Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Myślałam, że będzie trudno odgadnąć Zadajesz (Elbrus ma także jedną zaległą do zadania). Edit: może jeszcze tylko szybko skoryguję, że Askalom w poście Alus na poprzedniej stronie to rzecz jasna Absalom 
|
Śr sty 30, 2013 18:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakie imiona nosili i czy je wymienia Biblia, dwaj czarownicy, którzy stanęli do rywalizacji z Mojżeszem i Aaronem przed obliczem faraona.
|
Śr sty 30, 2013 18:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Są wymienieni z imion dopiero w drugim Liście do Tymoteusza: Jannes i Jambres.
|
Śr sty 30, 2013 18:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czekamy na pytanie.
|
Śr sty 30, 2013 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Śpiewała o nim Maria Koterbska, a dwaj młodzieńcy powyżej najpewniej rozmawiają o jego unieszkodliwieniu.
|
Śr sty 30, 2013 19:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Asmodeusz?
|
Śr sty 30, 2013 19:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak 
|
Cz sty 31, 2013 7:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przekuwanie mieczy na lemiesze, czy lemieszy na miecze - jaka jest rada w Biblii.
|
Cz sty 31, 2013 9:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Przekuwanie mieczy na lemiesze, czy lemieszy na miecze - jaka jest rada w Biblii. Jedna i druga. Zależy od okoliczności. Miecze na lemiesze to "koniec czasów". Lemiesze na miecze - trudne czasy za proroka Joela.
|
Cz sty 31, 2013 10:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus raczej potwierdzi, bo pytanie nie było trudne. A ja mam takie:
Niejaki Królik Bugs jest winny wprowadzeniu do języka angielskiego obraźliwego określenia, które oznacza durnia. Ale przecież w Biblii jest to imię pewnej osoby i zupełnie nie ma takiej konotacji. O kogo chodzi i dlaczego tak się porobiło?
|
Cz sty 31, 2013 10:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście potwierdzam 
|
Cz sty 31, 2013 11:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie oglądałam Buggsa, sympatycy królika - don't shoot ale wiem, że chodzi o Nimroda, który stał się synonimem kretyna, debila i idioty. Nie wiem czy to bezpiecznie na tym forum o tym przypominać  Dlaczego tak się stało niech opowie ktoś, kto Buggsa oglądał. Edit: Na angielskiej wiki pod hasłem Nimrod napisali, że królik nazwał tym biblijnym imieniem przygłupiego myśliwego Elmera(?)
|
Cz sty 31, 2013 12:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Edit: Na angielskiej wiki pod hasłem Nimrod napisali, że królik nazwał tym biblijnym imieniem przygłupiego myśliwego Elmera(?) Tak właśnie było. Bugs nazywał go tak ironicznie, bowiem w biblijnej konotacji Nimrod to synonim dzielnego myśliwego. A niektórzy słabo Biblię znający myśleli, że to po prostu obraźliwe słówko i tak zostało.
|
Cz sty 31, 2013 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fajne. Zagadka z dwoma niewiadomymi: dodaje się go do szarlotki, strzeż się tej, która dodaje go do łoża.
|
Cz sty 31, 2013 16:26 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Cynamon.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz sty 31, 2013 18:06 |
|
|
|