Autor |
Wiadomość |
jakoś
zbanowany na stałe
|
 Re: Adam i Ewa a Kain
Kinga... napisał(a): http://www.youtube.com/watch?v=iJgP4BlTS40&feature=related a czego te filmiki dowodzą.? ostatnio oglądałem Avatrara . Myślisz że to na faktach? To bakjki . Więc czego te filmiki dowodzą?
_________________ tylko krowa nie zmienia poglądów.
|
So kwi 03, 2010 15:58 |
|
|
|
 |
Kinga...
|
Hahahaha, no przecież ja też nie robiłam badań, skąd tak odważny wniosek, to inni robią badania. Podałam ci link, więc bądź tak łaskaw go obejrzeć, a później dyskutować. Tym bardziej, że odkryto nowe zapisy dotyczące życia np. Jezusa, który przedstawiony jest w zatrważający dla was chrześcijan sposób (i nie mam na myśli krytykanckiego spojrzenia na Jezusa w tych zwojach - chodzi o gnostyckie spojrzenie). Poszukaj tego w necie, trochę tego jest, w bibliotekach etc.
_________________ "Jestem przeciwny wszystkim religiom, gdyż żadna z nich nie jest prawdziwą religią. Gdyby były prawdziwymi religiami, istniałaby tylko jedna religia" Osho
|
Pn kwi 05, 2010 8:10 |
|
 |
Kinga...
|
Czego dowodzą, to się wsłuchaj raz jeszcze i będziesz wiedział. A czego Biblia dowodzi, Koran, Tora? Niczego, tylko tego, że autorzy mieli bujną wyobraźnię i ewentualne autentyczne fakty podnieśli do rangi cudu. Raz jeszcze polecam film Religious, zobacz jak łatwo zdyskredytować "święte" prawdy głównych religii świata, zapewniam jest z czego się pośmiać i w końcu spojrzec na tę kwestię krytycznym, nie krytykanckim okiem.
_________________ "Jestem przeciwny wszystkim religiom, gdyż żadna z nich nie jest prawdziwą religią. Gdyby były prawdziwymi religiami, istniałaby tylko jedna religia" Osho
|
Pn kwi 05, 2010 8:15 |
|
|
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
Kinga... napisał(a): Hahahaha, no przecież ja też nie robiłam badań, skąd tak odważny wniosek, to inni robią badania. Podałam ci link, więc bądź tak łaskaw go obejrzeć, a później dyskutować. Tym bardziej, że odkryto nowe zapisy dotyczące życia np. Jezusa, . nowe zapisy . tak jak tez wczoraj pisałem takie nowe zapisy . I je odkryłem. takich linków w sieci są dziesiątki tysięcy. Gdybym miał dyskutować na podstawie tego ktoś mi mówi że mam obejrzeć to życia by mi starczyło. sama pewnie tego ie oglądałaś i ie wiesz co odpowiedzieć.
|
Pn kwi 05, 2010 10:49 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
Kinga... napisał(a): Raz jeszcze polecam film Religious, zobacz jak łatwo zdyskredytować "święte" prawdy głównych religii świata, konkretnie jakimi argumentami jeślibyś mogła przytoczyć ? bo nie zauważyłem.
|
Pn kwi 05, 2010 10:51 |
|
|
|
 |
XXIciemnota
|
abc127_me napisał(a): Chciałam się tu podzielić z wami takim oto moim spostrzeżeniem/myślą. Otóż ostatnio doszłam do wniosku, że w jakiś sposób niewytłumaczalny Kain był w sumie mądrzejszy od swoich rodziców. Czemu? Bo interesował się śmiercią i popełnił pierwsze morderstwo. Może gdybym Adam i Ewa zastanowili się nad słowem ŚMIERĆ zanim zjedli to nieszczęsne jabłko wszystko byłoby nieco lepsze? A tak czym oni się nie interesowali to wcielił w życie ich syn pierworodny  Zastanawia mnie też jego buta straszna na widok Boga, który najpierw go ostrzegał, że smutne oblicze prowadzi go do grzechu, a po popełnieniu grzechu jedyne czego się znowu obawiał to... śmierć. Zauważyliście to? Wcale nie kary za zło uczynione - o tyle o ile zostanie zabity. No to nie został. Jedynie śmierci się bał. Szkoda, że się nie zastanowił co po tej śmierci. I tak stał się w sumie pierwszym potępieńcem. Smutne lecz prawdziwe.  Ma ktoś jakieś rozważanie na ten temat może?
|
Wt kwi 20, 2010 18:48 |
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: Kain był w sumie mądrzejszy od swoich rodziców. Czemu? Bo interesował się śmiercią i popełnił pierwsze morderstwo. Czyli metoda "prób i błędów"? Cytuj: Może gdybym Adam i Ewa zastanowili się nad słowem ŚMIERĆ zanim zjedli to nieszczęsne jabłko wszystko byłoby nieco lepsze? Co byłoby lepsze? Jakby np. Adam zabił Ewę to nie zostałby wygnany z Raju, bo nie zerwał owocu? Cóż za błyskotliwa logika Cytuj: I tak stał się w sumie pierwszym potępieńcem. Gdzie jest napisane, że został potępiony? Stał się TUŁACZEM. Możliwe że się nawrócił - tego nie wiemy. Tajemnice Biblii- Braterska Wojna(1/5)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt kwi 20, 2010 19:38 |
|
 |
Elbrus
|
Jednym z nich był anioł oskarżyciel - Sataneal. (...) Jak mówi legenda uwiódł ją i spłodził Kaina. Bardziej prawdopodobne, że ojcem Kaina był Bóg: Mężczyzna zbliżył się do swej żony Ewy. A ona poczęła i urodziła Kaina, i rzekła: Otrzymałam mężczyznę od Pana. (...) Adam raz jeszcze zbliżył się do swej żony i ta urodziła mu syna, któremu dała imię Set, gdyż - jak mówiła - dał mi Bóg potomka innego w zamian za Abla, którego zabił Kain.(Rdz 4:1, 25)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn sty 10, 2011 20:49 |
|
 |
BrunoEdward
|
Co do badań potwierdzających historyczność Biblii (polecam " Słownik apologetyczny" Josha MCDowellego): Na dnie Morza Czerwonego znaleziono garnki i inne przedmioty codziennego użytku. Rozstąpienie się Morza Czerwonego jest naturalnym procesem zachodzącym w przeciągu kilku tysięcy lat. To cud, że Izrael trafił właśnie na takie rozstąpienie w odpowiednim czasie.
Są malowidła i hieroglify przedstawiające niewolę Egiptu. Są edykty i inne dokumenty sąsiadów Izraela.
Historie o potopie są znane na całym świecie. Nie słyszeliście "poematu o Gilgameszu" ?
Co do wieży Babel : archeolodzy odkryli, że Ur-Nammu nakazał wybudowanie ogromnej wieży na cześć bóstwa Nannana. Zachowały się tablice i stele upamiętniające to wydarzenie. Alfredo Trombetti uważa, że potrafi wyśledzić wspólne pochodzenie wszystkich języków. Z Nowym Testamentem jest podobnie. Jezus był postacią historyczną.
Jest wiele badań archeologicznych i historycznych. Można nie wierzyć w natchnione autorstwo Biblii, ale należy uznać, że Biblia oprócz wytłumaczenia powstania świata i drogi zbawienia opisuje prawdziwe historyczne wydarzenia.
Zanim powstała kobieta Adam nie mógł znaleźć sobie towarzysza. Kiedy zobaczył Ewę powiedział : Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mojego ciała. Ewa stworzona z ciała Adama jest Mu równa.
Bóg daje człowiekowi wolną wolę i ufa ludziom; dlatego stwarza taką sytuację. Zerwanie owocu to symbol nieposłuszeństwa i zazdrości. Słowa węża : To nieprawda, że wam coś się stanie. Wręcz przeciwnie: kiedy zjecie ten owoc będziecie jak Bóg. On o tym wie i dlatego zabronił wam zrywać owoc. Na te słowa dopiero Ewa uległa.
Śmierć Abla wynika z zazdrości Kaina. Nigdy wcześniej nie popełniono zbrodni ale Kain z nienawiści to uczynił. Ludzie uczyli się różnych rzeczy. Ze wszystkim był kiedyś ten pierwszy raz.
|
So sie 04, 2012 16:30 |
|
 |
Andy72
|
 Re:
Zbigniew1993 napisał(a): "Może gdybym Adam i Ewa zastanowili się nad słowem ŚMIERĆ zanim zjedli to nieszczęsne jabłko wszystko byłoby nieco lepsze? " - gdyby nie zjedli tego jablka teraz bylibyśmy w Edenie, nie było by cierpienia i smierci , grzech Ewy jest taki sam jak Kaina, to grzech zazdrości, Ewa po rozmowie z szatanem zazdrościła Bogu że wie co jest dobre a co złe, zazdrosciła i uwazała że nie będzie gorsza od niego i nie bedzie się podpożadkowywała jesgo " życzeniom ' Kain też zazdroscil Adam i Ewa to były dzieciaki które spotkały się z zakazem. Zrobiono eksperyment: dzieciom nie pozwolono otwierać pudełka. Gdy eksperymentator wyszedł, oczywiści otworzyły. http://www.youtube.com/watch?v=R1IgbZw4HCM - 7 minuta Natomiast morderstwo to coś znacznie większego. Gdyby nie grzech Adama i Ewy to nie byli byśmy w Edenie bo kto inny znowu popełnił by grzech, a jeśli nie, to ktoś inny. Codziennie popełniamy grzechy gorsze niż ten Adama i Ewy. Więc w Edenie nie byli byśmy.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So sie 04, 2012 17:15 |
|
 |
Gorgiasz
|
Ad Andy72 Czy z powyższego można wyciągnąć wniodek, iż Bóg wydał wiadomy zakaz po to, aby Adam i Ewa go złamali?
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
So sie 04, 2012 18:06 |
|
 |
Andy72
|
Bóg wiedział że zlamią zakaz. To było nieuniknione z punktu widzenia ich rozwoju, bez tego byli by szczęśliwymi ale zwierzętami.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So sie 04, 2012 18:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No przecież pierwotnie to ludzie byli niezbyt rozgarnięci, ani czytać nie umieli, ani ognia zapalić, no to łatwo przewidzieć, że gdy usłyszeli że owocu mają nie zrywać, to nie dokonali głębokich refleksji na ten temat  . Więc Andy72 ma rację
|
So sie 04, 2012 19:15 |
|
 |
BrunoEdward
|
Andy ma rację. Byliby zwierzętami.
Nie potrafię tego dokładnie zinterpretować - przyznaję.
Siedem dni i zerwanie owocu to nie są historie dosłowne. To obrazowe przedstawieniowe tak, żeby nawet Ci mniej zdolni ludzie zrozumieli o co chodzi.
Te 7 dni ... w innym miejscu w Biblii jest napisane "Dla Boga jeden dzień jest jak 1000 lat". To co działo się w 7 dniach składa się z odkryciami naukowymi. Najpierw Bóg stworzył światłość. Najpierw był wielki wybuch. Drugiego niebo. Potem tworzył się kosmos - przestrzeń ... Trzeciego ziemię, morze i rośliny. Najpierw powstały rośliny które tworzyły tlen. Czwartego stwarza słonce, gwiazdy i księżyc. Ukształtowały się ciała niebieskie. Piątego stwarza zwierzęta pływające i latające. Najpierw były zwierzęta morskie. Szóstego stwarza zwierzęta a na koniec człowieka. ...
Być może chodzi nie tylko o zerwanie owocu i samo złamanie owocu. Chociaż nieposłuszeństwo jest grzechem . Być może chodzi o tą zazdrość i chęć bycia tak jak Bóg.
Być może nie było żadnego drzewa poznania i drzewa życia a jedynie są symbolami czegoś o wiele głębszego ?
Bóg daje człowiekowi wolną wolę ale nie daje mu żadnych szans na pokusę ...
|
N sie 05, 2012 8:58 |
|
 |
Lurker
|
BrunoEdward napisał(a): Trzeciego ziemię, morze i rośliny. Najpierw powstały rośliny które tworzyły tlen. Czwartego stwarza słonce, gwiazdy i księżyc. Ukształtowały się ciała niebieskie. Piątego stwarza zwierzęta pływające i latające. Najpierw były zwierzęta morskie. Szóstego stwarza zwierzęta a na koniec człowieka. No i to się właśnie kiepsko zgadza, bo wg. nauki kolejność była mniej więcej taka: - trzeciego dnia słońce, gwiazdy i księżyc, - czwartego dnia rośliny i zwierzęta pływające, - piątego dnia zwierzęta lądowe, - szóstego dnia ptaki (rano) i człowiek (wieczorem). Nie mówiąc już o tym, że najpierw były gwiazdy, a dopiero potem Słońce, Ziemia i Księżyc. Nie mówiąc też o tym nieszczęsnym sklepieniu (niebie) rozdzielającym wody (morza ziemskie) od wód (morze niebieskie, które znajduje się nad niebem i umożliwia sprowadzenie potopu)...
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N sie 05, 2012 10:51 |
|
|
|