Autor |
Wiadomość |
Rojza Genendel
|
Pochodzili od Chama, syna Noego, wnuka Lameka.
Jak miała na imię jedna z kobiet pokazanych w Drzewie Jozuego, która udawała hierodulę?
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt maja 01, 2009 14:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A nazwa wywodzi się od imienia syna Chama - Kanaana (Rdz 9,18-27) 
|
So maja 02, 2009 7:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Zagadka biblijna
Co to zdjęcie angielskiej porcelany ma wspólnego z jednym z biblijnych patriarchów?
Załączniki:
opk.jpg [ 10.57 KiB | Przeglądane 1459 razy ]
|
Śr sty 23, 2013 12:29 |
|
|
|
 |
Gorgiasz
|
 Re: Zagadka biblijna
To jest świecznik. Świecznik wykonano na polecenie Mojżesza; Ex.37.17; Num.8.4. Był co prawda złoty i typu menora, ale jednak świecznik. I były na nim kwiaty. Kwiaty są. Jest więc jakiś związek, aczkolwiek dyskusyjny. Jeśli uwzględnimy pojęcie patriarchy w szerokim znaczeniu, to mamy jeszcze pewien (choć jeszcze bardziej odległy) związek z Danielem (Dan.5.5) Ale wcale nie mam pewności, czy to jest właściwe rozwiązanie... 
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
Cz sty 24, 2013 11:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie jest właściwe, ale pomysłowo wyprowadzone, więc ja bym Ci to zaliczyła. W nagrodę mógłbyś wrzucić jakąś trudniejszą zagadkę  Szukając rozwiązania należy się skupić na zdobinie, nie na formie. Projektanci z Wedgwooda wykorzystali kwiat tego krzewu* jako motyw do przyozdobienia jednej z kolekcji porcelany. Moim zdaniem w rzeczywistości to kwiecie wygląda trochę inaczej, no ale to już kwestia fantazji w.w artystów. Edit: *niektóre jego odmiany osiągają postać drzewa.
|
Cz sty 24, 2013 12:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trochę trudno dostrzec wygląd kwiatów, ale czy to jest dyptam - krzew gorejący?
|
Cz sty 24, 2013 15:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie...Hmm, właśnie dlatego nie zamieściłam zdjęcia drzewa/krzewu bo za szybko by Wam poszło  Liczę jednak, że ktoś odgadnie pomimo tego utrudnienia 
|
Cz sty 24, 2013 17:52 |
|
 |
Gorgiasz
|
Ma więcej niż pięć nóg i można się czegoś od niego/od niej nauczyć. 
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
Pt sty 25, 2013 8:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy to jest może Punica granatum ? Cytuj: Przybyli aż do doliny Eszkol. Tam odcięli gałąź krzewu winnego razem z winogronami i ponieśli ją we dwóch na drągu; do tego [zabrali] jeszcze nieco jabłek granatu i fig. (Lb 13, 23 ) Cytuj: Jak wstążeczka purpury wargi twe i usta twe pełne wdzięku. Jak okrawek granatu skroń twoja za twoją zasłoną. (Pnp 4, 3 ) Dojrzewający owoc tego krzewu (drzewa) był wzorem korony Salomona. Granat - symbol władzy królewskiej
|
Pt sty 25, 2013 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Gorgiasz, a jesteś pewny że to jest zagadka biblijna?  @Humalog, niestety pudło. Prawdę mówiąc to nawet nie wiem jak wygląda kwiat granatu, ale nie o to chodzi. Zastanawiam się...może wkleję potem zdjęcie, żeby było łatwiej.
|
Pt sty 25, 2013 10:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zastanawiam się...może wkleję potem zdjęcie, żeby było łatwiej. Nie śpiesz sie tak  Ja "kulam" dalej ..... 
|
Pt sty 25, 2013 10:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No dobra, to zostawiam jak jest, ale jutro wkleję zdjęcie tego drzewa/krzewu - tak jak wygląda w rzeczywistości.
|
Pt sty 25, 2013 10:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drugie podejście
Czy chodzi o Noego i jego Arke zbudowana z.....akacji?
|
Pt sty 25, 2013 10:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ostatnia wskazówka (zdjęcia w takim razie nie będzie): to drzewo zostało przez niego posadzone. Więcej już powiedzieć nie mogę.
|
Pt sty 25, 2013 10:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Już wiem - tamaryszek (drobnokwiatowy), posadził go Abraham.
|
Pt sty 25, 2013 10:56 |
|
|
|