Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Autor |
Wiadomość |
Barnaba
|
 Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Cytuj: najpierw był ozywiony w duchu i poszedł głosić. Że spytam w Twoim stylu - a skąd wiesz? W wersecie jest jedynie o POWOŁANIU. O zmartwychwstaniu jest mowa w następnym wersecie, w kontekście chrztu i ratunku ludzi doczesnych. Przy okazji: Tak sobie pomyślałem: czym się różni - wymyslone przez ŚJ - "ciało duchowe" od ducha? 
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pt cze 21, 2013 17:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ja nie kontroluje? Raczej ty piszesz co ci slina przyniesie na język. Tak własnie wygladaja zawsze jakies zarzuty. Słyszałem od babci sasiadki że tamci to robia to i tamto. I krew mieszają. Prawda sąsiadko sama widziałam jak w bańce na mleko ja niesli potem pomieszli i tak mają. i powracam z pytaniem. Gdzie napisałem że tylko ŚJ poznali rzeczywistośc zaświatów. Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował przygotował Bóg tym, którzy go miłują(1 Kor 2,9)...a formek1, zatem i inni ŚJ wiedzą
|
Pt cze 21, 2013 18:05 |
|
 |
formek1
|
Barnaba napisał(a): najpierw był ozywiony w duchu i poszedł głosić. Że spytam w Twoim stylu - a skąd wiesz? W wersecie jest jedynie o POWOŁANIU. O zmartwychwstaniu jest mowa w następnym wersecie, w kontekście chrztu i ratunku ludzi doczesnych.
w wersecie jest tak zabity wprawdzie na ciele, ale powołany do życia DuchemZabity i powołany do życia. I poszedł w tym duchu głosić. Cytuj: Przy okazji: Tak sobie pomyślałem: czym się różni - wymyslone przez ŚJ - "ciało duchowe" od ducha?  Gdzie ja tak napisalem że ŚJ wymyslili takie ciało? Albo inaczej Skąd ci przyszłio do głowy że ŚJ wymyslili ciało duchowe?
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Pt cze 21, 2013 19:01 |
|
|
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Cytuj: ja nie kontroluje? Raczej ty piszesz co ci slina przyniesie na język. Tak własnie wygladaja zawsze jakies zarzuty. Słyszałem od babci sasiadki że tamci to robia to i tamto. I krew mieszają. Prawda sąsiadko sama widziałam jak w bańce na mleko ja niesli potem pomieszli i tak mają. i powracam z pytaniem. Gdzie napisałem że tylko ŚJ poznali rzeczywistośc zaświatów. Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował przygotował Bóg tym, którzy go miłują(1 Kor 2,9)...a formek1, zatem i inni ŚJ wiedzą a odpowiedź na moje pytanie?
|
Pt cze 21, 2013 19:02 |
|
 |
Barnaba
|
1 - Jeszcze o Ciele UwiebionymAa, byłbym zapomniał: formek1 napisał(a): Barnaba napisał(a): Dla ciała uwielbionego prawa fizyki nie są ograniczeniem. Nie ma takiego ciała. I znowu formek wie więcej niż Jezus i apostołowie: Który przemieni nasze ciało poniżone i uczyni podobnym do swego ciała uwielbionego swa mocą, mogącą poddać wszystko pod Jego panowanie (Filip. 3:32 BP). Tak tak, formku. Biblia mówi o przemianie ciała (a nie zamianie) ciała i to na ciało uwielbione właśnie. Nic nie mówi o tej abrakadabrze, jaką wymyślili świadkowie Jehowy. Zresztą gdyby Jezus nie zmartwychwstał w ciele materialnym, nie miałoby w ogóle sensu podkreślanie że w ciele po wskrzeszeniu "nie uległ rozkładowi" i że "że nie miał już nigdy ulec rozkładowi" (dz 13:34-37) Zresztą już Izajasz pisał: 26:19 bw "(19) Ożyją twoi umarli, twoje ciała wstaną, obudzą się i będą radośnie śpiewać ci, którzy leżą w prochu, gdyż twoja rosa jest rosą światłości, a ziemia wyda zmarłych." Żebyś znów nie mówił że wstaną jakieś inne ciała niż umarły - inne przekłady w tym miejscu mają twoje trupy wstaną lub moje zwłoki wstaną (tak ma nawet przekład Ś.J !) 2 - Skąd się wziął błąd?Możemy się śmiać z bible twisting w wykonaniu Strażnicy, ale sprawa jest poważna: mówiąc że Jezus wyszedł z grobu bez ciała fizycznego (czyli jako duch) de facto negują zmartwychwstanie (dosłowne znaczenia greckiego słowa a-na'sta-sis to " ponowne powstanie" - co już w sposób jednoznaczny oznacza powstanie w tym samym ciele). 1Co 15:12,13 bp "(12) Jeżeli głosi się naukę, że Chrystus zmartwychwstał, to na jakiej podstawie niektórzy z was mówią, że nie ma zmartwychwstania ciał?" A całe zło bierze się z opacznego rozumienia wersetu 1 Kor. 15:44 "(44) Zasiewa się ciało fizyczne, wskrzeszone zostaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało fizyczne, to jest też duchowe." (przekłąd ŚJ). Przeczytajmy jednak dla jasności również np. Biblia Poznańska "(44) sieje się ciało podległe zmysłom - powstaje ciało podległe duchowi. Jeżeli istnieje ciało podległe zmysłom, to musi również istnieć ciało podległe duchowi." Jest też przekład dosłowny z 2002: "(44) zasiewane jest ciało duszewne, wzbudzane jest ciało duchowe. Jeśli jest ciało duszewne — jest także duchowe." W obu wypadkach widać jasno, że chodzi o cechę zmartwychwstałego ciała, a nie o jakieś inne ciało.CHodzi tu o dokładnie to samo, co w Liście do Rzymian 8, 1-15: "(1) Teraz jednak dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie, nie ma już potępienia. (2) Albowiem prawo Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, wyzwoliło cię spod prawa grzechu i śmierci. (3) Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego i dla [usunięcia] grzechu wydał w tym ciele wyrok potępiający grzech, (4) aby to, co nakazuje Prawo, wypełniło się w nas, o ile postępujemy nie według ciała, ale według Ducha. (5) Ci bowiem, którzy żyją według ciała, dążą do tego, czego chce ciało; ci zaś, którzy żyją według Ducha – do tego, czego chce Duch. (6) Dążność bowiem ciała prowadzi do śmierci, dążność zaś Ducha – do życia i pokoju: (7) ponieważ dążność ciała jest wroga Bogu, nie podporządkowuje się bowiem Prawu Bożemu, ani nawet nie jest do tego zdolna. (8) A ci, którzy według ciała żyją, Bogu podobać się nie mogą. (9) Wy jednak nie żyjecie według ciała, lecz według Ducha, jeśli tylko Duch Boży w was mieszka.Czy tu Paweł mówi o tym że jego czytelnicy nie mają ciała materialnego?! Oczywiście że nie. Żyją "wg Ducha" to znaczy nei spełniając pożądań ciała. Dalej wydawałoby się że Paweł wspiera formka: Jeżeli zaś ktoś nie ma Ducha Chrystusowego, ten do Niego nie należy. (10) Skoro zaś Chrystus w was mieszka, ciało wprawdzie podlega śmierci ze względu na [skutki] grzechu, duch jednak ma życie na skutek usprawiedliwienia.Ale najlepsze jest dalej, i bynajmniej formka nie wspiera: (11) A jeżeli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesił z martwych, to Ten, co wskrzesił Chrystusa Jezusa z martwych, przywróci do życia wasze śmiertelne ciała mocą mieszkającego w was swego Ducha. (12) Jesteśmy więc, bracia, dłużnikami, ale nie ciała, byśmy żyć mieli według ciała. (13) Bo jeżeli będziecie żyli według ciała, czeka was śmierć. Jeżeli zaś przy pomocy Ducha zadawać będziecie śmierć popędom ciała – będziecie żyli. (14) Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi. (15) Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście Ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: Abba, Ojcze!" Czyli nie jakieś niematerialne ciało, tylko przywrócone do życia to ciało, które było śmiertelne! 3 - porównajmy z wymysłami StrażnicyJak powyższe ma się do - całkowicie oderwanych od Biblii - twierdzeń Świadków Jehowy jakoby "ciało człowiecze naszego Pana zostało nadnaturalnie usunięte z grobu" (podręcznik dla badaczy Pisma Świetego) czy "(...) w celu pouczenia uczniów Pan ukazywał się jako człowiek, w rozmaitych ciałach z krwi i kości, które stwarzał i rozkładał, jak tego wymagały okoliczności"(tamże) Inny fajny tekst w "Harfi Bożej" opisujący jak to Tomasz nie chciał "uwierzyć i zażądał innych dowodów. Dlatego Pan stworzył ciała, na którem były rany od gwoździ.(...) w ten sposób przekonał Tomasza" (zwróćcie uwagę że w tej narracji Świadków Jezus oszukuje - przekonuje Tomasza do nieprawdy!)
|
Pt cze 21, 2013 19:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: ja nie kontroluje? Raczej ty piszesz co ci slina przyniesie na język. Tak własnie wygladaja zawsze jakies zarzuty. Słyszałem od babci sasiadki że tamci to robia to i tamto. I krew mieszają. Prawda sąsiadko sama widziałam jak w bańce na mleko ja niesli potem pomieszli i tak mają. i powracam z pytaniem. Gdzie napisałem że tylko ŚJ poznali rzeczywistośc zaświatów. Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował przygotował Bóg tym, którzy go miłują(1 Kor 2,9)...a formek1, zatem i inni ŚJ wiedzą a odpowiedź na moje pytanie? A odpowiedź na moje - czy Jezus jest Bogiem?....czekam.
|
Pt cze 21, 2013 19:55 |
|
 |
Barnaba
|
formek1 napisał(a): Barnaba napisał(a): najpierw był ozywiony w duchu i poszedł głosić. Że spytam w Twoim stylu - a skąd wiesz? W wersecie jest jedynie o POWOŁANIU. O zmartwychwstaniu jest mowa w następnym wersecie, w kontekście chrztu i ratunku ludzi doczesnych.
w wersecie jest tak zabity wprawdzie na ciele, ale powołany do życia DuchemZabity i powołany do życia. I poszedł w tym duchu głosić. Nudne jest to ciągłe powtarzanie wersetów. Duchem, przez Ducha - ale nie "jako duch"  ! Cytuj: Cytuj: Przy okazji: Tak sobie pomyślałem: czym się różni - wymyslone przez ŚJ - "ciało duchowe" od ducha?  Gdzie ja tak napisalem że ŚJ wymyslili takie ciało? Albo inaczej Skąd ci przyszłio do głowy że ŚJ wymyslili ciało duchowe? Primo: świadkowie Jehowy nie wymyslili POJĘCIA ciało duchowe, tylko ciało duchowe bez... ciała, tj niematerialne. Pismo takowego nie zna. Secundo: Bądź łaskaw odpowiedzieć na pytanie, w którym nie było kwestią do wyjaśnienia kto podobną bzdurę wymyślił, tylko: Czym się różni niematerialne ciało od ducha?Nie wymiguj się zmieniając temat.
|
Pt cze 21, 2013 20:05 |
|
 |
formek1
|
Barnaba napisał(a): 1 - Jeszcze o Ciele Uwiebionym[/size] Aa, byłbym zapomniał: Dla ciała uwielbionego prawa fizyki nie są ograniczeniem. Nie ma takiego ciała. I znowu formek wie więcej niż Jezus i apostołowie: Który przemieni nasze ciało poniżone i uczyni podobnym do swego ciała uwielbionego swa mocą, mogącą poddać wszystko pod Jego panowanie (Filip. 3:32 BP).
Oj wymyslasz . oto tłumaczenia tego wersetu (21) który przekształci nasze ciało poniżone, na podobne do swego chwalebnego ciała, tą potęgą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować. (21) On to właśnie przemieni nasze ciało przemijające w ciało chwalebne, podobne do Jego ciał (21) Który przemieni ciało nasze podłe, aby się podobne stało chwalebnemu ciału jego, Tak wszyscy którzy umra i Bóg ich powoła do zycia w niebie będa mieli takie ciła jak Chrystus. Niematerialne Czyli nie ograniczone żadnymi prawami ,chwalebne ,duchowe, i jak chchesz uwielbione .Ale to jak zwykle wymysł i tłumaczenie. Cytuj: Tak tak, formku. Biblia mówi o przemianie ciała (a nie zamianie) ciała i to na ciało uwielbione właśnie. Nic nie mówi o tej abrakadabrze, jaką wymyślili świadkowie Jehowy. Tak zgadzam sie na przemianie fizycznego ciala na ciało duchowe, niebieskiem ,chwalebne, uwielbione. Ale takie bedzie miał każdy w niebie. To żadna rewelacja . Cytuj: Zresztą gdyby Jezus nie zmartwychwstał w ciele materialnym, nie miałoby w ogóle sensu podkreślanie że w ciele po wskrzeszeniu "nie uległ rozkładowi" i że "że nie miał już nigdy ulec rozkładowi" (dz 13:34-37) Niby czemu? Cytuj: Zresztą już Izajasz pisał: 26:19 bw "(19) Ożyją twoi umarli, twoje ciała wstaną, obudzą się i będą radośnie śpiewać ci, którzy leżą w prochu, gdyż twoja rosa jest rosą światłości, a ziemia wyda zmarłych." Gdzie wstaną i kto? Cytuj: Żebyś znów nie mówił że wstaną jakieś inne ciała niż umarły - inne przekłady w tym miejscu mają twoje trupy wstaną lub moje zwłoki wstaną (tak ma nawet przekład Ś.J !) Po co rozszerzasz wątki . ja się z tym zgadzam . Mowa jest w temacie o czyśću a jakos słowem o tym nie wspominasz. Cfaniaczek Cytuj: 2 - Skąd się wziął błąd? Możemy się śmiać z bible twisting w wykonaniu Strażnicy, ale sprawa jest poważna: mówiąc że Jezus wyszedł z grobu bez ciała fizycznego (czyli jako duch) de facto negują zmartwychwstanie (dosłowne znaczenia greckiego słowa a-na'sta-sis to "ponowne powstanie" - co już w sposób jednoznaczny oznacza powstanie w tym samym ciele). Nie wiem co ŚJ negują ale Biblia jasno mówi o zmartwychwstaniu Jezusa . Mówi też o okupie, żeJezus ciało oddał na okup. I nie odbierał . Bo kto daje i odbiera ten się w piekle poniewiera. Cytuj: 1Co 15:12,13 bp "(12) Jeżeli głosi się naukę, że Chrystus zmartwychwstał, to na jakiej podstawie niektórzy z was mówią, że nie ma zmartwychwstania ciał?" Ja nie jestem tutaj z "nami" tylko sam . Ja nie mówię że nie ma zmartwychwstania ciała.Wręcz przeciwnie . Mówię tylko że Jezus nie zmartwychwstał w ciele bo je oddał na okup. Cytuj: A całe zło bierze się z opacznego rozumienia wersetu 1 Kor. 15:44 "(44) Zasiewa się ciało fizyczne, wskrzeszone zostaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało fizyczne, to jest też duchowe." (przekłąd ŚJ). Przeczytajmy jednak dla jasności również np. Biblia Poznańska "(44) sieje się ciało podległe zmysłom - powstaje ciało podległe duchowi. Jeżeli istnieje ciało podległe zmysłom, to musi również istnieć ciało podległe duchowi." Jest też przekład dosłowny z 2002: "(44) zasiewane jest ciało duszewne, wzbudzane jest ciało duchowe. Jeśli jest ciało duszewne — jest także duchowe." W obu wypadkach widać jasno, że chodzi o cechę zmartwychwstałego ciała, a nie o jakieś inne ciało. Jak to mówią tłumaczeniem mozna zrobic wszystko jak się chce. Nawet mozna przetłumaczyć tetragram JHWH na Pan, Bóg, Ojciec, Stworzyciel itp itd. Nie moją sprawą jest dociekac dlaczego ktoś tłumaczy bez sensu . Domyślam sie że chodzi o jakies dogmaty . Cytuj: CHodzi tu o dokładnie to samo, co w Liście do Rzymian 8, 1-15: "(1) Teraz jednak dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie, nie ma już potępienia. (2) Albowiem prawo Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, wyzwoliło cię spod prawa grzechu i śmierci. (3) Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego Widzisz tak to jest jak się cos wymysla . Podobnym do ciała ,. czyli co nie miał ciała tylko wyrób czekoladobobny? Cos podobnego ale nie ciało. To co miał .?Ciało czy cos podobnego ? Reszty nie komentuje bo to bez sensu .To nie mowa o literalnym ciele tylko przemianie . O postepowaniu człowiekaitp. ale to nie ten wątek Cytuj: 3 - porównajmy z wymysłami Strażnicy Jak powyższe ma się do - całkowicie oderwanych od Biblii - twierdzeń Świadków Jehowy jakoby [color=#800000]"ciało człowiecze naszego Pana zostało nadnaturalnie usunięte z grobu" (podręcznik dla badaczy Pisma Świetego) czy "(...) w celu pouczenia uczniów Pan ukazywał się jako człowiek, w rozmaitych ciałach z krwi i kości, które stwarzał i rozkładał, jak tego wymagały okoliczności"(tamże) Inny fajny tekst w "Harfi Bożej" opisujący jak to Tomasz nie chciał "uwierzyć i zażądał innych dowodów. Dlatego Pan stworzył ciała, na którem były rany od gwoździ.(...) w ten sposób przekonał Tomasza" (zwróćcie uwagę że w tej narracji Świadków Jezus oszukuje - przekonuje Tomasza do nieprawdy!) Rozbrajasz mnie. Może ty jeszcze wierzysz ze ziemia jest płaska? Nie wiedziełem o czym piszesz ale internet to fajna rzecz Harfa Boża (ang. The Harp of God) - 382-stronicowa publikacja wydana przez Towarzystwo Strażnica w 1921 roku[1] (w języku polskim w 1929[2]), wydana łącznie w 22 językach w nakładzie 5 819 037 egzemplarzy[3][4][a]. Książka została napisana przez drugiego prezesa Towarzystwa Strażnica, Josepha Rutherforda[1].1921 rok REWELACJA. masz jeszcze jakieś fajne pomysły
|
So cze 22, 2013 7:00 |
|
 |
formek1
|
Barnaba napisał(a): Primo: świadkowie Jehowy nie wymyslili POJĘCIA ciało duchowe, tylko ciało duchowe bez... ciała, tj niematerialne. Pismo takowego nie zna. Secundo: Bądź łaskaw odpowiedzieć na pytanie, w którym nie było kwestią do wyjaśnienia kto podobną bzdurę wymyślił, tylko: Czym się różni niematerialne ciało od ducha? Nie wymiguj się zmieniając temat. Przypominam kto zmienił temat . Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?wróćmy wiec do temnatu. Gdzie w Biblii wystepuje słowo czyściec. Bo to ze ciało niematerialne nie wystepuje zgadzam się. Koniec pobocznego watku.
|
So cze 22, 2013 7:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Przypominam kto zmienił temat . Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
wróćmy wiec do temnatu. Gdzie w Biblii wystepuje słowo czyściec.
@formek, zapomniałeś chyba że to ja przeniosłam Wasze posty z Działu Prawdy wiary (gdzie dyskutuje się o prawdach wiary Kościoła Katolickiego) do działu Biblia. Wasza rozmowa o ile dobrze pamiętam wogóle nie zaczęła się od słowa czyściec, tylko od roztrząsania faktu, czy naukę o czyśćcu można wywieźć z Pisma św. Dlatego uznałam, że będzie bardziej pasować tutaj, do działu biblijnego. Na pytanie czy wyraz czyściec występuje w Biblii da się odpowiedzieć wyjątkowo krótko, nie potrzeba na to tematu otwierać. Ktoś jednak taki wątek założył i dyskutanci (słusznie) rozszerzyli dyskusję do przedstawiania fragmentów, które ich zdaniem świadczą za nauczaniem o czyśćcu. I na tym proponuję się skupić.
|
So cze 22, 2013 7:19 |
|
 |
arcana85
|
Alus napisał(a): Cytuj: ja nie kontroluje? Raczej ty piszesz co ci slina przyniesie na język. Tak własnie wygladaja zawsze jakies zarzuty. Słyszałem od babci sasiadki że tamci to robia to i tamto. I krew mieszają. Prawda sąsiadko sama widziałam jak w bańce na mleko ja niesli potem pomieszli i tak mają. i powracam z pytaniem. Gdzie napisałem że tylko ŚJ poznali rzeczywistośc zaświatów. Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował przygotował Bóg tym, którzy go miłują(1 Kor 2,9)...a formek1, zatem i inni ŚJ wiedzą Alus po prostu uwielbiam twoje wyrwane z kontekstu slogany. fromek pewnie wie i ŚJ też bo przeczytali kolejny werset: 1 Kor 2:9,10 - "lecz właśnie głosimy, jak zostało napisane, to, czego ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują. 10 Nam zaś objawił to Bóg przez Ducha. Duch przenika wszystko, nawet głębokości Boga samego." 
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So cze 22, 2013 7:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sa rozne duchy. Skad SJ sa pewni, ze akurat Duch swiety (Trzecia Osoba Boska, ktorej przeciez nie uznaja) im akurat prawde objawil?
|
So cze 22, 2013 10:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: ja nie kontroluje? Raczej ty piszesz co ci slina przyniesie na język. Tak własnie wygladaja zawsze jakies zarzuty. Słyszałem od babci sasiadki że tamci to robia to i tamto. I krew mieszają. Prawda sąsiadko sama widziałam jak w bańce na mleko ja niesli potem pomieszli i tak mają. i powracam z pytaniem. Gdzie napisałem że tylko ŚJ poznali rzeczywistośc zaświatów. Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował przygotował Bóg tym, którzy go miłują(1 Kor 2,9)...a formek1, zatem i inni ŚJ wiedzą Alus po prostu uwielbiam twoje wyrwane z kontekstu slogany. fromek pewnie wie i ŚJ też bo przeczytali kolejny werset: 1 Kor 2:9,10 - "lecz właśnie głosimy, jak zostało napisane, to, czego ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują. 10 Nam zaś objawił to Bóg przez Ducha. Duch przenika wszystko, nawet głębokości Boga samego."  "Głosimy", zatem już wiesz - zapewne lepiej od Jezusa - czym w istocie jest niebo, czym piekło i czy osoby obu rzeczywistości mają możliwość poznania wzajem. Bo św Paweł jednak nie opisuje szczegółowo zaświatów - przynajmniej nikt dotychczas na bazie listu św Pawła nie stworzył wiarygodnego w 100% obrazu obu rzeczywistości. Dla ateistów wersy Biblii też są jedynie sloganami.
|
So cze 22, 2013 11:45 |
|
 |
Barnaba
|
formek1 napisał(a): Barnaba napisał(a): 1 - Jeszcze o Ciele Uwiebionym[/size] Aa, byłbym zapomniał: Dla ciała uwielbionego prawa fizyki nie są ograniczeniem. Nie ma takiego ciała. I znowu formek wie więcej niż Jezus i apostołowie: Który przemieni nasze ciało poniżone i uczyni podobnym do swego ciała uwielbionego swa mocą, mogącą poddać wszystko pod Jego panowanie (Filip. 3:32 BP).
Oj wymyslasz . oto tłumaczenia tego wersetu (21) który przekształci nasze ciało poniżone, na podobne do swego chwalebnego ciała, tą potęgą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować. (21) On to właśnie przemieni nasze ciało przemijające w ciało chwalebne, podobne do Jego ciał (21) Który przemieni ciało nasze podłe, aby się podobne stało chwalebnemu ciału jego, Tak wszyscy którzy umra i Bóg ich powoła do zycia w niebie będa mieli takie ciła jak Chrystus. Niematerialne Czyli nie ograniczone żadnymi prawami ,chwalebne ,duchowe, i jak chchesz uwielbione .Ale to jak zwykle wymysł i tłumaczenie. Chwalebne czy uwielbione - kwestia tłumaczenia. Ale zawsze ciało, nie niematerialny duch.Cytuj: Cytuj: Tak tak, formku. Biblia mówi o przemianie ciała (a nie zamianie) ciała i to na ciało uwielbione właśnie. Nic nie mówi o tej abrakadabrze, jaką wymyślili świadkowie Jehowy. Tak zgadzam sie na przemianie fizycznego ciala na ciało duchowe, niebieskiem ,chwalebne, uwielbione. Ale takie bedzie miał każdy w niebie. To żadna rewelacja . Też tak myslałem. Ale okazuje się że w miejsce ciała ŚJ wymyślili sobie niematerialnego ducha Cytuj: Cytuj: Zresztą gdyby Jezus nie zmartwychwstał w ciele materialnym, nie miałoby w ogóle sensu podkreślanie że w ciele po wskrzeszeniu "nie uległ rozkładowi" i że "że nie miał już nigdy ulec rozkładowi" (dz 13:34-37) Niby czemu? Bo w przypadku ducha wszystkie te określenia w ogóle nie mają sensu.Cytuj: Cytuj: Zresztą już Izajasz pisał: 26:19 bw "(19) Ożyją twoi umarli, twoje ciała wstaną, obudzą się i będą radośnie śpiewać ci, którzy leżą w prochu, gdyż twoja rosa jest rosą światłości, a ziemia wyda zmarłych." Gdzie wstaną i kto? A jak myślisz? Myślisz że unieważnisz tekst biblijny techniką zadawania oczywistych pytań? Albo odwrócisz od niego uwagę?Cytuj: Cytuj: Żebyś znów nie mówił że wstaną jakieś inne ciała niż umarły - inne przekłady w tym miejscu mają twoje trupy wstaną lub moje zwłoki wstaną (tak ma nawet przekład Ś.J !) Po co rozszerzasz wątki . ja się z tym zgadzam . Nie, nie zgadzasz się. Bredzisz nie o powstaniu ciał tylko o jakichś niematerialnych ciałach.Cytuj: Mowa jest w temacie o czyśću a jakos słowem o tym nie wspominasz. Cfaniaczek Ś wietnie. Przejdę do tematu Czyśćca z dużą rozkosżą, jak tylko przyznasz że poglądy ŚJ na temat duszy nie mają śladu wsparcia biblijnego. Nie można uczyć całek kogoś, kto jeszcze nie nauczył się dodawać.Cytuj: Cytuj: 2 - Skąd się wziął błąd? Możemy się śmiać z bible twisting w wykonaniu Strażnicy, ale sprawa jest poważna: mówiąc że Jezus wyszedł z grobu bez ciała fizycznego (czyli jako duch) de facto negują zmartwychwstanie (dosłowne znaczenia greckiego słowa a-na'sta-sis to "ponowne powstanie" - co już w sposób jednoznaczny oznacza powstanie w tym samym ciele). Nie wiem co ŚJ negują ale Biblia jasno mówi o zmartwychwstaniu Jezusa . Mówi też o okupie, żeJezus ciało oddał na okup. I nie odbierał . Bo kto daje i odbiera ten się w piekle poniewiera. Idź do piaskownicy z podobnymi mądrościami Kwestię już omówiłem w poprzednich postach - nie zamierzam powtarzać tylko dlatego ze nie czytasz tego co adwersarze do Ciebie piszą.Cytuj: Cytuj: 1Co 15:12,13 bp "(12) Jeżeli głosi się naukę, że Chrystus zmartwychwstał, to na jakiej podstawie niektórzy z was mówią, że nie ma zmartwychwstania ciał?" Ja nie jestem tutaj z "nami" tylko sam . Ja nie mówię że nie ma zmartwychwstania ciała.Wręcz przeciwnie . Mówisz. Mówisz że ciało które miał Jezus nie zmartychwstało. Cytuj: Mówię tylko że Jezus nie zmartwychwstał w ciele bo je oddał na okup. Przed chwilą napisałeś że jest zmartwychwstanie ciał. To co, ciało Chrystusa zmartwychwstało samo, bez Niego? Cytuj: Cytuj: A całe zło bierze się z opacznego rozumienia wersetu 1 Kor. 15:44 "(44) Zasiewa się ciało fizyczne, wskrzeszone zostaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało fizyczne, to jest też duchowe." (przekłąd ŚJ). Przeczytajmy jednak dla jasności również np. Biblia Poznańska "(44) sieje się ciało podległe zmysłom - powstaje ciało podległe duchowi. Jeżeli istnieje ciało podległe zmysłom, to musi również istnieć ciało podległe duchowi." Jest też przekład dosłowny z 2002: "(44) zasiewane jest ciało duszewne, wzbudzane jest ciało duchowe. Jeśli jest ciało duszewne — jest także duchowe." W obu wypadkach widać jasno, że chodzi o cechę zmartwychwstałego ciała, a nie o jakieś inne ciało. Jak to mówią tłumaczeniem mozna zrobic wszystko jak się chce. Jaaaasne. Właśnie usiłujesz to zrobić. Jak Biblia przeczy nauczaniom SJ to natychmiast pojawia się tekst o "złym tłumaczeniu". To może konkretnie - jakie masz kwalifikacje, by wypowiadać się na ten temat? Znasz starogrecki?Cytuj: Nawet mozna przetłumaczyć tetragram JHWH na Pan, Bóg, Ojciec, Stworzyciel itp itd. Nie ma temat. Typowa dla SJ próba zmiany tematu w momencie gdy nie ma się argumentów. Na to mnie nie złapiesz.Cytuj: Nie moją sprawą jest dociekac dlaczego ktoś tłumaczy bez sensu . Domyślam sie że chodzi o jakies dogmaty . Tłumaczenie dosłowne jakie zacytowałem nie jest tłumaczeniem katolickim. Więc raczej to |Ci chodzi o obronę "dogmatów" ŚJCytuj: Cytuj: CHodzi tu o dokładnie to samo, co w Liście do Rzymian 8, 1-15: "(1) Teraz jednak dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie, nie ma już potępienia. (2) Albowiem prawo Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, wyzwoliło cię spod prawa grzechu i śmierci. (3) Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego Widzisz tak to jest jak się cos wymysla . Podobnym do ciała ,. czyli co nie miał ciała tylko wyrób czekoladobobny? Cos podobnego ale nie ciało. To co miał .?Ciało czy cos podobnego ? A jak czytasz !???"w ciele podobnym do ciała grzesznego"Wyraźnie pisze : w ciele a nie jak napisałeś "Cos podobnego ale nie ciało". A potem mówi że to ciało jest podobne do ciała grzesznego (istotnie, Jezus nie zgrzeszył). Tak czy nie?Cytuj: Reszty nie komentuje bo to bez sensu . Nie dziwię ci się Cytuj: Cytuj: 3 - porównajmy z wymysłami Strażnicy Jak powyższe ma się do - całkowicie oderwanych od Biblii - twierdzeń Świadków Jehowy jakoby "ciało człowiecze naszego Pana zostało nadnaturalnie usunięte z grobu" (podręcznik dla badaczy Pisma Świetego) czy "(...) w celu pouczenia uczniów Pan ukazywał się jako człowiek, w rozmaitych ciałach z krwi i kości, które stwarzał i rozkładał, jak tego wymagały okoliczności"(tamże) Inny fajny tekst w "Harfi Bożej" opisujący jak to Tomasz nie chciał "uwierzyć i zażądał innych dowodów. Dlatego Pan stworzył ciała, na którem były rany od gwoździ.(...) w ten sposób przekonał Tomasza" (zwróćcie uwagę że w tej narracji Świadków Jezus oszukuje - przekonuje Tomasza do nieprawdy!) Rozbrajasz mnie. Nie wierzysz? Proszę, oto skany - miłej lektury! http://www.piotrandryszczak.pl/do_art/zma/nad1920.JPGhttp://www.piotrandryszczak.pl/do_art/z ... E0024a.JPGhttp://www.piotrandryszczak.pl/do_art/z ... E0024b.JPGhttp://www.piotrandryszczak.pl/do_art/z ... E0025a.JPGA tu Harfa Boża:http://www.piotrandryszczak.pl/do_art/wiarygo/gr6.JPGhttp://www.piotrandryszczak.pl/do_art/z ... E0090a.JPGDorzućmy jeszcze np. Strażnicę:http://www.piotrandryszczak.pl/do_art/k ... 1s161a.JPGhttp://www.piotrandryszczak.pl/do_art/k ... 1s174b.JPG A tu jedna z najbardziej znanych książeczek SJ:http://piotrandryszczak.pl/do_art/zma/0312.JPG I skan: http://www.piotrandryszczak.pl/do_art/z ... E0026c.JPGCytuj: Nie wiedziełem o czym piszesz ale internet to fajna rzecz Harfa Boża (ang. The Harp of God) - 382-stronicowa publikacja wydana przez Towarzystwo Strażnica w 1921 roku[1] (w języku polskim w 1929[2]), wydana łącznie w 22 językach w nakładzie 5 819 037 egzemplarzy[3][4][a]. Książka została napisana przez drugiego prezesa Towarzystwa Strażnica, Josepha Rutherforda[1].
1921 rok REWELACJA. masz jeszcze jakieś fajne pomysły Rozumiem że za 90 lat to co piszecie teraz nie bedzie miało znaczenia? Biorąc pod uwagę mnogość terminów Powtórnego Przyjścia Jezusa jakie ogłosiliście w przeszłości (i które już przeminęły) wyjątkowo sie zgadzam
Tak, wiem że stare wydania są usuwane z bibliotek Świadków Jehowy. Ale dobrze, powiedz nam, jaka jest aktualna wykładnia Strażnicy? Bo to co tu napisałeś jakoś dziwnie zgadza się z tym, co przytoczyłem...=============== Nie mysl że Ci odpuszczę - nadal czekam na Twoją interpretację zgodną z WSZYSTKIMI podanymi (zarówno przez Ciebie jak i przeze mnie) wersetami (bo tylko taka ma sens)
|
So cze 22, 2013 13:25 |
|
 |
formek1
|
Barnaba napisał(a): Oj wymyslasz . oto tłumaczenia tego wersetu (21) który przekształci nasze ciało poniżone, na podobne do swego chwalebnego ciała, tą potęgą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować. (21) On to właśnie przemieni nasze ciało przemijające w ciało chwalebne, podobne do Jego ciał (21) Który przemieni ciało nasze podłe, aby się podobne stało chwalebnemu ciału jego, Tak wszyscy którzy umra i Bóg ich powoła do zycia w niebie będa mieli takie ciła jak Chrystus. Niematerialne Czyli nie ograniczone żadnymi prawami ,chwalebne ,duchowe, i jak chchesz uwielbione .Ale to jak zwykle wymysł i tłumaczenie. Chwalebne czy uwielbione - kwestia tłumaczenia. Ale zawsze ciało, nie niematerialny duch.
tak ciało duchowe nie fizyczne. I tak mozna w kółko. Nazwać ciałem mozna wszystko nawet gwiazdę . To tylko slowa. Cytuj: Tak tak, formku. Biblia mówi o przemianie ciała (a nie zamianie) ciała i to na ciało uwielbione właśnie. Nic nie mówi o tej abrakadabrze, jaką wymyślili świadkowie Jehowy. Tak zgadzam sie na przemianie fizycznego ciala na ciało duchowe, niebieskiem ,chwalebne, uwielbione. Ale takie bedzie miał każdy w niebie. To żadna rewelacja . Też tak myslałem. Ale okazuje się że w miejsce ciała ŚJ wymyślili sobie niematerialnego ducha A co to ma do naszej rozmowy? A katolicy wymyslil sobie czuściec, trójce i sto tysiecy innych rzeczy .Ale czy ja otym pisze co ktos sobie wymysilł. Albo dyskutujemy na jakis konkrtny temat albo dyskutujemy czemu muzułamanie maja dzichad a zydzi pasche. Cytuj: Zresztą gdyby Jezus nie zmartwychwstał w ciele materialnym, nie miałoby w ogóle sensu podkreślanie że w ciele po wskrzeszeniu "nie uległ rozkładowi" i że "że nie miał już nigdy ulec rozkładowi" (dz 13:34-37) Niby czemu? Bo w przypadku ducha wszystkie te określenia w ogóle nie mają sensu. Ale Jezus umarł w ciele a nie w duchu? I okręslenia te dotyczyły jego ciała a anie ducha. Cytuj: Zresztą już Izajasz pisał: 26:19 bw "(19) Ożyją twoi umarli, twoje ciała wstaną, obudzą się i będą radośnie śpiewać ci, którzy leżą w prochu, gdyż twoja rosa jest rosą światłości, a ziemia wyda zmarłych." Gdzie wstaną i kto?A jak myślisz? Myślisz że unieważnisz tekst biblijny techniką zadawania oczywistych pytań? Albo odwrócisz od niego uwagę?
A gdzie wstaną i kto ....że powtórze? Cytuj: Żebyś znów nie mówił że wstaną jakieś inne ciała niż umarły - inne przekłady w tym miejscu mają twoje trupy wstaną lub moje zwłoki wstaną (tak ma nawet przekład Ś.J !) Po co rozszerzasz wątki . ja się z tym zgadzam . Nie, nie zgadzasz się. Bredzisz nie o powstaniu ciał tylko o jakichś niematerialnych ciałach. O przechodzimy juz do momentu że wiesz lepeij z czym ja się zgadzam a z czym nie.. Otóz informuje cie że wiem że Biblia mówi o zmartwychwwstaniu ciał. Cytuj: Mowa jest w temacie o czyśću a jakos słowem o tym nie wspominasz. CfaniaczekŚwietnie. Przejdę do tematu Czyśćca z dużą rozkosżą, jak tylko przyznasz że poglądy ŚJ na temat duszy nie mają śladu wsparcia biblijnego. Nie można uczyć całek kogoś, kto jeszcze nie nauczył się dodawać. na temat czego ...duszy? A co mnie obchodzi co ŚJ sądza na temat ducszy moze mi powiesz? To z nimi chcesz dyskutowac czy ze mną? Cytuj: 1Co 15:12,13 bp "(12) Jeżeli głosi się naukę, że Chrystus zmartwychwstał, to na jakiej podstawie niektórzy z was mówią, że nie ma zmartwychwstania ciał?" Ja nie jestem tutaj z "nami" tylko sam . Ja nie mówię że nie ma zmartwychwstania ciała.Wręcz przeciwnie . Mówisz. Mówisz że ciało które miał Jezus nie zmartychwstało. Nie widzisz zasadniczej róznicy? Zmartwychwstanie ciał jest opisane w Biblii wiec nie wiem o co ci chodzi. Nigdzie nie napisałem że nie ma zmartwychwstania ciał. Mówie tylko ze Jezus oddał swoje ciało na okup. A jak oddał to nie dostał go z powrotem bo wtedy nie ma okupu. To logika. Nie mozna zapłacic okupu i zabrac z powrotem swoje pieniądze którymi sie zpałaciło. Czy to tak trudno pojąć.? Cytuj: Mówię tylko że Jezus nie zmartwychwstał w ciele bo je oddał na okup.Przed chwilą napisałeś że jest zmartwychwstanie ciał. To co, ciało Chrystusa zmartwychwstało samo, bez Niego?
Ciało Jezusa nie zmartwychwstało. I jeszcze raz Ciało Jezusa nie zamrtwychwstało. i jeszcze raz Ciało ....... Ludzie będa zmartwychwsawać w ciałach fizycznych ale to nie oznacza że Jezus zmartwychwstał w swoim ciele które oddddddddaaaał ......na okup. Odddał i nie odebrał . Bo jak ktos odbiera okup to okupu juz nie ma. Cytuj: Jak to mówią tłumaczeniem mozna zrobic wszystko jak się chce.[color=#800000]Jaaaasne. Właśnie usiłujesz to zrobić. Jak Biblia przeczy nauczaniom SJ to natychmiast pojawia się tekst o "złym tłumaczeniu". To może konkretnie - jakie masz kwalifikacje, by wypowiadać się na ten temat? Znasz starogrecki? Widzisz .dzis nie potrzeba znac jezyków żeby cos zrozumieć. A kwalifikacje mam jako rozumny myślący człowiek. Poza tym .Gdyby było tak ja ty mówisz Bóg musiałby by byc idiotą i oszustem. Oddał ciało swojego syna a potem oddał mu z powritem jego ciało. Taki cwany tatus. Inni ponosza konsekwencje swoich działań, obietnic ale synek nie... bo to synek gtatusia. To taką sprawiedliwosc mozna sobie wsadzić . I nikt normalny nie chciałby miec z takim cwanym Bogiem nic wsopólnego. Cytuj: Nawet mozna przetłumaczyć tetragram JHWH na Pan, Bóg, Ojciec, Stworzyciel itp itd.Nie ma temat. Typowa dla SJ próba zmiany tematu w momencie gdy nie ma się argumentów. Na to mnie nie złapiesz. Nie na temat? Własnie na temat . Tłumaczenie to tylko słowa . Próba zmiany tematu ? To raczej ty nic nie mówisz o temacie watku czyli czyścu a cały czas jakieś tematy zastępcze. Cytuj: Nie moją sprawą jest dociekac dlaczego ktoś tłumaczy bez sensu . Domyślam sie że chodzi o jakies dogmaty . Tłumaczenie dosłowne jakie zacytowałem nie jest tłumaczeniem katolickim. Więc raczej to |Ci chodzi o obronę "dogmatów" ŚJ Z tego co wiem to Śj nie maja dogamtów ale... pewny nie jestem. Ale ty znawca ŚJ wiesz to na pewno. Cytuj: CHodzi tu o dokładnie to samo, co w Liście do Rzymian 8, 1-15: "(1) Teraz jednak dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie, nie ma już potępienia. (2) Albowiem prawo Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, wyzwoliło cię spod prawa grzechu i śmierci. (3) Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego Widzisz tak to jest jak się cos wymysla . Podobnym do ciała ,. czyli co nie miał ciała tylko wyrób czekoladobobny? Cos podobnego ale nie ciało. To co miał .?Ciało czy cos podobnego ? A jak czytasz !??? "w ciele podobnym do ciała grzesznego" Wyraźnie pisze : w ciele a nie jak napisałeś "Cos podobnego ale nie ciało". A potem mówi że to ciało jest podobne do ciała grzesznego (istotnie, Jezus nie zgrzeszył). Tak czy nie? Czym rózni się z wyglądu ciało grzeszne od nie grzesznego? Cytuj: Tak, wiem że stare wydania są usuwane z bibliotek Świadków Jehowy. Ale dobrze, powiedz nam, jaka jest aktualna wykładnia Strażnicy? Bo to co tu napisałeś jakoś dziwnie zgadza się z tym, co przytoczyłem...[/color] Jęsli cchesz się dowiedziec proponuję wejśc naich strone. Tam sa najnowsze informacje. Internet to potega. Jesli nie umiesz znależć chętnie pomogę.
|
So cze 22, 2013 20:44 |
|
|
|