Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 38  Następna strona
 Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Cytuj:
Dyskusja jest możliwa nawet bez tezy.
Co najwyżej bełkot
Cytuj:
A moje twierdzenie jest takie że: Jezus "dzis": nie był w raju więc "dziś" nie mógł zabrać tam złoczyńcy.
Dotyczy wersetu który juz był cytowany pare razy.
ew Łk 23:(43) Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju
No widzisz, jak chcesz to umiesz :)
Sądziłem co prawda że potrzebne Ci to do jakoś dalej idącej tezy (bo niby co za różnica dla nas), ale skoro przykładasz do tego wagę, to możemy się zmierzyć i z taką tezą.

1.
Po co w zdaniu występuje słowo "dzisiaj"? W interpretacji jaką podałeś jest zbędne. Zbędne słowa w Biblii?
Jezus nigdy nie używa podobnej konstrukcji - zawsze kiedy mówi dziś, jest to okreslenie czasu działania, a nie mówienia np. Łk 19,9(skądinąd sensownie - wiadomo że jak teraz mowię, to jest dzisiaj ;-) ).
2.
Czytamy o śmierci Jezusa: że "(1) Było to przed Świętem Paschy. Jezus, wiedząc, że nadeszła godzina Jego, by przeszedł z tego świata do Ojca, umiłowawszy swoich na świecie, do końca ich umiłował."
Jak więc możesz twierdzić, że nie przeszedł natychmioast do Ojca?
3
To samo stwierdza Jezus bezpośrednio po śmierci:
"(46) Wtedy Jezus zawołał donośnym głosem: Ojcze, w Twoje ręce powierzam ducha mego. Po tych słowach wyzionął ducha." /Łk 23:46/

To prawda, jego ciało pozostało na Ziemi - martwe. Jednak Jego duch zjednoczył się z Ojcem.
4
Mam wrażenie że "drugim dnem" Twoich twierdzeń jest hipoteza - popularna wśród części protestantów ale zupełnie sprzeczna z Biblią - jakoby ludzie nie szli zaraz po śmierci do Nieba, tylko "czekali" w stanie nieświadomości.

Wt cze 18, 2013 10:48
Moderator

Barnaba napisał(a):
Sądziłem co prawda że potrzebne Ci to do jakoś dalej idącej tezy (bo niby co za różnica dla nas),
(...)
Mam wrażenie że "drugim dnem" Twoich twierdzeń jest hipoteza - popularna wśród części protestantów ale zupełnie sprzeczna z Biblią - jakoby ludzie nie szli zaraz po śmierci do Nieba, tylko "czekali" w stanie nieświadomości.

Tezą formka1 jest przekonanie o śmiertelności duszy.
Według tej tezy zaraz po śmierci dusza ludzka nie idzie do piekła, nieba czy czyśćca, ale umiera, zaś nieśmiertelność zostanie jej dana na końcu świata przy sądzie ostatecznym po zmartwychwstaniu.
Kondycjonalizm.

Wt cze 18, 2013 12:26
Zobacz profil WWW

ALeż taka teza jest jaskrawo sprzeczna z Pismem Świętym!

Wt cze 18, 2013 13:33

Tym, które mówi, że umarli "nic nie wiedzą", że nie ma u nich "ani działania, ani zamysłów, ani poznania, ani mądrości" i że"w onże dzień zginą wszystkie myśli jego" czy jakimś innym?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt cze 18, 2013 13:56

JedenPost napisał(a):
Tym, które mówi, że umarli "nic nie wiedzą", że nie ma u nich "ani działania, ani zamysłów, ani poznania, ani mądrości" i że"w onże dzień zginą wszystkie myśli jego" czy jakimś innym?
A, Ty o tym...
Rzeczywiście, w Księdze Koheleta znajdujemy więcej podobnych tekstów, zdradzających powątpiewanie nie tylko w to że zmarli są świadomi w „okresie przejściowym”, ale w ogóle w zmartwychwstanie:
„Los synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt (...) jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego (...), bo wszystko jest marnością” / Koh 3:19/
Nawet jeśli pominąć „lamentacyjny” charakter tego fragmentu to pamiętać trzeba, że Stary Testament nie był zapisem pełnego Objawienia (to nastąpiło dopiero w Jezusie Chrystusie). U wczesnych proroków panowało przekonanie, że zmarły jest „w szeolu” (dole) czyli po prostu w grobie. Dlatego właśnie często szacowne postaci starotestamentowe upatrywały nagrody w postaci powodzenia doczesnego. Nawet jeszcze w czasach Chrystusa nie było wśród Żydów zgody co do możliwości zmartwychwstania (patrz Mt 22,23), choć późne księgi ST znały już tę prawdę:
„A dusze sprawiedliwych są w ręku Boga i nie dosięgnie ich męka. Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju.” /Mdr 3,1-2/

Jednak Nowy Testament nie pozostawia już w tej kwestii ŻADNYCH wątpliwości - oprócz "dziś" w wałkowanym tu wersecie mamy cały szereg innych tekstów.
Na przykład Paweł wyraża przekonanie o natychmiastowym po śmierci przebywaniu z Jezusem :
„Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk.
Jeśli bowiem żyć w ciele - to dla mnie owocna praca, co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć.
Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne.”
/Flp 1,21-24/

Pismo bynajmniej nie uważa „zmarłych” chrześcijan za nieżyjących:
„To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze.” /J 6,50/
„Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to?” /J 11,26/
Wierzysz w to ?

Podobnie List do Hebrajczyków 12,22-24 nazywa zmarłych chrześcijan „duchami sprawiedliwych, które już doszły do celu” a przecież celem dla chrześcijanina nie jest i nie może być śmierć – lecz pełnia życia w Chrystusie.

W 2 Kor 5,8b czytamy słowa, które wyrażają podobną myśl w formie pragnienia „chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.” [/b].
Apokalisa zamyka sprawę: [color=blue] „I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają – już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny.”
/Ap 14,13/
„Umarłymi” Biblia określa niewierzących (Mt 8,22).
Święci nie są „martwi” bowiem – jak powiedział Jezus nawiązując do Abrahama, Izaaka i Jakuba - „Bóg nie jest Bogiem umarłych, lecz żywych” (Mt 22,32) i obiecał „Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.”/J 11,25/
I rzeczywiście – Jezus na Górze Przemienienia nie rozmawia z duchami, nie odprawia seansu spirytystycznego, tylko spotyka się z żywymi Mojżeszem i Eliaszem (Mt 17,1-4)

Dlatego mówię do sceptyków słowami Biblii, jakie wypowiedział Jezus przy okazji sporu o zmartwychwstanie:
„ Nie jest On Bogiem umarłych, lecz żywych. Jesteście w wielkim błędzie.” /Mk 12,27/

Wt cze 18, 2013 14:24
Moderator

Barnaba napisał(a):
ALeż taka teza jest jaskrawo sprzeczna z Pismem Świętym!

e tam...
na upartego da się ja z Pisma świetego wywieść.... i ŚJ ją wywodzą.
:-X
Stąd powstał w poprzednim wątku (z ktorego przeniesiono tu dyskuję) spór o istnienie czyśćca w ogóle. Bo niby po co ma istnieć skoro Sąd będzie dopiero przy zmartwychwstaniu na koniec czasów?
Ja ograniczam sie tylko do stwierdzenia, że taka jest nauka ŚJ, a nauka Kościoła rzymskiego jest inna.
Jednak w tym wątku nie rozmawiamy o nieśmiertelności duszy ale o czyśćcu.
Formek1 podważa istnienie czyśćca prostym: "dusza umiera więc nie ma czyśćca".
Czy to dobry wątek na udowadnianie nieśmiertelności duszy?

Wt cze 18, 2013 15:56
Zobacz profil WWW

Alus napisał(a):
Cytuj:
Jezus nie był duchem

To odpowiesz w końcu gdzie się ukrywał przez owe 40 dni po Zmartwychwstaniu?
Czyżby pytanie było tak trudne, że serwujesz wersami, byle tylko nie odpowiedzieć.

Nie ukrywał sie tylko przebywał razem z uczniami .

Wt cze 18, 2013 16:06
formek1 napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:
Jezus nie był duchem

Czyżby pytanie było tak trudne, że serwujesz wersami, byle tylko nie odpowiedzieć.

I Apostoł Jan bajdurzy, a św Tomasz prowadzi grę udając, że nie wierzy w Zmartwychwstanie A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znów wewnątrz (domu) i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych.

Wt cze 18, 2013 16:18

Barnaba napisał(a):

1.
Po co w zdaniu występuje słowo "dzisiaj"? W interpretacji jaką podałeś jest zbędne. Zbędne słowa w Biblii?
Jezus nigdy nie używa podobnej konstrukcji - zawsze kiedy mówi dziś, jest to okreslenie czasu działania, a nie mówienia np. Łk 19,9(skądinąd sensownie - wiadomo że jak teraz mowię, to jest dzisiaj ;-) ).

Po co wystepuje w zdaniu słowo zaprawdę.?
to taki slogan tamtych czasów
Cytuj:
2.
Czytamy o śmierci Jezusa: że "(1) Było to przed Świętem Paschy. Jezus, wiedząc, że nadeszła godzina Jego, by przeszedł z tego świata do Ojca, umiłowawszy swoich na świecie, do końca ich umiłował."

czytam wypowiedzi Jezusa w Biblii.
Po zmartwychwstaniu jezus powiedzila do pewnej kobiety
(17) Rzekł do niej Jezus: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich bracii powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego.

(Ew. Jana 20:14-20, Biblia Tysiąclecia)

jak widzisz po zmartwychwstaniu jeszcze nie wstapił do Ojca.Sam to powiedział.

Cytuj:
3
"(46) Wtedy Jezus zawołał donośnym głosem: Ojcze, w Twoje ręce powierzam ducha mego. Po tych słowach wyzionął ducha." /Łk 23:46/

To prawda, jego ciało pozostało na Ziemi - martwe. Jednak Jego duch zjednoczył się z Ojcem.

jakis wersecik podasz czy takie sobie przemyslenia do snu tylko snujesz.?
Cytuj:
4

Ludzie dopiero beda wskrzeszani na sąd.
(15) Mam też w Bogu nadzieję, którą również oni mają, że nastąpi zmartwychwstanie sprawiedliwych i niesprawiedliwych.

(Dzieje Apost. 24:13-17, Biblia Tysiąclecia)

(37) Wszystko, co Mi daje Ojciec, do Mnie przyjdzie, a tego, który do Mnie przychodzi, precz nie odrzucę, (38) ponieważ z nieba zstąpiłem nie po to, aby pełnić swoją wolę, ale wolę Tego, który Mnie posłał. (39) Jest wolą Tego, który Mię posłał, abym ze wszystkiego, co Mi dał, niczego nie stracił, ale żebym to wskrzesił w dniu ostatecznym. (40) To bowiem jest wolą Ojca mego, aby każdy, kto widzi Syna i wierzy w Niego, miał życie wieczne. A ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym

jakos jeszcze nie było dnia ostatecznego wiec nie było i wskrzeszenia.
A jak Jezus przyjdzie śadzic wtedy ludzie zostana wskrzeszeni .
takm mówi Biblia ale skoro wiesz lepiej nic na to nie poradzę

Wt cze 18, 2013 16:21

Alus napisał(a):
Jezus nie był duchem

I Apostoł Jan bajdurzy, a św Tomasz prowadzi grę udając, że nie wierzy w Zmartwychwstanie A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znów wewnątrz (domu) i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych.

Czytałes wypowiedzi Jezusa że nie był duchem?
To z nim podystkutuj jak to zrobił.
Zapytaj tez jak wskrzeszał,uzdrawiał i jak zamieniał wodę w wino.
To sa cuda ale ty wiesz lepeij że nie da sie tego zrobic.
Niestety z kims kto wie lepeij od Jezusa nie umiem dyskutować

Wt cze 18, 2013 16:24
formek1 napisał(a):
Alus napisał(a):
Jezus nie był duchem

Czytałes wypowiedzi Jezusa że nie był duchem?
To z nim podystkutuj jak to zrobił.
Zapytaj tez jak wskrzeszał,uzdrawiał i jak zamieniał wodę w wino.
To sa cuda ale ty wiesz lepeij że nie da sie tego zrobic.
Niestety z kims kto wie lepeij od Jezusa nie umiem dyskutować

Nie umiesz dyskutować, bo znasz jedynie przekaz ze Strażnicy.
Prosty przykład - Jezus ukazuje się Apostołom wieczorem "pierwszego dnia tygodnia", czyli w niedzielę Zmartwychwstania (Mk 16,14; Łk 24,36; J 20,19).
Ale Tomasz jeden z Dwunastu, zwany Dydymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus (J 20,24), i wątpił w prawdziwość świadectwa innych.
Po ośmiu dniach Jezus ukazuje się ponownie i zachęca Tomasza aby dotknął ran. Przekonany Tomasz w obliczu Pana wyznaje: Pan mój i Bóg mój.
Nie znasz prostej arytmetyki? - osiem dni nie widziano Go....czy nie potrafisz samodzielnie myśleć?
I nie zasłaniaj się cudami.

Wt cze 18, 2013 16:36

Barnaba napisał(a):
A, Ty o tym...

No, o tym. wiesz, ja osobiście nie widzę nic nadzwyczajnego w tym, żeby piszący w różnych czasach autorzy mieli rozbieżne wyobrażenia i poglądy, ba! - nadzwyczajne byłoby właśnie gdyby były one zawsze spójne, ale wiem też, że dla niektórych jest to nie do przełknięcia, ponieważ uważają oni, że wszystko co zapisano w Biblii jest prawdą. Generalnie trudno jednak wywodzić, by będące jakby nie patrzeć antologią PŚ przedstawiało jakaś jedną, konkretną wizję pośmiertnego losu człowieka. Ergo - każdy znajdzie coś dla siebie :)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt cze 18, 2013 17:22

formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):

1.

Po co wystepuje w zdaniu słowo zaprawdę.?
to taki slogan tamtych czasów
Coraz lepiej - teraz formek twierdzi że Jezus mówił sloganami...

Powtarzam - Jezus w każdej wypowiedzi w jakiej mówił o jakimś działaniu i używał słowa "dziś" odnosił je do czasu działania, a nie czasu mówienia (co nie miałoby sensu).
W ogóle Nowy Testament nie zna takiej niemądrej konstrukcji - sam zobacz:
Hbr 4:7 bt "dlatego Bóg na nowo wyznacza pewien dzień - dziś - po upływie dłuższego czasu, mówiąc przez Dawida, jak to przedtem zostało powiedziane: dziś, jeśli głos Jego usłyszycie,

nie zatwardzajcie serc waszych!"

Hbr 5:5 bt "Podobnie i Chrystus nie sam siebie okrył sławą przez to, iż stał się arcykapłanem, ale [uczynił to] Ten, który powiedział do Niego: Ty jesteś moim Synem, Ja Cię dziś

zrodziłem,"

Hbr 13:8 bt "Jezus Chrystus - wczoraj i dziś, ten sam także na wieki."
Jk 4:13 bt "Teraz wy, którzy mówicie: dziś albo jutro udamy się do tego oto miasta i spędzimy tam rok, będziemy uprawiać handel i osiągniemy zyski,"
Łk 22:34 bt "Lecz Jezus odrzekł: Powiadam ci, Piotrze, nim zapieje dziś kogut, ty trzy razy wyprzesz się tego, że Mnie znasz."
Łk 22:61 bt "A Pan obrócił się i spojrzał na Piotra. Wspomniał Piotr na słowo Pana, jak mu powiedział: dziś, nim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz."
Łk 23:43 bt "Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę, powiadam ci: dziś będziesz ze Mną w raju."
Łk 24:21 bt "A myśmy się spodziewali, że On właśnie miał wyzwolić Izraela. Ale po tym wszystkim dziś już trzeci dzień, jak się to stało."
J 5:10 bt "Rzekli więc Żydzi do uzdrowionego: dziś jest szabat, nie wolno ci dźwigać twoich noszy."
Dz 13:33 bt "że Bóg spełnił ją wobec nas jako ich dzieci, wskrzesiwszy Jezusa. Tak też jest napisane w psalmie drugim: Ty jesteś moim Synem, Ja Ciebie dziś zrodziłem."
Hbr 1:5 bt "Do którego bowiem z aniołów powiedział [Bóg] kiedykolwiek: Ty jesteś moim Synem, Ja Cię dziś zrodziłem? I znowu: Ja będę Mu Ojcem, a On będzie Mi Synem?"
Hbr 3:7 bt "Dlatego, jak mówi Duch Święty: dziś, jeśli głos Jego usłyszycie,"
Hbr 3:13 bt "lecz zachęcajcie się wzajemnie każdego dnia, póki trwa to, co zwie się dziś, aby ktoś z was nie uległ zatwardziałości przez oszustwo grzechu."
Hbr 3:15 bt "W tym, co jest powiedziane: dziś, jeśli głos Jego usłyszycie, nie zatwardzajcie serc waszych jak podczas buntu,"
Mt 6:30 bt "Jeśli więc ziele polne, które dziś jest, a jutro do pieca będzie wrzucone, Bóg tak przyodziewa, to czyż nie tym bardziej was, ludzie małej wiary?"
Mt 16:3 bt "rano zaś: dziś burza, bo niebo się czerwieni i jest zasępione. Wygląd nieba umiecie rozpoznawać, a znaków czasu nie potraficie?"
Mt 27:8 bt "Dlatego pole to aż po dziś dzień nosi nazwę Pola Krwi."
Łk 2:11 bt "dziś bowiem w mieście Dawida narodził się wam Zbawiciel, którym jest Mesjasz, Pan."
Łk 4:21 bt "Począł więc mówić do nich: dziś spełniły się te słowa Pisma, któreście słyszeli."
Łk 12:28 bt "Jeśli więc ziele, które dziś jest na polu, a jutro do pieca będzie wrzucone, Bóg tak przyodziewa, to o ileż bardziej was, ludzie małej wiary!"
Łk 13:32 bt "Lecz On im odpowiedział: Idźcie i powiedzcie temu lisowi: Oto wyrzucam złe duchy i dokonuję uzdrowień dziś i jutro, a trzeciego dnia będę u kresu."
Łk 13:33 bt "Jednak dziś, jutro i pojutrze muszę być w drodze, bo rzecz to niemożliwa, żeby prorok zginął poza Jeruzalem."
Łk 19:5 bt "Gdy Jezus przyszedł na to miejsce, spojrzał w górę i rzekł do niego: Zacheuszu, zejdź prędko, albowiem dziś muszę się zatrzymać w twoim domu."
Łk 19:9 bt "Na to Jezus rzekł do niego: dziś zbawienie stało się udziałem tego domu, gdyż i on jest synem Abrahama."

Jak widzisz, zawsze okolicznik czasu odnosi się do działania o którym mowa, a nie o mówieniu o tym działaniu.
Cytuj:
Cytuj:
2.

(17) Rzekł do niej Jezus: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich bracii powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego.

Primo: Biblia cała jest prawdziwa - musisz wiec podać tłumaczenie spełniające OBA wersety. Tymczasem nie odniosłeś się do fragmentu jaki podałem, tylko podałeś inny (w Twoim przekonaniu - "przeciwny"). To nie jest prawidłowa egzegeza, musisz podać wytłumaczenie pasujące do OBU wersetów

Secundo: Mylisz pójście do Ojca z wstąpieniem (z ciałem) do Ojca (czyli z wniebowstąpieniem). Faktycznie w momencie rozmowy z niewiastą jeszcze nie wniebowstąpił, wszystko się więc zgadza.

Cytuj:
Cytuj:
3

Nie bardzo rozumiem czego nie rozumiesz. Jezus powiedział że powierza Ojcu swojego Ducha - czyli po śmierci duch ten natychmiast zjednoczył się z Ojcem
Niewygodny werset, co? Lepiej "nie rozumieć"? ;)

Cytuj:
Cytuj:

Ludzie dopiero beda wskrzeszani na sąd.
(15) Mam też w Bogu nadzieję, którą również oni mają, że nastąpi zmartwychwstanie sprawiedliwych i niesprawiedliwych. (Dzieje Apost. 24:13-17, Biblia Tysiąclecia)
Znowu ten sam błąd egzegetyczny - zupełnie "olałeś" podane przeze mnie fragmenty (a było ich sporo), usiłując przeciwstawić im inny.
Na przyszłość pamiętaj: podana interpretacja musi spełniać WSZYSTKIE - także te "niewygodne" fragmenty

Teraz co do powyższego: sorry, ale co ma piernik do wiatraka, a zmartwychwstanie do sprawy świadomości duszy?

Cytuj:
(37) Wszystko, co Mi daje Ojciec, do Mnie przyjdzie, a tego, który do Mnie przychodzi, precz nie odrzucę, (38) ponieważ z nieba zstąpiłem nie po to, aby pełnić swoją wolę, ale wolę Tego, który Mnie posłał. (39) Jest wolą Tego, który Mię posłał, abym ze wszystkiego, co Mi dał, niczego nie stracił, ale żebym to wskrzesił w dniu ostatecznym. (40) To bowiem jest wolą Ojca mego, aby każdy, kto widzi Syna i wierzy w Niego, miał życie wieczne. A ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym

Jak wyżej - bez związku.
Cytuj:
jakos jeszcze nie było dnia ostatecznego wiec nie było i wskrzeszenia.
A kto mówi że było? Kto w ogóle (oprócz Ciebie) mówi na ten temat? I dlaczego mówisz na ten temat, zamiast na temat o jakim rozmawiamy?
Cytuj:
A jak Jezus przyjdzie śadzic wtedy ludzie zostana wskrzeszeni .
Owszem, ale bez związku z tematem.

Spróbuj odpowiedzieć na podane wcześniej przeze mnie fragmenty jeszcze raz, tym razem bez błędow. I proszę - okaż minimum szacunku i pisz "Jezus" z wielkiej litery...

Wt cze 18, 2013 19:54

Alus napisał(a):
Po ośmiu dniach Jezus ukazuje się ponownie i zachęca Tomasza aby dotknął ran. Przekonany Tomasz w obliczu Pana wyznaje: Pan mój i Bóg mój.
Nie znasz prostej arytmetyki? - osiem dni nie widziano Go....czy nie potrafisz samodzielnie myśleć?
I nie zasłaniaj się cudami.

Gdzie napisano że go ze go osiem dni nie widziano?(o nawet do rymu mi wyszło)

Wt cze 18, 2013 20:55

Barnaba napisał(a):
Primo: Biblia cała jest prawdziwa - musisz wiec podać tłumaczenie spełniające OBA wersety. Tymczasem nie odniosłeś się do fragmentu jaki podałem, tylko podałeś inny (w Twoim przekonaniu - "przeciwny"). To nie jest prawidłowa egzegeza, musisz podać wytłumaczenie pasujące do OBU wersetów

ten werset brzmiał
(1) Było to przed Świętem Paschy. Jezus wiedząc, że nadeszła Jego godzina przejścia z tego świata do Ojca, umiłowawszy swoich na świecie, do końca ich umiłował. (

(Ew. Jana 13:1-4, Biblia Tysiąclecia)
A co tu wyjasniać.
nadeszła jego godzina przejscia do Ojca.
Ale która to godzina nie podano.
Więc wiadomo.Wstapił do Ojca 40 dni po zmarwtychwstaniu
Tak jak podaje Biblia

Cytuj:
Secundo: Mylisz pójście do Ojca z wstąpieniem (z ciałem) do Ojca (czyli z wniebowstąpieniem). Faktycznie w momencie rozmowy z niewiastą jeszcze nie wniebowstąpił, wszystko się więc zgadza.

Poprosze wersety na to twierdzenie.

Cytuj:
3

czyli miał ciało na ziemi chodzace bez ducha?
jakis wersecik że tak było

Cytuj:

Nie bardzo rozumiem czego nie rozumiesz. Jezus powiedział że powierza Ojcu swojego Ducha - czyli po śmierci duch ten natychmiast zjednoczył się z Ojcem
Niewygodny werset, co? Lepiej "nie rozumieć"? ;)

Gdzie napisano że natychmiast zjednoczył się z Ojcem?

Wt cze 18, 2013 21:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 38  Następna strona