| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Skąd wzięli się ludzie?
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Poza tym jak długo ta istota rodziny musi się wykształcać? Np. tak długo, aż nie będzie konieczności uciekania się do kazirodztwa.  Jeśli coś jest absolutnie dobre, to nie nazywamy wyboru tego dobra "koniecznością uciekania się do.." Sformułowanie to jest zarezerwowane dla wyboru czegoś ' z braku laku', z braku innej możliwości. Myślisz, że Wszechmocny nie miał innej możliwości tylko uciekać się do przymnażania ludzkości za pomocą kazirodczych związków?
|
| Wt kwi 10, 2012 12:53 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Skoro dla Boga było złe, to dlaczego nie powiedział tego Abramowi (zanim jeszcze się ożenił, zanim spłodził Izaaka, zanim otrzymał imię Abraham)? Szanował jego popędy i gust, bał się, nie wiedział jak to zrozumiale przekazać? Skoro odsłanianie nagości przyrodniej siostry to czyn haniebny, jest to zaciągnięcie winy ściągające przekleństwo, to czy nie byłoby rzeczą właściwą uprzedzić o tym swojego przyjaciela? Widocznie inne sprawy były ważniejsze. Nie rozumiesz nadal oczywistej oczywistości, że Bóg nie powiedział im od razu wszystkiego, nie objawił wszystkiego naraz. Rozumiesz natchnienie Pisma i proroków jako występujące od pierwszego rozdziału do ostatniego z taką samą intensywnością, z takim samym nasyceniem. Nie widzisz tego stopniowego podawania prawd..Jest to widoczne jeszcze w NT ( wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz jeszcze znieść nie możecie ).
|
| Wt kwi 10, 2012 13:01 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Kazirodztwo jest złe, bo chów wsobny jest szkodliwy. To tyle.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt kwi 10, 2012 13:31 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
...a wiki mówi, że to zależy 
|
| Wt kwi 10, 2012 13:43 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Z Wikipedii: Inbred nie zwiększa frekwencji niepożądanych genów recesywnych, ale w wyniku wzrostu homozygotyczności dochodzi do ich ujawnienia w fenotypie.
No tak, ciekawe, co by było, gdyby Adam i Ewa nie mieli żadnych niepożądanych genów? Pojawiłyby chyba dopiero po jakimś czasie, wraz z zachodzeniem mutacji.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt kwi 10, 2012 14:05 |
|
|
|
 |
|
AquilaSPQR
|
Johnny99 napisał(a): Ale BTW na czym polegają "tragiczne skutki" popełnienia takiego błędu? Można uwierzyć w coś nieprawdziwego i głupiego, a potem się tego uporczywie trzymać żyjąc do końca swego życia w niewiedzy. To coś takiego jak uwierzyć, że Ziemia jest płaska, a potem odrzucać wszystkie argumenty przeciw i dostosowywać swoje życie do swojego przekonania (na przykład - nigdy nie popłynę żadnym statkiem, bo jeszcze się zgubimy i spadniemy z krawędzi w otchłań). To jest tragiczne.
_________________ Niektórzy chrześcijanie, niczym ludzie, którzy po pijanemu działają na własną zgubę, zmienili trzy, cztery czy więcej razy tekst Ewangelii i sfałszowali go, aby mieć odpowiedź na stawiane zarzuty.
Celsus, "Prawdziwe słowo"
|
| Wt kwi 10, 2012 14:06 |
|
 |
|
Johnny99
|
Nadal nie widzę tu żadnego tragizmu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt kwi 10, 2012 14:16 |
|
 |
|
AquilaSPQR
|
I nie musisz - nikogo nie zmuszam do przyjęcia mojej postawy. Ważne, że dla mnie to tragiczne - samowpędzanie się w naiwne wierzenia.
_________________ Niektórzy chrześcijanie, niczym ludzie, którzy po pijanemu działają na własną zgubę, zmienili trzy, cztery czy więcej razy tekst Ewangelii i sfałszowali go, aby mieć odpowiedź na stawiane zarzuty.
Celsus, "Prawdziwe słowo"
|
| Wt kwi 10, 2012 14:36 |
|
 |
|
Johnny99
|
Wiara wielu ludzi w to, że Ziemia jest okrągła, jest równie naiwna - ot, wszyscy tak uważają, więc oni też w to wierzą. Co więc ma do rzeczy naiwność?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt kwi 10, 2012 14:41 |
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Wiara wielu ludzi w to, że Ziemia jest okrągła, jest równie naiwna ... Johnny a Ty z tych co tylko ewentualnie wierzą w kulistość Ziemi,bo przecież tego bezpośrednio nie widać 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Wt kwi 10, 2012 18:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Czytając Księgę Rodzaju trudno się zorientować skąd się wzięła reszta ludzkości (oczywiście wedle Biblii). Po zbrodni Kaina został on jakby uciekinierem, a żaden człowiek nie mógł zrobić mu krzywdy. Wynika z tego że byli już wtedy inni ludzie. Albo były to inne dzieci Adama i Ewy, albo Bóg stworzył więcej ludzi. Opowieść ta nie wydaje się odpowiadać na tego typu pytania bezpośrednio. Może nie było to dla autorów istotne, a może jest coś co nam tutaj umyka. A może było tak ! Podoba mi się ten temat, więc najpierw zapytam: Ile lat miał Kain, gdy zabił Abla ? Konkretnie nie wiemy ! (jakiś przedział czasowy można jednak zakreślić; Adam miał 130 lat, gdy urodził mu się Set, a wtedy nie żył już Abel - przed ukończeniem 130 lat Adam spłodził najpierw Kaina, a potem Abla) Ile lat żył Kain ? Konkretnie nie wiemy ! (można przypuszczać, że ok. 900 lat) Wiele lat (nawet kilka wieków) mogło upłynąć od śmierci Abla do śmierci Kaina (Kain zbudował przecież miasto, a to wymaga czasu). W tym czasie pojawili się inni ludzie i powstały inne szczepy ludzi, którzy mogli zabić Kaina.
|
| N cze 24, 2012 15:57 |
|
|
|