Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 19:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 Dzieło biblijne - Genesis 
Autor Wiadomość
3 Wtedy Bóg rzekł: «Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną: niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat».Obrazek
4 A w owych czasach byli na ziemi giganci;
Obrazek

a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.
Obrazek
DZIEJE NOEGO - POTOP

Boże postanowienie zagłady

5 Kiedy zaś Pan widział, że wielka jest niegodziwość ludzi na ziemi i że usposobienie ich jest wciąż złe,
Obrazek
6 żałował, że stworzył ludzi na ziemi, i zasmucił się
Obrazek

Pn mar 19, 2007 13:02
7 Wreszcie Pan rzekł: «Zgładzę ludzi, których stworzyłem, z powierzchni ziemi: ludzi, bydło, zwierzęta pełzające i ptaki powietrzne, bo żal mi, że ich stworzyłem».
Obrazek
8 [Tylko] Noego Pan darzył życzliwością.
Obrazek

Zapowiedź potopu. Arka

9 Oto dzieje Noego.
Noe, człowiek prawy, wyróżniał się nieskazitelnością wśród współczesnych sobie ludzi; w przyjaźni z Bogiem żył Noe.
Obrazek

10 A Noe był ojcem trzech synów: Sema, Chama i Jafeta.

Obrazek

Cz mar 22, 2007 15:33
Obrazek
12 Gdy Bóg widział, iż ziemia jest skażona, że wszyscy ludzie postępują na ziemi niegodziwie,
Obrazek
13 rzekł do Noego:
«Postanowiłem położyć kres istnieniu wszystkich ludzi, bo ziemia jest pełna wykroczeń przeciw mnie; zatem zniszczę ich wraz z ziemią.
Obrazek
14 Ty zaś zbuduj sobie arkę z drzewa żywicznego, uczyń w arce przegrody i powlecz ją smołą wewnątrz i zewnątrz.
Obrazek
15 A oto, jak masz ją wykonać: długość arki - trzysta łokci, pięćdziesiąt łokci - jej szerokość i wysokość jej - trzydzieści łokci
Obrazek.

Pt mar 23, 2007 16:13
16 Nakrycie arki, przepuszczające światło, sporządzisz na łokieć wysokie i zrobisz wejście do arki w jej bocznej ścianie; uczyń przegrody: dolną, drugą i trzecią.
Obrazek

Wt mar 27, 2007 19:15
Obrazek
aby zniszczyć wszelką istotę pod niebem, w której jest tchnienie życia; wszystko, co istnieje na ziemi, wyginie,
Obrazek
18 ale z tobą zawrę przymierze. Wejdź przeto do arki z synami twymi, z żoną i z żonami twych synów.
Obrazek

N kwi 01, 2007 14:21
19 Spośród wszystkich istot żyjących wprowadź do arki po parze, samca i samicę,
Obrazek
aby ocalały wraz z tobą od zagłady.
Obrazek
20 Z każdego gatunku ptactwa, bydła i zwierząt pełzających po ziemi po parze; niechaj wejdą do ciebie, aby nie wyginęły
Obrazek

Pn kwi 02, 2007 14:41
21 A ty nabierz sobie wszelkiej żywności - wszystkiego, co nadaje się do jedzenia - i zgromadź u siebie, aby była na pokarm dla ciebie i na paszę dla zwierząt».
ObrazekObrazek
22 I Noe wykonał wszystko tak, jak Bóg polecił mu uczynić

Obrazek

Śr kwi 04, 2007 14:37
1 A potem Pan rzekł do Noego: «Wejdź wraz z całą twą rodziną do arki, bo przekonałem się, że tylko ty jesteś wobec mnie prawy wśród tego pokolenia.
Obrazek
2 Z wszelkich zwierząt czystych weź z sobą siedem samców i siedem samic, ze zwierząt zaś nieczystych po jednej parze: samca i samicę;
Obrazek

Cz kwi 05, 2007 16:09
3 również i z ptactwa - po siedem samców i po siedem samic, aby w ten sposób zachować ich potomstwo dla całej ziemi.
Obrazek
4 Bo za siedem dni spuszczę na ziemię deszcz,

Obrazek
który będzie padał czterdzieści dni i czterdzieści nocy,
Obrazek
aby wyniszczyć wszystko, co istnieje na powierzchni ziemi - cokolwiek stworzyłem».
Obrazek
5 I spełnił Noe wszystko tak, jak mu Pan polecił.
Obrazek

So kwi 14, 2007 9:01

6 Noe miał sześćset lat, gdy nastał potop na ziemi.
Obrazek
7 Noe wszedł z synami, z żoną i z żonami swych synów do arki, aby schronić się przed wodami potopu.
Obrazek
8 Ze zwierząt czystych i nieczystych,
Obrazek
z ptactwa
Obrazek
i ze wszystkiego, co pełza po ziemi,
Obrazek
9 po dwie sztuki, samiec i samica, weszły do Noego, do arki, tak jak mu Bóg rozkazał.
Obrazek

So kwi 14, 2007 14:11
10 A gdy upłynęło siedem dni, wody potopu spadły na ziemię
Obrazek
11 W roku sześćsetnym życia Noego, w drugim miesiącu roku, siedemnastego dnia miesiąca, w tym właśnie dniu trysnęły z hukiem wszystkie źródła Wielkiej Otchłani i otworzyły się upusty nieba;
Obrazek
12 przez czterdzieści dni i przez czterdzieści nocy padał deszcz na ziemię.
Obrazek
13 I właśnie owego dnia Noe oraz jego synowie, Sem, Cham, Jafet, żona Noego i trzy żony jego synów weszli do arki,
Obrazek

N kwi 15, 2007 19:06
14 a wraz z nimi wszelkie gatunki zwierząt, bydła, zwierząt pełzających po ziemi, wszelkiego ptactwa [i istot ze skrzydłami].
Obrazek
15 Wszelkie istoty, w których było tchnienie życia, weszły po parze do Noego do arki.
Obrazek
16 Gdy już weszły do arki samiec i samica każdej istoty żywej, jak Bóg rozkazał Noemu, Pan zamknął za nim [drzwi].
Obrazek
17 A potop trwał na ziemi czterdzieści dni i wody wezbrały, i podniosły arkę ponad ziemię.
Obrazek
18 Kiedy przybywało coraz więcej wody i poziom jej podniósł się wysoko ponad ziemią, arka płynęła po powierzchni wód.
Obrazek

Pn kwi 16, 2007 12:35
19 Wody bowiem podnosiły się coraz bardziej nad ziemię, tak że zakryły wszystkie góry wysokie, które były pod niebem.
Obrazek
20 Wody się więc podniosły na piętnaście łokci ponad góry i zakryły je
Obrazek
21 Wszystkie istoty poruszające się na ziemi z ptactwa, bydła i innych zwierząt i z wszelkich jestestw, których było wielkie mnóstwo na ziemi, wyginęły wraz ze wszystkimi ludźmi.
Obrazek
22 Wszystkie istoty, w których nozdrzach było ożywiające tchnienie życia, wszystkie, które żyły na lądzie, zginęły.
Obrazek
23 I tak Bóg wygubił doszczętnie wszystko, co istniało na ziemi, od człowieka do bydła, zwierząt pełzających i ptactwa powietrznego; wszystko zostało doszczętnie wytępione z ziemi.
Obrazek

Śr kwi 18, 2007 6:49
Pozostał tylko Noe i to, co z nim było w arce.
Obrazek
24 A wody stale się podnosiły na ziemi przez sto pięćdziesiąt dni
Obrazek

8
1 Ale Bóg, pamiętając o Noem, o wszystkich istotach żywych i o wszystkich zwierzętach, które z nim były w arce, sprawił, że powiał wiatr nad całą ziemią i wody zaczęły opadać
Obrazek

Śr kwi 18, 2007 14:03
2 Zamknęły się bowiem zbiorniki Wielkiej Otchłani tak, że deszcz przestał padać z nieba.
Obrazek

3 Wody ustępowały z ziemi powoli, lecz nieustannie, i po upływie stu pięćdziesięciu dni się obniżyły.
Obrazek
4 Miesiąca siódmego, siedemnastego dnia miesiąca arka osiadła na górach Ararat.
Obrazek
5 Woda wciąż opadała aż do miesiąca dziesiątego. W pierwszym dniu miesiąca dziesiątego ukazały się szczyty gór

Obrazek
6 A po czterdziestu dniach Noe, otworzywszy okno arki, które przedtem uczynił,
Obrazek
7 wypuścił kruka; ale ten wylatywał i zaraz wracał, dopóki nie wyschła woda na ziemi.

Obrazek

Cz kwi 19, 2007 14:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona