Autor |
Wiadomość |
Apurimac
|
saxon napisał(a): Tak dla informacji - w Turze II nie ma znaczenia wydanie BT - w III wydaniu jest to samo co w V - więc i w IV zapewne również :)
a co do obywatelstwa - za podanie tylko jednego jest jeden punkt, a nie dwa :)
No nie wiem... Z tego co pisze Goostaf to stwierdzenie: jestem obywatelem Tarsu, mogłoby być równoważne stwierdzeniu: Jestem obywatelem Poznania. W tym rozumieniu każdy z nas ma co najmniej podwójne obywatelstwo: miasta, w którym jest zameldowany (pomijając obywatelstwa honorowe) oraz państwa, w którym mieszka.
Poza tym pojawia się pytanie czym było obywatelstwo w czasach Pawła? Czy dopuszczalne było obywatelstwo podwójne??? Wątpię.
|
Pn lut 23, 2009 12:26 |
|
|
|
 |
flex
|
Saxon : Tak dla informacji - w Turze II nie ma znaczenia wydanie BT - w III wydaniu jest to samo co w V - więc i w IV zapewne również
Ja mam II wydanie i też póki co można w nim wszystko znaleść. Zastanawiałam się nad kupnem V ale pewnie do następnego konkursu będzie potrzebne już VI więc może poczekam.
A co do obywatelstwa to rzeczywiście pytanie brzmiało: Na jakie obywatelstwo a nie obywatelstwa??? No ale cóż - jak było napisane - patrzeć trzeba głębiej, czytać trzeba dłużej.  .
|
Pn lut 23, 2009 12:39 |
|
 |
goostaf
|
Apurimac napisał(a): stwierdzenie: jestem obywatelem Tarsu, mogłoby być równoważne stwierdzeniu: Jestem obywatelem Poznania. W tym rozumieniu każdy z nas ma co najmniej podwójne obywatelstwo: miasta, w którym jest zameldowany (pomijając obywatelstwa honorowe) oraz państwa, w którym mieszka. Poza tym pojawia się pytanie czym było obywatelstwo w czasach Pawła? Czy dopuszczalne było obywatelstwo podwójne??? Wątpię.
Nie jestem historykiem, ale wydaje mi się że stwierdzenie Pawła że jest obywatelem Tarsu oznacza że posiada pełnię praw politycznych tego miasta i może sprawować urzędy. Poza obywatelami w mieście mieszkali inni wolni ludzie, którym nie przysługiwały prawa polityczne.
To nie to samo co dzisiejszy obywatel Poznania. W naszych czasach wszystkim (prawie) mieszkańcom przysługują prawa obywatelskie. Kiedyś tak nie było.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn lut 23, 2009 13:11 |
|
|
|
 |
Astra
|
Juz sa wyniki wstępne
|
Pn lut 23, 2009 13:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Astra napisał(a): Juz sa wyniki wstępne
I 80% z nas wtopiło 1 punkt na obywatelstwie 
|
Pn lut 23, 2009 14:01 |
|
|
|
 |
Astra
|
Niestety 
|
Pn lut 23, 2009 14:01 |
|
 |
goostaf
|
Alus napisał(a): I 80% z nas wtopiło 1 punkt na obywatelstwie 
Nie 80% ale 89,5% odpowiadających w tej turze.
Wietrzę podstęp w pytaniu o sobór Jerozolimski...
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn lut 23, 2009 14:18 |
|
 |
Apurimac
|
I 80% z nas wtopiło 1 punkt na obywatelstwie
Ehh...szkoda gadać.
|
Pn lut 23, 2009 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Apurimac, flex- możecie korzystać z opcji "cytuj" ?  Ciężko się to czyta 
|
Pn lut 23, 2009 14:43 |
|
 |
Carolus88
|
A tak naprawdę:
"A tu już nie ma Greka ani Żyda, obrzezania ani nieobrzezania, barbarzyńcy, Scyty, niewolnika, wolnego, lecz wszystkim we wszystkich jest Chrystus" (Kol 3, 11) 
Pn lut 23, 2009 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
goostaf napisał(a): Wietrzę podstęp w pytaniu o sobór Jerozolimski...
W rodzaju: "co powiedział św. Paweł po upadku z konia w drodze do Damaszku" 
|
Pn lut 23, 2009 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tam żadnych podstępów wyjątkowo nie widzę
A najlepiej by było, gdyby saxon złożył uroczyste oświadczenie, że ich nie ma 
|
Pn lut 23, 2009 15:24 |
|
 |
goostaf
|
Alus napisał(a): W rodzaju: "co powiedział św. Paweł po upadku z konia w drodze do Damaszku"  O to, to!
Dokładnie podstęp tego rodzaju
Kto ma uszy do słuchania niech słucha: Dzięki o Carolusie88 Wielki!
|
Pn lut 23, 2009 15:35 |
|
 |
Apurimac
|
baranek napisał(a): Ja tam żadnych podstępów wyjątkowo nie widzę ;-)
A co powiesz na pytanie: "Jakie były najważniejsze postanowienia na tzw. Soborze Jerozolimskim. Kiedy po raz pierwszy św. Paweł postąpił wbrew jednemu z nich i dlaczego? "
Powiem szczerze, że nie za bardzo wyobrażam sobie św. Pawła, który postępuje wbrew postanowieniom Soboru Jerozolimskiego ????
Dziwna zagadka.
|
Pn lut 23, 2009 15:38 |
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
A jednak to prawda. A odpowiedź była bliżej niż myślałam (no chyba, że się mylę) 
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
Pn lut 23, 2009 15:45 |
|
|
|