Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 4:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 38  Następna strona
 Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
No to jak Formku, był pusty grób czy nie był?
A jak był to co się stało ze złożonym tam ciałem Jezusa?
I jaki tekst mówi o tym że Jezus miał inne ciało?

Pt cze 21, 2013 0:57

Barnaba napisał(a):

był
Cytuj:

tego nie wiemy .Wiemy natomiast w jakim ciele został Ozywiony Jezus.
W ciele duchowym.
18) Gdyż i Chrystus raz za grzechy cierpiał, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was przywieść do Boga; w ciele wprawdzie poniósł śmierć, lecz w duchu został przywrócony życiu.
Cytuj:
I jaki tekst mówi o tym że Jezus miał inne ciało?

JW
A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie. (27) A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, (28) tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują.

(List do Hebrajczyków 9:1-28, Biblia Tysiąclecia)

Nie mozna zapłacic okupu i dalej miec te same pieniądze.
Tak samo Jezus nie mógł odebrać znów swojego ciała fizycznego ponieważ okup byłby nieważny.

Pt cze 21, 2013 8:20
Cytuj:
Nie równolegle ale po zmartwychwstaniu przez 40 dni był na ziemi.
Bo ....po 40 został uniesiony w górę.

ŚJ wiedzą, że Jezus był na ziemi tylko jeszcze nie wytropili gdzie sie ukrywał.
I znów SJ korygują Biblię - został uniesiony - zagubili Po tych słowach uniósł sie w górę........jak wstępował do nieba Dz 1, 9-10.

Cytuj:
Poznałeś rzeczywistość nieba i piekła, więc wiesz, że Jezus dał nonsensowny przykład?

tak

No to jesteś równy Bogu...

Cytuj:
Czyli jak zwykle nie czytałes ale wiesz najlepeij.

Wiem - może jednak przekonasz nas, że SJ wierzą w bóstwo Jezusa.

Pt cze 21, 2013 8:43

formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):

był
Cytuj:

tego nie wiemy .

Przeciwnie, wiemy doskonale. Co więcej, jest to podstawowe przesłanie Ewangelii - JEZUS ZMARTWYCHWSTAŁ !!!:
Mt 28:6 bt "Nie ma Go tu, bo zmartwychwstał, jak zapowiedział. Przyjdźcie, zobaczcie miejsce, gdzie leżał."
Mk 16:6 bt "Lecz on rzekł do nich: Nie bójcie się! Szukacie Jezusa z Nazaretu, ukrzyżowanego; powstał, nie ma Go tu. Oto miejsce, gdzie Go złożyli."
Widzisz?
Jest wyraźny związek przyczynowy: Nie ma Go tu, bo zmartwychwstał
Dlatego Go nie ma, bo zmartwychwstał. Czyli zmartwychwstało to samo ciało, dlatego go tu nie ma.

BTW: Jeżeli ŚJ twierdzą że nie ma duszy i jednocześnie że Jezus zmartwychwstał w innym Ciele, to znaczyłoby że NIC z Jezusa w zmartwychwstałym nie było; na jakiej w takim razie zasadzie to w ogóle jest "Jezus" :)
Nic się w tym kupy nie trzyma.

Cytuj:
Wiemy natomiast w jakim ciele został Ozywiony Jezus.
W ciele duchowym.
18) Gdyż i Chrystus raz za grzechy cierpiał, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was przywieść do Boga; w ciele wprawdzie poniósł śmierć, lecz w duchu został przywrócony życiu.
Primo: tekst ten nie mówi o tym ze Jezus był duchem, tylko o działaniu w Duchu Świętym, twoje tłumaczenie jest błędne - wystarczy przeczytać następny werset: "W Nim poszedł ogłosić [zbawienie] nawet duchom zamkniętym w więzieniu" (jak byś miał nadal wątpliwości, wszystko wyjasni Ci 1Tm 3:16 )

Secundo: niezależnie od tego - błędnie podanego - wersetu, twierdzenie że Jezus zmartwychwstał "w Ciele duchowym" jest oczywiście słuszne (wiemy to skądinąd), tyle że z Ewangelii (podawałem wersety, choćby łk 24,37-43, nadal ich nie "ugryzłeś", sprytnie uciekasz) wiemy też że jest to ciało jak najbardziej materialne, mające kości, mogące spożywać potrawy - a nie jakiś "duch" (Jezus to powiedział dobitnie "Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam")

Cytuj:
A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie. (27) A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, (28) tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują.
(List do Hebrajczyków 9:1-28, Biblia Tysiąclecia)

Primo: Czyli wg Ciebie "okupem" nie było posłuszeństwo, cierpienie i śmierć Jezusa, "Jego Ciało" w sensie zabicia Go, tylko przekazane (komu?) ileś kilogramów Jego Ciała? Na takiej samej zasadzie mógłbyś twierdzić ze "Jezus nie umarł za nas, skoro zmartwychwstał"

Secundo: Akurat w Biblii można coś przekazać na ofiarę i mieć.
Na przykład: W ST była, zapowiadająca Ofiarę Jezusa, ofiara pokarmowa. I tam spożywano to, co ofiarowano (co i my czynimy).
W NT natomiast czytamy: Rz 12:1 bt "A zatem proszę was, bracia, przez miłosierdzie Boże, abyście dali ciała swoje na ofiarę żywą, świętą, Bogu miłą, jako wyraz waszej rozumnej służby Bożej."
Czy według Ciebie Paweł ich namawia do samobójstwa?
Tak samo Jezus nie mógł odebrać znów swojego ciała fizycznego ponieważ okup byłby nieważny.[/quote]

Cytuj:
Cytuj:
Poznałeś rzeczywistość nieba i piekła, więc wiesz, że Jezus dał nonsensowny przykład?
tak
Oto skutek większej wierności naukom Strażnicy niż Biblii - w zapamietaniu doprowadziło to formka do bluźnierstwa.
=======================================
Mam nadzieję że pamiętasz, że miałeś odnieść się do cytatów jakie podałem na dowód, iż Jezus zmartwychwstał w ciele (i to takim które może jeść, które ma kości , którego można dotknąć itd) podając tym razem taką interpretację, która nie jest z nimi sprzeczna?

Pt cze 21, 2013 9:49
Cytuj:
12 Jeżeli zatem głosi się, że Chrystus zmartwychwstał, to dlaczego twierdzą niektórzy spośród was, że nie ma zmartwychwstania? 13 Jeśli nie ma zmartwychwstania, to i Chrystus nie zmartwychwstał. 14 A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara. 15 Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa. 16 Skoro umarli nie zmartwychwstają, to i Chrystus nie zmartwychwstał. 17 A jeżeli Chrystus nie zmartwychwstał, daremna jest wasza wiara i aż dotąd pozostajecie w swoich grzechach. 18 Tak więc i ci, co pomarli w Chrystusie, poszli na zatracenie. 19 Jeżeli tylko w tym życiu w Chrystusie nadzieję pokładamy, jesteśmy bardziej od wszystkich ludzi godni politowania. 1Kor 15,12-19

formek1 przyznal, ze grob byl pusty.

To teraz kolejny krok: na czym polega zmartwychwstanie, w ktore wierzy kazdy chrzescijanin, a nie wierzyli np saduceusze? Jezeli chrzescijanin nie wierzy w zmartwychwstanie, to jest bardziej od wszystkich ludzi godny politowania.

Pt cze 21, 2013 9:57

Alus napisał(a):

tak

Żartujesz?
Nie potzreba byc równym Bogu żeby to wiedzieć.
Cytuj:
Czyli jak zwykle nie czytałes ale wiesz najlepeij.
Wiem - może jednak przekonasz nas, że SJ wierzą w bóstwo Jezusa.

Nie ja poruszałem ten temat i nie do mnie należy udowdnienie tego.

Ale oto werset z ich przekładu
(1) Na początku był Słowo, a Słowo był u Boga i Słowo był bogiem.
http://www.biblia.info.pl/biblia.php

Pt cze 21, 2013 12:06

Barnaba napisał(a):

Dlatego Go nie ma, bo zmartwychwstał. Czyli zmartwychwstało to samo ciało, dlatego go tu nie ma.

BTW: Jeżeli ŚJ twierdzą że nie ma duszy

nieprawda
Cytuj:
i jednocześnie że Jezus zmartwychwstał w innym Ciele,

nieprawda

Cytuj:
W ciele duchowym.

Secundo: niezależnie od tego - błędnie podanego - wersetu, twierdzenie że Jezus zmartwychwstał "w Ciele duchowym" jest oczywiście słuszne (wiemy to skądinąd), tyle że z Ewangelii (podawałem wersety, choćby łk 24,37-43, nadal ich nie "ugryzłeś", sprytnie uciekasz) wiemy też że jest to ciało jak najbardziej materialne

Cialo duchowe to nie jest ciało materialne.
Cytuj:

, mające kości, mogące spożywać potrawy - a nie jakiś "duch" (Jezus to powiedział dobitnie "Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam")

Jezus ,aniołowie, szatan demony mogły przybierac ciała fizyczne.
To dla nich nic trudnego.
Mogły przybierać ciała jakie chciały.
(1) Owi dwaj aniołowie przybyli do Sodomy wieczorem, kiedy to Lot siedział w bramie Sodomy. Gdy Lot ich ujrzał, wyszedł naprzeciw nich i oddawszy im pokłon do ziemi (2) rzekł: Raczcie, panowie moi, zajść do domu sługi waszego na nocleg; obmyjcie sobie nogi. a rano pójdziecie w dalszą drogę. Ale oni mu rzekli: Nie! Spędzimy noc na dworze. (3) Gdy on usilnie ich prosił, zgodzili się i weszli do jego domu. On zaś przygotował wieczerzę, poleciwszy upiec chleba przaśnego. I posilili się.

Cytuj:
Primo: Czyli wg Ciebie "okupem" nie było posłuszeństwo, cierpienie i śmierć Jezusa, "Jego Ciało" w sensie zabicia Go, tylko przekazane (komu?) ileś kilogramów Jego Ciała? Na takiej samej zasadzie mógłbyś twierdzić ze "Jezus nie umarł za nas, skoro zmartwychwstał"

Jesli ktos płaci okup a potem odbiera swoje pieniadze i jednocześnie uwalnia porwanego to Jezus też tak mógł zrobić.
Ale jako że to niemozliwe więc równiez Jezus nie mnógł odebrac swojego ciał poniewaz okup byłby nieważny.
Tak jak zwierzeta w starozytnym Izraelu po złozeniu na ofiare nie ozywały ponownie tak Jezus tez nie mógł ozyc w swoim fizycznym ciele.
A te ofiary ze zwierzat były cieniem tego co nadejśc

Na przykład: W ST była, zapowiadająca Ofiarę Jezusa, ofiara pokarmowa. I tam spożywano to, co ofiarowano (co i my czynimy).[/quote]
Ale ofiara juz nic nie miała .
A tutaj nie mówimy o tych co korzystaja z ofiary (żydzi) tylko o tym co ofiare złozył (zwierzeta)

Cytuj:
tak
Oto skutek większej wierności naukom Strażnicy niż Biblii - w zapamietaniu doprowadziło to formka do bluźnierstwa.[/quote]
O to ciekawe .Na jakiej podstwie twierdzisz ze wiedza o niebie i piekle to bluźnierstwo.

Pt cze 21, 2013 12:23
formek1 napisał(a):
Alus napisał(a):

tak

Żartujesz?

Miliardy ludzi nie wie, jedynie SJ poznali rzeczywistość zaświatów.....bajdurz tak dalej, może ktoś Ci uwierzy.

Cytuj:

I przyszło Sowo do swoich a oni Go nie poznali...po 19 stuleciach "odkryli", ze Bóg nie jest Bogiem.

Pt cze 21, 2013 12:36

formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):
Dlatego Go nie ma, bo zmartwychwstał. Czyli zmartwychwstało to samo ciało, dlatego go tu nie ma.BTW: Jeżeli ŚJ twierdzą że nie ma duszy
nieprawda
Prawda. To samo co wyżej - podstawiają pod słowo "dusza" wyłącznie jedno ze znaczeń tego słowa tj. życie i doskonale o tym wiesz
Cytuj:
Cytuj:

nieprawda
To o czym nas tu przekonujesz od kilku postów?
Cytuj:
Cytuj:

W ciele duchowym.
Czemu - zamiast odpowiedzieć - po prostu wyciąłeś moja argumentację?

Cytuj:
Secundo: niezależnie od tego - błędnie podanego - wersetu, twierdzenie że Jezus zmartwychwstał "w Ciele duchowym" jest oczywiście słuszne (wiemy to skądinąd), tyle że z Ewangelii (podawałem wersety, choćby łk 24,37-43, nadal ich nie "ugryzłeś", sprytnie uciekasz) wiemy też że jest to ciało jak najbardziej materialne
Cialo duchowe to nie jest ciało materialne.[/quote]Tę tezę powiedziałeś już kilkanaście razy. Ja udowodniłem - Biblią - że jest błędna. Jesli chcesz dyskutować, poprzyj swoją tezę Biblią, a nie powtarzaj jak papuga.
Wytycznych ze Strażnicy zabrakło?
Cytuj:
Cytuj:
mające kości, mogące spożywać potrawy - a nie jakiś "duch" (Jezus to powiedział dobitnie "Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam")
Jezus ,aniołowie, szatan demony mogły przybierac ciała fizyczne.
(1) Owi dwaj aniołowie przybyli do Sodomy wieczorem, kiedy to Lot siedział w bramie Sodomy. Gdy Lot ich ujrzał, wyszedł naprzeciw nich i oddawszy im pokłon do ziemi (2) rzekł: Raczcie, panowie moi, zajść do domu sługi waszego na nocleg; obmyjcie sobie nogi. a rano pójdziecie w dalszą drogę. Ale oni mu rzekli: Nie! Spędzimy noc na dworze. (3) Gdy on usilnie ich prosił, zgodzili się i weszli do jego domu. On zaś przygotował wieczerzę, poleciwszy upiec chleba przaśnego. I posilili się.

Argumentacja bezwartościowa:
Primo: Bóg może wszystko. Dlatego musiałbyś udowodnić że Jezus to zrobił, a nie że "mógł"

Secundo:W proponowanej przez Ciebie rozpaczliwej argumentacji sprawy mają się tak: Jezus jest duchem, ale przychodzi do uczniów, przybiera ciało i przekonuje ich że nie jest duchem i ma ciało. Gdzie tu sens? :roll:
Musiałbyś założyć że Jezus chciał [b]oszukać
apostołów!

Tertio:Nawet tak "naciągniętej" interpretacji zaprzecza Pismo, i to wprost; otóż Jezus powiedział uczniom literalnie że nie jest duchem.

Cytuj:

Jesli ktos płaci okup a potem odbiera swoje pieniadze i jednocześnie uwalnia porwanego to Jezus też tak mógł zrobić.
Ale jako że to niemozliwe więc równiez Jezus nie mnógł odebrac swojego ciał poniewaz okup byłby nieważny.[/quote]Powtórzyłeś (absurdalną) tezę, zamiast odpowiedzieć na pytania. Skup się trochę, powtarzanie w kółko tezy nie jest argumentem
Cytuj:
Tak jak zwierzeta w starozytnym Izraelu po złozeniu na ofiare nie ozywały ponownie tak Jezus tez nie mógł ozyc w swoim fizycznym ciele.
Czyli ofiara jest nieważna, bo Jezus ożył?
Sam sobie strzeliłeś bramkę :D
Cytuj:
Cytuj:
Na przykład: W ST była, zapowiadająca Ofiarę Jezusa, ofiara pokarmowa. I tam spożywano to, co ofiarowano (co i my czynimy).
Przedtem tez nie miała; zwierzęta nie mają własności tylko są cudzą własnością. Jezus był ofiarnikiem i ofiarą jednocześnie i "miał siebie"[/quote]
Cytuj:
A tutaj nie mówimy o tych co korzystaja z ofiary (żydzi) tylko o tym co ofiare złozył (zwierzeta)
Mówimy w obu wypadkach o składajacych ofiary - w ST Żydach, teraz Jezusie.

Cytuj:
Cytuj:
tak
Cytuj:
Oto skutek większej wierności naukom Strażnicy niż Biblii - w zapamietaniu doprowadziło to formka do bluźnierstwa.
Cytuj:
O to ciekawe .Na jakiej podstwie twierdzisz ze wiedza o niebie i piekle to bluźnierstwo.
Mniejsza o wiedzę. Zarzucanie nonsensowności wypowiedziom Jezusa to bluźnierstwo.

A gdzie jest odpowiedź na resztę tego co napisałem? Łatwiej było wyciąć? :badgrin:

A przy okazji - ktoś tu już zwracał Ci uwagę, być porządnie cytował, zagnieżdżajac tagi "quote". Mam już trochę dość przeredagowywania Twoich odpowiedzi tylko dlatego że Ci się nie chce porządnie sformatować.

Pt cze 21, 2013 13:01

Barnaba napisał(a):
Jeżeli ŚJ twierdzą że nie ma duszy
nieprawda
Prawda. To samo co wyżej - podstawiają pod słowo "dusza" wyłącznie jedno ze znaczeń tego słowa tj. życie i doskonale o tym wiesz

Czyli nie twierdza że nie ma duszy.
Twierdzą tylko że dusz w Biblii to zycie .Żyjace ciało.inaczej.
Cytuj:
nieprawda
To o czym nas tu przekonujesz od kilku postów?

Ja przekonuje że Jezus zmartwychwstał w ciele duchowym.
Nie w fizycznym.
Cytuj:
Cialo duchowe to nie jest ciało materialne.
Tę tezę powiedziałeś już kilkanaście razy. Ja udowodniłem - Biblią - że jest błędna. Jesli chcesz dyskutować, poprzyj swoją tezę Biblią[/b], a nie powtarzaj jak papuga.
Wytycznych ze Strażnicy zabrakło?

Nic nie udowdniłeś. przytaczałeś tylko wersety nic nie mówiące że ciało duchowe to ciało materialne.
A duch nie ma ciała.
Może je" przybrac" ale tak jak ktos z nas może cos na sioebie załozyć.Ale wtedy nie jesteśmy ubraniem .
W niebie nie ma mozliwości aby fizyczne ciała istniały ponieważ tam nie ma dla nich warunków do życia.
Dlatego to Biblia mówi że :nikt z ludzi Boga nie wdział.

Cytuj:
Argumentacja bezwartościowa:
Primo: Bóg może wszystko. Dlatego musiałbyś udowodnić że Jezus to zrobił, a nie że "mógł"

1 Bóg nie może wszystkiego
2 Nic nie musze udowadniać.
Skoro jest taka mozliwowść to juz jest dowiedzione.
Cytuj:
Secundo:W proponowanej przez Ciebie rozpaczliwej argumentacji sprawy mają się tak: Jezus jest duchem, ale przychodzi do uczniów, przybiera ciało i przekonuje ich że nie jest duchem i ma ciało. Gdzie tu sens? :roll:
Musiałbyś założyć że Jezus chciał [b]oszukać
apostołów!

Nie . Oni tak jak wiekszosc ludzi mieli blade pojęcie o tym co sie wydarzyło.
Nie rozumieli tego i gdyby im nie pokazał sie w ciele nie uwierzyliby mu.
Dlatego to przybrał ciało aby ich przekonać. Dlatego to mógł przejśc przez zamkniete drzwi jako duch i nagtychmiast przybrać ciało fizyczne .
Ciało fizyczne nie ma takiej mozliwośći aby przechodzic przez mury
Prawa fizyki to potwierdzają.

Cytuj:
Tertio:Nawet tak "naciągniętej" interpretacji zaprzecza Pismo, i to wprost; otóż Jezus powiedział uczniom literalnie że nie jest duchem.

jw
bo byli niedowiarkami .
Cytuj:
[
Ale jako że to niemozliwe więc równiez Jezus nie mnógł odebrac swojego ciał poniewaz okup byłby nieważny.
Powtórzyłeś (absurdalną) tezę, zamiast odpowiedzieć na pytania. Skup się trochę, powtarzanie w kółko tezy nie jest argumentem
Czyli ofiara jest nieważna, bo Jezus ożył?

Ofiara Jezusa byłaby nieważna gdyby ożył w ciele które oddał za ludzi.
On juz nie ma prawa mieć ciała ponieważ oddał je ..za ludzi.
To sprawiedliwośc .

Cytuj:
Przedtem tez nie miała;

Miała .Życie
Cytuj:
zwierzęta nie mają własności tylko są cudzą własnością.

Maja zycie.
Cytuj:
Jezus był ofiarnikiem i ofiarą jednocześnie i "miał siebie"

Jezus nie miał siebie bo oddał siebie .I Bóg musił go wskrzesić.Sam siebie nie mógł wskrzesić bo nie żył.

Cytuj:
Mówimy w obu wypadkach o składajacych ofiary - w ST Żydach, teraz Jezusie.

Nie....... mówimy o zwierzetach i Jezusie.
Bo to one(zwierzęta) były ofiarami i On(Jezus) był ofiarą.
Cytuj:
tak
Mniejsza o wiedzę. Zarzucanie nonsensowności wypowiedziom Jezusa to bluźnierstwo.

Nigdzie nie zarzucam Nic Jezusowi.

Pt cze 21, 2013 15:14

Alus napisał(a):
[

Żartujesz?
Miliardy ludzi nie wie, jedynie SJ poznali rzeczywistość zaświatów.....bajdurz tak dalej, może ktoś Ci uwierzy.

Gdzie napisałem że jedynie ŚJ poznali rzecywistośc zaświatów.?

Cytuj:

I przyszło Sowo do swoich a oni Go nie poznali...po 19 stuleciach "odkryli", ze Bóg nie jest Bogiem.

Przypopinam że ten przekład został wydany dopiero około 1953 roku wiec coś ci się pokęciło z tymi wiekami.

Pt cze 21, 2013 15:16
formek1 napisał(a):
Alus napisał(a):
[

Żartujesz?

Ty już nie kontrolujesz tego co piszesz.

Cytuj:
Przypopinam że ten przekład został wydany dopiero około 1953 roku wiec coś ci się pokęciło z tymi wiekami.

No to po 19,5 wiekach przekręciliście.

Pt cze 21, 2013 15:25

Cytuj:
Nie . Oni tak jak wiekszosc ludzi mieli blade pojęcie o tym co sie wydarzyło.
Nie rozumieli tego i gdyby im nie pokazał sie w ciele nie uwierzyliby mu.
Czyli tak jak pisałem - wg Ciebie Jezus ich oszukał, "aby uwierzyli" ? I jeszcze się zarzekał że NIE jest duchem... masz Jezusa za niezłego krętacza...
Cytuj:
Dlatego to przybrał ciało aby ich przekonać. Dlatego to mógł przejśc przez zamkniete drzwi jako duch i nagtychmiast przybrać ciało fizyczne Ciało fizyczne nie ma takiej mozliwośći aby przechodzic przez mury
Dla ciała uwielbionego prawa fizyki nie są ograniczeniem.

Cytuj:
Cytuj:
jw.
bo byli niedowiarkami
Proszę, o to sposób a la Świadkowie Jehowy na nawracanie niedowiarków - należy ich po prostu oszukać ;)
Teraz zrozumiałem wiele Waszych kretactw - to po prostu "metoda ewangelizacyjna Strażnicy" :)

Cytuj:
Cytuj:
Powtórzyłeś (absurdalną) tezę, zamiast odpowiedzieć na pytania. Skup się trochę, powtarzanie w kółko tezy nie jest argumentem
Ofiara Jezusa byłaby nieważna gdyby ożył w ciele które oddał za ludzi.
No proszę - na moją prośbę o argumenty, o wsparcie tej abrakadabry jakimś cytatem biblijnym zamiast powtarzania w kółko tezy, otrzymałem - kolejne powtórzenie tezy :D :D :D

Cytuj:
Sam siebie nie mógł wskrzesić bo nie żył.
Jaaasne. Nie mógł. A że cytowałem tu fragment Pisma które mówi, że w czasie kiedy wg Ciebie był bez świadomości, "poszedł ogłosić [zbawienie] nawet duchom zamkniętym w więzieniu"(1 P 3,19)

=============
Formku, Małgosia ma rację - już sam nie wiesz co piszesz. Kiedyś tak ktoś u Was sobie coś ubzdurał jakoby Jezus nie zmartwychwstał w ciele (i nie powtarzaj proszę bzdur o "ciałach niematerialnych"). Ten ktoś nie za bardzo znał Biblię, a kiedy wskazano mu błąd - był zbyt pyszny by się wycofać. Stąd zabrnęliście w absurdy, których festiwal nam tu zaprezentowałeś (Jezus będący duchem udający przed apostołami nie, podający nonsensowne przekłady i szereg innych śliczności).

Masz typową taktykę Świadków - nie odnosisz się do większości podanych wersetów, zmieniasz znaczenie słów (Bóg, dusza, ciało/duch itd), przyparty do muru wybierasz jakieś nieważne stwierdzenie i czynisz z niego rzekomo oś sporu (jak w przypadku "pogrzebania") uciekając jednocześnie od argumentów adwersarzy.

Porzuć tę oszukańczą technikę, nie wkładaj w Biblię poglądów Strażnicy (a można w nią włożyć wszystko, kiedy się tak jak Wy zmienia znaczenie słów) tylko po prostu przeczytaj Słowo Boże bez tego wszystkiego i nie dowodź swoich stwierdzeń, lecz dowiedź się co w Biblii napisano.

Dalsza rozmowa chyba nie ma sensu - chyba że będzie takie zapotrzenowanie kogoś na forum oprócz Ciebie.

Pt cze 21, 2013 16:05

Alus napisał(a):
Ty już nie kontrolujesz tego co piszesz.

ja nie kontroluje?
Raczej ty piszesz co ci slina przyniesie na język.
Tak własnie wygladaja zawsze jakies zarzuty.
Słyszałem od babci sasiadki że tamci to robia to i tamto.
I krew mieszają.
Prawda sąsiadko sama widziałam jak w bańce na mleko ja niesli potem pomieszli i tak mają.
i powracam z pytaniem.
Gdzie napisałem że tylko ŚJ poznali rzeczywistośc zaświatów.

Cytuj:
No to po 19,5 wiekach przekręciliście.

Co ja przekreciłem?

Pt cze 21, 2013 16:56

Barnaba napisał(a):
Dlatego to przybrał ciało aby ich przekonać. Dlatego to mógł przejśc przez zamkniete drzwi jako duch i nagtychmiast przybrać ciało fizyczne Ciało fizyczne nie ma takiej mozliwośći aby przechodzic przez mury
Dla ciała uwielbionego prawa fizyki nie są ograniczeniem.

Nie ma takiego ciała.

Cytuj:
Sam siebie nie mógł wskrzesić bo nie żył.
Jaaasne. Nie mógł. A że cytowałem tu fragment Pisma które mówi, że w czasie kiedy wg Ciebie był bez świadomości, "poszedł ogłosić [zbawienie] nawet duchom zamkniętym w więzieniu"(1 P 3,19)

najpierw był ozywiony w duchu i poszedł głosić.
(18) Chrystus bowiem również raz umarł za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was do Boga przyprowadzić; zabity wprawdzie na ciele, ale powołany do życia Duchem. (19) W nim poszedł ogłosić [zbawienie] nawet duchom zamkniętym w więzieniu, (20) niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała, a budowana była arka, w której niewielu, to jest osiem dusz, zostało uratowanych przez wodę. (

Pt cze 21, 2013 17:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 38  Następna strona