Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
arcana85
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Alus napisał(a): Wytłumaczysz....dobre Tłumaczę Tobie ale jak widać nic nie dociera albo jeśli dociera to skutki są krótkotrwałe (nie dłużej niż dwa lata) Alus napisał(a): Wytłumacz jeszcze wszystkim 99,5% chrześcijanom świata. Wiesz przestronna i szeroka jest droga prowadząca na zagładę a wielu jest tych którzy nią kroczą... Alus napisał(a): Odrzucając bóstwo Jezusa wystawiliście się poza nawias chrześcijaństwa. Bóstwo Jezusa wymyślili odstępcy od ortodoksyjnej nauki a zajęło im to trzy stulecia zanim sklecili tę teorię porzucając starożytną wiarę narodu Bożego że Bóg jest jeden bez żadnych przypisów i gwiazdek typu "ale w trzech osobach". To Jezus określił jak mają postępować i w co wierzyć ludzie by stać się jego naśladowcami. To on ma prawo określać kroczy jego ścieżką a nie samozwańcy wieki po jego wniebowstąpieniu. Alus napisał(a): akruk napisał(a): "...miliardy much nie mogą się mylić..." Gdyby miliardy much się myliło, po 2 tysiącach lat nie zostałoby po nich śladu. Czyli według ciebie między innymi hinduizm, buddyzm i zaratustranizm już nie istnieją? Interesujące...
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt maja 21, 2013 17:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hinduizm, buddyzm, zaratustranizm z chrześcijańskiego punktu widzenia mylą się. Niemniej w każdej religii dążącej ku dobru, miłości znajduje się element prawdy. Jeśli 99,5% chrześcijan wierzy w Jezusa, która sam wskazał wielokrotnie, że jest Bogiem, to jedynymi odstępcami są, którzy po 2 tys. lat usiłują to negować. Apostoła Tomasza zapewne wywaliliście ze swojej wersji Ewangelii, wszak odszedł od "ortodoksyjnej nauki" i wyznał Pan mój i Bóg mój.
|
Wt maja 21, 2013 18:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): akruk napisał(a): "...miliardy much nie mogą się mylić..." Gdyby miliardy much się myliło, po 2 tysiącach lat nie zostałoby po nich śladu. Czyżby? Religia starożytnego Egiptu trwała przez 3500 lat, ale dziś jej nie ma. Poczekamy, zobaczymy...
|
Śr maja 22, 2013 6:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Alus napisał(a): akruk napisał(a): "...miliardy much nie mogą się mylić..." Gdyby miliardy much się myliło, po 2 tysiącach lat nie zostałoby po nich śladu. Czyżby? Religia starożytnego Egiptu trwała przez 3500 lat, ale dziś jej nie ma. Poczekamy, zobaczymy... Owszem trwała, wiele innych trwa od wieków, ale my chrześcijanie mamy zapewnienie samego Boga, że bramy piekielne nigdy nie przemogą Jego Kościoła.
|
Śr maja 22, 2013 7:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): akruk napisał(a): Religia starożytnego Egiptu trwała przez 3500 lat, ale dziś jej nie ma. Poczekamy, zobaczymy... Owszem trwała, wiele innych trwa od wieków, ale my chrześcijanie mamy zapewnienie samego Boga, że bramy piekielne nigdy nie przemogą Jego Kościoła. Ale wiesz, że świadkowie Jehowy odnoszą to do swojej wiary? Gdybyś nie zauważył: twój argument o "2000 lat" w tej dyskusji nie ma żadnego znaczenia.
|
Śr maja 22, 2013 9:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Alus napisał(a): akruk napisał(a): Religia starożytnego Egiptu trwała przez 3500 lat, ale dziś jej nie ma. Poczekamy, zobaczymy... Owszem trwała, wiele innych trwa od wieków, ale my chrześcijanie mamy zapewnienie samego Boga, że bramy piekielne nigdy nie przemogą Jego Kościoła. Ale wiesz, że świadkowie Jehowy odnoszą to do swojej wiary? Gdybyś nie zauważył: twój argument o "2000 lat" w tej dyskusji nie ma żadnego znaczenia. Owszem ma. 99,5% chrześcijan od 2 tysięcy lat nie kwestionuje bóstwa Jezusa. Fakt, że jakiś niedouczony pastor "odczytał" po swojemu Ewangelię nic nie zmienia w kwestii faktu, że Jezus jest Bogiem. "nie zauważył a " 
|
Śr maja 22, 2013 17:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): 99,5% chrześcijan od 2 tysięcy lat nie kwestionuje bóstwa Jezusa. 99,5% Egipcjan przez 3500 lat nie kwestionowało bóstwa Ozyrysa. Alus napisał(a): "nie zauważył a "  O twojej płci ciągle zapominam. Taki masz login mylący, co poradzę.
|
Cz maja 23, 2013 6:59 |
|
 |
arcana85
|
Roześmiałem się w głos gdy przed chwilą zalogowałem się na forum i przeczytałem rozmowę Alus z Akrukiem. Alus wręcz zasypała swego rozmówce, zgodnie ze swym zwyczajem, pustymi sloganami. O Tomaszu i jego wyznaniu w tym wątku było tutaj: viewtopic.php?f=1&t=22335&start=180Alus napisał(a): Owszem trwała, wiele innych trwa od wieków, ale my chrześcijanie mamy zapewnienie samego Boga, że bramy piekielne nigdy nie przemogą Jego Kościoła. Alus już byś się z tym hasłem-zaklęciem nie kompromitowała. Jezus słowem o piekle nie wspomniał: viewtopic.php?f=1&t=25867&p=543554&hilit=bramy+hadesu#p543554Alus napisał(a): 99,5% chrześcijan od 2 tysięcy lat nie kwestionuje bóstwa Jezusa. Fakt, że jakiś niedouczony pastor "odczytał" po swojemu Ewangelię nic nie zmienia w kwestii faktu, że Jezus jest Bogiem. Bzdura. O bóstwie Chrystusa zaczęli przebąkiwać na przełomie II i III wieku a dopiero pod naciskiem poganina Konstantyna cześć biskupów uznała Jezusa za "współistotnego" Ojcu w 325. A do trójcy było jeszcze daleko. Jeśli ktoś miał kwestionować bóstwo Jezusa to nie mógł tego robić wcześniej niż wymyślono taką interpretację. Więc kwestionować bóstwo Jezusa można od max. 1700 lat.A teraz odpowiem ci w twoim stylu:Alus napisał(a): Taaaaa pośrednikiem, ale nie Bogiem, tylko czemu ten "pośrednik" mówi o sobie zanim Abraham stał się JA JESTEM (J 8,58). Żydzi zrozumieli, że Jezus ogłasza siebie Bogiem dlatego chwycili za kamienie i rzucili się na Niego. Po 2 tysiącach lat ŚJ uznali, że Jezus konfabuluje, a Żydzi to głupki, którzy źle pojęli Jego słowa. Jasne Bogiem. To czemu ten "Bóg" równy ojcu mówi o sobie: "Ojciec WIĘKSZY jest niż ja" (J 14:28). Apostołowie to rozumieli ale odstępcy o umysłach skażonych grecką filozofią kilka stuleci później uznali, że Jezus ściemniał a jego apostołowie byli ograniczeniu umysłowo i w to uwierzyli. Dzisiaj Alus również uważa że Jezus ściemniał a apostołowie się mylili.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Cz maja 23, 2013 9:41 |
|
 |
merkaba
|
kto mnie widzi ,widzi tego ,ktury mnie posłał j.12;44-45 w tym wersecie jezus podkresla swoje bóstwo
|
Cz maja 23, 2013 10:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Alus napisał(a): 99,5% chrześcijan od 2 tysięcy lat nie kwestionuje bóstwa Jezusa. 99,5% Egipcjan przez 3500 lat nie kwestionowało bóstwa Ozyrysa. Nigdy nie była narażona na takie ataki jakie przez 2 tys lat kierowane sa wobec chrześcijan. A jednak znikła. arkana - sloganami zasypuje was Strażnica. Nawet 8 nietrafnych wyznaczonych dat końca świata nie budzi w was refleksji. "Jezus słowem o piekle nie wspomniał" - czyli znów wywaliliście kolejne wersy z Biblii, konkretnie: - Wtedy odezwie się do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom (Mt 25,41).
|
Cz maja 23, 2013 11:28 |
|
 |
arcana85
|
Czyli jak zwykle Alus nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Ignorujesz co mówią inni przerzucając to nowymi wykutymi na pamieć formułkami. Szkoda że tak ubogi masz ich zestaw że co chwila musisz się powtarzać. Po raz kolejny potwierdza się że nie warto z tobą rozmawiać. Gadał dziad do obrazu...
|
Cz maja 23, 2013 11:48 |
|
 |
arcana85
|
merkaba napisał(a): kto mnie widzi ,widzi tego ,ktury mnie posłał j.12;44-45 w tym wersecie jezus podkresla swoje bóstwo Problem w tym że pierwsze powstał NT, umarli apostołowie, potem po kilku wiekach wymyślono bóstwo i współistotność i zaczęto poszukiwanie w Biblii fragmentów które mogłyby potwierdzać te filozofię. Tak to można dowolną teorię poprzeć Biblią, nawet reinkarnację.
|
Cz maja 23, 2013 11:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arcana85 napisał(a): Czyli jak zwykle Alus nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Ignorujesz co mówią inni przerzucając to nowymi wykutymi na pamieć formułkami. Szkoda że tak ubogi masz ich zestaw że co chwila musisz się powtarzać. Po raz kolejny potwierdza się że nie warto z tobą rozmawiać. Gadał dziad do obrazu... Zwłaszcza o przypadku - Idźcie precz w ogień wieczny Powtarzam się, bo cytuję konkretne wersy Biblii, a nie tworzę kolejnych "wyjaśnień" do zmodyfikowanej Biblii "na swój obraz i upodobanie swoje".
|
Cz maja 23, 2013 11:53 |
|
 |
arcana85
|
Nie rozśmieszaj mnie proszę. Masz arsenał 5-10 wersetów którymi żonglujesz.
Akurat najwięcej konkretnych wersetów i regularnie z jasnymi komentarzami zamieszczam tu Ja. Gdy twoje posty wzniosą się do takiego poziomu to możemy debatować.
|
Pt maja 24, 2013 9:27 |
|
 |
arcana85
|
merkaba napisał(a): kto mnie widzi ,widzi tego ,ktury mnie posłał j.12;44-45 w tym wersecie jezus podkresla swoje bóstwo A Boga nikt nigdy nie widział, dopiero syn, słowo o nim opowiedział - J 1:18 W tym wersecie apostoł podkreśla różnicę między Bogiem a Słowem.
|
Pt maja 24, 2013 9:30 |
|
|
|