Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Tak  Chodziło o cynamon i uwodzicielkę z Ks. Przysłów: "Kilimem swe łoże wysłałam, kobiercem wzorzystym z Egiptu, swą pościel mirrą skropiłam, aloesem i cynamonem"Co jest? Czy moje pytania są zbyt łatwe?...Bo mogę się bardziej postarać, jakby co.
|
Cz sty 31, 2013 18:18 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
To ja zadam coś takiego, choć nie wiem, czy nie będzie zbyt wieloznaczne... Kobieta czerpie z niej wodę, mężczyzna czerpie z niej przyjemność. Choć nie wiem czy to nie jest zbyt szowinistyczne... I w ogóle jakiś dziwne 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz sty 31, 2013 19:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stągiew?
|
Cz sty 31, 2013 19:32 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie, chyba, że umiesz uzasadnić, jaką to przyjemność czerpie z niej mężczyzna? Poza piciem z niej wody, ale to i kobieta może robić 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz sty 31, 2013 20:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Studnia (także jako metafora obcej kobiety) Z Ks. Przysłów:
"niech się weselą twój ojciec i matka, twa rodzicielka niech będzie szczęśliwa. Synu, daj mi swe serce, dróg moich niech strzegą twe oczy, bo dołem głębokim jest nierządnica, a ciasną studnią jest obca niewiasta, czatuje jakby rozbójnik, pomnaża niewiernych w narodzie."
...choć nie wiem, czy akurat o ten werset chodzi, bo coś mi się kojarzy jeszcze jeden, ale nie mogę go teraz odnaleźć.
|
Pt lut 01, 2013 7:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam ten bardziej odpowiedni: (wiwat wyszukiwarki)
"(12) Powiesz: Nie cierpiałem upomnień - nauką wzgardziło me serce, (13) nie dbałem na głos wychowawców, nie dawałem posłuchu nauczającym mnie; (14) o włos, a popadłbym w wielkie nieszczęście pośród rady i zgromadzenia. (15) Pij wodę z własnej cysterny, tę, która płynie z twej studni. (16) Na zewnątrz mają bić twoje źródła? Tworzyć na placach strumienie? (17) Niech służy dla ciebie samego, a nie innym wraz z tobą; (18) niech źródło twe świętym zostanie, znajduj radość w żonie młodości." (Ks. Przysłów 5:12-18, Biblia Tysiąclecia)
|
Pt lut 01, 2013 8:10 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Tak, jest. Chodziło właśnie o to 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lut 01, 2013 8:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dwie z nazw tej krainy mogą pochodzić od protoplasty plemienia, które ją zamieszkiwało. Obie są wymienione i używane zamiennie w Biblii. Pochodzenie jednej z nazw ma swoje sensowne uzasadnienie w Piśmie św. Etymologię drugiej przedstawił J. Flawiusz w Starożytnościach żydowskich, ale nie zgadza się to z tym, co znajdujemy na temat historii tej krainy w Biblii.
Ps. Jeśli nikt nie odgadnie to po południu wkleję zdjęcie - wskazówkę.
|
Pt lut 01, 2013 9:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Nie, chyba, że umiesz uzasadnić, jaką to przyjemność czerpie z niej mężczyzna? Picie wina też sprawia przyjemność 
|
Pt lut 01, 2013 9:54 |
|
 |
szumi
Moderator
|
MARIEL napisał(a): Dwie z nazw tej krainy mogą pochodzić od protoplasty plemienia, które ją zamieszkiwało. Nie wiem, czy nie jest zbyt wieloznaczne, gdyż wiele krain geograficznych i nazw ludów pochodzi od protoplastów, gdyż autorzy biblijni lubują się w etiologiach... Więc można strzelać, ale chyba nie o to chodzi.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lut 01, 2013 10:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Nie wiem, czy nie jest zbyt wieloznaczne, gdyż wiele krain geograficznych i nazw ludów pochodzi od protoplastów, gdyż autorzy biblijni lubują się w etiologiach... No tak, ale podałam więcej informacji, niż ta którą wskazałeś  Ale znajcie moje miękkie serce: 
|
Pt lut 01, 2013 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może Globulitis, Petra - Pusynia Negew, półwysepsynajski (protoplasta Amalek) Wskazówka jednak mi nic nie dała. Na cóż ta grochówa?
|
Pt lut 01, 2013 12:30 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Edom.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lut 01, 2013 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Załapałam, ze chodzi o miskę soczewicy, ale szukałam pośród potomków Jakuba 
|
Pt lut 01, 2013 14:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Brawo  Edom (od Adom, czerwonego koloru potrawy), a wie ktoś jak brzmi druga nazwa(?) bo chodziło mi o obie, choć może nie dość jasno to ujęłam. MARIEL napisał(a): Obie są wymienione i używane zamiennie w Biblii. Pochodzenie jednej z nazw ma swoje sensowne uzasadnienie w Piśmie św. Etymologię drugiej przedstawił J. Flawiusz w Starożytnościach żydowskich, ale nie zgadza się to z tym, co znajdujemy na temat historii tej krainy w Biblii.
|
Pt lut 01, 2013 15:25 |
|
|
|