| Autor |
Wiadomość |
|
skrzacik_
Dołączył(a): N sty 04, 2009 12:58 Posty: 22 Lokalizacja: 3miasto
|
a ja się męczę z jednym pytaniem
teoretycznie odpowiedź mam, ale wietrze w nim podstęp
i sama się zakręcam i nie wiem czy będzie to dobra odpowiedź
Może zapytam tak, nie chodzi mi o konkretną odpowiedź na to pytanie z Waszej strony - a o to tylko ile czasu zajęło Wam znalezienie odpowiedzi do pyt. 4?

_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły,
które podnoszą nas,
gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
|
| So lut 28, 2009 0:50 |
|
|
|
 |
|
bejot
|
samo znalezienie to z 15minut (szczegolnie, ze szukac zaczelam od ktoregos z Listow i szlam w tyl), ale sformulowanie odpowiedzi, szczegolnie w czesci "dlaczego?" to juz troche wiecej.. - i tu szczerze licze, ze Przezacny PL da rade z tego wyciagnac jakas mysl kwalifikujaca sie do zapunktowania 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
| So lut 28, 2009 6:47 |
|
 |
|
Danka
|
Ja wstawiłam dwa cytaty, które wg mnie dają odpowiedź na to pytanie, najwyżej będzie o punkcik mniej.
_________________ Obróć twarz ku słońcu-a cień zostanie z tyłu
|
| So lut 28, 2009 7:36 |
|
|
|
 |
|
abusiagam
|
ja tam zaraz po przeczytaniu pytania wiedziałam czego szukać, gdyż przy poprzedniej turze parę razy mi się ten fragment przewinął.
mam problem z pytaniem trzecim. który moment mam uznać za nawrócenie Pawła? czy zaraz po objawieniu czy dopiero po przyjęciu chrztu? bo nie wiem co napisać 
|
| So lut 28, 2009 13:29 |
|
 |
|
saxon
|
po chrzcie 
|
| So lut 28, 2009 13:41 |
|
|
|
 |
|
abusiagam
|
no to mam  dziękuję. tylko oczywiście Gabi nie umie szukać 
|
| So lut 28, 2009 13:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To i ja się zmusiłam do napisania odpowiedzi i wysłania (gdyby nie straszenie przez kogoś awariami netu, to bym do jutra poczekała  )
|
| So lut 28, 2009 13:56 |
|
 |
|
bejot
|
jutro juz niedziela! jutro juz niedziela!
i znow sie dowiemy, ze gdzies czegos zabraklo
i dostaniemy kolejnych 5 pytan, ktore nas doprowadza do rozstroju nerwowego przy pierwszym czytaniu
i znow najcieplejsze nasze mysli pobieza ku Przezacnemu Autorowi
i swiat stanie sie piekniejszy!
i noce krotsze!
i zycie nabierze barw (a przynajmniej oczy - od sleczenia w ekran monitora i wertowania kart Madrej Ksiegi)!
czyz to nie piekne?? 
Khalil Gibran
|
| So lut 28, 2009 21:43 |
|
 |
|
czarodziejka
|
To mam dla Ciebie, bejotka, zadanie, tak poza konkursem  W jakiejś wolnej chwili zrób, odpoczywając od św. Pawła, bo ile można
Dwa proste i szybkie pytania, myślę, że jak radzisz sobie z trudnymi pytaniami PL, to z tym nie będziesz miała żadnego probelmu
Pytanie 1: Ile żab spadło w czasie plag egipskich (możesz pomylić się o półtorej żaby)?
Pytanie 2: Którą ręką Pan Bóg wyrzeźbił tablice przekazane później Mojżeszowi?
_________________ Quidquid agis, prudenter agas et respice finem.
|
| So lut 28, 2009 21:55 |
|
 |
|
Halszka
|
Padre Adam jest łaskawszy. Odpowiedzi na jego łamigłówki można znaleźć w Biblii albo "wygooglować". Wobec Twoich zagadek te źródła są bezsilne.  Wiedza tajemna, o Czarodziejko! - mnie jest niedostępna. Z chwili na chwilę rośnie więc moja nienasycona ciekawość, jak bejotka poradzi sobie z Twoimi zagadkami. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
| N mar 01, 2009 10:37 |
|
 |
|
mamalgosia
|
Gwoli ścisłości: półtora, a nie półtorej.
1) żaby nie spadały z nieba.
Nil zaroi się od żab. Wejdą do pałacu twego, do sypialni twojej, do łoża twego, do domów sług twoich i ludu twego, jak również do twoich pieców i do dzież twoich. (29) Żaby wślizną się i do ciebie, i do twego ludu oraz do twoich sług.
"Pan rzekł do Mojżesza: Powiedz Aaronowi: Wyciągnij rękę i laskę na rzeki, kanały i stawy i wprowadź żaby do ziemi egipskiej."
(2) Aaron wyciągnął rękę swoją na wody Egiptu, wyszły żaby, i pokryły ziemię egipską.
2) a dlaczego sądzisz, ze je rzeźbił? i czy Bóg ma ręce?:)
|
| N mar 01, 2009 11:33 |
|
 |
|
czarodziejka
|
"Półtora żaby"? Chyba jednak nie, bo "żaba" jest rodzaju żeńskiego.
r. męski - "procent" - "półtora procenta"
r. żeński - "żaba" - "półtorej żaby"
r. nijaki - "okno" - "półtora okna" (nijaki odmienia się jak męski)
To, że wyraz "półtorej" używa się teraz bez względu na rodzaj rzeczownika jest błędem gramatycznym (np. "półtorej kilograma", "półtorej okna"). W przypadku rodzaju żeńskiego jest jak najbardziej poprawne.
Poza tym pytania były skierowane do bejotki  Proszę jej nie ułatwiać:P
_________________ Quidquid agis, prudenter agas et respice finem.
|
| N mar 01, 2009 11:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To może zadasz je na PW, skoro Cię nie interesują wypowiedzi innych osób ? 
|
| N mar 01, 2009 11:55 |
|
 |
|
bejot
|
Czarodziejko bezlitosna!
Odpowiedz na pytania przez Ciebie zadane sprawa prosta nie jest.. jednakze nie jest sprawa beznadziejna..
Zaczne od pytania drugiego.. pytasz w nim: Którą ręką Pan Bóg wyrzeźbił tablice przekazane później Mojżeszowi?
z Wj 31,18 wiemy, ze "Gdy skończył rozmawiać z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, napisane palcem Bożym."
(tu odpowiem, na watpliwosci mamalgosi.. skoro Pan Bog ma palec, musi miec tez reke (lub noge), ze reke posiada wiemy z Ez 37,1a ("Potem spoczęła na mnie ręka Pana, i wyprowadził mnie On w duchu na zewnątrz") zreszta, jak mowi Ksiega Madrosci "z wielkości i piękna stworzeń poznaje się przez podobieństwo ich Stwórcę." (Mdr 13,5) takze, te kwestie mamy juz chyba wyjasniona  )
W innych miejscach Biblii mozemy przeczytac, ze: "słowo Pana jest prawe" (Ps 33, 4a) jak tez: "Pan jest dobry i prawy" (Ps 25, 8a)
mysle, ze mozemy jednoznacznie z tego wyciagnac, ze skoro Pan Bog jest prawy.. to i prawej reki uzyl tworzac owe tablice
Co sie zas tyczy pytania pierwszego: Ile żab spadło w czasie plag egipskich (możesz pomylić się o półtorej żaby)?
Jak juz slusznie zauwazyla mamalgosia zaby owe nie spadly a wypelzly
I mysle, ze to mogloby stanowic moja odpowiedz na to pytanie.. Jednak z ciekawosci podjelam wyzwanie i szukalam odpowiedzi mimo to.
W tej chwili jestem w trakcie prowadzenia szczegolowych obliczen.. jednak, by nie przedluzac oczekiwania na wyniki przedstawie swoj tok myslenia (szczegolowa liczbe podam pozniej, chyba, ze laskawosc Twoja daruje mi te karkolomne obliczenia i zezwoli na poprzestanie na dotychczasowym etapie poszukiwan)
otoz:
z Wj 8, 2 ("Aaron wyciągnął rękę swoją na wody Egiptu, wyszły żaby, i pokryły ziemię egipską") wiemy, ze zaby pokryly cala ziemie (nie jest to zaznaczone wprost, ale tez nie jest powiedziane, ze byl to tylko kawalek ziemi egipskiej, a wiec przyjmujemy, ze cala)
przecietnej wielkosci zabka kicajaca po wyjsciu z rzeki zajmuje ok 1cm2
teraz nalezy juz tylko ustalic wielkosc Egiptu z XIIIw przed Chr. (i nad tym wlasnie pracuje)
a nastepnie wielkosc Egiptu podzielic przez wielkosc przecietnej zabki i otrzymamy w wyniku szacowana ilosc zabek
Na chwile obecna to najlepsza odpowiedz jakiej potrafie udzielic.. 
Khalil Gibran
|
| N mar 01, 2009 12:35 |
|
 |
|
flex
|
Ja się zastanawiam jaką wielkosc miały żaby żyjace w XIII w. przed Chrystusem w Egipcie? Czy były takie jak nasze dzisiejsze polskie? Ale nie chce mi sie "googlować" o ile wogóle bym znalazła. 
|
| N mar 01, 2009 14:38 |
|
|
|