Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
arcana85 napisał(a):
Rzymian 8:11 "A jeżeli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesił z martwych, to Ten, co wskrzesił Chrystusa <Jezusa> z martwych, przywróci do życia wasze śmiertelne ciała mocą mieszkającego w was swego Ducha."

Komentarz unitarny:
Kolejny fragment dosadnie mówiący o tym że Bóg wskrzesił Jezusa swą mocą. Moc wskrzeszająca Jezusa pochodziła od Boga a nie od niego samego.
Jednak w innym miejscu Pismo mówi:

Jezus dał im taką odpowiedź: Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzech dniach wzniosę ją na nowo. (...)
On zaś mówił o świątyni swego ciała.
Gdy więc zmartwychwstał, przypomnieli sobie uczniowie Jego, że to powiedział, i uwierzyli Pismu i słowu, które wyrzekł Jezus.

(Jana 2:19, 21-22)

Skoro z listów pawłowych możemy się dowiedzieć, że Jezus został wskrzeszony mocą Ducha Ojca, to
dlaczego Jezus mówi Żydom, że to on (Jezus) odbuduje świątynię swego ciała?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr wrz 01, 2010 16:43

Elbrus napisał(a):
Jezus dał im taką odpowiedź: Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzech dniach wzniosę ją na nowo. (...)
On zaś mówił o świątyni swego ciała.
Gdy więc zmartwychwstał, przypomnieli sobie uczniowie Jego, że to powiedział, i uwierzyli Pismu i słowu, które wyrzekł Jezus.
(Jana 2:19, 21-22)

Cóż to byłaby za śmierć, gdyby zmarły tak naprawdę nie umarł, tylko potrafił sam się ożywić? Medycyna zna takie przypadki - co oznacza, iz taki "zmartwychwstalec" tak naprawdę nie był martwy.

Myślę więc, że o ile Paweł skupił się wyłącznie na osobie, która wskrzesi Jezusa z martwych, o tyle Jezus mówił o innej kwestii - mianowicie o tym, że o ile żydzi ze świątyni w Jerozolimie potrafili uczynić "jaskinię zbójców" (vide: kontekst) - to jednak ciało Jezusa zawsze pozostanie świątynią Boga (poza okresem śmierci). Na to zresztą wskazuje następne zdanie: "On zaś mówił o ŚWIĄTYNI swego ciała" - a nie: o "ZMARTWYCHWSTANIU swego ciała"
A to, że ciało Jezusa stale pozostawało świątynią - to przede wszystkim wolna wola Jezusa a nie sterowanie przez Boga Ojca. Zresztą taki nakaz dał Paweł Koryntianom:
1Kor 3:16 Bw „Czy nie wiecie, że świątynią Bożą jesteście i że Duch Boży mieszka w was?”
A do Rzymian:
Rzym. 12:1 Bw „Wzywam was tedy, bracia, przez miłosierdzie Boże, abyście składali ciała swoje jako ofiarę żywą, świętą, miłą Bogu, bo taka winna być duchowa służba wasza.”
Poza tym:
Ap 3:12 Bw "Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już z niej nie wyjdzie, i wypiszę na nim imię Boga mojego, i nazwę miasta Boga mojego, nowego Jeruzalem, które zstępuje z nieba od Boga mojego, i moje nowe imię."
A zatem to tylko wierność Jezusa do końca, Jego wytrwałość w świętości uczyniła ciało Jezusa "świątynią Bożą".

Tym samym pojęcie "wzniosę ją na nowo" - nie oznacza bynajmniej samego faktu zmartwychwstania, lecz raczej fakt, iż po zmartwychwstaniu Jezus w dalszym ciągu z WŁASNEJ WOLI pozostanie święty już na wieki - i nikt nie będzie w stanie tego zmienić.

Cz wrz 02, 2010 20:57

Alus napisał(a):
arcana85 napisał(a):
Nie Biblia a nauczanie Kościoła (filozofia kształtująca się od III wieku) a to dwie różne sprawy.

Kosciół dopisał do Biblii w III wieku "JA JESTEM ZMARTWYCHWSTANIEM I ŻYCIEM"??????

Alus, przepraszam, ale co ma piernik do wiatraka?
Jak zarzucony przez Ciebie cytat ma się do tematu?
Problem polega na tym że rzucasz jakimś sformułowaniem z Biblii i ani nie napiszesz jak to rozumiesz ani, jak wiąże się z tematem.
Jeśli chodzi o te słowa które zapodałaś CAPS LOCKIEM to oczywiste - to w końcu dzięki ofierze Jezusa jest możliwe dla wiernych zmartwychwstanie i prawdziwe, wieczne życie. W końcu to jego głos mieli usłyszeć zmarli i powstać z grobów. Wiara w Jezusa oznacza życie, przecież właśnie po to wszystko został przysłany Mesjasz przez JHWH.
Więc jaki to ma związek z deifikacją Jezusa Chrystusa?

Kamyk napisał(a):
Posprzątałem stąd ostatnie wypowiedzi KadoszAdonai

Dzięki Ci.

Elbrus

Tomek chyba całkiem zgrabnie ogarnął unitarną interpretacje ciała i świątyni ;-)

Pozdrawiam

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt wrz 03, 2010 10:04
arcana85 napisał(a):
Alus, przepraszam, ale co ma piernik do wiatraka?
Jak zarzucony przez Ciebie cytat ma się do tematu?
Problem polega na tym że rzucasz jakimś sformułowaniem z Biblii i ani nie napiszesz jak to rozumiesz ani, jak wiąże się z tematem.
Jeśli chodzi o te słowa które zapodałaś CAPS LOCKIEM to oczywiste - to w końcu dzięki ofierze Jezusa jest możliwe dla wiernych zmartwychwstanie i prawdziwe, wieczne życie. W końcu to jego głos mieli usłyszeć zmarli i powstać z grobów. Wiara w Jezusa oznacza życie, przecież właśnie po to wszystko został przysłany Mesjasz przez JHWH.
Więc jaki to ma związek z deifikacją Jezusa Chrystusa?

"Dzieki ofierze"...a dzięki komu Chrystus zmartwychwstał.....bo jesli nie własną mocą, to jakie prawo miał wypowiedzieć to zdanie?
Podobnie jak nieuprawione byłoby kolejne - "Beze Mnie nic uczynić nie możecie".

Pt wrz 03, 2010 11:29

Elbrus napisał(a):
Skoro z listów pawłowych możemy się dowiedzieć, że Jezus został wskrzeszony mocą Ducha Ojca, to dlaczego Jezus mówi Żydom, że to on (Jezus) odbuduje świątynię swego ciała?

Natrafiłem na pewną wypowiedź Jezusa, która może pomóc zrozumieć tamtą.
Łukasza 8:48
Cytuj:
Lecz on rzekł do niej: „Córko, twoja wiara cię uzdrowiła; idź w pokoju”
Sformułowanie tutaj użyte sugerowałoby, że owa kobieta uzdrowiła się sama.
Ale przecież wiemy, że uzdrawiania dokonywał Bóg.
Świadczy o tym Łukasza 17:11-19
Cytuj:
11 A idąc do Jerozolimy, przechodził przez środek Samarii i Galilei. 12 I gdy wchodził do pewnej wioski, wyszło mu naprzeciw dziesięciu trędowatych mężczyzn, ale stanęli z dala. 13 I podniósłszy głos, powiedzieli: „Jezusie, Mistrzu, zmiłuj się nad nami!” 14 Kiedy ich ujrzał, rzekł do nich: „Idźcie i pokażcie się kapłanom”. A gdy odchodzili, dostąpili oczyszczenia. 15 Jeden z nich, widząc, że został uzdrowiony, wrócił, wychwalając Boga donośnym głosem. 16 I upadł na twarz u stóp Jezusa, dziękując mu; a był Samarytaninem. 17 Na to Jezus rzekł: „Czyż nie dziesięciu zostało oczyszczonych? Gdzie zatem jest pozostałych dziewięciu? 18 Czyżby się nie znalazł żaden, który by wrócił, żeby oddać chwałę Bogu, tylko ten człowiek z innego narodu?” 19 I rzekł do niego: „Wstań i idź; twoja wiara cię uzdrowiła”

Jezus mógł jednak tak powiedzieć, bo owa kobieta (podobnie, jak ów trędowaty) zasłużyła sobie na uzdrowienie swoją wiarą.

Podobnie Jezus mógł powiedzieć o sobie, że to on odbuduje świątynię swojego ciała, bo zasłużył na to okazując wierność aż do śmierci.
Hebrajczyków 6:9-12
Cytuj:
9 Jednakże co do was, umiłowani, mimo iż tak mówimy, jesteśmy przekonani o czymś, co jest lepsze i czemu towarzyszy wybawienie. 10 Gdyż Bóg nie jest nieprawy, żeby miał zapomnieć o waszej pracy oraz o miłości, którą okazaliście jego imieniu przez to, że usługiwaliście świętym i w dalszym ciągu usługujecie. 11 Pragniemy jednak, żeby każdy z was wykazywał taką samą pracowitość, abyście mieli zupełną pewność nadziei aż do końca, 12 tak byście nie stali się gnuśni, lecz byli naśladowcami tych, którzy dzięki wierze i cierpliwości dziedziczą obietnice

Pt wrz 03, 2010 14:32
Mógł - ale powiedział JA JESTEM zmartwychwstaniem i życiem.

So wrz 04, 2010 7:27

Alus napisał(a):
Mógł - ale powiedział JA JESTEM zmartwychwstaniem i życiem.

A czy mogłabyś rozwinąć ww. myśl? Czyli co tak naprawdę oznaczają powyższe słowa? Dla KOGO Chrystus jest zmartwychwstaniem i zyciem? Dla siebie samego, czy dla grzesznych ludzi, za których oddał Swe doskonałe życie? Co trzeba zrobić, aby te słowa Chrystusa mogły odnosic się do nas samych? I wreszcie: JAKI TO MA ZWIĄZEK Z RZECZONYM WĄTKIEM?
Dodam tylko, że arcana ma 100% racji pisząc:
Cytuj:

Co prawda napisałaś
Cytuj:
"Dzieki ofierze"...a dzięki komu Chrystus zmartwychwstał.....bo jesli nie własną mocą, to jakie prawo miał wypowiedzieć to zdanie?

ale niestety są to kolejne hasełka, które w dalszym ciągu są enigmatyczne.

So wrz 04, 2010 10:35
Dla Ciebie hasełka, dla milionów chrześcijan przez wieki wyjawienie przez Chrystusa bóstwa.....taki ma związek tematem, bóstwo Jezusa oparte na Jego wypowiedziach w NT.
Fakt, że po 19 wiekach ŚJ "odkryli" swoją "prawdę", zinterpretowali na własną modłę, nic nie zmienia.
Wszystkie Kościoły chrześcijańskie, właśnie poza ŚJ, wyznają, że Jezus jest Bogiem.

So wrz 04, 2010 11:24
Dla Ciebie hasełka, dla milionów chrześcijan przez wieki wyjawienie przez Chrystusa bóstwa.....taki ma związek tematem, bóstwo Jezusa oparte na Jego wypowiedziach w NT.
Fakt, że po 19 wiekach ŚJ "odkryli" swoją "prawdę", zinterpretowali na własną modłę, nic nie zmienia.
Wszystkie Kościoły chrześcijańskie, właśnie poza ŚJ, wyznają, że Jezus jest Bogiem.

So wrz 04, 2010 11:24

Alus napisał(a):

Naprawdę nie chcę się kłócić, ale Twoje posty niewiele mają wspólnego z rzeczową dyskusją.
Rozpoczęłaś od stwierdzenia:
Cytuj:
Kosciół dopisał do Biblii w III wieku "JA JESTEM ZMARTWYCHWSTANIEM I ŻYCIEM"??????

Być może dla Ciebie jest to dowód, że Jezus jest Bogiem Wszechmocnym. Niemniej jednak nawet nie podjęłaś próby skomentowania tego stwierdzenia i wyjasnienia DLACZEGO te słowa należy tak rozumieć, jak Ty sama je rozumiesz. Piszę to dlatego, że już odbyłem wiele dyskusji (w tym na pl.soc.religia pod koniec lat 90-tych) ze zwolennikami trójcy i naprawdę jeszcze nie spotkałem się w ogóle z takim argumentem z ich strony, jaki Ty wysunęłaś. Jest bowiem rzeczą oczywistą iż przytoczone przez Ciebie słowa Jezusa, miały nieco inny cel niż Ty założyłaś.
Naprawdę nie jest tak, że jak rzucisz jakieś hasełko, lub werset, i Ty W DOMYŚLE SWOIM masz określony wniosek z takich hasełek i wersetów - to już WSZYSCY INNI wyciągają w domyśle identyczne wnioski jak Ty.
Dlatego zamiast się na mnie obrażać i rzucać argumentami wymierzonymi w ŚJ chyba w celu wywołania jakiejś kłótni - postaraj się może lepiej o wyjasnienie dlaczego Twym zdaniem zapodane przez Ciebie sformułowanie świadczy o tym, że Jezus jest Bogiem Wszechmocnym. Bo dotychczasowe argumenty naprawdę nic nie wnoszą.

Pierwszy z Twych argumentów:
Cytuj:

Arcana85 niżej zapodał werset z Rzymian 8:11.
Cytuj:
„A jeżeli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesił z martwych, to Ten, co wskrzesił Chrystusa <Jezusa> z martwych, przywróci do życia wasze śmiertelne ciała mocą mieszkającego w was swego Ducha.”

Ten werset naprawdę wiele wyjaśnia. Wystarczy nad nim chwile pomysleć.

Drugi natomiast twój argument:
Cytuj:

Naprawde nieuprawniony jest wniosek, że te słowa stanowia dowód WSZECHMOCY Jezusa.
Oto kontekst przytoczonego przez Ciebie kawałeczka wersetu, który w istocie "wyrwałaś z kontekstu":
Jana 15:5 BT: "Ja jestem krzewem winnym, wy - latoroślami. Kto trwa we Mnie, a Ja w nim, ten przynosi owoc obfity, ponieważ beze Mnie nic nie możecie uczynić."
Jak widzisz, już przytoczenie całego wersetu wskazuje na inne znaczenie Twych słów, niz jakie Ty próbujesz narzucić.
A jakbyś jeszcze zobaczyła do całego rozdziału 15 - tobyś się zorientowała, iż bynajmniej zaprzecza on WSZECHMOCY Jezusa. Weźmy dla przykładu poniższe wersety z Jana 15 rozdziału:
Jana 15:1 BT: „Ja jestem prawdziwym krzewem winnym, a Ojciec mój jest tym, który uprawia.
Jana 15:8 BT: "Ojciec mój przez to dozna chwały, że owoc obfity przyniesiecie i staniecie się moimi uczniami."
Jana 15:9 BT: "Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Wytrwajcie w miłości mojej!
Jana 15:10 BT: "Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości."
Jana 15:15 BT: "Już was nie nazywam sługami, bo sługa nie wie, co czyni pan jego, ale nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego."
Jana 15:16 BT: "Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje."
Jana 15:21 BT: "Ale to wszystko wam będą czynić z powodu mego imienia, bo nie znają Tego, który Mnie posłał."

Jak widzisz kontekst kawałeczka wersetu, który Ty zapodałaś, nie uprawnia do zgodzenia się z Twoim punktem widzenia.

Niezależnie od powyższego chciałbym uściślić kolejne nieporozumienie dotyczące zarzutu "ŚJ nie wierzą, że Jezus jest Bogiem"
ŚJ nigdy nie przeczyli Izaj. 9:5: BT „Albowiem Dziecię nam się narodziło, Syn został nam dany, na Jego barkach spoczęła władza. Nazwano Go imieniem: Przedziwny Doradca, Bóg Mocny, Odwieczny Ojciec, Książę Pokoju.”
Sam Chrystus, w odpowiedzi na zarzut:
J 10:33 BT „Odpowiedzieli Mu Żydzi: Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga.”
powiedział:
J 10:34-36 BT „Odpowiedział im Jezus: Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście? Jeżeli /Pismo/ nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: Bluźnisz, dlatego że powiedziałem: Jestem Synem Bożym?”
Tym samym ŚJ całkowicie zgadzają się z Ap. Pawłem:
1Kor 8:5-6 BT „A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie - jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów -dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy.”
1Tm 2:5 BT „Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,”
Tak więc ŚJ nie wierzą, że Jezus jest Bogiem WSZECHMOCNYM. W tym właśnie sensie istnieje TYLKO JEDEN Bóg - Bóg Ojciec, bo tylko On jest Wszechmocny. W przeciwnym razie Bogiem byłby także i szatan - 2 Kor. 4:4

So wrz 04, 2010 14:10
To może wyjaśnisz jak rozumiesz te słowa Jezusa, miast mówić, że o nich nie dyskutowałeś.
Dla mnie jest oczywiste...."Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się; JA JESTEM" (J 8,58)......"Odpowiedział Bóg Mojżeszowi:"JESTEM, KTÓRY JESTEM" (3,14).
Wytłumacz czym różni się "JESTEM".

So wrz 04, 2010 14:18

Alus napisał(a):
"Odpowiedział Bóg Mojżeszowi:"JESTEM, KTÓRY JESTEM" (3,14).
Wytłumacz czym różni się "JESTEM".

Istnieją jeszcze inne przekłady znaczenia imienia YHWH m.in. 'On powoduje, że się staje' czy 'On był, On jest, On będzie'. Tekst, który przytoczyłeś jest zwykłym błędem semantycznym jakich w dzisiejszych przekładach biblii jest dość sporo. Aczkolwiek do dziś nie znamy DOSŁOWNEGO znaczenia imienia Boga.

So wrz 04, 2010 14:34
lukaszo napisał(a):
Istnieją jeszcze inne przekłady znaczenia imienia YHWH m.in. 'On powoduje, że się staje' czy 'On był, On jest, On będzie'. Tekst, który przytoczyłeś jest zwykłym błędem semantycznym jakich w dzisiejszych przekładach biblii jest dość sporo. Aczkolwiek do dziś nie znamy DOSŁOWNEGO znaczenia imienia Boga.

I trwałby ten błąd przez kolejne wieki, gdyby nie "odkrywcy" negujący bóstwo Chrystusa.
"On był"; "On jest"; "On będzie" ale zawsze "zanim Abraham stał się"......i niezmiennie "Jam jest Pierwszy i Ostatni i żyjący" (Ap 1,17 ).

So wrz 04, 2010 14:46

Znów to samo.....
Zamiast rzeczowego odniesienia się do argumentów adwersarza, w tym i do KLUCZOWYCH wersetów z 1 Kor. 8:5, 6; 1 Tym. 2:5, znów rzucasz kolejny werset.....
To nie jest dyskusja.
Napiszę tylko, że kapitaliki w BT dorobili wyłącznie tłumacze BT (co ciekawe: chyba nie we wszystkich wydaniach BT uzyto kapitalików).
Aha: napiszę jeszcze:
Rdz 27:24 BT "zapytał go jeszcze: Ty jesteś syn mój Ezaw? Jakub odpowiedział: Ja jestem."
Tak więc różnicę w wyrażeniach "ja jestem" widać w zależności od kontekstu.
Ponadto:
Rdz 41:44 BT "rzekł do niego: Ja jestem faraonem, ale bez twej zgody nikt nie ośmieli się czegokolwiek przedsięwziąć w całym kraju egipskim,"
Rdz 45:3 BT "rzekł do swych braci: Ja jestem Józef! Czy ojciec mój jeszcze żyje? Ale bracia nie byli w stanie mu odpowiedzieć, gdyż się go zlękli."
Rdz 45:4 BT "On zaś rzekł do nich: Zbliżcie się do mnie! A gdy oni się zbliżyli, powtórzył: Ja jestem Józef, brat wasz, to ja jestem tym, którego sprzedaliście do Egiptu."
Rt 3:9 BT "Zapytał: Kto ty jesteś? Odpowiedziała: Ja jestem Rut, służebnica twoja. Rozciągnij brzeg swego płaszcza nade mną, albowiem jesteś powinowatym."
I dziesiątki innych można przytaczać wersetów, które przedstawiaja niejedno znaczenie pojęcia: "Ja jestem".
W Jana 8:58 gdybyś sięgnęła do kontekstu, tobys zrozumiała, iż chodzi tutaj o przedludzki byt Syna Bożego. I nic więcej.

So wrz 04, 2010 15:04

Alus napisał(a):
lukaszo napisał(a):

I trwałby ten błąd przez kolejne wieki, gdyby nie "odkrywcy" negujący bóstwo Chrystusa.
"On był"; "On jest"; "On będzie" ale zawsze "zanim Abraham stał się"......i niezmiennie "Jam jest Pierwszy i Ostatni i żyjący" (Ap 1,17 ).

I znowu to samo.......
Czy Bóg ma Boga? Odpowiedź jest prosta: NIE. A czy Jezus ma Boga? Odpowiedź jest również prosta: TAK. Apok. 3:12:
„Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już nie wyjdzie na zewnątrz. I na nim imię Boga mojego napiszę i imię miasta Boga mojego, Nowego Jeruzalem, co z nieba zstępuje od mego Boga, i moje nowe imię.”
Tak więc wniosek jest prosty: Jezus nie jest Bogiem Wszechmocnym.

So wrz 04, 2010 15:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 84  Następna strona