Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
 Znajomość Pisma Świętego 
Autor Wiadomość
Post Re: Znajomość Pisma Świętego
Johnny99 napisał(a):
Niestety, obawiam się, że chodzi tu głównie o pieniądze - każde nowe wydanie Biblii natychmiast staje się bestsellerem, pojawia się w setkach wydań (w tym np. przeznaczone dla.. dzieci pierwszokomunijnych, co jest jawnym absurdem), które od razu schodzą, wszystko to jest połączone z zachęcaniem do czytania, twierdzeniami typu: "w każdym katolickim domu musi być Pismo Święte" itp.itd. Z pewnością ciężko byłoby zrezygnować z tak pewnych wpływów.

Ale co w tym złego?
To Kościół przecież ułozył skład PŚ i Kościół ma prawo je rozpowszchniać sprzedając je.

Śr maja 23, 2012 10:43

Prawo ma - ale czy powinien? O tym przecież rozmawiamy w tym wątku.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 23, 2012 10:45
Johnny99 napisał(a):
Prawo ma - ale czy powinien?

Tutaj istnieje prawo popytu i podaży. Sa klienci,więc trzeba skombinować "towar". jedni kupia egzemplarze Biblii a inni obrazki czy figurki świętych

Śr maja 23, 2012 22:32

Ano właśnie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz maja 24, 2012 7:36

Johnny99, nie masz się czego bać bo i tak nikt zakupionego Pisma raczej nie będzie czytał ale posłuży ono za gustowny i stabilny podeścik pod figurkę Matki Boskiej Fatimskiej.
:lol:

Cz maja 24, 2012 9:13
Ofir napisał(a):
ale posłuży ono za gustowny i stabilny podeścik pod figurkę Matki Boskiej Fatimskiej.
:lol:

A nawet jeśli to co?

Cz maja 24, 2012 10:12
Pismo Święte jest czytane fragmentami,każdego dnia we wszystkich kościołach na całym świecie.Katolik uczestnicząc we mszy świętej słyszy więc treść Pisma świętego. Inna kwestia czy słucha.

Cz maja 24, 2012 14:29

Albert_ napisał(a):
Pismo Święte jest czytane fragmentami,każdego dnia we wszystkich kościołach na całym świecie.Katolik uczestnicząc we mszy świętej słyszy więc treść Pisma świętego. Inna kwestia czy słucha.

Słyszy jednak tylko to, co ktoś inny chciał, bo usłyszał.
Są to więc tylko te fragmenty, które potwierdzają "jedyną słuszną drogę".
Inne fragmenty nigdy nie są i nie będą czytane.

Słuchaj zawsze głosu swego serca, a może usłyszysz ten cichy szept Boga który drzemie w każdym z nas.
W nim znajdziesz wskazówki jak zbudować własną drabinę, po której będziesz mógł wspiąć się do Niego.

Cz maja 24, 2012 14:35
Które np?Z tego co wiem to całe Pismo święte jest przeczytane przez rok.Oczywiście pomija się rodowody itp.

Cz maja 24, 2012 15:27
Albert_ napisał(a):
Z tego co wiem to całe Pismo święte jest przeczytane przez rok.Oczywiście pomija się rodowody itp.
Bardzo się mylisz.

Cz maja 24, 2012 16:52
krzysztofff napisał(a):
Albert_ napisał(a):

"Inne fragmenty nigdy nie czytane" - zapewne masz na myśli ST?
Reforma liturgiczna SWII wprowadziła, czytanie wszystkich 4 Ewangelii w całości w ciągu roku..

Cz maja 24, 2012 17:21
Alus napisał(a):
krzysztofff napisał(a):

Reforma liturgiczna SWII wprowadziła, czytanie wszystkich 4 Ewangelii w całości w ciągu roku..
Mylisz się. To poprzedni cykl czytań był roczny.
Obecnie obowiązuje trzyletni cykl czytań niedzielnych i świątecznych (A=Mateusz, B=Marek, C=Łukasz; z Jana czyta się w Wielkanoc i inne ważne święta) oraz dwuletni cykl dla dni powszednich.
Ale i tak niektóre fragmenty z ST czy NT w ogóle się nie pojawiają. NIGDY. Na przykład zaznaczony kolorem fragment Pierwszego Listu do Koryntian:
Cytuj:
Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę». 26 Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. 27 Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. 28 Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. 29 Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije. 30 Dlatego to właśnie wielu wśród was słabych i chorych i wielu też umarło.

Albo też: rozdział 9 Księgi Sędziów liczy 57 wersetów, i jest w całości poświęcony Abimelekowi, który próbował narzucić swoją władzę jako król. W czytaniach liturgicznych pojawia się tylko występująca w nim wyrwana z kontekstu i przez to niezrozumiała przypowieść o drzewach wybierających króla (10 wersetów), opowiedziana przez Jotama. Ten fragment jest czytany w dni powszednie, raz na dwa lata. Dobrze, że czytany jest od wersetu 6, bo inaczej nawet imię Abimeleka by się nigdy nie pojawiło w czytaniach mszalnych.

Cz maja 24, 2012 17:46

Ciekawe co se jeden z drugim Katolik myśli kiedy ksiądz im czyta ten fragment.

"Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów. [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane. Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, "

Ciekawe czy w ogóle czytają ten fragment.

Cz maja 24, 2012 19:27
Login2 napisał(a):
Ciekawe co se jeden z drugim Katolik myśli kiedy ksiądz im czyta ten fragment.

"Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów. [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane. Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, "

Ciekawe czy w ogóle czytają ten fragment.

Tyle że nie podałeś całego wersetu. Była w nim tez mowa że "zabraniają spożywac tego co |Bóg stworzył"

Tak więc nie manipuluj

Cz maja 24, 2012 22:21
akruk napisał(a):
Alus napisał(a):
krzysztofff napisał(a):

Mylisz się. To poprzedni cykl czytań był roczny.
Obecnie obowiązuje trzyletni cykl czytań niedzielnych i świątecznych (A=Mateusz, B=Marek, C=Łukasz; z Jana czyta się w Wielkanoc i inne ważne święta) oraz dwuletni cykl dla dni powszednich.
Ale i tak niektóre fragmenty z ST czy NT w ogóle się nie pojawiają. NIGDY. Na przykład zaznaczony kolorem fragment Pierwszego Listu do Koryntian:
Cytuj:
Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę». 26 Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. 27 Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. 28 Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. 29 Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije. 30 Dlatego to właśnie wielu wśród was słabych i chorych i wielu też umarło.

Albo też: rozdział 9 Księgi Sędziów liczy 57 wersetów, i jest w całości poświęcony Abimelekowi, który próbował narzucić swoją władzę jako król. W czytaniach liturgicznych pojawia się tylko występująca w nim wyrwana z kontekstu i przez to niezrozumiała przypowieść o drzewach wybierających króla (10 wersetów), opowiedziana przez Jotama. Ten fragment jest czytany w dni powszednie, raz na dwa lata. Dobrze, że czytany jest od wersetu 6, bo inaczej nawet imię Abimeleka by się nigdy nie pojawiło w czytaniach mszalnych.

Wyraźnie piszę - czytane w całości są 4 Ewangelie.
Zapewnie nie czytany w całosci jest ST - stąd prztoczona przez ciebie Księga Sędziów.
1 Kor 11, 25 -29 czytany był bieżącego roku w liturgii Wielkiego Czwartku.
http://www.niedziela.pl/index/liturgia/ ... 2012-04-05

Lepiej korzystać z penych źródeł, nie przygotowanej tendencyjnie "prasówki-gadzinówki" :D

Pt maja 25, 2012 6:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona