Czy rozumienie prawd otrzymanych od Apostołów ma się rozwijać?
Autor |
Wiadomość |
white
|
 Re: Czy rozumienie prawd otrzymanych od Apostołów ma się roz
Rozumiem. Chodzisz nauczać tak jak apostolowie-do miast,wiosek,pozdrawiasz domowników wchodząc do domu jesteś ciągana przez namiestników i Królów?
Docierasz do Judei,Jerozolimy,Samarii ? Wypędzasz demony,wskrzeszasz umarlych,leczych trędowatych? Mam dalej zadawać pytania?Proszę bardzo.
Czy Kazanie na Górze to kodeks etyczny który należy przestrzegać we wszystkich szczegółach? Czy wszystkie częsci Kazania powinno się interpretować doslownie? W jakim stopniu poszczególne wypowiedzi zostają zdeterminowane przez oczekiwanie czasów ostatecznych Do kogo skierowane jest Kazanie?Do mężczyzn i kobiet w ogóle czy do ludzi idących za Jezusem?
A z Mat 25 to grozi mi tylko twoja interpretacja tego wersetu!
|
Cz kwi 29, 2010 11:18 |
|
|
|
 |
aspherus
|
 Re: Nie zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi
Kamala napisał(a): Protestanci uwazaja, ze slowa Jezusa dotycza tylko Apostolow (np oddanie Maryji jako Matki tylko Janowi). Jezeli by tak rozumiec cala Ewangelie, to mozemy sobie misjonowanie darowac, bo po smierci Apostolow nakaz nikogo juz nie dotyczy. O innych tekstach i zaleceniach juz nie wspomne. Ewangelie nie dotycza tylko 12 apostolow, ale wszystkich uczniow Jezusa. Tak jak Duch sw. nie przyszedl tylko do apostolow, ale do wszystkich ktorzy uwierzyli.
A ty przestrzegasz jakichs zalecen Jezusa, o ktorych mowil On tylko Apostolom? Jezeli tak, to wg twojego wlasnego myslenia popelniasz blad. Bo one nie byly dla ciebie.
|
Cz kwi 29, 2010 11:26 |
|
 |
white
|
Plyta ci się zacieła?
|
Cz kwi 29, 2010 11:28 |
|
|
|
 |
aspherus
|
Nie to nie .
|
Cz kwi 29, 2010 11:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
white, wiekszosc tego, co wymieniles jest obecna w Kosciele dzieki sukcesji apostolskiej: wypedzanie zlych duchow, odpuszczanie grzechow, nauczanie Kosciola za posrednictwem urzedu nauczycielskiego a konkretnie biskupow i tych, ktorym oni to zadanie przekaza. To tak jak z nauczycielami i prorokami. Nie kazdy musi robic wszystko. Kosciol juz nie musi docierac tylko do Samarii i Judei, bo ma zadanie gloszenia Ewangelii na calym swiecie (inaczej nigdy ty bys sie o niej nie dowiedzial).
A ty ciagle nie chcesz odpowiedziec na moje pytanie: przestrzegasz tych zalecen: glodnych nakarmic, spragnionych napoic, 77 razy przebaczyc, najpierw wyjac belke z wlasnego oka?
Jezeli tak, to sa one i dzisiaj aktualne. Jezeli nie, to: Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego». Mt 25,45-46 Gdzie tu widzisz moja interpretacje? Czy moze to byly slowa tylko do Apostolow?
No i uwaga ogolna: odpowiadanie pytaniem na pytanie to objaw zlych manier.
|
Cz kwi 29, 2010 12:51 |
|
|
|
 |
white
|
Kamala Ja nie pytałem co jest obecne w Twoim Kościele,tylko czy ty przestrzegasz nakazu Jezusa np:z Mat 10 5-13? Z tego co wiem Kościola jeszcze wtedy(w sensie formalnym)nie było. Co do twojego pytania Te zalecenia ktore wymienilaś, obecne są w każdej etyce religijnej:Buddyjskiej,Hinduskiej,Islamskiej. Równie dobrze mogłabyś mnie zapytać, czy przestrzegam zasad o których mówił Budda. Co ciekawe wzorców tych w pewnej mierze przestrzegają ateiści,agnostycy i zwolennicy innych filozofii. Dzieje się tak dlatego,że etyka jest w dużej mierze uniwersalna.Jezus nie był tutaj jakimś wyjątkiem. Załóżmy że byś zapytała Buddyste czy przestrzega tych zaleceń,to jak myślisz co by ci odpowiedział? Zbieżność etyki Buddyjskiej i Jezusowej zdeterminowalaby odpowiedz twierdzącą.Czy oznacza to że Buddysta powinien przestrzegac innych zaleceń Jezusa chociązby dotyczących gloszenia ewangelii? Wiele z nauki Jezus można rownież znależć w tzw etyce świeckiej(prawo cywilne,prawo karne).W takim wypadku nie trzeba sobie zadawać pytania czy nauka Jezusa formalnie obowiązuje dziś.Warto również zwracac uwagę na kontekst wypowiedzi Jezusa-wlaśnie dlatego zadałem tobie pytania dotyczące Kazania na górze.Trzeba również pamiętać o tym że Jezus przyszedł do Żydów(Mat15:24)i koncentrował się na modyfikowaniu praw Żydowskiego.Co ciekawe nie znajdziemy w ewangeliach odpowiedzi na wiele kwestii ktore dotyczą naszego społeczeństwa, a mianowicie:hazardzie,równości płci,rowności ras,antykoncepcjii i innych.Nie można więc w tych kwestiach powoływac się na naukę Jezusa.
Mt25,45-46-widzisz teksty NT niesą zbiorami słów których znaczenie jest dla każdego czytelnika oczywiste.Trzeba je dopiero zinterpretować aby ujawnić ich sens,nie wystarczy tylko przeczytać. Żaden tekst nie objawia swego sensu.I uwaga zasadnicza:jeżeli ktoś wyraża dany tekst swoimi słowami chcąc nie chcąc zmienia go!Rozumiesz teraz? Słowa z powyższego wersetu były skierowane nie do apostołów,a do "narodów ktore były po lewicy Jezusa" podczas sądu ostatecznego(werset 32)
A uwagi typu "zle maniery"zaliczyć można do nieetycznych(ad personam)
|
Pt kwi 30, 2010 8:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
white napisał(a): A uwagi typu "zle maniery"zaliczyć można do nieetycznych(ad personam) Rownie nieetyczne jest odpowiadanie pytaniem na pytanie. I to bez konca. Masz racje, nastepnym razem nie napisze ci tego wprost, tylko od razu skieruje do moderacji. Jesli chodzi o reszte, to porozumienie nie jest mozliwe. Z twojej wypowiedzi wynika dla mnie, ze dla ciebie Jezus jest zalozycielem szkoly filozoficznej, ktorej zasady sa na tyle uniwersalne, ze sa wymienne z innymi szkolami filozoficznymi i dlatego moga byc uzywane w etyce wszystkich ludzi. Wszystko, co poza ow uniwersalizm wychodzi, dotyczylo tylko apostolow, wiec dla nas jest nieistotne. Tykie "drobiazgi" jak zalecenia sprawowanie czegos do "konca czasow", albo do przyjscia Jezusa, uwazasz za nieistotne z twojego punktu widzenia.
|
Pt kwi 30, 2010 9:37 |
|
 |
white
|
Kamala Chwyt erystyczny typu "złe maniery"jest symptomem Trolowania i jednoznacznie narusza zasady forum. Masz w tym temacie jeszcze coś do dodania?
A jeżeli chodzi o etykę,to zachęcam cię do zgłębienia tematu.Pozwoli ci to choć troche obiektwnie spojrzeć na tę kwestię. Polecam rownież zapoznanie się z egzegezą lingwistyczną,w ramach poszerzenia swoich horyzontów myślowych. A to ostanie zdanie jakiego fragmentu dotyczy?
|
Pt kwi 30, 2010 10:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poniewaz wydaje mi sie, ze zapomniano (forma bezosobowa!) o czym jest ten watek, wiec przypomne: white napisał(a): A dlaczego rozumienie prawd przekazanych przez apostołów ma się rozwijać? Z czego to ma wynikać? Na moja odpowiedz, ze wynika to z obietnicy Zeslania Ducha sw., ktory poprowadzi uczniow do pelnej prawdy danej przez Jezusa jego uczniom (J 16,7-15), uznales, ze dotyczyla ona tylko apostolow, a oni sami wypelnili do konca wieku (w twoim, a nie biblijnym rozumieniu) zapowiedz gloszenia ewangelii "do krancow swiata". Wynika z tego, ze wg ciebie, ktorys z apostolow dotarl w tym czasie do Azji, Australii i na Karaiby (twierdzenie bez dowodu). Nasze (z Markien MRB) argumenty, ze ani Duch sw, nie zaniknal w Kosciele po smierci ostatniego Apostola, ani slowa Jezusa nie dotyczyly tylko ludzi Jemu wspolczesnych, probowales nas przekonac metodami "egzegezy lingwistycznej", ze Ewangelie zostaly spisane jako dokument historyczny, w ktorym ich autorzy chcieli, tak jak my to czynimy dzisiaj, udokumentowac slowa Jezusa, wlasciwie nie wiadomo po co, skoro dla czytelnikow Ewangelii sa one bez zywotnego znaczenia. Caly wywod Marka MRB viewtopic.php?f=1&t=24877&start=8, w ktorym on udowadnia, ze pierwsi chrzescijanie jak najbardziej doslownie i w odniesieniu do siebie (a nie tylko apostolow) traktowali slowa Jezusa, potraktowales lekcewazaco. Mozesz miec oczywiscie wlasne zdanie i Pismo sw. moze byc dla ciebie zbiorem (nie)zyciowych zasad i regul. Jezeli potraktujesz chociaz czesc jako wskazowki etyczne, to juz jakas korzysc. Jezeli reszta nic ci nie mowi, to oczywiscie nie ma sensu, zebys staral sie glosic Dobra Nowine, skoro jej nie zrozumiales. Rownie dobrze mozesz glosic islam, badz buddyzm. Albo nic nie glosic. I teraz odpowiedz na twoje pytania Moje pytanie dla przypomnienie, dotyczylo tego, czy dla ciebie nauka Jezusa jest aktualna i dzis i dlaczego? Odpowiedziales (nieco nie wprost), tak, ze zrozumialam iz to co uniwersalne, to przyjmujesz, a co wg zasad "egzegezy lingwistycznej" bylo skierowane tylko do konkretnych osob, ciebie nie dotyczy, wiec ignorujesz przerozne zalecenia Jezusa, dotyczace zycia jego uczniow. Nie chodzilo mi o to, czy wypelniasz wszystkie wskazania, ale o to, czy sa one dla ciebie "martwa litera", czy czyms zywym i aktualnym. white napisał(a): Kamala Ja nie pytałem co jest obecne w Twoim Kościele,tylko czy ty przestrzegasz nakazu Jezusa np:z Mat 10 5-13? Z tego co wiem Kościola jeszcze wtedy(w sensie formalnym)nie było. Byl od samego poczatku Kosciol Jezusa Chrystusa. Formalizmy to sobie ludzie stworzyli min po to, zeby znalezc furtki, zeby nie brac nauki Jezusa na powaznie. Cytuj: Tych to Dwunastu wysłał Jezus, dając im następujące wskazania: «Nie idźcie do pogan i nie wstępujcie do żadnego miasta samarytańskiego! Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela*. Idźcie i głoście: "Bliskie już jest królestwo niebieskie". Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów. Nie bierzcie na drogę torby ani dwóch sukien, ani sandałów, ani laski! Wart jest bowiem robotnik swej strawy*. A gdy przyjdziecie do jakiegoś miasta albo wsi, wywiedzcie się, kto tam jest godny, i u niego zatrzymajcie się, dopóki nie wyjdziecie. Wchodząc do domu, przywitajcie go pozdrowieniem. Jeśli dom na to zasługuje, niech zstąpi na niego pokój wasz; jeśli zaś nie zasługuje, niech pokój wasz powróci do was!* Mt 10, 5-13 Poniewaz wyglada na to, ze nie przeczytales mojej odpowiedzi, wiec ja przypomne. Kamala napisał(a): white, wiekszosc tego, co wymieniles jest obecna w Kosciele dzieki sukcesji apostolskiej: wypedzanie zlych duchow, odpuszczanie grzechow, nauczanie Kosciola za posrednictwem urzedu nauczycielskiego a konkretnie biskupow i tych, ktorym oni to zadanie przekaza. To tak jak z nauczycielami i prorokami. Nie kazdy musi robic wszystko. Kosciol juz nie musi docierac tylko do Samarii i Judei, bo ma zadanie gloszenia Ewangelii na calym swiecie (inaczej nigdy ty bys sie o niej nie dowiedzial). Jezeli dostane taka konkretna misje od Boga, to za potwierdzeniem Kosciola bede ja wypelniac. Przypomne, ze dzisiaj malo kto chodzi na piechote a i Ewagelia jest z grubsza znana w naszych spoleczenstwach. Jak moze zauwazyles, to zadanie bylo zadaniem skierowanym do konkretnych osob, ograniczonym w czasie w tej formie, ale jednoczesnie wzorem dla zachowan przyszlych uczniow i zapewniam ciebie, ze wlasnie w ten sposob dokonala sie min chrystianizacja Europy. Ale nie jest to zadanie dla kazdego chrzescijanina w tej samej formie. Nie bede latac od domu do domu, kiedy np moje zadanie polega na wychowywaniu dzieci w wierze. Od tego sa inni, specjalnie do tego powolani. I zapewniam ciebie, ze wlasnie w ten sposb do dzisiaj Ewangeli jest gloszona dalej. I ostatnia odpowiedz. Ostatnie moje zdanie dotyczy: Cytuj: Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: «Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. 19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. 20 Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata». Mt 28,18-20 Ze np i te slowa Jezusa: Cytuj: A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: «Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje». Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, bo to jest moja Krew Przymierza*, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów. Mt 26,26-28 nie dotyczyly tylko apostolow, udowadnia sw Pawel: Cytuj: Ja bowiem otrzymałem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany, wziął chleb i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: «To jest Ciało moje za was [wydane]. Czyńcie to na moją pamiątkę». Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę». Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. 1Kor 11,23-26 I to by bylo ode mnie w tym temacie jak na razie wszystko. Acha, dla informacji: viewtopic.php?f=18&t=14166&start=2289
|
Pt kwi 30, 2010 13:55 |
|
 |
white
|
Kamala Twoje wywody powalają z nóg. Jeszcze raz weż Biblię do ręki i przeczytaj Mat 28:19,20,Dz1:2 i Dz 1:8. Mat28:19,20 należy rozumieć przez pryzmat tegoz co jest napisane w Dz 1:8-czyli gloszenie wszystkim narodom w sensie etnograficznym:wśród Żydów,pół-Żydow i nie-Żydów czyli pogan. Co więcej Apostol Paweł potwierdza w Kol 1:6,23 że dobra nowina dotarła w tym wlaśnie sensie do wszystkich narodów. O żadnych Karaibach ,Azji i Kongo Biblia nie mowi-to twój wymysł! Mat 10-to ciekawy przyklad kazuistyki w twoim wykonaniu. Mat 2819,20-przeklad interlinearny "Vocatio" tłumaczy na "koniec wieku"-ile razy mam to pisać? Przypominam że slowo"wiek"według słownika Biblijnego "Vocatio"oznacza terazniejszość,doczesność. Słowa z Mat 26:26-28 nie dotyczyły bezpośrednio Koryntian. W Kor 11,23-26 Paweł tlumaczy ze "otrzymał od Pana,co im przekazał".To "otrzymanie "od Pana to prawdopodobnie jakaś wizja,w której Jezus dał wytyczne Pawlowi aby swoje słowa z Ewangelii 26:26-28 przekazał Koryntianom. Istotna kwestia w tym wszystki jest to,że pierwsi chrzescijanie oczekiwali rychłego przyjścia Jezusa. Czy wtakiej sytuacji oczekiwalibyśmy od Pawła,że będzie tlumaczył Kościołowi,co się wydaży gdy Jego i pozostałych apostołów już nie będzie.W NT nie ma nic na temat rozwoju Kościoła poapostolskiego! Wszystkie listy dotyczą epoki kościola w okresie apostolskim, i chociażby z tego powodu nie można się powolywać na nie jako na opis Kościola poapostolskiego!
|
Pt kwi 30, 2010 16:45 |
|
 |
MaBi
|
white napisał(a): Mat 2819,20-przeklad interlinearny "Vocatio" tłumaczy na "koniec wieku"-ile razy mam to pisać? Przypominam że slowo"wiek"według słownika Biblijnego "Vocatio"oznacza terazniejszość,doczesność.
O jaki konkretnie słownik chodzi? Autorem jest Popowski? Jeśli tak, czy to jest na pewno jedyny sens aion? W moim wydaniu jest napisane, że słowo to dotyczy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości oraz iż oznacza także wieczność, czas bez końca. Po drugie, czy opierasz się na tylko jednym słowniku? Trochę mało. Poszperałbyś, to byś zobaczył, że słowo to nabrało też sensu "świat". Gdzie indziej pisałam, że tłumaczenia interlinearne to w pewnym sensie porażka. I tu ją widać. white napisał(a): Czy wtakiej sytuacji oczekiwalibyśmy od Pawła,że będzie tlumaczył Kościołowi,co się wydaży gdy Jego i pozostałych apostołów już nie będzie.
Off-topic: Słownik ortograficzny j. polskiego też by Ci się przydał. white napisał(a): W NT nie ma nic na temat rozwoju Kościoła poapostolskiego! Wszystkie listy dotyczą epoki kościola w okresie apostolskim, i chociażby z tego powodu nie można się powolywać na nie jako na opis Kościola poapostolskiego! Kogo definiujesz jako apostoła? Co powiesz na temat 1-2 Tm, Tt i 2 P?
_________________ "Oto czynię wszystko nowe" Ap 21,5
|
Pn maja 03, 2010 16:05 |
|
 |
white
|
MaBi Wielki Słownik Grecko-Polski "Vocatio"Ks R.Popowski str 160/165,pkt 3. Apostołowie to:Mat 10:2,Dz 1:26,Dz14:14 A co mam niby powiedzieć na temat Tym,Tt i 2P?
|
Pn maja 03, 2010 16:43 |
|
 |
aspherus
|
Znaczenie slowa "aion"podalem juz na stronach "Zydzi Mesjaniczni".
|
Pn maja 03, 2010 17:51 |
|
 |
white
|
Weż słownik do ręki i przeczytaj pkt 3(Mat28:20)
|
Pn maja 03, 2010 18:03 |
|
 |
aspherus
|
A co Twoj slownik mowi na temat slowa"eos"28.20 Ewangelia Mateusza ?
|
Pn maja 03, 2010 20:49 |
|
|
|