Autor |
Wiadomość |
bejot
|
Halszko
witaj cieplo w progach spokorowionych..  (spokorzalych? napokorzonych? - napokorzony podoba mi sie najbardziej.. bo to taki napelniony pokora  )
natomiast co do rosolku.. zawsze mozesz dodac glutaminianu sodu.. niezdrowe to swinstwo strasznie.. i generalnie ohydne.. ale smaku dodaje i cenzorowi moze sie spodobac
Natomiast pytania, w ktorych trzeba podac cos wiecej oprocz siglum mnie wykoncza.. znajdowanie idzie mi w moment (ostatnie wynalazlam w pociagu relacji Warszawa-Katowice zdazywszy oprocz tego przeczytac caly potrzebny List, dac sobie sprawdzic bilety i przespac sie czas pewien..) natomiast opracowanie odpowiedzi to juz mordęga..
acz w tej turze fascynuje mnie pytanie 4.. Pawel wspomina o czyms o czym nic nie wiadomo.. prosze podac o co chodzi i dlaczego wlasnie o to
jak dojdziemy do pytan w stylu: "w Liscie, ktorego Pawel nie napisal.. i ktory nie zostal wlaczony do Kanonu wspomniana jest pewna sprawa, co do ktorej nie ma pewnosci, ze zaistniala.. prosze napisac ktory werset i ktorego Listu Pawla moglby sugerowac, ze Pawel o tej sprawie juz slyszal, a ktore wyraznie temu przecza" - to zakladam oficjalny fun club Konkursu.. a jeszcze jak sie okaze, ze daje sie na to znalezc jednoznaczna odpowiedz.. to wyrusze w prywatna piesza pielgrzymke sladami sw Pawla po Polsce!
Pozdrowka dla wszystkich z Autorem pytan na czele 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Pn mar 23, 2009 14:10 |
|
|
|
 |
vifi
|
[quote/]jak dojdziemy do pytan w stylu: "w Liscie, ktorego Pawel nie napisal.. i ktory nie zostal wlaczony do Kanonu wspomniana jest pewna sprawa[/quote]
Bogu dzięki,że nie układasz pytań... 
|
Pn mar 23, 2009 14:38 |
|
 |
vifi
|
Czy w odpowiedzi na 5 pytanie "argumenty na odparcie tego zarzutu" mają pochodzić ze wspomnianego listu, czy komentarza, czy innych fragmentów Pisma Św.?
|
Pn mar 23, 2009 14:43 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Halszka napisał(a): Z pozycji nr 1, spadłam na pozycję nr 9. Ale nieźle się czuję w tym nowym towarzystwie. Witajcie, Ludziska po przejściach.  A trochę pokory przyda się jak... szczypta (censored) do rosołu. Witaj Halszko w zacnym gronie!
Możemy się chlubić naszą pokornością! Ha! 
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn mar 23, 2009 15:16 |
|
 |
Halszka
|
[quote="bejot"]Halszko
witaj cieplo w progach spokorowionych..  (spokorzalych? napokorzonych? - napokorzony podoba mi sie najbardziej.. bo to taki napelniony pokora  )
bejot, Twoja radosna twórczość słowotwórcza (masełko maślane) to miód (może być nawet leśny  ) na moją polonistyczną duszę. Też uwielbiam eksperymentować. Muszę Cię jednak rozczarować, że do grona "napokorzonych" jeszcze się zaliczyć nie mogę. Jestem co najwyżej " nadpokorzona" ( analogia do: nadwątlona, nadżarta, nadpsuta, nadgryziona). Do napełnienia się tym dobrem na razie nie mam pretensji - trudno to osiągalny rarytas . Ale , nie powiem, chrapkę mam. Pomalutku, pomalutku i może coś z tego będzie. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Pn mar 23, 2009 15:23 |
|
|
|
 |
ave
|
witam wszystkich!
wczoraj tzrykrotnie wysyłałam odpowiedzi, jednak bez potwierdzenia , ze dotarły. Czy zawsze otrzymujecie potwierdzenie, czy tez zdarza sie , ze odpowiedzi dochodzą bez potwierdzenia.No juz w tym konkursie mam takiego pecha, od samego początku9 nie wiedziałm, że ruszyła kolejna edycja i tyle pytań w "plecy"0, a teraz jeszcze się okaże że odpowiedzi nie dotarły 
|
Pn mar 23, 2009 15:48 |
|
 |
Halszka
|
bejot napisał(a): dojdziemy do pytan w stylu: "w Liscie, ktorego Pawel nie napisal.. i ktory nie zostal wlaczony do Kanonu wspomniana jest pewna sprawa, co do ktorej nie ma pewnosci, ze zaistniala.. prosze napisac ktory werset i ktorego Listu Pawla moglby sugerowac, ze Pawel o tej sprawie juz slyszal, a ktore wyraznie temu przecza" - to zakladam oficjalny fun club Konkursu..
Nie boję się . Mam zaprawę w rozgryzaniu np. takich łamigłówek. Inne Podmioty Liryczne są jeszcze bardziej enigmatyczne.
Nieprzyjazd mój do miasta N. odbył się punktualnie.
Zostałeś uprzedzony niewysłanym listem.
Zdążyłeś nie przyjść w przewidzianej porze.(...)
/Wisława Szymborska: "Dworzec"/
|
Pn mar 23, 2009 15:49 |
|
 |
Halszka
|
goostaf napisał(a): Witaj Halszko w zacnym gronie! Możemy się chlubić naszą pokornością! Ha! 
Jasne! Skoro Paweł się chlubil, to nam też wolno.
A grono zaiste zacne. Już kiedyś informowałeś, że się w nim znalazłeś. Masz siłę przyciągania.

|
Pn mar 23, 2009 16:00 |
|
 |
flex
|
Widziałam wyniki - Saxon jest Kochaniasty  .
CHoć ja i tak po poprzedniej turze do końca życia zapamiętam Przypowieść o pracy rolników z Księgi Iz 28, 15-24 i wcześniejsze nawiązanie do tego wersetu w Syr 6,19. Gdybym wiedziała, że to nie było wymagane - ale przeczytanie wszystkich Ksiąg Prorockich w poszukiwaniu owych fragmentów i tak na pewno wyjdzie mi na dobre. 
|
Pn mar 23, 2009 20:25 |
|
 |
bejot
|
flex
a to podobno ja nadgorliwie wszystko czytam w tym Konkursie..
ale jako stoi w regulaminie..
Regulamin napisał(a): 7. Nagrody
Nagrodą główną w Konkursie jest przede wszystkim – dla każdego Uczestnika - lepsze poznanie i zrozumienie Słowa Bożego.
..jestes na dobrej drodze do zwyciestwa 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Pn mar 23, 2009 20:42 |
|
 |
flex
|
Pomyłka: Iz 28, 23-29  . Spać przez tych rolnikow przez dwie noce nie mogłam. Ale skoro w koryntianach było napisane, że "jest bowiem napisane" a nie "mówię wam ja Paweł" to szukałam gdzie jest napisane. 
|
Pn mar 23, 2009 21:05 |
|
 |
vifi
|
Jestem w ciężkim szoku  Mój pierwszy strzał w dziesiątkę huuuuuuura! i jak Bejot mówisz, jestem na dobrej drodze do lepszego poznania Pisma Św. a więc pierwszej nagrody! 
|
Wt mar 24, 2009 7:18 |
|
 |
Zosiam
|
vifi napisał(a): Czy w odpowiedzi na 5 pytanie "argumenty na odparcie tego zarzutu" mają pochodzić ze wspomnianego listu, czy komentarza, czy innych fragmentów Pisma Św.?
Oraz: Czy argumenty te mają dotyczyć tego konkretnego fragmentu, czy mają obalić wszelkie inne zarzuty o antyfeminizm kierowane do św. Pawła?
_________________ Zajmij się sprawami Pana Boga, a Pan Bóg zajmie się twoimi sprawami.
|
Wt mar 24, 2009 8:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zosiam napisał(a): vifi napisał(a): Czy w odpowiedzi na 5 pytanie "argumenty na odparcie tego zarzutu" mają pochodzić ze wspomnianego listu, czy komentarza, czy innych fragmentów Pisma Św.?
Chyba tak...w poprzedniej turze w pytaniach "tego listu" nie odniosłam do jednego tylko konkretnego Listu, zacytowałam z innych i pomimo, że np w 3 udzieliłam poprawnej odpowiedzi - z Listu do Tymoteusz 5,18 - straciłam punkty 
|
Wt mar 24, 2009 8:22 |
|
 |
vifi
|
Zosiam napisał(a): vifi napisał(a): Czy w odpowiedzi na 5 pytanie "argumenty na odparcie tego zarzutu" mają pochodzić ze wspomnianego listu, czy komentarza, czy innych fragmentów Pisma Św.? Oraz: Czy argumenty te mają dotyczyć tego konkretnego fragmentu, czy mają obalić wszelkie inne zarzuty o antyfeminizm kierowane do św. Pawła?
No właśnie, czy Padre Saxon nam odpowie??? Ha!
|
Wt mar 24, 2009 8:24 |
|
|
|