Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 10:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
 czym jest Biblia dla ciebie 
Autor Wiadomość

Czytając Biblię poznaję Boga i Jego wielką miłość do mnie.
Czytając Biblię uczę się jaki jest ideał świętości, do którego mam dążyć. To Pan Jezus Chrystus, którego mam naśladować. Ale też inne osoby, jak Dawid ( który miał serce według serca Bożego ) czy Apostoł Paweł.
Czytając Biblię spożywam najlepszy pokarm dla mojego ducha.

A tak trochę obok tematu - Belizariusz, czy Marcin Luter jest jednym z tych zapomnianych interpretatorów wg. ciebie :?:

Śr maja 21, 2003 11:49

Akurat nie jego mialem na mysli piszac o zapomnianych interpretatorach.
Moze sie zle wyrazilem (no coz forum takze nie jest doskonale w wyrazaniu swoich mysli :D ).
Kosciol Protestancki, nie jest sekta, to sprawa oczywista, myslalem raczej o roznorakich szarlatanach. Czyz malo ich bylo w calej historii chrzescijanstwa?. Czyz malo jest ich teraz?? Spojrzmy na roznego rodzaju "kosciolki" tworzace sie w USA, na "wielkich" przywodcow tychze , jakze zle nazwanych "kosciolow" Chodzi mi o tych medialnych w scislym tego slowa znaczeniu pomylencach, ktorzy tworza wlasna interpretacje Slowa Bozego

Pozdrowka

Śr maja 21, 2003 12:47

Czyz malo jest ich teraz?? Spojrzmy na roznego rodzaju "kosciolki" tworzace sie w USA, na "wielkich" przywodcow tychze , jakze zle nazwanych "kosciolow" Chodzi mi o tych medialnych w scislym tego slowa znaczeniu pomylencach, ktorzy tworza wlasna interpretacje Slowa Bozego

Pozdrowka

Czy chodzi Ci o przywódców różnych sekt w rodzaju Kościoła Scjentologicznego, Nauki Chrześcijańskiej czy moonistów??

Tu się z Tobą zgodzę.

Natomiast jeśli jakiś kaznodzieja występuje w telewizji to nie znaczy, że jest od razu pomyleńcem. Np. świętej pamięci Billy Graham występował w telewizji, nawet była transmitowana satelitarnie do Europy ewangelizacja z jego udziałem, a na pewno nie był pomylony, tylko był wspaniałym mężem Bożym.

Ale przecież to topik o Biblii - więc dodam jeszcze, ze objawienie zawrte w Biblii jest objawieniem pełnym i skończonym i nic nie trzeba, więcej, nie wolno do niego dokładać.

Pozdrawiam

Śr maja 21, 2003 13:22

Wybacz Belizariuszu, zapomniałem się zalogować. Ten post powyżej to oczywiście napisałem ja Amos.

Pozdrawiam

Śr maja 21, 2003 13:27

Tak dobrze mnie zrozumiales :D
Wlasnie o przywodcow roznego rodzaju sekt mi chodzilo.
Nie przecze ze wsrod niektorych interpretatorow sa osobistosci wybitne.
Zreszta to latwo sprawdzic, bo w Biblli jest wlasnie napisane "po owocach ich poznacie".

Takim bardzo wyraznym przykladem zlej interpretacji Boblli sa Swiadkowie Jehowy. Oni tez zza wielkiej wody do nas dotarli.
Chyba kazdy choc raz mial w reku ich Straznice, i kazdy kto choc raz w zyciu siegnal do Biblli, moze przy pobieznym czytaniu znalezc tam mnoho bledow.
Oczywiscie strzezcie sie Biblli Tysiaclecia :lol: :lol: to przeciez strasznie przeklamana wersja :lol: :lol: jak twierdzi nasz wybitny znawca forumowy locowski :lol: :lol: (ciekaw jestem tylko w ktorych to miejscach sa te bledy?????)
Panie locowski kolejne zadanie dla pana :lol: (wredny jestem co??)

pozdrowka

Śr maja 21, 2003 17:25

prosze bardzo. pierwszym błednym fragmentem który kościół zmanipułował jest słynny fragment, gdzie niby Jezus ustanawia zwierzchnictwo Piotra. wyrazy [czyli skała] wogole nie padają w orginale. drógi fragment zmanipulowany aby dopasować do niepokalanego poczęcia to fragment gdzie anioł mowi że Maria w jest "łaski pełna". w orginale te słowa tłumaczy się "łaską obdarowana", udarowana". o korzystani z ksiąg apokryficznych, przy nauce czyścca nie spomne bo to szczegół. mam przytoczyc jeszcze jakieś przykłady ?.

Śr maja 21, 2003 18:10

Nigdy nie czytalem Bibli w oryginale ( no coz mam nikle pojecie o grece nie mowiac juz o hebrajskim)
Powolam sie jednak na to co ty powiedziales wczesniej. Pisales ze najlepsze tlumaczenie to Biblia Warszawska, ale pozostaje pytanie ktora??? Warszawska czy pozniejsza od niej Warszawsko-Praska? a oto cytaty z obu po kolei
BW: Mt 16 ; 18
"A ja ci powiadam, że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go."

B Warszawsko - Praska : Mt 16;18
"A oto Ja mówię ci: Ty jesteś Piotr [skała], i na tej skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go."

Teraz moze cos wczesniejszego
Biblia Gdanska : Mt: 16;18
"A Ja ci też powiadam, żeś ty jest Piotr; a na tej opoce zbuduję kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go:"

Biblia Brzeska: Mt 16;18
"Ale ja tobie powiedam: Iżeś ty jest Piotr, a na tej opoce zbuduję kościół mój i bramy piekielne nie zwyciężą go."

Co do fragmentu odnoszacego sie do Maryji. Tutaj posluze sie logika, poniewaz nie znam oryginalnego slowa. Logika natomiast jest prosta.
Piszesz ze Maryja zostala "laska udarowana, obdarowana" wedlug mnie jezeli Bog kogos obdarowal swoja laska to jest on jej pelnym.
Jezeli wlewasz wode do butelki to jest ona PELNA wody i tak sie to mowi w j. polskim a nie jak ty to sugerujesz WLANA woda.

To tyle moich wyjasnien, mam nadzieje ze ktos bardziej ode mnie kompetentny i znajacy oryginal, wyjasni to lepiej

pozdrowka

Śr maja 21, 2003 19:10

Warszawsko Praska, to biblia wczesnokatolicka więc tez zawiera błędy typowo katolickie. ja toleruje biblie brzeska czy gdańską, bo nie ma dopisów o piotze widać, ze dbano o precyzje tlumaczenia. z co do tej marii to się nie zgodzie. przykładowo moge podać nature trójcy. wszyscy poznali poznaliśmy miłość Bóg, Jezusa, moc ducha, ale nie pojeliśmy jej w pełni. gdyby maria poznala cala laske i byla nia pełna, to skazywalo by ze miala by nature boska, a takiej nie ma i nigdy nie bedzie miala pomimo ze KK chce jej powoli to przypisać.

Śr maja 21, 2003 20:23

Widac ze zle przeczytales moj post, lub specjalnie pominales to co ja napisalem. Przeciez podalem cytaty tego samego fragmentu z Bibli Gdanskiej i Brzeskiej. Wyraznie w obu znajduje sie slowo "Piotr" i slowo "opoka". Czyzbys tego nie zauwazal???
Zaczynam coraz bardziej watpic w twoja fachowosc w sprawie przekladow biblijnych!!!!!!!!!!!!!!!

Co do Maryi (nie jakiejs tam jak to sugerujesz) ale Matki Boga, to tak facet namieszales swoim niejasnym postem, ze chyba malo kto zrozumial o co ci chodzi.
Czlowieku gubisz sie okropnie w swoich teoriach. Usilnie zmieniasz temat.
Nie wiem moze to twoje przemeczenie :D lub (w co bardziej wierze) zbyt enigmatyczna wiedza na temat tego co znajduje sie w Biblii.
Nie sciemniaj kolego.
Obdarzenie kogos laska przez Boga, wcale nie znaczy obdarzenia wiedza!!!!! To dwie rozne sprawy!!! Tak trudno ci to pojac??

pozdrowka

Śr maja 21, 2003 22:24

Belizariszu :!: :!: co sie z tobą dzieje, co u ciebie zaczyna działać (chyba niechcesz podzielić losu mojego z takim czymś)

Śr maja 21, 2003 22:29

nic nie namieszałem. moj protest dotyczy słow [czyli skała ] umieszczone w kwadratowym nawiasie zaraz za słowem "Piotr" tak jak masz w Tysiąclatce.

Śr maja 21, 2003 22:37

Bel juz nie chce mi sie z toba polemizować, bo NIE MA SENSU i tak nie zrozumiesz.

Śr maja 21, 2003 22:40
Panie locowski, bardzo proszę, żeby podał Pan tytuł oraz wydawcę oryginalnego tekstu Pisma świętego (hebrajskiego i greckiego), którym się Pan posługuje, i który, jak Pan wspomniał wcześniej, przeczytał w całości.

Ponadto jako wielki znawca Biblii wie Pan doskonale, że każdy jej przekład, nawet najlepszy, jest już swoistą interpetacją tekstu. Mam nadzieję, że zna Pan również pojęcie sensu biblijnego, bo to jedno z podstawowych pojęć hermeneutyki biblijnej, i że nie skupia się Pan jedynie na sensie dosłownym (wyrazowym), ale poszukuje Pan czegoś więcej.

Pozdrawiam w Panu!

P.S. Gdyby był Pan łaskaw podać miejsce, gdzie się Pan uczył hebrajskiego i greki oraz nazwiska swoich profesorów, byłbym wdzięczny za to.

Śr maja 21, 2003 22:50

(...) Biblii (...) że każdy jej przekład, nawet najlepszy, jest już swoistą interpetacją tekstu. (...) również pojęcie sensu biblijnego, bo to jedno z podstawowych pojęć hermeneutyki biblijnej,(....) sensie dosłownym (wyrazowym), ale poszukuje (...) czegoś więcej.

Każde tłumaczenie ma swoje niedociągnięcia i braki gdyż niema odpowiedników słownych do poszczególnych wyrazów żeby tworzyłe zgodność ( tyczy sie wszystkich tłumaczeń różnojęzykowych)

pozdrawiam i miłej rozmowy życze
a nawiasem mówiac Biblia jest zbiorem Ksiąg zawartych w jednej księdze

Śr maja 21, 2003 23:02
Tak tu przyznaje ci racje ta polemika jest bezsensowna, ale nie z mojego powodu.
W tym wypadku o ktorym piszesz slowo "skala" ma to samo znaczenie co slowo "opoka".
Jezeli mi nie wierzysz to sprawdz czym jest OPOKA. Opoka to nic innego jak skala. Czy tak trudno takiemu jezykoznawcy jak ty zrozumiec znaczenie polskich slow?????
Dalem ci przyklady 4 przekladow tego samego fragmentu. Wszystkie sa identyczne pod wzgledem znaczenia, roznice polegaja tylko i wylacznie na innym przetlumaczeniu tego samego wyrazu. Jakos dziwie sie ze nie potrafisz tego zrozumiec.
No coz jezeli polskie przeklady do ciebie nie przemawiaja, to zastanawiam sie w jaki sposob rozumiesz oryginaly :shock:

re Pharisee
Nie widze powodu by podzielac czyjs los (nie weim o co ci chodzi, czyzby o usuniecie z moderatorstwa?).
locowski usiluje ze mnie zrobic wariata, bardzo tego nie lubie, dlatego pisze jak pisze. Jezeli admin stwierdzi ze nie pasuje to OK sam odejde.
Zreszta moja dyskusja z locowskim nie ma sie nijak do sprawy moderowania!!!!!

Pozdrowka

Śr maja 21, 2003 23:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona