Dzieło biblijne - Genesis
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
8 Potem wypuścił z arki gołębicę, aby się przekonać, czy ustąpiły wody z powierzchni ziemi.
9 Gołębica, nie znalazłszy miejsca, gdzie by mogła usiąść, wróciła do arki, bo jeszcze była woda na całej powierzchni ziemi; Noe, wyciągnąwszy rękę, schwytał ją i zabrał do arki.
10 Przeczekawszy zaś jeszcze siedem dni, znów wypuścił z arki gołębicę
11 i ta wróciła do niego pod wieczór, niosąc w dziobie świeży listek z drzewa oliwnego.
Poznał więc Noe, że woda na ziemi opadła.
12 I czekał jeszcze siedem dni, po czym wypuścił znów gołębicę, ale ona już nie powróciła do niego.

|
| So kwi 21, 2007 16:37 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
13 W sześćset pierwszym roku, w miesiącu pierwszym, w pierwszym dniu miesiąca wody wyschły na ziemi,
i Noe, zdjąwszy dach arki, zobaczył, że powierzchnia ziemi jest już prawie sucha.
14 A kiedy w miesiącu drugim, w dniu dwudziestym siódmym ziemia wyschła,
15 Bóg przemówił do Noego tymi słowami:
16 «Wyjdź z arki wraz z żoną, synami i z żonami twych synów.

|
| Wt kwi 24, 2007 13:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
17 Wyprowadź też z sobą wszystkie istoty żywe: z ptactwa, bydła i zwierząt pełzających po ziemi; niechaj rozejdą się po ziemi, niech będą płodne i niech się rozmnażają».
18 Noe wyszedł więc z arki wraz z synami, żoną i z żonami swych synów.

|
| Śr kwi 25, 2007 14:11 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
19 Wyszły też z arki wszelkie zwierzęta: różne gatunki zwierząt pełzających po ziemi i ptactwa, wszystko, co się porusza na ziemi.
Przymierze Boga z Noem
20 Noe zbudował ołtarz dla Pana i wziąwszy ze wszystkich zwierząt czystych i z ptaków czystych złożył je w ofierze całopalnej na tym ołtarzu.

|
| Pt kwi 27, 2007 19:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
21 Gdy Pan poczuł miłą woń, rzekł do siebie: «Nie będę już więcej złorzeczył ziemi ze względu na ludzi, bo usposobienie człowieka jest złe już od młodości Przeto już nigdy nie zgładzę wszystkiego, co żyje, jak to uczyniłem.
22 Będą zatem istniały, jak długo trwać będzie ziemia: siew
i żniwo,
mróz
i upał,
lato
i zima,
dzień
i noc».

|
| Wt maja 01, 2007 8:32 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
9
1 Po czym Bóg pobłogosławił Noego i jego synów, mówiąc do nich: «Bądźcie płodni i mnóżcie się, abyście zaludnili ziemię.
2 Wszelkie zaś zwierzę na ziemi i wszelkie ptactwo powietrzne niechaj się was boi i lęka. Wszystko, co się porusza na ziemi i wszystkie ryby morskie zostały oddane wam we władanie
3 Wszystko, co się porusza i żyje jest przeznaczone dla was na pokarm,
tak jak rośliny zielone, daję wam wszystko.

|
| Pt maja 04, 2007 20:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
4 Nie wolno wam tylko jeść mięsa z krwią życia
5 Upomnę się o waszą krew przez wzgląd na wasze życie- upomnę się o nią u każdego zwierzęcia. Upomnę się też u człowieka o życie człowieka i u każdego - o życie brata.
6 [Jeśli] kto przeleje krew ludzką,
przez ludzi ma być przelana krew jego,
bo człowiek został stworzony na obraz Boga.
7 Wy zaś bądźcie płodni i mnóżcie się; zaludniajcie ziemię i miejcie nad nią władzę».

|
| N maja 06, 2007 17:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
8 Potem Bóg tak rzekł do Noego i do jego synów:
9 «Ja, Ja zawieram przymierze z wami i z waszym potomstwem, które po was będzie;
10 z wszelką istotą żywą, która jest z wami: z ptactwem, ze zwierzętami domowymi i polnymi, jakie są przy was, ze wszystkimi, które wyszły z arki, z wszelkim zwierzęciem na ziemi.
11 Zawieram z wami przymierze, tak iż nigdy już nie zostanie zgładzona wodami potopu żadna istota żywa i już nigdy nie będzie potopu niszczącego ziemię».
12 Po czym Bóg dodał: «A to jest znak przymierza, które ja zawieram z wami i każdą istotą żywą, jaka jest z wami, na wieczne czasy:

|
| Pn maja 07, 2007 18:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
13 Łuk mój kładę na obłoki, aby był znakiem przymierza między Mną a ziemią.
14 A gdy rozciągnę obłoki nad ziemią i gdy ukaże się ten łuk na obłokach,
15 wtedy wspomnę na moje przymierze, które zawarłem z wami i z wszelką istotą żywą, z każdym człowiekiem; i nie będzie już nigdy wód potopu na zniszczenie żadnego jestestwa
.
16 Gdy zatem będzie ten łuk na obłokach,
patrząc na niego, wspomnę na przymierze wieczne między mną a wszelką istotą żyjącą w każdym ciele, które jest na ziemi».
17 Rzekł Bóg do Noego: «To jest znak przymierza, które zawarłem między Mną a wszystkimi istotami, jakie są na ziemi».

|
| So maja 12, 2007 17:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Noe przeklina Kanaana, a błogosławi Sema
18 Synami Noego, którzy wyszli z arki, byli Sem, Cham i Jafet. Cham był ojcem Kanaana.
19 Ci trzej byli synami Noego i od nich to zaludniła się cała ziemia.
20 Noe był rolnikiem i on to pierwszy zasadził winnicę.
21 Gdy potem napił się wina, odurzył się [nim] i leżał nagi w swym namiocie.
22 Cham, ojciec Kanaana, ujrzawszy nagość swego ojca,
powiedział o tym dwu swym braciom, którzy byli poza namiotem.
23 Wtedy Sem i Jafet wzięli płaszcz i trzymając go na ramionach weszli tyłem do namiotu
i przykryli nagość swego ojca;
twarzy zaś swych nie odwracali, aby nie widzieć nagości swego ojca.

|
| N maja 13, 2007 8:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
24 Kiedy Noe obudził się po odurzeniu winem
i dowiedział się, co uczynił mu jego młodszy syn,
25 rzekł: «Niech będzie przeklęty Kanaan
Niech będzie najniższym sługą swych braci!»

|
| Wt maja 15, 2007 20:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
26 A potem dodał: «Niech będzie błogosławiony Pan, Bóg Sema! Niech Kanaan będzie sługą Sema!
27 Niech Bóg da i Jafetowi dużą przestrzeń i niech on zamieszka w namiotach Sema, a Kanaan niech będzie mu sługą».
28 Noe żył po potopie trzysta pięćdziesiąt lat.
29 I umarł Noe w wieku lat dziewięciuset pięćdziesięciu.
DZIEJE POTOMKÓW NOEGO
Pochodzenie ludzkości popotopowej
10
1 Oto potomstwo synów Noego: Sema, Chama i Jafeta

|
| Cz maja 17, 2007 19:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Po potopie urodzili się im następujący synowie
2 Synowie Jafeta: Gomer, Magog, Madaj, Jawan, Tubal, Meszek i Tiras.
3 Synowie Gomera: Aszkanaz, Rifat i Togarma.
4 Synowie Jawana: Elisza i Tarszisz, Kittim i Dodanim. 5 Od nich pochodzą mieszkańcy wybrzeży i wysp, podzieleni według swych krajów i swego języka, według szczepów i według narodów.
6 Synowie Chama: Kusz, Misraim, Put i Kanaan
7 Synowie Kusza: Seba, Chawila, Sabta, Rama i Sabteka. Synowie Ramy: Saba i Dedan.
8 Kusz zaś zrodził Nimroda, który był pierwszym mocarzem na ziemi.

|
| Pt maja 18, 2007 19:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
9 Był on też najsławniejszym na ziemi myśliwym
Stąd powstało przysłowie: «Dzielny jak Nimrod, najsławniejszy na ziemi myśliwy».
10 On to pierwszy panował w Babelu
, w Erek,
w Akkad
i w Kalne
w kraju Szinear

|
| N maja 20, 2007 18:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|