Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 69  Następna strona
 KONKURS BIBLINY2 
Autor Wiadomość

Jeśli myślimy o tym samym, to nie było to postąpienie wbrew postanowieniom soborowym, ponieważ istnieje różnica pomiędzy słowem "móc", a "musieć".

Pn lut 23, 2009 16:10

Apropo tego obywatelstwa to fajnie byłoby gdyby na przyszłość pytania były precyzyjniej sformułowane. Przecież nie każdy z nas wie, że obywatelstwo nie ma liczby mnogiej, a to przecież jest konkurs o św. Pawle a nie o języku polskim. Gdyby pytanie było konkretniejsze, to z pewnością każdy z nas poszukałby dokładniej odpowiedzi i przy okazji czegos nowego sie dowiedział, a tak szkoda...

Pn lut 23, 2009 16:12

Czy św. Paweł miał sprzeciwić się postanowieniom Soboru Jerozolimskiego w teorii czy w praktyce? Słowem czy czynem? :kreci: :sciana:

Pn lut 23, 2009 16:13

w pytaniu jest, kiedy po raz pierwszy św. Paweł postąpił wbrew jednemu z nich.. a nie kiedy sie sprzeciwil?
bo sprzeciwial to sie conajmniej pare razy :) a w postepowaniu wyraznie sie ograniczal ;)

poza tym co Ci szkodzi odpowiedziec "pierwszy raz sprzeciwil sie tu.. aaale postapil wbrew dopiero tu.. natomiast sprzeciwil sie werbalnie za czym poszly jego czyny dla odmiany tu.." ;)

Wielce szanowny Prowadzacy na pewno sie ucieszy mogac poczytac wiecej madrosci.. :D

Khalil Gibran

Pn lut 23, 2009 16:45

Na razie Padre nie miałby się czym ucieszyć, bo moje obserwacje sprowadzają się do teorii - li i jedynie. Czynów Pawłowych nie wytropiłam. Znak to, że muszę sobie zrobić przerwę w dociekaniach, a jutro zapewne nasunie mi sie inny kierunek myślenia. :buja:

Pn lut 23, 2009 17:07

>pierwszy raz sprzeciwil sie tu.. aaale postapil wbrew dopiero tu.. >natomiast sprzeciwil sie werbalnie za czym poszly jego czyny dla
> odmiany tu.."

Hi, hi. Powiem krótko. Kogel-mogel i sałatka.
:D

Pn lut 23, 2009 17:09

Już mam! :tancze: :jupi: Przeszukałam tyle Listów... Szukałam daleko, a było blisko. Jeśli się nie mylę, oczywiście. Potstępy przecież to specjalność naszego Podmiotu L.

Pn lut 23, 2009 17:21

Wiecie, podoba mi się to podpowiadanie Saxona:
Cytuj:
Pytanie 3 [18]
W pierwszym rozdziale jednego z Listów św. Paweł mówi gdzie się udał zaraz po swoim nawróceniu

Fajnie, do przeszukania tylko trzynaście pierwszych rozdziałów :D

Pn lut 23, 2009 17:55

Ja tam żadnych podstępów wyjątkowo nie widzę ;-)

A najlepiej by było, gdyby saxon złożył uroczyste oświadczenie, że ich nie ma :-D

Uroczyście oświadczam, że podstępów w Turze II nie ma :D

Apurimac napisał(a):
Jeśli myślimy o tym samym, to nie było to postąpienie wbrew postanowieniom soborowym, ponieważ istnieje różnica pomiędzy słowem "móc", a "musieć".

Nie będę dokonywał drobiazgowej analizy problemu uwzględniającej wszystkie konsekwencje jakie niosą za sobą pewne słowa lub czyny, ani tego wszystkiego, co pisał sam Paweł w swoich Listach. Pytanie zostało postawione - a za odpowiedzi przyznam odpowiednią ilość punktów. Zapewne dla niektórych może to być w pewien sposób bolesne, ale taki już przywilej Prowadzącego :)

stokrotka napisał(a):
Apropo tego obywatelstwa to fajnie byłoby gdyby na przyszłość pytania były precyzyjniej sformułowane. Przecież nie każdy z nas wie, że obywatelstwo nie ma liczby mnogiej, a to przecież jest konkurs o św. Pawle a nie o języku polskim.

Proszę wybaczyć mi chwilę słabości, gdyż będę nieco złośliwy - może więc zacząć od udziału w konkursie języka polskiego? ;)

Wracając natomiast do sprawy bycia obywatelem Tarsu. Otóż mówiąc w skrócie - istniało pojęcie obywatelstwa w miastach greckich, także w czasach imperium rzymskiego. Była znacząca różnica między "obywatelem" takiego miasta, a tzw. "rezydentem".

Więcej na ten temat można poczytać na przykład w: "Paweł Apostoł. Chronologia życia i pism." Waldemar Rakocy CM, Edycja Świętego Pawła, Wydanie drugie poprawione, Częstochowa 2008, s. 34-42

Pisze on tam między innymi, że powołanie się na obywatelstwo greckiego miasta było wtedy oznaką wysokiej pozycji społecznej i zamożności. Zauważa też trudność – jednym z warunków pełnego obywatelstwa było czczenie greckich bóstw, co wydaje się niemożliwe w powiązaniu z przynależnością Pawła do faryzeuszy. Dlatego też jest, według niego, bardziej prawdopodobne, że autor Dziejów używając terminu polites nie ma na myśli obywatelstwa w pełnym znaczeniu (na co wskazuje ten termin), a jedynie w sensie rezydenta (katoikountos)

Co nie zmienia jednak faktu, że Łukasz, podając to, co powiedział Paweł użył terminu polites - obywatel.

Pozdrawiam wszystkich :)

Pn lut 23, 2009 20:30

"Paweł od urodzenia miał obywatelstwo Tarsu (por. Dz 2I,39; 22,3). W Tarsie etniczna kolonia żydowska miała, na mocy przywileju, te same prawa co Grecy; w Tarsie wspólnota żydowska tworzyła "państwo w państwie". Oprócz obywatelstwa Tarsu Paweł miał również obywatelstwo rzymskie (por. Dz 22,24-29). Mając świadomość swego podwójnego obywatelstwa w świecie grecko-rzymskim, Paweł mówi w Flp 3,20 o obywatelstwie niebieskim. W napomnieniu przestrzega Filipian przed "nieprzyjaciółmi krzyża Chrystusowego". Tymi nieprzyjaciółmi mogli być Żydzi lub sami chrześcijanie, którzy na pierwszym miejscu stawiali dobra materialne i przyjemności zmysłowe ("ich bogiem - brzuch, a chwała - w tym, czego powinni się wstydzić" - 3,19). W przeciwstawieniu do tego typu ludzi Apostoł pokazuje prawdziwych chrześcijan, których ojczyzna znajduje się w niebie. A.Ro11a zauważa, że stwierdzenie Pawła brzmi rewolucyjnie w kontekście ówczesnej kultury grecko-rzymskiej. Współczesny Pawłowi poganin za wszelką cenę chciał mieć obywatelstwo jednego z wielu miast cesarstwa rzymskiego, gdyż tylko dzięki niemu mógł cieszyć się bezpieczeństwem, pokojem, przyjemnościami i wewnętrzną więzią z bóstwami swego narodu. Tymczasem Paweł poucza, że chrześcijanin ma się uważać od chwili chrztu za obywatela nieba, gdzie przebywa Chrystus zmartwychwstały. W Nim wierzący ma widzieć swego Zbawcę i wszechwładnego Pana. Nie obywatelstwo ziemskie, lecz obywatelstwo niebieskie zapewnia wierzącemu wszelkie dobra, których pragnie ciało i dusza człowieka."

Czy zatem w świetle tych wyjaśnień Drogi Saxonie nie należałoby wśród "obywatelstw" św. Pawła wymienić obywatelstwa niebieskiego?

:))))

[/quote]

Pn lut 23, 2009 21:11

Należałoby - jeśli ktoś znajdzie stwierdzenie Pawła: "jestem obywatelem" lub "mam obywatelstwo" nieba.

I z nieukrywaną ciekawością czekam na dalsze przejawy ekwilibrystyki słownej w "uzasadnianiu" swoich zastrzeżeń :D

Pn lut 23, 2009 21:28

baranek napisał(a):
Ja tam żadnych podstępów wyjątkowo nie widzę ;-)

A najlepiej by było, gdyby saxon złożył uroczyste oświadczenie, że ich nie ma :-D

Uroczyście oświadczam, że podstępów w Turze II nie ma :D

dla Księdza nie ma, bo Ksiądz zna odpowiedzi :P ja tam znowu siądę na ostatnią chwilę jak do drugiej części ;) ale jeśli ma przynosić takie wyniki, to bardzo chętnie :P

Pn lut 23, 2009 21:50

przez Niego jedni i drudzy w jednym Duchu mamy przystęp do Ojca.
A więc nie jesteście już obcymi i przychodniami, ale jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga

(Ef 2,18-19)

Cytuj:
Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale.

(Rz 8,17)

saxonie :)

Moze w tych dwoch powyzszych cytatach nie jest wprost napisane, ze Pawel jest obywatelem nieba.. ale skoro obywatelstwo się dziedziczyło, to (na podst Rz) skorośmy dziedzicami Boga, to dziedziczymy (a więc i Paweł) obywatelstwo niebieskie, szczegolnie, ze (na podst Ef) jestesmy (a wiec i Pawel) wspolobywatelami swietych, a swieci sa obywatelami nieba :D

Khalil Gibran

Pn lut 23, 2009 21:58

saxon napisał(a):
I z nieukrywaną ciekawością czekam na dalsze przejawy ekwilibrystyki słownej w "uzasadnianiu" swoich zastrzeżeń :D

stosujesz to samo w swojej wypowiedzi - ciekawe ile będzie zastrzeżeń jeśli zrobię podobnie zdając pytania

Pn lut 23, 2009 22:01

Saxonie alez ja nie stawiam zastrzezen :)

podjelam wyzwanie odnalezienia "dowodow" ze Pawel byl obywatelem nieba.. skoro dowodow wprost znalezc sie nie dalo.. (a przynajmniej google polegly) to szukam tych posrednich ;)
to zamiast docenic nadgorliwosc w poszukiwaniach to zarzucasz jakies trudne slowo.. a przeca sam pisales, ze czekasz z nieukrywana ciekawoscia - to sie staralam owa zaspokoic :P

Khalil Gibran

Pn lut 23, 2009 22:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 69  Następna strona