Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
arcana85
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
LIST DO HEBRAJCZYKÓW
3:1-4 "1 Dlatego, bracia święci, uczestnicy powołania niebieskiego, zwróćcie uwagę na Apostoła i Arcykapłana naszego wyznania, Jezusa, 2 bo On jest wierny Temu, który Go uczynił, jak i Mojżesz w całym Jego domu. 3 O tyle nawet większej czci godzien jest od Mojżesza, o ile większą cześć od domu ma jego budowniczy. 4 Każdy bowiem dom jest przez kogoś zbudowany, a Tym, który zbudował wszystko, jest Bóg."
Jezus jest Apostołem (czyli wysłannikiem) oraz Arcykapłanem (pośrednik między ludźmi a Bogiem w dostąpieniu przebaczenia grzechów. Jest on wierny "Temu który go uczynił". Jezusa uczynił JHWH. Jezus został przez niego stworzony. Nawet gdyby nie odczytywać słowa "uczynił" ontologicznie to JHWH uczynił Jezusa swoim Posłańcem i Arcykapłanem co pokazuje wyższość JHWH nad Jezusem, jego Synem.
4:14,15 "Mając więc arcykapłana wielkiego, który przeszedł przez niebiosa, Jezusa, Syna Bożego, trwajmy mocno w wyznawaniu wiary. 15 Nie takiego bowiem mamy arcykapłana, który by nie mógł współczuć naszym słabościom, lecz doświadczonego we wszystkim na nasze podobieństwo, z wyjątkiem grzechu.
Jezus jako Arcykapłan (jak wyżej) który może wczuwać się w ludzkie słabości gdyż został wypróbowany, doświadczony w swym ziemskim żywocie. Dzięki życiu na ziemi zdobył doświadczenie obce innym stworzeniom duchowym dlatego może "wczuwać się w nasze położenie"
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pn lut 25, 2013 12:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jezusa uczynił JHWH Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.....Na świecie było Słowo, a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał...i usiłuje Mu wcisnąć okrucieństwo gorsze niż moce piekieł, wmawiając, że sam siedział sobie wygodnie w raju stwarzając nieboraka człowieka, wsadzając mu na plecy krzyż i skazując na śmierć na nim.
|
Pn lut 25, 2013 14:39 |
|
 |
arcana85
|
Alus napisał(a): Cytuj: Jezusa uczynił JHWH Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.....Na świecie było Słowo, a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał...i usiłuje Mu wcisnąć okrucieństwo gorsze niż moce piekieł, wmawiając, że sam siedział sobie wygodnie w raju stwarzając nieboraka człowieka, wsadzając mu na plecy krzyż i skazując na śmierć na nim. 1. Prolog Janowy omawialiśmy tutaj z 2 lata temu. 2. JHWH nigdy w raju nie siedział  On stworzył raj. Raj był na ziemi przeznaczony dla ludzi. 3. JHWH stworzył byt zwany później Jezusem przed stworzeniem czegokolwiek innego a nie w momencie wcielenia (to był tylko transfer bytu z dziedziny duchowej do materialnej) 4. JHWH dał swemu Synowi w postaci człowieka misję. Nie on go skazał na śmierć ale Piłat jeśli mamy być precyzyjni. 5. Pozdrawiam 
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pn lut 25, 2013 20:27 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Wierzysz w dwóch Bogów - JHWH i Jezusa?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lut 25, 2013 20:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Wierzysz w dwóch Bogów - JHWH i Jezusa? arcana członek zboru ŚJ wierzy w Boga JHWH, a "byt" nazywany Synem Bożym czyli Jezusa uznaje swoim sługą, który za niego oddał życie.
|
Wt lut 26, 2013 8:32 |
|
|
|
 |
arcana85
|
Szkoda że zamiast biblijnymi argumentami macie pod ręką tylko utarte slogany. Nie jesteście też w stanie podać swojego wyjaśnia wersetów choćby z pierwszych trzech rozdziałów listu do Hebrajczyków. Szkoda bo spodziewałem się więcej po zwolennikach koncepcji bóstwa Chrystusa.
|
Cz lut 28, 2013 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): Szkoda że zamiast biblijnymi argumentami macie pod ręką tylko utarte slogany. Nie jesteście też w stanie podać swojego wyjaśnia wersetów choćby z pierwszych trzech rozdziałów listu do Hebrajczyków. Szkoda bo spodziewałem się więcej po zwolennikach koncepcji bóstwa Chrystusa. Spodziewałeś się, że Chrystus osobiście Ci powie, że Słowo było Bogiem, Słowo przyszło na świat, a świat Go nie poznał.
|
Cz lut 28, 2013 18:15 |
|
 |
aspherus
|
List Do Efezjan 5.1 " Stawajcie się więc naśladowcami BOGA , jak dzieci umiłowane , " Załóżmy taką sytuację : pewna osoba jest w trakcie Objawienia Pana Boga . Tą osobą jest naukowiec którego praca polega na pracy z mikroskopem elektronowym - Paweł robił namioty . Jezeli ma Objawienie to znaczy że rozmawia z Panem Bogiem . Czy będąc w trakcie pracy z mikroskopem może porozumiewac się z Panem Bogiem przez mikroskop . Czy obserwując to coś w mikroskopie może docierac do niego Słowo Boże z obrazu który obserwuje ?
|
Cz lut 28, 2013 22:13 |
|
 |
aspherus
|
aspherus napisał(a): arcana85 napisał(a): aspherus napisał(a): arcana85 - Co jest obrazem DUCHA ? Jeżeli Ty do dzisiaj nie miałeś Objawienia a jutro będziesz miał to musi byc jakaś różnica pomiędzy arcaną85 przed Objawieniem a arcaną85 w trakcie Objawienia . Piszesz że widział DUCHA sam Jan Chrzciciel . Jeżeli widział to znaczy że musiał byc DUCH ZOOBRAZOWANY . CO JEST OBRAZEM DUCHA ? Nie martw się nie będę miał objawienia  Dziwne pytanie zadajesz, w Biblii jasno pisze "zstąpił duch pod postacią gołębia" i to widział zarówno Jezus jak i Jan Chrzciciel. Nie wiem o co ci chodzi z tym obrazami. Dokonania Wysłanników 2.4 " I napełnieni zostali wszyscy DUCHEM ŚWIĘTYM , i zaczęli mówic innymi językami , tak jak DUCH dawał wypowiadac im . " Musi byc jakiś sposób porozumiewania się z DUCHEM ŚWIĘTYM . W jaki sposób ? "...tak jak DUCH dawał wypowiadac im ." Co to znaczy "dawał" mówił ? pisał ? w jaki sposób był zobrazowany ? Skąd wiedzieli że mają powiedziec "to" a nie "tamto" ? Proszę o cytat z Bibli . Podobnie jeżeli chodzi o granicę między bytami .
|
Cz lut 28, 2013 22:24 |
|
 |
aspherus
|
arcana85 napisał(a): tajfun napisał(a): a biblia ma to do siebie że każdy może tłumaczyć i rozumieć na swój sposób dlatego aby tłumaczyć musisz trzymać się pewnych wskazówek dla mnie są to wskazówki kk pierwszy raz słysze że wyrywanie fragmentów wersetów z kontekstu jest wskazówką Krk. tajfun napisał(a): nad księgami biblii siedzieli i siedzą nadal i będą siedzieć ludzie natchnieni przez Ducha Świetego Siedzieli kiedy je spisywali. Gdzie Ty dzisiaj widział człowieka natchnionego przez ducha? tajfun napisał(a): nad księgami biblii siedzieli i siedzą nadal i będą siedzieć ludzie natchnieni przez Ducha Świetego również uznawanego przez takich jak ja za Boga Ja znam tylko jednego Boga Wszechmocnego - JHWH. Inni bogowie mnie nie interesują. tajfun napisał(a): ty natomiast nie masz żadnych wskazówk - takie odnoszę wrażenie - Więc złe odnosisz wrażenie. Najlepsze wskazówki to: aksjomat1; Bóg istnieje. aksjomat2: Przekazał swoje przesłanie w księdze która spisywali ludzie natchnieni jego duchem. Paradygmaty (nie według ważności, bo wszystkie są równie ważne): 1. Znaczenie oryginału. 2. Wnioskowanie logiczne. 3. Branie pod uwage szerokiego kontekstu - zarówno tekstu jak i historyczno-kulturowego gdy wymaga tego sytuacja. 4. Znaczenia symboli objasniają inne miejsca w Biblii, nie trzeba uciekac się do filozofii. 5. Wyjasnienei musi byś zgodne z pozostałą treścią Słowa Bożego a nie z jakimiś dogmatami. 6. Odwrócenie kierunku badań. Nie szukanie w Biblii potwierdzenia jakichś doktryn religijnych ale badanie Biblii by z niej wyciągnąć prawdziwe wyjasnienia. tajfun napisał(a): piszę tak dlatego że księga napisana pod dzialaniem Ducha Świętego musi być odczytywana przez ludzi obdarzonych darami tegoż Ducha A Ty jesteś obdażony takimi darami? (mówienie językami, uzdrawianie, wypędzanie demonów, prorokowanie) tajfun napisał(a): dobrowolność w przypadku Jezusa Chrystusa jest oznaką Boga ponieważ jako Bóg nie podlega żadnym naciskom ani nakazom . nie tak jak ludzie którzy mogą oddać swoje życie z konkretnego powodu i zawsze to będzie jakiś powód . ale do tematu - bogami jesteście można jeszcze wrócić . zgadza się słowo Boga jest prawdą .a do tego bezpośredni przekaz i słowo Jezusa Chrystusa .natomiast moc o ktorej wspomina Jezus Chrystus do oddania życia jest istotą i chyba w żadnym tłumaczeniu zamiennik slowa moc nie oznacza - nie posiadanie takiej siły . Doktrynalne komentarze sobie podaruje bo co miałem napisac to napisałem. Wobec opacznego rozumienia przez Ciebie pojecia "moc" i wyrywania z kontesktu fragmentów wersetów nie mam nic do dodania. Pozdrawiam Patrz aksjomat2
|
Cz lut 28, 2013 22:26 |
|
 |
arcana85
|
AlusTwoje posty pokazują że dyskutujesz sama z sobą. Aspherusaspherus napisał(a): List Do Efezjan 5.1 " Stawajcie się więc naśladowcami BOGA , jak dzieci umiłowane , " Załóżmy taką sytuację : pewna osoba jest w trakcie Objawienia Pana Boga . Tą osobą jest naukowiec którego praca polega na pracy z mikroskopem elektronowym - Paweł robił namioty . Jezeli ma Objawienie to znaczy że rozmawia z Panem Bogiem . Czy będąc w trakcie pracy z mikroskopem może porozumiewac się z Panem Bogiem przez mikroskop . Czy obserwując to coś w mikroskopie może docierac do niego Słowo Boże z obrazu który obserwuje ? Zgodnie ze słowami 1 Kor 13:8,9 nie wierzę we współczesne "objawienia". Co do tego co naukowiec widzi pod mikroskopem - to odkrywanie złożoności dzieła stwórczego, precyzji praw rządzących wszechświatem to może go to napełniać wewnętrznym przekonaniem o istnieniu Boga. Może obserwować przejawy mądrości i mocy bożej. Ale nie nazwałbym tego "objawieniem".
|
N mar 24, 2013 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): Alus Twoje posty pokazują że dyskutujesz sama z sobą. Pozbawiłeś Jezusa bóstwa, to i wszelkie wypowiedzi dowodzące błędnego rozumienia Biblii, traktujesz jako nie odnoszące się do Ciebie.
|
N mar 24, 2013 11:41 |
|
 |
arcana85
|
aspherus napisał(a): Dokonania Wysłanników 2.4 " I napełnieni zostali wszyscy DUCHEM ŚWIĘTYM , i zaczęli mówic innymi językami , tak jak DUCH dawał wypowiadac im . " Musi byc jakiś sposób porozumiewania się z DUCHEM ŚWIĘTYM . W jaki sposób ? "...tak jak DUCH dawał wypowiadac im ." Co to znaczy "dawał" mówił ? pisał ? w jaki sposób był zobrazowany ? Skąd wiedzieli że mają powiedziec "to" a nie "tamto" ? dawał, mówił - to sformułowania personifikujące Podobnie jak niebiosa które "głoszą" chwałę Boga - Psalm 19:2 Podobnie jak mądrość która "ocali" "będzie strzegła" - Przysłów 4:6 Podobnie jak rzeki które "klaszczą w dłonie"! - Psalm 98:8 aspherus napisał(a): Proszę o cytat z Bibli . Podobnie jeżeli chodzi o granicę między bytami . To zależy jak definiujesz byt (a nie jest to pojęcie biblijne). Jeśli posługiwać się pojęciem bliższym tradycji biblijnej to jest nim osoba. Byt jest oczywiście pojęciem szerszym w tym ujęciu od osoby bo każda osoba jest bytem ale nie każdy byt jest osobą. Osoba ma to do siebie że jest indywidualnością, jednostką odrębna od innych osób. Mówienie o "bytach" "wieloosobowych" to sprzeczność. Bóg jest osobą - dla mnie to aksjomat. Z tej prostej przyczyny że wierzę w osobowego boga a nie bezosobowego. Tymczasem zwolennicy trynitaryzmu uznają że w osobowym bogu są trzy osoby. To ewidentny paradoks. Albo Bóg jest osobą albo Ojciec jest osobą, Syn jest osobą i Duch jest osobą. Oba założenia są wzajemnie sprzeczne i oba na raz nie mogą być prawdziwe. Otóż teologowie w IV wieku n.e wymyślili sobie, iż można między nimi postawić znak równości. No i teologia nie potrafi tego wytłumaczyć zasłaniając się innym z moich "ulubionych" sloganów, że to "wielka tajemnica wiary". Nic dziwnego że nie da się tego wytłumaczyc ani pojąć skoro to równanie jest fałszywe. Ale to nie mój problem tylko tych którzy przyjęli to błędne twierdzenie za prawdę. A co do cytatów biblijnych to nie ma żadnego który wskazywałby że w jednej osobie może być więcej osób. Jeśli ktoś tak twierdzi to sam powinien powołać się na odpowiednie fragmenty o ile takowe istnieją.
|
N mar 24, 2013 11:52 |
|
 |
arcana85
|
Alus napisał(a): arcana85 napisał(a): Alus Twoje posty pokazują że dyskutujesz sama z sobą. Pozbawiłeś Jezusa bóstwa, to i wszelkie wypowiedzi dowodzące błędnego rozumienia Biblii, traktujesz jako nie odnoszące się do Ciebie. No i dalej dyskutujesz sama z sobą. Problem w tym że twoje wypowiedzi niczego nie "dowodzą" Może wytłumaczę ci to łopatologicznie, może dotrze. 1. Przedstawiam wersety z listu do hebrajczyków przeczące tezie o bóstwie Chrystusa wraz z komentarzem. 2. Załozeniem wątku jest podawanie swojego komentarza do danych wersetów a więc: Ja komentuje jak ja rozumiem, Ty komentujesz jak ty rozumiesz tudzież obalasz moje argumenty swoimi argumentami ale odnosząc się do danego fragmentu.Jednak TY Alus tego nie potrafisz więc twoim komentarzem jest: a) rzucenie sloganu (czyli wersetu biblijnego bez komentarza który był już w temacie wałkowany): Alus napisał(a): Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.....Na świecie było Słowo, a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał b) dorzucenie absurdalnego komentarza pełnego logicznych błędów który jest Twoją absurdalną projekcją tego co by z tych słów wynikało odrzucając to co ci się wydaje. Alus napisał(a): ...i usiłuje Mu wcisnąć okrucieństwo gorsze niż moce piekieł, wmawiając, że sam siedział sobie wygodnie w raju stwarzając nieboraka człowieka, wsadzając mu na plecy krzyż i skazując na śmierć na nim. 3. Wytykam absurdy w twojej wypowiedzi: arcana85 napisał(a): 2. JHWH nigdy w raju nie siedział  On stworzył raj. Raj był na ziemi przeznaczony dla ludzi. 3. JHWH stworzył byt zwany później Jezusem przed stworzeniem czegokolwiek innego a nie w momencie wcielenia (to był tylko transfer bytu z dziedziny duchowej do materialnej) 4. JHWH dał swemu Synowi w postaci człowieka misję. Nie on go skazał na śmierć ale Piłat jeśli mamy być precyzyjni. 4. Jak jest Twoja odpowiedź. Czyżbyś sprostowała swoje błędy? A może broniła swoich tez? A gdzież tam. Wrzucasz s woją projekcję tego co Ty uważasz że Ja myślę: Alus napisał(a): arcana członek zboru ŚJ wierzy w Boga JHWH, a "byt" nazywany Synem Bożym czyli Jezusa uznaje swoim sługą, który za niego oddał życie. 5. Ja na to wyrażam swój żal poziomem twojej i twego kolegi merytoryczności: arcana85 napisał(a): Szkoda że zamiast biblijnymi argumentami macie pod ręką tylko utarte slogany. Nie jesteście też w stanie podać swojego wyjaśnia wersetów choćby z pierwszych trzech rozdziałów listu do Hebrajczyków. Szkoda bo spodziewałem się więcej po zwolennikach koncepcji bóstwa Chrystusa. 6. Co ty na to Alus? Czy może podasz wreszcie swoje, katolickie spojrzenie na omawiane wersety z Hebrajczyków? Ależ skąd! Serwujesz kolejną swoją projekcję tego co Ja niby myślę doprawioną kolejnym wyrwanym z kontekstu wersetem który staje się w twoich ustach sloganem: Alus napisał(a): Spodziewałeś się, że Chrystus osobiście Ci powie, że Słowo było Bogiem, Słowo przyszło na świat, a świat Go nie poznał. Nie dziw się więc że doszedłem do wniosku że nie da się z Tobą dyskutować. Można dyskutować z osobą która przedstawia jakieś merytoryczne argumenty czy kontrargumentu a nie z kimś kto posługuje się projekcjami i sloganami. Dlatego nie dziw się że nie widzę sensu w odpisywaniu na Twoje posty które nic pozytywnego, żadnej wartości dodanej, do dyskusji nie wnoszą.
|
N mar 24, 2013 12:11 |
|
 |
romulus
|
Arcana a kim według ciebie jest Jezus
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
N mar 24, 2013 19:14 |
|
|
|