Autor |
Wiadomość |
bejot
|
saxoon a moglbys mi tez odpowiedziec?
(notka nad postem reijo)
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Cz mar 05, 2009 20:20 |
|
|
|
 |
Stefan
|
reijo napisał(a): ok, cytatów może jest więcej, ale cytat logicznie wpasowujący się w treść zdania z pytania jest jeden i on jest wystarczający jako odpowiedź, nieprawdaż?
Rozwiązanie tej zagadki jest zdaje się takie, że ten cytat "wpasowujący się w treść" nie jest JEDEN.
On tylko tak wygląda !
To de facto są dwa cytaty (choć jak powiadam wcale "na oko" tego nie widać).
_________________ Prawda ? Cóż to jest prawda ?
/ Piłat /
|
Cz mar 05, 2009 21:03 |
|
 |
Apurimac
|
Racja. Panie Stefanie!
:)
|
Cz mar 05, 2009 21:17 |
|
|
|
 |
bejot
|
oj Panowie..
ale poziom podpowiadania obnizcie troszke.. bo za chwile dojdziemy do podawania gotowcow.. 
Khalil Gibran
|
Cz mar 05, 2009 21:21 |
|
 |
czarodziejka
|
Tiaaaa i wtedy konkurs zamieni się w wyścig, kto pierwszy udzieli odpowiedzi na pytania... 
_________________ Quidquid agis, prudenter agas et respice finem.
|
Cz mar 05, 2009 21:25 |
|
|
|
 |
bejot
|
czarodziejko - to by moglo byc ciekawe, ale w turze przeprowadzonej in real i z dala od googli
a btw optuje za kasowaniem (libo "cenzurowaniem") postow z podpowiedziami zbyt wiele mowiacymi.. zbyt nachalnymi - co Wy (Czcigodny PL i kochani Wspoluczestnicy) na to?
Khalil Gibran
|
Cz mar 05, 2009 21:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bejot- to jest ocena subiektywna. Każdy co innego może uznać za "zbyt wiele mówiące"- poza tym weź pod uwagę, że ktoś jednak zdąży przeczytać, a inni nie - czy to będzie ok ?
|
Cz mar 05, 2009 21:42 |
|
 |
bejot
|
a jest ok pozbawianie kogos (a w kazdym razie znaczne utrudnianie) radosci wlasnych poszukiwan?
czy tez jest ok podpowiadanie tym, ktorzy forum czytaja, podczas gdy sa tacy ktorzy do owego nie zagladaja?
itd.itp.
po prostu uwazam, ze jest to troche nie fair (przede wszystkim w stosunku do Prowadzacego), ale ze dziala tez zniechecajaco na Uczestnikow (troche jak podanie na tacy kroliczka, ktorego zamierzalo sie gonic)
no chyba, ze to bitwa o stolki?
Khalil Gibran
|
Cz mar 05, 2009 21:53 |
|
 |
Stefan
|
reijo napisał:
Cytuj: ok, cytatów może jest więcej, ale cytat logicznie wpasowujący się w treść zdania z pytania jest jeden i on jest wystarczający jako odpowiedź, nieprawdaż? Stefan napisał:Cytuj: Rozwiązanie tej zagadki jest zdaje się takie, że ten cytat "wpasowujący się w treść" nie jest JEDEN. On tylko tak wygląda ! To de facto są dwa cytaty (choć jak powiadam wcale "na oko" tego nie widać). bejot napisał:Cytuj: oj Panowie.. ale poziom podpowiadania obnizcie troszke.. bo za chwile dojdziemy do podawania gotowcow..
Bardzo przepraszam !
Wydawało mi się, że to co napisałem nie mieści się w kategoriach "nachalnych podpowiedzi" (zwłaszcza, że to nie była podpowiedź sensu stricte, ile wyjaśnienie pewnej ... zawiłości stylu ... Natchnionego Autora ... czy też Tłumacza).
Bardziej więc ciekawostka niż ściągawka.
Wcale nie zamierzałem wskazywać palcem odpowiedniego fragmentu.
Wszelako jeśli to co wcześniej napisałem, miałoby komuś zepsuć zabawę, proszę o wybaczenie !
Intencje miałem zgoła inne !
/ Piłat /
|
Cz mar 05, 2009 21:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bejot- do Forum każdy ma dostęp, a jego czytanie lub nie jest własnym wyborem  Nie ma chyba przymusu ? Zawsze możesz poczytać, jak już odpowiedzi znajdziesz
A podpowiedzi, które ostatnio padły, są zrozumiałe jedynie dla kogoś, kto już szukał i orientuje się w temacie
Pomijam fakt, że pisząc o zbyt nachalnych odpowiadziach daje się wskazówkę, że jest to popowiedź dobra.
Pamiętam z poprzedniego konkursu, kiedy na forum pojawiła się naprawdę konkretna podpowiedź, a prawie nikt nie zauważył. Tak samo bylo z obywatelstwem Tarsu w poprzedniej turze - więc nie przeceniałabym tego  - mi czasem bardziej miesza 
|
Cz mar 05, 2009 22:10 |
|
 |
bejot
|
Stefanie pokajany
Moja sugestia jest mysla iscie ogolna.. raczej pro futuro a nie w odniesieniu do spraw zabylych juz.. (teraz, jak tez przy sugestiach zagadkowych wczesniej)
Ale dziekuje Ci za tak pozytywny odzew 
Khalil Gibran
|
Cz mar 05, 2009 22:16 |
|
 |
czarodziejka
|
A mnie na przykład wkurza to, że ja się 3 dni i 3 noce naszukam odpowiedzi i zadowolona i usatysfakcjonowana zerknę na forum, a tam ktoś chlapnie jęzorem co znalazł i już połowa konkursowiczów wie...
Poza tym to zniechęca cokolwiek - wystarczy poczekać do niedzieli, tak do późnego popołudnia, i się okaże, że 80% odpowiedzi można wyciągnąć z forum, praktycznie nie kiwnąwszy palcem... to nie jest fair....
_________________ Quidquid agis, prudenter agas et respice finem.
|
Cz mar 05, 2009 22:31 |
|
 |
reijo
|
Jeszcze raz przepraszam, jeżeli gdzieś napisałem za dużo. Saxonie, dziękuję za odpowiedź.
Ufff odpowiedzi wysłane - pytania zacne, przekrojowe, zachęcające do poszukiwań, ale jak dla mnie trochę zbyt czasochłonne. Nie wiem jak długo tak pociągnę  , pewnie pikawka padnie od takich ilości kawy, ale radość poszukiwacza jest.
_________________ Pozdrawiam,
Reijo
|
Cz mar 05, 2009 22:44 |
|
 |
Stefan
|
Stefan napisał(a): ... (zwłaszcza, że to nie była podpowiedź sensu stricte, ile wyjaśnienie pewnej ... zawiłości stylu ...
A skoro już się kajam, zasię to Forum wydaje się nazbyt czcigodnym, by je lekko traktować, oto przyznaję się - z biciem w piersi - do językowego błędu.
Tyle, że to nie pomyłka wynikająca z ignorancji, tylko literówka.
Niemniej poprawiam ją pospiesznie, bo "młodzi patrzą i się uczą".
Naturalnie miało być : "sensu strict o", nie zaś "sensu strict e".
Łaciny już nie uczą, ale to nie powód, żeby popełniać takie szkolne błędy.
Przepraszam !
/ Piłat /
|
Cz mar 05, 2009 23:05 |
|
 |
Apurimac
|
A ja całowicie rezygnuję z udziału w dyskusjach na tym forum.
Mam nadzieję, że powróci spokój i porządek.
Pozdrawiam. :)
|
Pt mar 06, 2009 7:49 |
|
|
|