Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 13:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Jahwe nakazuje zabijać 
Autor Wiadomość

Post Alus ma rację.
Cytuj:
Jezus powiedział ze ani jedna "jota" z prawa starotestamentowego nie przestawała obowiazywac

Nie doszło tutaj do derogacji prawa mojżeszowego, ale co najwyżej wprowadzenie nowego Prawa - Jezus jako Syn Boży i osoba boska wydaje się być mi bardziej kompetentny od starotestamentowych proroków - tylko ludzi. Jeżeli jakiś Żyd nie przyjął Jezusa - obowiązuje go nadal prawo ST. Prawo ST przygotowywało Żydów na przyjście Mesjasza.
Zgadzam się z Alus

Pn lip 19, 2010 14:00
Zobacz profil WWW
Post Re: Jahwe nakazuje zabijać
Judaizm mówi:"Przykazania są po to,aby człowiek dzięki nim żył a nie po to aby przez nie umierał."
Dlatego nie zawsze musi się stosować to,co zostało napisane.Jednak jest to prawo sprawiedliwe--najsprawiedliwsze.
Czy dzisiejsze prawo jest sprawiedliwe jeśli za zabójstwo karą jest 25 lat więzienia czasem dożywocie a zdarza się,że ktoś wyjdzie po 12 latach i ponownie zabija.Gwałciciel dostaje rok lub dwa lata i po wyjściu ponownie gwałci.Złodziej wychodzi z więzienia i ponownie kradnie itd,itp.
Zło zniszczone w zarodku chroni innych przed złem i jest ostrzeżeniem dla innych przed popełnianiem zła.

Pt sie 20, 2010 8:50
zbanowany na stałe

PRAWA BOGA-NIE MOJŻESZA

5 Mojżeszowa 21:18-21

Jeśli syn buntował się przeciwko rodzicom i nie reagował na karcenie ani wielokrotne ostrzeżenia, podejmowano surowsze kroki. Rodzice przyprowadzali go do starszych miasta i gdy oświadczyli, że jest niepoprawnym złoczyńcą, ponosił karę śmierci przez ukamienowanie. Najwyraźniej dotyczyło to syna, którego nie uznawano już za małe dziecko, ponieważ Biblia nazywa go ROZPUSTNIKIEM i PIJAKIEM” (Pwt 21:18-21). Uśmiercano również tego, kto uderzył ojca lub matkę albo im złorzeczył. Tak surowe kary stosowano po to, żeby wyplenić z narodu zło i żeby ‛cały Izrael słyszał i się bał’. W ten sposób przeciwdziałano lekceważeniu władzy rodzicielskiej i łamaniu prawa przez młodych ludzi.

Wt wrz 21, 2010 22:55
zbanowany na stałe

2 Mojżeszowa 22:2
Prawo Mojżeszowe zezwalało na samoobronę, niemniej ograniczało zakres użycia siły w obronie mienia. Jeśli ktoś za dnia zabił złodzieja, którego przyłapał na włamaniu do swego domu, ściągał na siebie winę za przelanie krwi. Było tak zapewne dlatego, że złodzieja można było rozpoznać i wymierzyć mu sprawiedliwość, a sama kradzież nie podlegała karze śmierci. W nocy natomiast trudno było zobaczyć, co robi intruz, i ocenić jego zamiary. Dlatego zabicie złodzieja w ciemnościach nie pociągało za sobą winy krwi

Wt wrz 21, 2010 23:03
zbanowany na stałe

2 mojżeszowa 22:19

.Odnosi się do czegoś, co zostało nieodwołalnie i ostatecznie poświęcone Bogu, czyli przeznaczone do świętego użytku. Najczęściej jednak dotyczy czegoś, co zostało przeznaczone na całkowitą zagładę. Może to być osoba („Kto składa ofiary jakimkolwiek bogom oprócz samego Jahwe, ma być wydany na zagładę [„podlega klątwie”, BT (w. 19)]”, Wj 22:20; Kpł 27:29); może także chodzić o mienie (Ezd 10:8), zwierzę, pole lub jakikolwiek przedmiot przeznaczony do świętego użytku (Kpł 27:21, 28), a niekiedy nawet o całe miasto i wszystko, co się w nim znajduje (Pwt 13:15-17; Joz 6:17).

Wt wrz 21, 2010 23:07
zbanowany na stałe

Bluźnierstwo w okresie obowiązywania przymierza Prawa. W pierwszych trzech z Dziesięciorga Przykazań, czyli „Dziesięciu Słów”, podkreślono wyjątkową pozycję Jehowy Boga jako Władcy Wszechświata oraz Jego wyłączne prawo do odbierania czci. Ponadto ostrzeżono: „Nie wolno ci używać imienia Jahwe, twego Boga, w sposób niegodny, bo Jahwe nie pozostawi bez ukarania tego, kto używa jego imienia w sposób niegodny” (Wj 34:28; 20:1-7). Potępiono również złorzeczenie Bogu i przeklinanie naczelnika ludu (Wj 22:28). Pierwszy zanotowany przypadek bluźnierstwa dotyczył syna pewnego mieszanego małżeństwa. Człowiek ten w bójce z Izraelitą „zaczął lżyć Imię oraz mu złorzeczyć”. Jahwe skazał winowajcę na karę śmierci przez ukamienowanie i postanowił, że w przyszłości należy tak karać każdego, „kto lży imię Jahwe” — zarówno rodowitego Izraelitę, jak i osiadłego przybysza

Wt wrz 21, 2010 23:13
zbanowany na stałe

5 Mojżeszowa 13:13-16

Gdyby jakieś miasto w Izraelu porzuciło czyste wielbienie Jahwe i zajęło się fałszywym kultem, jego mieszkańcy mieli być wybici, a całe miasto spalone. Bóg rozkazał: „Nie przylgnie do twojej ręki nic z rzeczy poddanych klątwie, aby Jahwe zaniechał zapalczywości swego gniewu”. — Powt. Pr. 13:13-18.

Wt wrz 21, 2010 23:25

Post Re: ŚJ a koniec świata
Marek MRB napisał(a):
formek1 napisał(a):
to prawda .Biblia mówi że zabijanie jest dobre.
Tego też nie mówi.
W odczycie Biblii trzeba być precyzyjnym, aby nie brać swoich ocen i "wciskać" ich do Biblii. DLatego tak ważne jest rozróżnienie pomiędzy zabijaniem, morderstwem, karą w wyniku wyroku sądowego czy śmiercią zadaną w słusznej walce.

Czyli zabijanie złe czy dobre.?
Można zabijać czy nie? No bo przecież coś musi być właściwe.

(...) bez uwag personalnych, proszę
Biblia nigdzie nie pochwala zabijania i nie ma znaczenia czy to to w wyniku wyroku czy "słusznej walce"
Nie ma takiego określenia słuszna walka. Przynajmniej w słowach i czynach Jezusa.

Wszystko co służy do takich interpretacji Biblii jest oszustwem.
Zabijanie jest złem i żadna interpretacja tego nie zmieni.

Nawet zmienianie słów Jezusa.

Pn lis 01, 2010 8:21
formek1 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
formek1 napisał(a):
Tego też nie mówi.
W odczycie Biblii trzeba być precyzyjnym, aby nie brać swoich ocen i "wciskać" ich do Biblii. DLatego tak ważne jest rozróżnienie pomiędzy zabijaniem, morderstwem, karą w wyniku wyroku sądowego czy śmiercią zadaną w słusznej walce.

Niekiedy nawet trzeba.
Aby sprawę ułatwić przywołajmy sytuację oczywistą: jest dziecko na ulicy i dopada je menel i zabiera się do niego z nożem. Masz możliwość interwencji (choć wiadomo ze może się skończyć śmiercią - Twoją lub menela). Uważasz ze "w imie miłości" należy odwrócić wzrok ?

Cytuj:
Biblia nigdzie nie pochwala zabijania i nie ma znaczenia czy to to w wyniku wyroku czy "słusznej walce"
Nie czytałeś Ksiąg Mojżeszowych ?
Cytuj:
Nie ma takiego określenia słuszna walka. Przynajmniej w słowach i czynach Jezusa.
A to znasz ?"I rzekł do nich: Czy brak wam było czego, kiedy was posyłałem bez trzosa, bez torby i bez sandałów? Oni odpowiedzieli: Niczego.
Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!"
/Łk 22,35-36/

Cytuj:
Wszystko co służy do takich interpretacji Biblii jest oszustwem.
Problenm w tym że ja biblię przytoczyłem - Ty interpretujesz.
W Biblię nie wolno wtłaczać swoich mniemań - choćbyśmy mieli je za najlepsze na świecie.
Zabijanie jest złem i żadna interpretacja tego nie zmieni.

Wt lis 02, 2010 0:48

Marek MRB napisał(a):

]Tego też nie mówi.

Niekiedy nawet trzeba.
Aby sprawę ułatwić przywołajmy sytuację oczywistą: jest dziecko na ulicy i dopada je menel i zabiera się do niego z nożem. Masz możliwość interwencji (choć wiadomo ze może się skończyć śmiercią - Twoją lub menela). Uważasz ze "w imie miłości" należy odwrócić wzrok ?

Księgi mojżeszowe jasno mówią że nie wolno zabijać .
I że za zabicie innego człowiek jest śmierć.

Cytuj:
Nie ma takiego określenia słuszna walka. Przynajmniej w słowach i czynach Jezusa."I rzekł do nich: Czy brak wam było czego, kiedy was posyłałem bez trzosa, bez torby i bez sandałów? Oni odpowiedzieli: Niczego.
Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!"[/color]/Łk 22,35-36/

a co to ma do zabijania ?

Wt lis 02, 2010 11:31
1
formek1 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):

Nie odpowiedziałeś na pytanie.
2
Cytuj:

Cytuj:
Więc zapewne nie będziesz miał problemu podac księgi, rozdziału i wersetu. Tak jak ja podałem pokazując gdzie mówi że zabijać niekiedy trzeba.

Cytuj:
Cytuj:
Nie ma takiego określenia słuszna walka. Przynajmniej w słowach i czynach Jezusa."I rzekł do nich: Czy brak wam było czego, kiedy was posyłałem bez trzosa, bez torby i bez sandałów? Oni odpowiedzieli: Niczego.
Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!"[/color]/Łk 22,35-36/

A miecz do czego ? Do odganiania much (bez ich zabijania oczywiście) ?

Wt lis 02, 2010 11:46

Marek MRB napisał(a):
[

Nie odpowiedziałeś na pytanie.

na jakie pytanie?

Cytuj:

Więc zapewne nie będziesz miał problemu podac księgi, rozdziału i wersetu. Tak jak ja podałem pokazując gdzie mówi że zabijać niekiedy trzeba.

rodz 9:
(6) kto przeleje krew ludzką, przez ludzi ma być przelana krew jego, bo człowiek został stworzony na obraz Boga.
mat 5:
21) Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj;

wj 21:23 (23) Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie, (24) oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę,

Cytuj:
Cytuj:

U mnie miecz wisi na ścianie.
W krajach amazońskich służy do cięcia w dżungli roślin aby przejść.
A w czasach Jezusa służył do obrony przed zwierzętami.
Na pewno nie służył do zabijani innych ludzi ponieważ Jezus jasno powiedział co mają robić apostołowie jeśli zostaną napadnięci.

mat 5:39) A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi

i tak robili uczniowie .dali się zabić ale sami nikogo nie zabijali i nie walczyli.

wszystko inne to wymysły i interpretacje aby uzasadnić swoje złe postępowanie

Wt lis 02, 2010 17:56
formek1 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Biblia nigdzie nie pochwala zabijania i nie ma znaczenia czy to to w wyniku wyroku czy "słusznej walce"Nie odpowiedziałeś na pytanie.

na jakie pytanie?
Powyżej. Poznasz je po tym, że zaraz za nim jest taki "?" znak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cytuj:
Cytuj:

rodz 9:
(6) kto przeleje krew ludzką, przez ludzi ma być przelana krew jego, bo człowiek został stworzony na obraz Boga.
mat 5:
Tłumaczyłem już że słowo to oznacza "nie morduj". Ale widzę że wolisz być w zgodzie ze swoimi poglądami, niż z tekstem Biblii.

Cytuj:
wj 21:23 (23) Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie, (24) oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę,
Tu się chyba pomyliłeś.
Miałeś napisać gdzie pisze że NIE wolno zabijać, a przytoczyłeś nakaz zabijania (jako wyroku)
:D :D :D
Ale się nie dziwię, bo takich wersetów jest tam mnóstwo…

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

I Jezus radził apostołom by kupili miecz, żeby sobie powiesić na ścianie ? :D :D :D
Cytuj:
Na pewno nie służył do zabijani innych ludzi ponieważ Jezus jasno powiedział co mają robić apostołowie jeśli zostaną napadnięci.
Doprawdy ?
Czyli że póki był Jezus to niepotrzebny był miecz do karczowania krzxaków, ale bez Jezusa jest potrzebny ? :D :D :D
Cytuj:
mat 5:39) A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi
Cię.
A jeśli uderzy tę dziewczynkę z pytania na poczatku postu ? Nastawisz drugi policzek dziewczynki, by równo puchło ?

Wt lis 02, 2010 21:04

Marek MRB napisał(a):

rodz 9:
mat 5:

Tłumaczyłem już że słowo to oznacza "nie morduj". Ale widzę że wolisz być w zgodzie ze swoimi poglądami, niż z tekstem Biblii.

ja w każdym przekładzie mam: "nie zabijaj."
ale możesz wymyślać co chcesz.

Cytuj:
wj 21:23 (23) Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie, (24) oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę,Tu się chyba pomyliłeś.
Miałeś napisać gdzie pisze że NIE wolno zabijać, a przytoczyłeś nakaz zabijania (jako wyroku)

nie pomyliłem się.
przytoczyłem że nie wolno zabijać ponieważ za zabicie jest kara.

Cytuj:

I Jezus radził apostołom by kupili miecz, żeby sobie powiesić na ścianie ? :D :D :D

gdzie tak napisałem?

Cytuj:

Doprawdy ?
Czyli że póki był Jezus to niepotrzebny był miecz do karczowania krzxaków, ale bez Jezusa jest potrzebny ? :D :D :D

nie .Dopóki apostołowie głosili żydom nie był im potrzebny miecz ponieważ :
1 każdy żyd miał obowiązek ich przyjąć i gościć (dać się ogrzać , dać jeść i przenocować).
2 kiedy poszli głosić poganom którzy nie mieli takich zwyczajów apostołowie musieli ogrzać się sami(miecz jest niezły do gałęzi na ogień), musieli sami się wyżywić(miecz pomaga coś upolować np kreta) i musieli nocować gdziekolwiek (na przykład w lesie i tu również do obrony potrzebny był miecz)

Cytuj:
mat 5:39) A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi Cię.

A jeśli uderzy tę dziewczynkę z pytania na poczatku postu ? Nastawisz drugi policzek dziewczynki, by równo puchło ?

A gdyby tutaj staruszka przechodziła z domu starców a tego domu by jeszcze nie było a dzisiaj już by był.To wy byście staruszkę przejechali?
A to być może wasza matka .

http://www.youtube.com/watch?v=nYkp74v0cww
nie umiesz czytać?
przytoczyłem ci co powiedział Jezus.

A jeśli ktoś uderzy dziewczynkę to jest policja aby go złapać.

Chyba nie mówisz ze jeśli ktoś uderza dziewczynkę to ty go mieczem zabijasz.?

Śr lis 03, 2010 17:09
1
formek1 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
ja w każdym przekładzie mam: "nie zabijaj."

Bez komentarza. Kto myśli, temu wystarczy.

2
Cytuj:
Cytuj:
wj 21:23 (23) Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie, (24) oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę,Tu się chyba pomyliłeś.

nie pomyliłem się.
przytoczyłem że nie wolno zabijać ponieważ za zabicie jest kara.
Śmierci...

3.
(O tym dlaczego Jezus, odchodząc z Ziemi, kazał apostołom kupić miecz)
formek1:
U mnie miecz wisi na ścianie
Marek MRB:
formek1:
gdzie tak napisałem?

Marek MRB:
Doprawdy ?
formek1:
nie .Dopóki apostołowie głosili żydom nie był im potrzebny miecz ponieważ :
1 każdy żyd miał obowiązek ich przyjąć i gościć (dać się ogrzać , dać jeść i przenocować).
2 kiedy poszli głosić poganom którzy nie mieli takich zwyczajów apostołowie musieli ogrzać się sami(miecz jest niezły do gałęzi na ogień), musieli sami się wyżywić(miecz pomaga coś upolować np kreta) i musieli nocować gdziekolwiek (na przykład w lesie i tu również do obrony potrzebny był miecz)

Odpowiedź jak w p.1

4
(O obronie dziewczynki napadniętej na ulicy przez uzbrojonego napastnika)
formek1 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
A gdyby tutaj staruszka przechodziła z domu starców a tego domu by jeszcze nie było a dzisiaj już by był.To wy byście staruszkę przejechali?
A to być może wasza matka .
http://www.youtube.com/watch?v=nYkp74v0cww
nie umiesz czytać?
przytoczyłem ci co powiedział Jezus.
A jeśli ktoś uderzy dziewczynkę to jest policja aby go złapać.
Czyli nie będziesz bronił dziewczynki, tylko wołał "Policja, Policja !" , tak ????! :o
Tylko - biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś na temat karania i przemocy - to też nic nie pomoże. Policjant - o ile nie będzie ateistą - wg Twoich nauk też nie może zareagować siłą.

Cytuj:
Chyba nie mówisz ze jeśli ktoś uderza dziewczynkę to ty go mieczem zabijasz.?
Nie mówiłem o mieczu - mówiłem wyraźnie o uzbrojonym w nóż przeciwniku. I o tym że starcie z nim może się skończyć śmiercią któregoś z Was (no, nie piszę że Twoją, Ty będziesz wołał policję podczas gdy bandyci będą katować dziewczynkę).

Śr lis 03, 2010 21:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona