Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 1:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
arcana85 napisał(a):
Apostołowie jak i Jezus cytowali z Pism Hebrajskich i wyjaśniali jak mesjańskie proroctwa z ST spełniają się/spełniły się na Jezusie z Nazaretu.

Ja cię nie pytam o proroctwa .Ja cię pytam o świadectwa.
Proroctwa mówią kim on będzie Kidy i kto przyjdzie.Natomiast świadectwo mówią kim on jest.Kim on jest w ST dla Noego dla Abrahama dla Mojżesza .W E.J 5 (39) Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;Jezus powiedział że cały ST składa świadectwo o mnie.
I tak jak napisałem wcześniej mamy obecnie rok 50 naszej ery i Apostoł Paweł przychodzi do Berei i opowiedz im o Jezusie.Dzi.17.11) Ci byli szlachetniejsi od Tesaloniczan, przyjęli naukę z całą gorliwością i codziennie badali Pisma, czy istotnie tak jest.
Czyli jakie pisma badali, Apostoł swoje listy im dawał ,czy swoich kolegów Piotra czy Jana.Na podstawie ST składał im świadectwo o Jezusie.
Cytuj:
Nie wiem czego oczekujesz?
Nie znajdziesz w ST wersetu w którym jest napisane "tak rzecze JHWH: Mam syna i poślę go na ziemię"

A to szkoda.NT nie jest źródłem pierwszych chrześcijan .
Cytuj:
Co chcesz tym udowodnić?

Że Jezus nie jest synem Bożym i nie jest stworzeniem,ale jest Stworzycielem.Synostwo w NT nie koniecznie znaczy synostwa tak jak my to rozumiemy obecnie .

So cze 01, 2013 16:20

romulus napisał(a):
arcana85 napisał(a):
Apostołowie jak i Jezus cytowali z Pism Hebrajskich i wyjaśniali jak mesjańskie proroctwa z ST spełniają się/spełniły się na Jezusie z Nazaretu.

Ja cię nie pytam o proroctwa .Ja cię pytam o świadectwa.
Proroctwa mówią kim on będzie Kidy i kto przyjdzie.Natomiast świadectwo mówią kim on jest.

Świadectwa w ujęciu jaki zawarłeś w tym zdaniu nie mogły wyprzedzać przybycia Chrystusa.
Świadectwem o tym że zapowiadanym Chrystusem jest Jezus z Nazaretu, są pisma greckie apostołów i pierwszych uczniów zwane NT

romulus napisał(a):
Kim on jest w ST dla Noego dla Abrahama dla Mojżesza

Patriarchowie znali kolejne proroctwa ale nie wiedzieli czym okaże się "potomstwo" o którym wspomina pierwsze proroctwo z księgi Rodzaju. Abraham wiedział tylko że wywodzić się ono będzie z jego potomstwa i przyniesie błogosławieństwo dla całej ludzkości.

romulus napisał(a):
W E.J 5 (39) Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;Jezus powiedział że cały ST składa świadectwo o mnie.
I tak jak napisałem wcześniej mamy obecnie rok 50 naszej ery i Apostoł Paweł przychodzi do Berei i opowiedz im o Jezusie.Dzi.17.11) Ci byli szlachetniejsi od Tesaloniczan, przyjęli naukę z całą gorliwością i codziennie badali Pisma, czy istotnie tak jest.
Czyli jakie pisma badali, Apostoł swoje listy im dawał ,czy swoich kolegów Piotra czy Jana.Na podstawie ST składał im świadectwo o Jezusie.

Nie wiem czy do końca się rozumiemy z pojęciem "świadectwo"
ST świadczyło o Jezusie w tym sensie że zawierało proroctwa które na tymże Jezusie się spełniły.
Jezus mówił też w czasie teraźniejszym "pisma świadczą o mnie" a nie "świadczyły o mnie".
Pisma świadczyły o Jezusie w czasie gdy był na ziemi bo proroctwa z tych pism się na nim spełniały.

Natomiast apostołowie ze swego doświadczenia świadczyli o tym że na własne oczy widzieli spełnianie się tych proroctw na osobie Jezusa i dzięki temu mogli poświadczyć że tenże Jezus był obiecanym Mesjaszem.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Nie wiem czego oczekujesz?
Nie znajdziesz w ST wersetu w którym jest napisane "tak rzecze JHWH: Mam syna i poślę go na ziemię"

A to szkoda.

Przykro mi że Cię rozczarowałem.

romulus napisał(a):

Cytuj:
Co chcesz tym udowodnić?

Że Jezus nie jest synem Bożym i nie jest stworzeniem,ale jest Stworzycielem.Synostwo w NT nie koniecznie znaczy synostwa tak jak my to rozumiemy obecnie .

To raczej ci się nie uda bo sam Jezus mówi o sobie jako o synu Bożym.
A tego jak ty rozumiesz synostwo to ja nie wiem. Podejrzewam że podobnie jak pojęcie "świadectwo" trochę odmiennie.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Śr cze 05, 2013 20:12

arcana85 napisał(a):
aspherus napisał(a):
List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , nie zatwardzajcie serc waszych , jak podczas rozdrażnienia , w dniu doświadczania na pustkowiu , gdzie doświadczyli ojcowie wasi przez próbowanie i zobaczyli dzieła me (przez) czterdzieści lat ; " arcana85 napisał "dawał,mówił - to sformułowania personifikujące" . Słownik języka polskiego - "sformułowanie" - słowa wyrażające jakąś myśl . Czy pisząc "sformułowanie personifikujące" w odniesieniu do DUCHA ŚWIĘTEGO masz na myśli SŁOWO ?

Mam na myśli jedynie środek stylistyczny jakim jest personifikacja. Choć "stylistyczny" to nie do końca szczęśliwe słowo w odniesieniu do Biblii ale traktując ją jako dzieło literackie to adekwatny.

List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , ... " I dzięki temu środkowi co otrzymujemy ? Co to jest "Dzisiaj" co to jest "jeśli" co to jest "głos" co to jest "Jego" co to jest "usłyszycie" ?

Cz cze 06, 2013 18:41

aspherus napisał(a):
List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , ... " I dzięki temu środkowi co otrzymujemy ? Co to jest "Dzisiaj" co to jest "jeśli" co to jest "głos" co to jest "Jego" co to jest "usłyszycie" ?

"Dzisiaj" - w opozycji do wędrówki Izraelitów po pustyni do którego to wydarzenia nawiązuje, najwyraźniej wskazuje na czas współczesny pisarzowi tych słów.
"Jeśli głosu jego usłuchacie" - jeśli uwierzycie temu co jest głoszone przez naśladowców Chrystusa
"Głos" - informacja, przesłanie które Bóg swoim świętym duchem przekazuje swoim sługą - dla porównania 2 Samuela 23:2; Dzieje Apostolskie 1:16.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Cz cze 20, 2013 10:49

List do Hebrajczyków

9:11,12 "Ale Chrystus, zjawiwszy się jako arcykapłan dóbr przyszłych, przez wyższy i doskonalszy, i nie ręką - to jest nie na tym świecie - uczyniony przybytek, ani nie przez krew kozłów i cielców, lecz przez własną krew wszedł raz na zawsze do Miejsca Świętego, zdobywszy wieczne odkupienie."

Chrystus ponownie jako Arcykapłan który wszedł do Nieba uzyskując dla ludzi odkupienie.

9:14 "to o ile bardziej krew Chrystusa, który przez Ducha wiecznego złożył Bogu samego siebie jako nieskalaną ofiarę, oczyści wasze sumienia z martwych uczynków, abyście służyć mogli Bogu żywemu."

To JHWH wyznaczył swemu Synowi misję ale on sam się na nią zgodził. Z własnej woli zdecydował się zejść na ziemię i dostarczyć ofiarę okupu.

9:15 "I dlatego jest pośrednikiem Nowego Przymierza, ażeby przez śmierć, poniesioną dla odkupienia przestępstw, popełnionych za pierwszego przymierza, ci, którzy są wezwani do wiecznego dziedzictwa, dostąpili spełnienia obietnicy."

Chrystus pośrednikiem nowego przymierza.

9:24-28 "Chrystus bowiem wszedł nie do świątyni, zbudowanej rękami ludzkimi, będącej odbiciem prawdziwej [świątyni], ale do samego nieba, aby teraz wstawiać się za nami przed obliczem Boga, 25 nie po to, aby się często miał ofiarować jak arcykapłan, który co roku wchodzi do świątyni z krwią cudzą. 26 Inaczej musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie. 27 A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, 28 tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują.

Chrystus będąc w Niebie wstawia się za ludźmi przed obliczem Boga. Dlatego tez kazał modlić się swoim uczniom w swe imię.
Co ciekawe ofiara Chrystusa była jednorazowa, raz na zawsze (Hebr 10:10). Stąd ciekaw jestem skąd się wziął pomysł Ofiary Mszy Świętej:
"Msza św. jest nieustającą bezkrwawą Ofiarą Nowego Zakonu, w której Jezus Chrystus ofiaruje się Ojcu Swemu Niebieskiemu przez ręce kapłana na ołtarzu pod postaciami chleba i wina."
Skoro Jezus złożył ofiarę raz na zawsze. Było to wydarzenie osadzone w czasie (choć jego skutki rozciągają się na czas po tym wydarzeniu a nawet przed (wybaczanie grzechów przed Chrystusem)) i nie wymagające powtarzania.

Cz cze 20, 2013 11:12
Moderator

arcana85 napisał(a):
Co ciekawe ofiara Chrystusa była jednorazowa, raz na zawsze (Hebr 10:10). Stąd ciekaw jestem skąd się wziął pomysł Ofiary Mszy Świętej:
"Msza św. jest nieustającą bezkrwawą Ofiarą Nowego Zakonu, w której Jezus Chrystus ofiaruje się Ojcu Swemu Niebieskiemu przez ręce kapłana na ołtarzu pod postaciami chleba i wina."
Skoro Jezus złożył ofiarę raz na zawsze. Było to wydarzenie osadzone w czasie (choć jego skutki rozciągają się na czas po tym wydarzeniu a nawet przed (wybaczanie grzechów przed Chrystusem)) i nie wymagające powtarzania.

A kto Ci powiedział, że ofiara Chrystusa jest każdorazowo na nowo powtarzana?
Każda kolejna Msza święta jest tą jedną ofiarą, ktorą Jezus złożył raz na zawsze
A ponieważ to dział biblijny, poprzestanę na tym pytaniu zachęcając Cię do szukania odpowiedzi w teologii, a nie tylko w Biblii.

Cz cze 20, 2013 12:44
Zobacz profil WWW

arcana85 napisał(a):
aspherus napisał(a):

"Dzisiaj" - w opozycji do wędrówki Izraelitów po pustyni do którego to wydarzenia nawiązuje, najwyraźniej wskazuje na czas współczesny pisarzowi tych słów.
"Jeśli głosu jego usłuchacie" - jeśli uwierzycie temu co jest głoszone przez naśladowców Chrystusa
"Głos" - informacja, przesłanie które Bóg swoim świętym duchem przekazuje swoim sługą - dla porównania 2 Samuela 23:2; Dzieje Apostolskie 1:16.

I dzięki temu środkowi co otrzymujemy ?

Cz cze 20, 2013 19:35
Post do bostwa Jezusa
formek1 napisał(a):
To poproszę taki werset w którym jest napisane że Jezus jest Bogiem.

Cytuj:
1 Na początku było Słowo,
a Słowo było u Boga,
i Bogiem było Słowo
.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało.
(...)10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat Go nie poznał.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili.
14 A Słowo stało się ciałem
i zamieszkało wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen łaski i prawdy.
J 1,1-3:10-14

Wasi fachowcy to jakos inaczej przetlumaczyli?

Wt cze 25, 2013 9:18

Post Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Kael napisał(a):
formek1 napisał(a):

Tak pierwsze z brzegu:

1 J 5:20 bt "(20) Wiemy także, iż Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością umysłu, tak iż poznajemy Prawdziwego. Jesteśmy w prawdziwym Bogu, w Synu Jego, Jezusie Chrystusie. On zaś jest prawdziwym Bogiem i Życiem wiecznym."

J 1:18 bt "(18) Boga nikt nigdy nie widział; ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył.

Tt 2:13 bt "(13) oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa,"

J 20:27-28 bt "(27) Następnie rzekł do Tomasza: Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż w mój bok, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym. (28) Tomasz w odpowiedzi rzekł do Niego: Pan mój i Bóg mój!"

Rz 9:5 bt "(5) Do nich należą praojcowie, z nich również jest Chrystus według ciała, Ten, który jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen."

2P 1:1 bt "(1) Szymon Piotr, sługa i apostoł Jezusa Chrystusa, do tych, którzy dzięki sprawiedliwości Boga naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa, otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza:"

Można wymieniać dalej, ale co to da? I tak zaraz ukaże się jakaś interpretacja formka unieważniająca przesłanie Pisma (a jak już będzie trudno to najwyżej napisze że tłumacze byli stronniczy ;) )

Wt cze 25, 2013 10:57

Post Re: do bostwa Jezusa
Kael napisał(a):
formek1 napisał(a):

Cytuj:
1 Na początku było Słowo,
a Słowo było u Boga,
i Bogiem było Słowo
.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało.
(...)10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat Go nie poznał.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili.
14 A Słowo stało się ciałem
i zamieszkało wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen łaski i prawdy.
J 1,1-3:10-14

Wasi fachowcy to jakos inaczej przetlumaczyli?

To mam nastepne pytanie.
Skąd wiesz kto to jest Słowo?

Wt cze 25, 2013 15:36
Stad, skad Jan to wie.
Zrozumiales tekst, tak jak jest napisany?

Moze masz wlasny wariant tego jakie Slowo zamieszkalo wsrod nas i czyja chwale Jednorodzonego (Syna) otrzymana od Ojca ogladal Jan na wlasne oczy?
Moze w ogole jego Ewangelia nie ma nic wspolnego z Jezusem Chrystusem, tylko tak sobie pisal?
I to nie Jezus dal nam moc stania sie dziecmi Bozymi, tylko ktos inny?

Naprawde, tyle wysilku ile wkladacie w zaciemnianie oczywistych tekstow z Pisma sw, mozna by lepiej spozytkowac.

Wt cze 25, 2013 15:50

Kael napisał(a):
Stad, skad Jan to wie.
Zrozumiales tekst, tak jak jest napisany?

Moze masz wlasny wariant tego jakie Slowo zamieszkalo wsrod nas i czyja chwale Jednorodzonego (Syna) otrzymana od Ojca ogladal Jan na wlasne oczy?
Moze w ogole jego Ewangelia nie ma nic wspolnego z Jezusem Chrystusem, tylko tak sobie pisal?
I to nie Jezus dal nam moc stania sie dziecmi Bozymi, tylko ktos inny?

Naprawde, tyle wysilku ile wkladacie w zaciemnianie oczywistych tekstow z Pisma sw, mozna by lepiej spozytkowac.

Pytam skąd to wiesz kim jest Słowo a ty mi wykłady robisz na temat zupełnie poboczny.
Umiesz odpowiedziec czy nie?
Jesli tak to odpowiedz jeśli nie ..też sie pogodzę.
ja tez wszystkiego nie wiem i to jest normalne.

Wt cze 25, 2013 16:17
Z Biblii, formek1, z Biblii. Slowem jest Jezus Chrystus. Boga Jednorodzony Syn.
Bog z Boga, Swiatlosc ze Swiatlosci, zrodzony a nie stworzony. A przez nigo wszystko sie stalo.
Jak glosi chrzescijanskie wyznanie wiary.

A teraz odpowiedz na moje pytanie: kim jest wedlug ciebie Slowo z prologu Ewangeli sw Jana?

Wt cze 25, 2013 16:21

Kael napisał(a):
Z Biblii, formek1, z Biblii. Slowem jest Jezus Chrystus. Boga Jednorodzony Syn.
Bog z Boga, Swiatlosc ze Swiatlosci, zrodzony a nie stworzony. A przez nigo wszystko sie stalo.
Jak glosi chrzescijanskie wyznanie wiary.

Skad takie przypuszczenie że Słowo to Jezus Chrystus? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Wt cze 25, 2013 18:39
Zapomnij! Mnie na takie numery nie nabierzesz, za duzo mam z wami do czynienia. Teraz kolej na ciebie i na twoja odpowiedz na moje pytanie.

Wt cze 25, 2013 19:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 84  Następna strona