Jak rozumieć Pismo Święte
Autor |
Wiadomość |
mcfunthomas
|
Witam
TutajDaniel napisał(a): Cytuj: To Psalmy nie należą do tekstów, które zawsze się interpretuje dosłownie? Czy ty wiesz, czym są psalmy? To pytanie retoryczne, bo wiem, że wiesz i próbujesz w śmieszny sposób ukazać Biblię, jako przenośnię. Mam prośbę: czy mógłbyś odłożyć na bok wszelkie retoryczne pytania i po prostu napisać, czy werset:
Psalm 3,8 Powstań, Panie! Ocal mnie, Boże mój! Wszak Ty uderzyłeś w szczękę wszystkich wrogów moich, Połamałeś zęby bezbożnych.
należy rozumieć dosłownie? Zwracając baczniejszą uwagę na tekst wytłuszczony...
To Ty napisałeś, że Biblię rozumiesz dosłownie. Czy proszę o wiele? Czy nie dasz mi szansy zobaczyć na czym polega dosłowne rozumienie w Twoim podejściu?
Pozdrawiam
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
Pn sie 25, 2008 20:31 |
|
|
|
 |
TutajDaniel
|
Tak, Biblię traktuję absolutnie dosłownie. Jeśli coś jest psalmem, traktuję go dosłownie, jako psalm - czyli coś w rodzaju pieśni dziękczynnej.
_________________ -Dlaczego nie odnajduję w swoim życiu Boga?
-Może z tego samego powodu, dla którego przestępcy nie odnajdują policji.
|
Pn sie 25, 2008 21:53 |
|
 |
WIST
|
TutajDaniel że tak się jeszcze odniose do wczorajszego... jak dla mnie jest napisane wyrażnie dwie różne kolejności stworzenia roślin na Ziemi. Którą zatem wybierasz jako tą prawdziwą?
|
Pn sie 25, 2008 23:34 |
|
|
|
 |
mcfunthomas
|
Witam
TutajDaniel napisał(a): Tak, Biblię traktuję absolutnie dosłownie. Jeśli coś jest psalmem, traktuję go dosłownie, jako psalm - czyli coś w rodzaju pieśni dziękczynnej. Psalmy to nie tylko dziękczynienie.
Czy w Psalmie 3 Dawid dziękuje, że Bóg osobiście uderzył w szczękę wszystkich jego wrogów, i połamał zęby bezbożnych?
Pozdrawiam
|
Śr sie 27, 2008 14:28 |
|
 |
TutajDaniel
|
Cytuj: TutajDaniel że tak się jeszcze odniose do wczorajszego... jak dla mnie jest napisane wyrażnie dwie różne kolejności stworzenia roślin na Ziemi. Którą zatem wybierasz jako tą prawdziwą? Jak dla mnie podana jest jedna kolejność stworzenia roślin. Później po zdaniu "Oto co nastąpiło po stworzeniu" zostają ponadto stworzone rośliny polne - uprawne, z których korzysta człowiek i tylko dzięki niemu istnieją. Dla mnie wszystko się wyjaśniło. Chyba, że nie zauważyłem problemu... Cytuj: Czy w Psalmie 3 Dawid dziękuje, że Bóg osobiście uderzył w szczękę wszystkich jego wrogów, i połamał zęby bezbożnych?
Czy słowa Dawida są psalmem? Czy pieśni zawierają tekst dosłowny, czy występują w nich tak popularne środki stylistyczne, jak metafory? I najważniejsze: czy gdziekolwiek w Biblii pisze, że cała Biblia jest psalmem?
|
Śr sie 27, 2008 16:27 |
|
|
|
 |
WIST
|
O nie Kolego, Biblie traktujemy dosłownie, a tutaj nie ma żadnego podziału, wszystko to wszystko.
Cytuj: 11 rzekł: Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce, w których są nasiona. I stało się tak. 12 Ziemia wydała rośliny zielone: trawę dającą nasienie według swego gatunku i drzewa rodzące owoce, w których było nasienie według ich gatunków. A Bóg widział, że były dobre. Cytuj: 26 A wreszcie rzekł Bóg: «Uczyńmy człowieka... A w drugim: Cytuj: Gdy Pan2 Bóg uczynił ziemię i niebo, 5 nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi, ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał ziemię 6 i rów kopał w ziemi3, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby - 7 wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia4, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą.
|
Śr sie 27, 2008 20:06 |
|
 |
mcfunthomas
|
Witam
TutajDaniel napisał(a): Czy słowa Dawida są psalmem? A nie są? TutajDaniel napisał(a): Czy pieśni zawierają tekst dosłowny, czy występują w nich tak popularne środki stylistyczne, jak metafory? Czyli Biblię odczytujesz dosłownie, ale nie dosłownie...  ...tzn. w psalmach jest dosłownie metafora...  Jakaś ściema z Twoją teorią, dosłownie... TutajDaniel napisał(a): I najważniejsze: czy gdziekolwiek w Biblii pisze, że cała Biblia jest psalmem? Jeśli całą Biblię odczytujesz dosłownie, mimo że niedosłownie, to ja sobie stwierdzę, że cała Biblia jest psalmem, mimo, że nie jest.
Twoje dosłowne podejście do Biblii to zwykła ameba.
Pozdrawiam
|
Śr sie 27, 2008 23:16 |
|
 |
TutajDaniel
|
Cytuj: nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi, ani żadna trawa [b]polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał ziemię i rów kopał w ziemi3, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby
Nie widzę sprzeczności. Mowa tu o roślinności polnej, do której uprawy niezbędny jest człowiek. W obu przypadkach wyraźnie zaznaczono, że chodzi o roślinność POLNĄ, nie drzewa daję owoce.
mcfunthomas - już ci mówiłem, ze twoja próba ukazania całej Biblii, jako metafory jest śmieszna. Nie widzę przeszkód, by traktować Biblię dosłownie, stąd psalm traktuje jako psalm, a księgę rodzaju, jako księgę rodzaju.
|
Śr sie 27, 2008 23:45 |
|
 |
WIST
|
Tutaj widze nie dojdziemy do porozumienia, choć jakby mi jakiś ekspert powiedział że w jednym i drugim przypadku mowa jest nie o tym samym to bym to przyjął.
Ale zatem rozumiem że według Ciebie "trawy rodzące nasienie" to coś innego niż w drugim "trawa polna", a także fakt wynikający z drugiego fragmentu że deszcz jeszcze nie padał, nie nawodnił roślin. Czyli mowa jest o tym że jeden trawy nie potrzebują deszczu, a inne potrzebują?
Zatem wróćmy do NT, tutaj nie ma filozofii, w jednej ewangelii Jezus głosi kazanie na górze (7 błogosławieństw), w innej na równinie (3 błogosławieństwa). Pisałem już o tym. Co Ty na to?
|
Cz sie 28, 2008 0:01 |
|
 |
mcfunthomas
|
Witam
Danielu, obawiam się, że albo nie rozumiesz co to oznacza traktować coś dosłownie, albo wprowadzasz jakąś inną filozofię do tego słowa, która nie jest powszechna w dzisiejszych czasach.
TutajDaniel napisał(a): mcfunthomas - już ci mówiłem, ze twoja próba ukazania całej Biblii, jako metafory jest śmieszna. Powyższe stwierdzenie, że próbuję ukazać całą Biblię, jako metaforę jest kłamstwem, i to nie jest śmieszne. TutajDaniel napisał(a): Nie widzę przeszkód, by traktować Biblię dosłownie, stąd psalm traktuje jako psalm, a księgę rodzaju, jako księgę rodzaju. A ja widzę, że psalmy traktujesz jak psalmy, w nie dosłownie...a Księgę Rodzaju jak Księgę Rodzaju...ale czy dosłownie? Pisanie więc, że np. Psalmy traktujesz dosłownie, czyli jako Psalmy jest wg. mnie dziwactwem wprowadzającym niepotrzebny zamęt. Tak czy owak, wychodzi na to, że po prostu nie traktujesz CAŁEJ Biblii dosłownie. I nic w tym złego. Tyle, że z Twoich wcześniejszych słów tak to wynikało, a przynajmniej tak je zrozumiałem; WIST też. To było świadome czy nieświadome wprowadzenie w błąd nas czytających?  BTW: pod względem gatunku literackiego, początek Księgi Rodzaju należy traktować tak jak Psalmy. WIST napisał(a): Zatem wróćmy do NT, tutaj nie ma filozofii, w jednej ewangelii Jezus głosi kazanie na górze (7 błogosławieństw), w innej na równinie (3 błogosławieństwa). Pisałem już o tym. Co Ty na to? Patrząc na linię argumentacji Daniela, to spokojnie mogę go wyprzedzić w wypowiedzi i napisać, że NT traktuje dosłownie, czyli jako NT.
Masło maślane.
Danielu, podaj Twoją definicję wyrazu dosłownie i napisz przykłady jej zastosowania. Patrząc na Twoje ujęcie sprawy dosłowności Biblii, mam chyba inne podejście do tego wyrazu...
Pozdrawiam
|
Cz sie 28, 2008 0:13 |
|
 |
WIST
|
O NT Daniel już pisał że nie jest w temacie, co wydało mi się lekko dziwne, no ale nic nie sugeruje. Ale sprawa jest prosta, dwie relacje, dwie różne informacje. Nie tak bardzo istotne, a tłumaczenia na to są, jak dla mnie rozsądne. Pytanie teraz faktycznie jak Daniu rozumiesz pojęcie dosłownie, skoro to co piszesz świadczy że wcale tak zawsze nie jest. A opieramy sie tylko na Biblii, nie na dalszych opracowaniach i interpretacjach. Prosta rzecz, góra czy równina?
|
Cz sie 28, 2008 0:29 |
|
 |
TutajDaniel
|
Cytuj: Ziemia wydała rośliny zielone:(DWUKROPEK trawę dającą nasienie według swego gatunku i drzewa rodzące owoce, w których było nasienie według ich gatunków. A Bóg widział, że były dobre.
Wiec nie żadna trawa dająca owoce, a jedynie drzewa z owocami, które wzajemnie ze zwierzętami uzupełniają się w egzystencji, podobnie jak zielona trawa trawa. Dopiero po stworzeniu człowieka powstały rośliny pod uprawę. Ja tak to rozumiem.
mcfunthomas - na prawdę zdziwiłbyś mnie, gdybyś znalazł coś, co w ST stanowi sprzeczność, bądź historycznie i dowodami potwierdzoną nieprawdę. W NT nie wnikam - nie czytałem. Dla mnie to zwykłe relacje 4 ludzi.
|
Cz sie 28, 2008 1:12 |
|
 |
WIST
|
Dla mnie tak jest mowa o trawie i w jednym i w drugim. Zarazemw drugim jest mowa o braku deszczu na początku, wedle tego co piszesz ma to sens tylko wtedy gdy jedne typy roślin potrzebują wody, a inne nie. Tylko nie pisz mi o kaktusach, nic o nich w Biblii na tym etapie nie ma. Zresztą też byłoby bez sensu bo po co miałby wtedy koniecznie deszcz padać. No i takie to rozważania. Nie ma sprzeczności bo ich nie widzisz, nie bo ich obiektywnie nie ma, a to dwie różne kwestie.
A, to rozumiem że sprawa jest bardziej skomplikowana. Święty jest tylko ST, NT już nie. Ty jestem może Żydem? Pisz zawsze co rozumiesz przez słowo Biblia, bo my tutaj na tym forum zazwyczaj mamy na myśli ST i NT. No ale czego się spodziewać po Katolickim forum...
|
Cz sie 28, 2008 1:25 |
|
 |
TutajDaniel
|
Widzisz WIST - jeden dzień bez deszczu nie stanowi żadnego problemu. Dla mnie wszystko pasuje, jak ulał. Po co było tworzyć rośliny i pola uprawne, skoro jeszcze nie było człowieka?
Nie podejmuję się oceny NT - dla mnie 4 ewangelie to subiektywna ocena wydarzeń czterech apostołów, co wręcz rzuca się w "uszy".
Mnie nadal nic nie przekonuje do traktowania opisu stworzenia niedosłownie, bo nie widzę dla niego nawet racjonalnej naukowej alternatywy.
|
Cz sie 28, 2008 1:51 |
|
 |
mcfunthomas
|
Witam
TutajDaniel napisał(a): mcfunthomas - na prawdę zdziwiłbyś mnie, gdybyś znalazł coś, co w ST stanowi sprzeczność, bądź historycznie i dowodami potwierdzoną nieprawdę. Sam bym się zdziwił.  Ale nie wykluczam, bo nasze podejście do faktów jest inne niż hebrajskie. TO co dla nas jest sprzeczne, dla Hebrajczyka/Semity nie musi... i nierzadko nie jest. TutajDaniel napisał(a): W NT nie wnikam - nie czytałem. A ja tak i wnikam.  TutajDaniel napisał(a): Dla mnie to zwykłe relacje 4 ludzi. Zwykłe acz natchnione. Poza tym nie 4 ludzi stworzyło NT. Było ich więcej.  Ale skoro nie czytałeś, to może rozsądniej będzie jeśli powstrzymasz się od oceny NT.
BTW: dasz się namówić na propozycję podania czym dla Ciebie jest hasło/wyraz: DOSŁOWNIE?
Pozdrawiam
|
Cz sie 28, 2008 23:15 |
|
|
|