Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
humalog napisał(a): Też myslałem, ze te "pięć nóg" to metafora i chciałem wołać, że chodzi o Prawo opierajace sie na pieciu Księgach. Później jednak zauważyłem jeden szczegół..... "Ma więcej niż 5 nóg" i się zapętliłem  Ja przywiązuję duże znaczenie do słów, a Gorgiasz napisał "od niego/od niej" ...to już zupełnie zrobił mi wodę z mózgu. Od tego mrówka? 
|
So sty 26, 2013 12:21 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Odpowiedzi jeszcze nie ma. humalog napisał(a): Mam pytanie dodatkowe.....czy pisząc "boski przydomek". Masz na mysli biblijny? No bo taki np. Zeus to też przydomek boski  No chyba to logiczne, że skoro są to zagadki biblijne, to odpowiedzi szukać należy w Biblii.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So sty 26, 2013 12:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pusto. Myślałam, że będzie już jakaś odpowiedź  Chyba szumi powinieneś dać jakąś wskazówkę. Przyszedł mi do głowy Soter Jaxa Małachowski, ale w tym wypadku to imię nie przydomek, więc odpada... No ale nic mi nie świta...
|
So sty 26, 2013 20:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No ja dałem odpowiedź...tylko sie zgubiła na poprzedniej stronie ze wzgledów technicznych....no i nie wiem czy dobra. Powtórzę w razie czego: Cytuj: No więc przychodzi mi na mysl Jeremi Przybora
Jeremi imie pochodne od imienie biblijnego Jeremiasz - "Jahwe podniósł mnie z nedzy i upadku".
Nie wiem jednak czy imie mozna uznac jako przydomek i czy autor pytania uznajego tego artyste od sztuki przez "SZ". Dlatego wstrzymam sie z kolejnym pytaniem
|
So sty 26, 2013 20:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może Jan Kiepura nazywany królem tenorów.
|
So sty 26, 2013 20:41 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
No jednak nie jest łatwo. To może podpowiem, że słowa 'artysta' i sztuka' były użyte nieco (a może bardzo) na wyrost. Jego działalność, to raczej nie poezja śpiewana 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So sty 26, 2013 21:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Te wskazówki to raczej zmyłki są  Ale chyba nie chodzi o Liroya przez skojarzenie z El Roi?
|
N sty 27, 2013 8:56 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie.
No to podpowiem jeszcze, że kiedyś był lansowany przez jedną ze stacji telewizyjnych.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sty 27, 2013 9:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To może Nergal z 2 Ks. Królewskiej?
|
N sty 27, 2013 9:15 |
|
 |
szumi
Moderator
|
No, jak widać jednak nie było takie trudne 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sty 27, 2013 9:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hehehehehhehe Chodził mi po głowie Nergal, ale nie wiem czemu go odrzuciłem i zacząłem myslec o Krzysztowie "Diablo" Włodarczyku  No to Marile . Twoja kolej.
|
N sty 27, 2013 10:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W Biblii - topograficzny punkt orientacyjny, bywa powiązany z teofanią. Są dwie poprawne opcje, w mojej łaskawości przy tej świętej niedzieli obie uznam. Start 
|
N sty 27, 2013 12:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Góra Horeb (Synaj).
|
N sty 27, 2013 12:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie. Ta góra jest powiązana z teofanią, a on bywa powiązany... Podpowiedź: to znów pytanie ze świata flory 
|
N sty 27, 2013 12:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy chodzi o Morie zwaną Wzgórzem Światynnym
|
N sty 27, 2013 12:48 |
|
|