Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
romulus
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
arcana85 napisał(a): Apostołowie jak i Jezus cytowali z Pism Hebrajskich i wyjaśniali jak mesjańskie proroctwa z ST spełniają się/spełniły się na Jezusie z Nazaretu. Ja cię nie pytam o proroctwa .Ja cię pytam o świadectwa. Proroctwa mówią kim on będzie Kidy i kto przyjdzie.Natomiast świadectwo mówią kim on jest.Kim on jest w ST dla Noego dla Abrahama dla Mojżesza .W E.J 5 (39) Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;Jezus powiedział że cały ST składa świadectwo o mnie. I tak jak napisałem wcześniej mamy obecnie rok 50 naszej ery i Apostoł Paweł przychodzi do Berei i opowiedz im o Jezusie. Dzi.17.11) Ci byli szlachetniejsi od Tesaloniczan, przyjęli naukę z całą gorliwością i codziennie badali Pisma, czy istotnie tak jest.Czyli jakie pisma badali, Apostoł swoje listy im dawał ,czy swoich kolegów Piotra czy Jana.Na podstawie ST składał im świadectwo o Jezusie. Cytuj: Nie wiem czego oczekujesz? Nie znajdziesz w ST wersetu w którym jest napisane "tak rzecze JHWH: Mam syna i poślę go na ziemię" A to szkoda.NT nie jest źródłem pierwszych chrześcijan . Cytuj: Co chcesz tym udowodnić? Że Jezus nie jest synem Bożym i nie jest stworzeniem,ale jest Stworzycielem.Synostwo w NT nie koniecznie znaczy synostwa tak jak my to rozumiemy obecnie .
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
So cze 01, 2013 16:20 |
|
|
|
 |
arcana85
|
romulus napisał(a): arcana85 napisał(a): Apostołowie jak i Jezus cytowali z Pism Hebrajskich i wyjaśniali jak mesjańskie proroctwa z ST spełniają się/spełniły się na Jezusie z Nazaretu. Ja cię nie pytam o proroctwa .Ja cię pytam o świadectwa. Proroctwa mówią kim on będzie Kidy i kto przyjdzie.Natomiast świadectwo mówią kim on jest. Świadectwa w ujęciu jaki zawarłeś w tym zdaniu nie mogły wyprzedzać przybycia Chrystusa. Świadectwem o tym że zapowiadanym Chrystusem jest Jezus z Nazaretu, są pisma greckie apostołów i pierwszych uczniów zwane NT romulus napisał(a): Kim on jest w ST dla Noego dla Abrahama dla Mojżesza Patriarchowie znali kolejne proroctwa ale nie wiedzieli czym okaże się "potomstwo" o którym wspomina pierwsze proroctwo z księgi Rodzaju. Abraham wiedział tylko że wywodzić się ono będzie z jego potomstwa i przyniesie błogosławieństwo dla całej ludzkości. romulus napisał(a): W E.J 5 (39) Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;Jezus powiedział że cały ST składa świadectwo o mnie. I tak jak napisałem wcześniej mamy obecnie rok 50 naszej ery i Apostoł Paweł przychodzi do Berei i opowiedz im o Jezusie.Dzi.17.11) Ci byli szlachetniejsi od Tesaloniczan, przyjęli naukę z całą gorliwością i codziennie badali Pisma, czy istotnie tak jest. Czyli jakie pisma badali, Apostoł swoje listy im dawał ,czy swoich kolegów Piotra czy Jana.Na podstawie ST składał im świadectwo o Jezusie. Nie wiem czy do końca się rozumiemy z pojęciem "świadectwo" ST świadczyło o Jezusie w tym sensie że zawierało proroctwa które na tymże Jezusie się spełniły. Jezus mówił też w czasie teraźniejszym "pisma świadczą o mnie" a nie "świadczyły o mnie". Pisma świadczyły o Jezusie w czasie gdy był na ziemi bo proroctwa z tych pism się na nim spełniały. Natomiast apostołowie ze swego doświadczenia świadczyli o tym że na własne oczy widzieli spełnianie się tych proroctw na osobie Jezusa i dzięki temu mogli poświadczyć że tenże Jezus był obiecanym Mesjaszem. romulus napisał(a): Cytuj: Nie wiem czego oczekujesz? Nie znajdziesz w ST wersetu w którym jest napisane "tak rzecze JHWH: Mam syna i poślę go na ziemię" A to szkoda. Przykro mi że Cię rozczarowałem. romulus napisał(a): Cytuj: Co chcesz tym udowodnić? Że Jezus nie jest synem Bożym i nie jest stworzeniem,ale jest Stworzycielem.Synostwo w NT nie koniecznie znaczy synostwa tak jak my to rozumiemy obecnie . To raczej ci się nie uda bo sam Jezus mówi o sobie jako o synu Bożym. A tego jak ty rozumiesz synostwo to ja nie wiem. Podejrzewam że podobnie jak pojęcie "świadectwo" trochę odmiennie.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Śr cze 05, 2013 20:12 |
|
 |
aspherus
|
arcana85 napisał(a): aspherus napisał(a): List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , nie zatwardzajcie serc waszych , jak podczas rozdrażnienia , w dniu doświadczania na pustkowiu , gdzie doświadczyli ojcowie wasi przez próbowanie i zobaczyli dzieła me (przez) czterdzieści lat ; " arcana85 napisał "dawał,mówił - to sformułowania personifikujące" . Słownik języka polskiego - "sformułowanie" - słowa wyrażające jakąś myśl . Czy pisząc "sformułowanie personifikujące" w odniesieniu do DUCHA ŚWIĘTEGO masz na myśli SŁOWO ? Mam na myśli jedynie środek stylistyczny jakim jest personifikacja. Choć "stylistyczny" to nie do końca szczęśliwe słowo w odniesieniu do Biblii ale traktując ją jako dzieło literackie to adekwatny. List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , ... " I dzięki temu środkowi co otrzymujemy ? Co to jest "Dzisiaj" co to jest "jeśli" co to jest "głos" co to jest "Jego" co to jest "usłyszycie" ?
|
Cz cze 06, 2013 18:41 |
|
|
|
 |
arcana85
|
aspherus napisał(a): List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , ... " I dzięki temu środkowi co otrzymujemy ? Co to jest "Dzisiaj" co to jest "jeśli" co to jest "głos" co to jest "Jego" co to jest "usłyszycie" ? "Dzisiaj" - w opozycji do wędrówki Izraelitów po pustyni do którego to wydarzenia nawiązuje, najwyraźniej wskazuje na czas współczesny pisarzowi tych słów. "Jeśli głosu jego usłuchacie" - jeśli uwierzycie temu co jest głoszone przez naśladowców Chrystusa "Głos" - informacja, przesłanie które Bóg swoim świętym duchem przekazuje swoim sługą - dla porównania 2 Samuela 23:2; Dzieje Apostolskie 1:16.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Cz cze 20, 2013 10:49 |
|
 |
arcana85
|
List do Hebrajczyków
9:11,12 "Ale Chrystus, zjawiwszy się jako arcykapłan dóbr przyszłych, przez wyższy i doskonalszy, i nie ręką - to jest nie na tym świecie - uczyniony przybytek, ani nie przez krew kozłów i cielców, lecz przez własną krew wszedł raz na zawsze do Miejsca Świętego, zdobywszy wieczne odkupienie."
Chrystus ponownie jako Arcykapłan który wszedł do Nieba uzyskując dla ludzi odkupienie.
9:14 "to o ile bardziej krew Chrystusa, który przez Ducha wiecznego złożył Bogu samego siebie jako nieskalaną ofiarę, oczyści wasze sumienia z martwych uczynków, abyście służyć mogli Bogu żywemu."
To JHWH wyznaczył swemu Synowi misję ale on sam się na nią zgodził. Z własnej woli zdecydował się zejść na ziemię i dostarczyć ofiarę okupu.
9:15 "I dlatego jest pośrednikiem Nowego Przymierza, ażeby przez śmierć, poniesioną dla odkupienia przestępstw, popełnionych za pierwszego przymierza, ci, którzy są wezwani do wiecznego dziedzictwa, dostąpili spełnienia obietnicy."
Chrystus pośrednikiem nowego przymierza.
9:24-28 "Chrystus bowiem wszedł nie do świątyni, zbudowanej rękami ludzkimi, będącej odbiciem prawdziwej [świątyni], ale do samego nieba, aby teraz wstawiać się za nami przed obliczem Boga, 25 nie po to, aby się często miał ofiarować jak arcykapłan, który co roku wchodzi do świątyni z krwią cudzą. 26 Inaczej musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie. 27 A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, 28 tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują.
Chrystus będąc w Niebie wstawia się za ludźmi przed obliczem Boga. Dlatego tez kazał modlić się swoim uczniom w swe imię. Co ciekawe ofiara Chrystusa była jednorazowa, raz na zawsze (Hebr 10:10). Stąd ciekaw jestem skąd się wziął pomysł Ofiary Mszy Świętej: "Msza św. jest nieustającą bezkrwawą Ofiarą Nowego Zakonu, w której Jezus Chrystus ofiaruje się Ojcu Swemu Niebieskiemu przez ręce kapłana na ołtarzu pod postaciami chleba i wina." Skoro Jezus złożył ofiarę raz na zawsze. Było to wydarzenie osadzone w czasie (choć jego skutki rozciągają się na czas po tym wydarzeniu a nawet przed (wybaczanie grzechów przed Chrystusem)) i nie wymagające powtarzania.
|
Cz cze 20, 2013 11:12 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
arcana85 napisał(a): Co ciekawe ofiara Chrystusa była jednorazowa, raz na zawsze (Hebr 10:10). Stąd ciekaw jestem skąd się wziął pomysł Ofiary Mszy Świętej: "Msza św. jest nieustającą bezkrwawą Ofiarą Nowego Zakonu, w której Jezus Chrystus ofiaruje się Ojcu Swemu Niebieskiemu przez ręce kapłana na ołtarzu pod postaciami chleba i wina." Skoro Jezus złożył ofiarę raz na zawsze. Było to wydarzenie osadzone w czasie (choć jego skutki rozciągają się na czas po tym wydarzeniu a nawet przed (wybaczanie grzechów przed Chrystusem)) i nie wymagające powtarzania. A kto Ci powiedział, że ofiara Chrystusa jest każdorazowo na nowo powtarzana? Każda kolejna Msza święta jest tą jedną ofiarą, ktorą Jezus złożył raz na zawsze A ponieważ to dział biblijny, poprzestanę na tym pytaniu zachęcając Cię do szukania odpowiedzi w teologii, a nie tylko w Biblii.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz cze 20, 2013 12:44 |
|
 |
aspherus
|
arcana85 napisał(a): aspherus napisał(a): List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , ... " I dzięki temu środkowi co otrzymujemy ? Co to jest "Dzisiaj" co to jest "jeśli" co to jest "głos" co to jest "Jego" co to jest "usłyszycie" ? "Dzisiaj" - w opozycji do wędrówki Izraelitów po pustyni do którego to wydarzenia nawiązuje, najwyraźniej wskazuje na czas współczesny pisarzowi tych słów. "Jeśli głosu jego usłuchacie" - jeśli uwierzycie temu co jest głoszone przez naśladowców Chrystusa "Głos" - informacja, przesłanie które Bóg swoim świętym duchem przekazuje swoim sługą - dla porównania 2 Samuela 23:2; Dzieje Apostolskie 1:16. I dzięki temu środkowi co otrzymujemy ?
|
Cz cze 20, 2013 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 do bostwa Jezusa
formek1 napisał(a): To poproszę taki werset w którym jest napisane że Jezus jest Bogiem. Cytuj: 1 Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. 2 Ono było na początku u Boga. 3 Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało. (...)10 Na świecie było [Słowo], a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał. 11 Przyszło do swojej własności, a swoi Go nie przyjęli. 12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli, dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię Jego - 13 którzy ani z krwi, ani z żądzy ciała, ani z woli męża, ale z Boga się narodzili. 14 A Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. I oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca, pełen łaski i prawdy. J 1,1-3:10-14 Wasi fachowcy to jakos inaczej przetlumaczyli?
|
Wt cze 25, 2013 9:18 |
|
 |
Barnaba
|
 Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Kael napisał(a): formek1 napisał(a): To poproszę taki werset w którym jest napisane że Jezus jest Bogiem. Tak pierwsze z brzegu: 1 J 5:20 bt "(20) Wiemy także, iż Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością umysłu, tak iż poznajemy Prawdziwego. Jesteśmy w prawdziwym Bogu, w Synu Jego, Jezusie Chrystusie. On zaś jest prawdziwym Bogiem i Życiem wiecznym."J 1:18 bt "(18) Boga nikt nigdy nie widział; ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył.Tt 2:13 bt "(13) oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa," J 20:27-28 bt "(27) Następnie rzekł do Tomasza: Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż w mój bok, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym. (28) Tomasz w odpowiedzi rzekł do Niego: Pan mój i Bóg mój!" Rz 9:5 bt "(5) Do nich należą praojcowie, z nich również jest Chrystus według ciała, Ten, który jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen." 2P 1:1 bt "(1) Szymon Piotr, sługa i apostoł Jezusa Chrystusa, do tych, którzy dzięki sprawiedliwości Boga naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa, otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza:" Można wymieniać dalej, ale co to da? I tak zaraz ukaże się jakaś interpretacja formka unieważniająca przesłanie Pisma (a jak już będzie trudno to najwyżej napisze że tłumacze byli stronniczy  )
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Wt cze 25, 2013 10:57 |
|
 |
formek1
|
 Re: do bostwa Jezusa
Kael napisał(a): formek1 napisał(a): To poproszę taki werset w którym jest napisane że Jezus jest Bogiem. Cytuj: 1 Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. 2 Ono było na początku u Boga. 3 Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało. (...)10 Na świecie było [Słowo], a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał. 11 Przyszło do swojej własności, a swoi Go nie przyjęli. 12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli, dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię Jego - 13 którzy ani z krwi, ani z żądzy ciała, ani z woli męża, ale z Boga się narodzili. 14 A Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. I oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca, pełen łaski i prawdy. J 1,1-3:10-14 Wasi fachowcy to jakos inaczej przetlumaczyli? To mam nastepne pytanie. Skąd wiesz kto to jest Słowo?
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Wt cze 25, 2013 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stad, skad Jan to wie. Zrozumiales tekst, tak jak jest napisany?
Moze masz wlasny wariant tego jakie Slowo zamieszkalo wsrod nas i czyja chwale Jednorodzonego (Syna) otrzymana od Ojca ogladal Jan na wlasne oczy? Moze w ogole jego Ewangelia nie ma nic wspolnego z Jezusem Chrystusem, tylko tak sobie pisal? I to nie Jezus dal nam moc stania sie dziecmi Bozymi, tylko ktos inny?
Naprawde, tyle wysilku ile wkladacie w zaciemnianie oczywistych tekstow z Pisma sw, mozna by lepiej spozytkowac.
|
Wt cze 25, 2013 15:50 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): Stad, skad Jan to wie. Zrozumiales tekst, tak jak jest napisany?
Moze masz wlasny wariant tego jakie Slowo zamieszkalo wsrod nas i czyja chwale Jednorodzonego (Syna) otrzymana od Ojca ogladal Jan na wlasne oczy? Moze w ogole jego Ewangelia nie ma nic wspolnego z Jezusem Chrystusem, tylko tak sobie pisal? I to nie Jezus dal nam moc stania sie dziecmi Bozymi, tylko ktos inny?
Naprawde, tyle wysilku ile wkladacie w zaciemnianie oczywistych tekstow z Pisma sw, mozna by lepiej spozytkowac. Pytam skąd to wiesz kim jest Słowo a ty mi wykłady robisz na temat zupełnie poboczny. Umiesz odpowiedziec czy nie? Jesli tak to odpowiedz jeśli nie ..też sie pogodzę. ja tez wszystkiego nie wiem i to jest normalne.
|
Wt cze 25, 2013 16:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z Biblii, formek1, z Biblii. Slowem jest Jezus Chrystus. Boga Jednorodzony Syn. Bog z Boga, Swiatlosc ze Swiatlosci, zrodzony a nie stworzony. A przez nigo wszystko sie stalo. Jak glosi chrzescijanskie wyznanie wiary.
A teraz odpowiedz na moje pytanie: kim jest wedlug ciebie Slowo z prologu Ewangeli sw Jana?
|
Wt cze 25, 2013 16:21 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): Z Biblii, formek1, z Biblii. Slowem jest Jezus Chrystus. Boga Jednorodzony Syn. Bog z Boga, Swiatlosc ze Swiatlosci, zrodzony a nie stworzony. A przez nigo wszystko sie stalo. Jak glosi chrzescijanskie wyznanie wiary.
Skad takie przypuszczenie że Słowo to Jezus Chrystus? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
|
Wt cze 25, 2013 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zapomnij! Mnie na takie numery nie nabierzesz, za duzo mam z wami do czynienia. Teraz kolej na ciebie i na twoja odpowiedz na moje pytanie.
|
Wt cze 25, 2013 19:20 |
|
|
|