nie tylko symboliczne. Nie zgadzam się się z tą opinią, ponieważ ma ona bardzo ścisłe i pasujące konsekwencje w następnych treściach Biblii. Mam takie 3 pytania, co do których nie jestem pewien i może ktoś coś napisze przypadkowo, co rzuci jakieś światło na nie. 1. Zgodnie z Księgą Rodzaju Bóg umieścił niebezpieczne drzewo w raju i nie przewidział, że człowiek złamie zakaz zjedzenie z niego owocu. Pytanie: jak to możliwe, że Bóg wyraźnie znając przyszłość nie przewidział tego? Czy ktoś ma jakiś pomysł? 2. Wypędzając człowieka z raju na ziemię wydaje się, że Bóg odczuwał gniew w tej sytuacji. Czy ktoś potrafi to wyjaśnić, a jeśli nie gniew to jak można wytłumaczyć te informacje Boga o bardzo negatywnych konsekwencjach dla człowieka? 3. Człowiek wypędzany z raju nie prosi, ani nie błaga o wybaczenie, nawet mimo widma cierpień, tylko idzie, gdzie mu przeznaczone. Gdyby był wystraszony to tym bardziej by błagał. Czemu nawet nie poprosił o wybaczenie? Zadajac "3 pytania o podstawy" poruszyles "fundament", na ktorym wspiera sie cale judeochrzescijanstwo. Ten fundament to tzw "grzech". Gdyby nie "prawda" o "grzechu", 2000 lat historii chrzescijanstwa wygladalyby zupelnie inaczej. Coraz wiecej ludzi dostrzega jednak pekniecia i wielkie dziury w tym "fundamencie" i realne prawdopodobienstwo zawalenia sie calego wynioslego sytemu religijnego opierajacego sie na nim. Bardzo trafnie ujal to w swojej wypowiedzi chlopak z Prudnika, Krzysztpf Pieczynski: Kosciol przekonal ludzi, ze z powodu grzechu sa odseparowani od Stworcy, zrodla wszystkiego. Za klamstwo, ktore stworzylo falszywych posrednikow placimy wojnami, nedza, wyzyskiem i nienawiscia.
|
N cze 09, 2024 15:10 |
|
 |
viona
|
Idący napisał(a): C2H6O napisał(a): Jeśli chcesz tu ze mną korespondować to obowiązują tamte okoliczności, które można odnieść do współczesnych określeń, ale tylko adekwatnych. 1. Nie dyskutuję z kimś, tylko na jakiś temat. 2. Podaj okoliczności, definicje rozumienia słowa "pokora" w tamtych okolicznościach! 3. Używając współczesnych słów należy używać ich zgodnie z ich współczesnym znaczeniem. 4. Aby mowa była zrozumiała słowa muszą być używane adekwatnie do ich znaczenia. C2H6O napisał(a): Moje pytania dotyczą czasów zanim wykształciły się cnoty zdefiniowane z Wikipedii. Nie chodzi o cnota, ale o definicję słowa "pokora". Pokora nie jest niemal niewolniczym korzeniem się. Pokora to nie jest błaganie o litość. Jeśli chcesz być rozumiany, to używaj słów zgodnie z ich znaczeniem, a nie własnymi wyobrażeniami o ich znaczeniu. Spróbuj korzystać z SJP i PWN. To łatwe, wpisz słowo, które chcesz użyć i po spacji PWN lub SJP. Uwierz, to wcale nie jest takie trudne. Idacy, to co piszesz to zwykle madrowanie sie z powodu niemocy rozumowej , niezbednej do ogarniecia poruszonych przez C2H6O kwestii. Piszac takie "mundrości" niczego nie wnosisz do dyskusjii, siejesz tylko ferment i budujesz podly nastroj na forum.
|
N cze 09, 2024 16:31 |
|
|
|
 |
Jerzy_67
|
viona, negując istnienie grzechu robisz po prostu głupio!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
N cze 09, 2024 17:25 |
|
 |
viona
|
Jerzy_67 napisał(a): viona, negując istnienie grzechu robisz po prostu głupio! Czy moglbys nieco rozwinac i uzasadnic swoja teze?
|
N cze 09, 2024 17:42 |
|
 |
Jerzy_67
|
viona napisał(a): Jerzy_67 napisał(a): viona, negując istnienie grzechu robisz po prostu głupio! Czy moglbys nieco rozwinac i uzasadnic swoja teze? A co tu wielce uzasadniać?! Przecież od kołyski ludzie są do zła skłonni; Ty nie byłaś?... nie jesteś skłonna do zła?... to zło Bóg nazywa grzechem!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
N cze 09, 2024 17:52 |
|
 |
viona
|
Jerzy_67 napisał(a): viona napisał(a): Jerzy_67 napisał(a): viona, negując istnienie grzechu robisz po prostu głupio! Czy moglbys nieco rozwinac i uzasadnic swoja teze? A co tu wielce uzasadniać?! Przecież od kołyski ludzie są do zła skłonni; Ty nie byłaś?... nie jesteś skłonna do zła?... to zło Bóg nazywa grzechem! Jerzy-67, ja zyje swiadomie i z wlasnej woli na ziemi, gdzie mozliwe jest doswiadczenie dualnosci, czyli tzw. "dobra i zla". Mam wiec "sklonnosci" w obydwie strony  Jestem pewna, ze ty tez je masz Wiem, ze Stworca wszystkiego nie ma z tym zadnego problemu, jak rowniez dzieci boze, narodzone z ducha nie maja z tym problemu. Problem z "grzechem" i "zlem" ma judeochrzescijanstwo i jego wyznawcy. I jest to problem nie tylko teoretyczny (w sferze wiary) ale rowniez praktyczny, udokumentowany w historii swiata. Protestanci nie sa z tej problematyki wylaczeni.
|
N cze 09, 2024 18:55 |
|
 |
george45
|
Jerzy_67, to chyba nokaut. Nawet liczyć nie ma sensu, nie podniesiesz się. 
|
N cze 09, 2024 19:44 |
|
 |
Angelka
|
viona napisał(a): Problem z "grzechem" i "zlem" ma judeochrzescijanstwo i jego wyznawcy.
Niekoniecznie, ludzie na całym świecie mają coś takiego jako "wyrzuty sumienia", gdy uświadamiają sobie, że pod kątem moralnym coś źle zrobili, czym to jest, jeśli nie uświadomieniem sobie właśnie grzechu w obrębie własnego sumienia i jego uwrażliwienia?
|
Pn cze 10, 2024 4:04 |
|
 |
Jerzy_67
|
viona - zaprzeczasz Bogu! Jesteś w totalnym błędzie i najlepsze, co możesz zrobić, to nawrócić się na wiarę biblijną, bo ta obecna: związana z gnostycyzmem i new age, prowadzi Cię do zguby, bo Bóg nie da się z Siebie naśmiewać (On mówi jedno, a Ty w duchu buntu mówisz coś przeciwnego!). Opamiętaj się, póki czas masz jeszcze na to! Powyższy apel też do george45 kieruję!
|
Pn cze 10, 2024 5:09 |
|
 |
george45
|
Jerzy_67, namawiasz by Viona wstąpiła do Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego i wtedy zrozumie, co mówi Bóg? A gdyby wstąpiła do ŚJ, czy KK, to też będzie rozumiała prawidłowo, co mówi Bóg czy podobnie jak teraz będzie mówiła coś przeciwnego w stosunku do Twego tłumaczenia przekazu Boga? PS Znasz definicję słowa fanatyk?
|
Pn cze 10, 2024 6:21 |
|
 |
Jerzy_67
|
george45 - nie Kościół zbawia, więc w przypadku viony (też Twoim), każda forma nawrócenia się będzie lepsza od obecnego stanu! Ona mówi, że grzech nie jest problemem, a Pan Bóg mówi, że jest problemem - to, doradź mi Ty, kogo mam w tej sytuacji przeciwnych zdań słuchać?...
|
Pn cze 10, 2024 6:25 |
|
 |
Saqura
|
C2H6O napisał(a): 1. Zgodnie z Księgą Rodzaju Bóg umieścił niebezpieczne drzewo w raju i nie przewidział, że człowiek złamie zakaz zjedzenie z niego owocu. Pytanie: jak to możliwe, że Bóg wyraźnie znając przyszłość nie przewidział tego? Czy ktoś ma jakiś pomysł? 2. Wypędzając człowieka z raju na ziemię wydaje się, że Bóg odczuwał gniew w tej sytuacji. Czy ktoś potrafi to wyjaśnić, a jeśli nie gniew to jak można wytłumaczyć te informacje Boga o bardzo negatywnych konsekwencjach dla człowieka? 3. Człowiek wypędzany z raju nie prosi, ani nie błaga o wybaczenie, nawet mimo widma cierpień, tylko idzie, gdzie mu przeznaczone. Gdyby był wystraszony to tym bardziej by błagał. Czemu nawet nie poprosił o wybaczenie? 1. W "raju" były dwa drzewa, jedno bardzo niebezpieczne dla człowieka i drugie to dobre dla niego (inaczej-dar wolnego wyboru). Gdyby Bóg nie przewidział jakiego wyboru dokona pierwszy człowiek nie powstałaby Księga Baranka, której "data" spisania miała miejsce przed założeniem świata. 2. To nie był gniew(przyodział ich), a uszanowanie i realizacja wyboru, człowiek otrzymał to co sam dla siebie wybrał. 3. Jedyne co odczuł człowiek to wstyd(nagość) z takiego, a nie innego wyboru, natomiast pozostała w nim wiara w samego siebie, we własne siły(dlatego nastąpiło przerzucanie winy na kogoś innego) No i tak pozostało do dziś, co i na forum często widać viona napisał(a): ja zyje swiadomie i z wlasnej woli na ziemi Potężna ta Twoja wola, kraj i miasto też sama wybrała?  Wybór rozumiem, ale własna wola... viona napisał(a): Kosciol przekonal ludzi, ze z powodu grzechu sa odseparowani od Stworcy, zrodla wszystkiego. Za klamstwo, ktore stworzylo falszywych posrednikow placimy wojnami, nedza, wyzyskiem i nienawiscia.
Pośrednik jest jeden, a On czyni chrześcijan wolnymi od grzechu, tym samym jest dla nich owocem życia wiecznego. O tym przekonuje kościół ludzi. Wojny i nędzę ludzie sprowadzają sobie sami niezależnie od jakiejkolwiek przynależności czy wiary, dlatego że jesteśmy źli, samolubni i pyszni. Nikt z nas nie jest w 100% jedynie dobry.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn cze 10, 2024 6:34 |
|
|
|