CZy biblia sama sobie kłamie?
Autor |
Wiadomość |
Pietras89
|
 Re: CZy biblia sama sobie kłamie?
bojanowska napisał(a): Grzech to zerwanie Linii Miłosierdzia i połączenia Boga z człowiekiem. Tylko człowiek popełnia grzechy, przeciw Bogu - jak Bóg, którego grzechy obrażają, ma grzeszyć poprzez słuszny najwyraźniej gniew? Stary Testament jest uznawany przez Kościół Katolicki, ale skupiamy się także na Nowym. nowy czy stary - Bóg nadal jest ten sam i nadal mowa o nim. Bóg też popełnia grzech oszukując ludzi swoim miłosierdziem, a potem zsyła lawinę przekleństw i kar. Co innego, żeby robił to z żalem w sercu z jakąś rozpaczą czy wyrzutami sumienia... ale tak nie jest. Robi to w gniewie pałającym przy tym nienawistnymi odczuciami, a miłosierdzie to jest miłosierdzie. Też mogę powiedzieć, że jestem miłosierny, ale dając wyprowadzić się z równowagi gdzie na przykład w gniewie postanawiam zemścić się - wtem moje miłosierdzie jest już, że tak powiem... nieaktualne
|
Śr gru 01, 2010 21:37 |
|
|
|
 |
WIST
|
agvis napisał(a): WIST, jako osoba wierząca, powinieneś o tym pamiętać. Pewnych rzeczy Pietrusowi nie wytłumaczysz, bo bez cienia Wiary tego nie pojmie i będzie tylko pływał po powierzchni. W pełni się zgadzam z Tobą i sam nieraz o tym pisałem, lub starałem się to uzmyslowić. Tam gdzie rózni ludzie doszukują się błędów myśląc że nasza wiara jest bezrozumna, my dostrzegamy własnie tą ludzką próbę opisania rzeczy ktorych i dziś doświadczamy. To troche tak jakby ktoś uderzal w poradniki jak być dobrym ojcem, wyszukując tam błędow w pisowni, gramatyce, czy nawet niedoskonalych metod na bycie dobrym ojcem, zamiast wyszukać w życiu danego ojca te błędy. Poradnik opiera się na doświadczeniu, ale sam w sobie nie ma wartości jeśli nie będzie przyczynkiem dla innych do zdobycia tego doświadczenia. Bog jest wlasnie takim Ojcem, dla wielu niepojęte, że dla nas jest On ojcem doskonałym. Uderzają w Biblię, znajdują tam jakieś swoje błędy, cieszą się, a tak naprawde nie rozumieją w czym rzecz. I trudno od nich tego oczekiwać, ale oni tez nie powinni oczekiwać że ich frustracje co do wiary zburzą czyjąś wiarę. Pietras89 napisał(a): Wiem co mówię TWIST. Przekręcanie czyjegoś nicka nie jest poważnym zachowaniem ale cóż zrobić. Ja nie kontynuuje dyskusji z kimś z kim jest ona niemożliwa. To strata czasu użeranie się z czyjąś arogancją.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr gru 01, 2010 22:35 |
|
 |
Pietras89
|
hehe znikły moje posty i do tego zostały zatuszowane słowa, które tutaj padły. Gratuluję WIST teraz masz coś na miłosierdziu 
|
Pt gru 03, 2010 0:37 |
|
|
|
 |
WIST
|
Nie ja je usunąłem, ale jak widać były nie na temat. Jak nie wiesz, to kierujesz się uprzedzeniami...
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt gru 03, 2010 11:39 |
|
 |
zephyr7
|
@Wist & co. Gniew JEST grzechem  Nie wyobrażam sobie, jak można naśladować Jezusa i mimo wszystko popadać w gniew! Przecież gniew prowadzący do nienawiści, nawet słuszny, jest przeciwny wszystkiemu, czego uczył! Jezus SPROWOKOWAŁ wydarzenia w świątyni, zaaranżował całą scenę, właśnie po to, żeby mógł spełnić swoją misję! Zrobił tak, jak się wkłada kij w mrowisko, poszedł tam, gdzie było najwięcej ludzi i zrobił awanturę. Jezus panował nad sobą w każdej sytuacji, w czasie kiedy był sądzony, kiedy go bili i upokarzali. Jezus był prawdziwym zaprzeczeniem gniewu! Co zaś się tyczy rozmowy z faryzeuszami i innych ostrych komentarzy, zauważcie że Jezus posługiwał się retoryką, aby zręcznie władać wrażeniami odbiorców. Jezus był świetnym mówcą, tym co robił chciał przeciągnąć więcej ludzi na swoją (boską) stronę. Chociaż ewangeliczny Jezus miał najwyraźniej trudny charakter i był niejednokrotnie nierozumiany przez ludzi (co musiało budzić frustrację, zwłaszcza jeśli jest się Bogiem!), był osobą niezwykle charyzmatyczną i fascynującą, był guru, który porywał tłumy! Wyobraźcie sobie, że nagle do Warszawy przyjeżdża człowiek tak ważny, że zamyka się dla niego całą trasę siekierkowską, sypie pod nogi kwiaty i wiwatuje na jego cześć! Kogo dziś byśmy tak witali? Królową angielską, Putina, papieża Benedykta? Przez wszystko, co Jezus robił (uzdrawianie, wypędzanie duchów, troszczenie się o innych, pocieszanie strapionych, zalęknionych, wątpiących, itp.) był prawdziwym zaprzeczeniem gniewu. To dość ciekawe, bo zgodnie z nauką teologiczną, ten sam Bóg kładł ręce na chorych, który utopił wszystkich ludzi na ziemi, spacyfikował Jerycho, zlikwidował Sodomę, tym samym, który zmienił kobietę w bryłę soli, przeklinał dzieci, itp. 
|
So gru 18, 2010 21:35 |
|
|
|
 |
Jasior
|
Dlaczego powinniśmy używać imienia Bożego, skoro nie wiadomo, jak się je wymawia? Nasz kochany Benedykt 16 zabronił używania imienia Jahwe i Jehowa pozwolił używać Adonaj. Bóg jeszcze o tym nie wie chyba.
|
Pn mar 07, 2011 5:21 |
|
 |
Elbrus
|
Jasior napisał(a): Dlaczego powinniśmy używać imienia Bożego, skoro nie wiadomo, jak się je wymawia? viewtopic.php?f=36&t=17935 - "I nie ma już Jahwe"
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn mar 07, 2011 12:31 |
|
 |
zephyr7
|
 Re: Czy biblia sama sobie kłamie?
I bardzo dobrze, popieram Benka! Już tyle słów zostało zdeprecjonowanych przez ich nieodpowiednie i nieprzemyślane użycie! Słowa, które uważano niegdyś za piękne "wiara", "miłość", "cnota", "ojczyzna", teraz znaczą tyle co nic.
Jeszcze chwila i w telewizji zobaczylibyśmy "J jak Jahwe", albo "Kolory Jahwe", albo "Egzamin z Jahwe" - właśnie po to nie używa się tego imienia, żeby pozostało święte!
|
Pn mar 07, 2011 19:02 |
|
 |
Jasior
|
zephyr7 napisał(a): I bardzo dobrze, popieram Benka! Już tyle słów zostało zdeprecjonowanych przez ich nieodpowiednie i nieprzemyślane użycie! Słowa, które uważano niegdyś za piękne "wiara", "miłość", "cnota", "ojczyzna", teraz znaczą tyle co nic. Dziś te słowa też są piękne a jeśli dla ciebie nic nie znaczą to ty masz problem.
|
Pn mar 07, 2011 19:12 |
|
 |
Jamsen
|
zephyr7 napisał(a): I bardzo dobrze, popieram Benka! Już tyle słów zostało zdeprecjonowanych przez ich nieodpowiednie i nieprzemyślane użycie! Słowa, które uważano niegdyś za piękne "wiara", "miłość", "cnota", "ojczyzna", teraz znaczą tyle co nic.
Jeszcze chwila i w telewizji zobaczylibyśmy "J jak Jahwe", albo "Kolory Jahwe", albo "Egzamin z Jahwe" - właśnie po to nie używa się tego imienia, żeby pozostało święte! Przykazanie w Dekalogu brzmi: "Nie wolno ci używać imienia Jehowy, twego Boga, w sposób niegodny, bo Jehowa nie pozostawi bez ukarania tego, kto używa jego imienia w sposób niegodny." (Wyjścia 20:7) To, że niektórzy używają Imienia Bożego w sposób niegodny, nie znaczy, że inni - ci, którzy darzą szacunkiem To Imię - mają przestać je wymawiać. W związku z tym, usuwanie Imienia Bożego z Pisma Świętego też mija się z celem. Skoro Bóg chciał, żeby Jego Imię było, to człowiek nie ma prawa tego zmieniać. A w myśl przytoczonego przeze mnie przykazania, Bóg sam zadba o to, by pociągnąć do odpowiedzialności tych, którzy To Imię bezczeszczą.
Ostatnio edytowano Pt mar 11, 2011 9:57 przez Jamsen, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt mar 11, 2011 9:55 |
|
 |
saxon
|
Proszę dyskusję o używaniu imienia Jahwe kontynuować w wątku podanym przez Elbrusa - w przeciwnym wypadku usunę posty.
|
Pt mar 11, 2011 12:26 |
|
 |
Jamsen
|
zephyr7 napisał(a): Gniew JEST grzechem W takim razie, jak rozumieć słowa z Efezjan 4:26"Bądźcie srodze zagniewani, a jednak nie grzeszcie..."
|
Pt mar 11, 2011 19:32 |
|
 |
ADRIANO_PL
|
Tomek44 napisał(a): Gniew nie jest grzechem.
7 grzechów głównych: (...) 6. Gniew 7. Lenistwo Skoro to jest główny grzech to dlaczego piszecie, ze to nie grzech? W jakim przypadku grzech to grzech?
|
Śr kwi 20, 2011 14:58 |
|
 |
ADRIANO_PL
|
chciałem napisać piszesz a nie piszecie, niestety nie mogę edytować
|
Śr kwi 20, 2011 18:41 |
|
 |
Jamsen
|
ADRIANO_PL napisał(a): Tomek44 napisał(a): Gniew nie jest grzechem.
7 grzechów głównych: (...) 6. Gniew 7. Lenistwo Skoro to jest główny grzech to dlaczego piszecie, ze to nie grzech? W jakim przypadku grzech to grzech? Siedem grzechów głównych, to kanon ustalony przez kościół. Z Biblii jednak wynika, ze sprawa nie jest taka oczywista. O Bogu powiedziano w niej tak: Rzymian 1:18Albowiem srogi gniew Boży objawia się z nieba przeciw wszelkiej bezbożności i nieprawości ludzi, którzy w sposób nieprawy tłumią prawdęOczywiście w przypadku Boga, gniew ma zawsze uzasadnienie. Ale to pokazuje, że gniew sam w sobie nie jest grzechem.
|
Cz kwi 21, 2011 9:02 |
|
|
|