Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 13:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość
Żaden Chrześcijanin w I wieku nie miał pojęcia o bóstwie Chrystusa bo i pojęcie Chrześcijanin sie do tego nie odnosi :razz:

Wcale :D ......"A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także nasza wiara" (1 Kor 15,14 ).....wierzyli zatem, że jakis człowiek imieniem Jezus ot tak sobie "ni z igły ni z widły" zmartwychwstał.

Pt lis 27, 2009 13:07

arcana85 napisał(a):
Żaden Chrześcijanin w I wieku nie miał pojęcia o bóstwie Chrystusa bo i pojęcie Chrześcijanin sie do tego nie odnosi :razz:

Wcale :D ......"A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także nasza wiara" (1 Kor 15,14 ).....wierzyli zatem, że jakis człowiek imieniem Jezus ot tak sobie "ni z igły ni z widły" zmartwychwstał.

No tak - zmartwychwstanie, fenomenalny dowód na to że Jezus był Bogiem :razz: Akurat Biblia mówi że Jezusa wskrzesił Bóg, więc co? sam się wskrzesił? Powoływanie się na zmartwychwstanie by uzasadnić bóstwo Jezusa to strzał we własne kolano :razz:

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt lis 27, 2009 13:29

Są teksty "Bóg Go wskrzesił", jak również teksty "Zmartwychwstał"

Pt lis 27, 2009 13:31

sam się wskrzesił?

Całkiem możliwe:

Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. 18 Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. ( J 10, 17 ).

A że inne fragmenty sugerują, że Bóg go wskrzesił własną mocą.. cóż, skądś się ta Trójca musiała wziąć :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 27, 2009 13:41

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
sam się wskrzesił?

Całkiem możliwe:

Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. 18 Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. ( J 10, 17 ).

A że inne fragmenty sugerują, że Bóg go wskrzesił własną mocą.. cóż, skądś się ta Trójca musiała wziąć :D

No Paweł napisał coś takiego:
1 Koryntian 15:15 Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa.

Mateusz 27:39-43: Ci zaś, którzy przechodzili obok, przeklinali Go i potrząsali głowami, 40 mówiąc: «Ty, który burzysz przybytek i w trzech dniach go odbudowujesz, wybaw sam siebie; jeśli jesteś Synem Bożym, zejdź z krzyża!» 41 Podobnie arcykapłani z uczonymi w Piśmie i starszymi, szydząc, powtarzali: 42 «Innych wybawiał, siebie nie może wybawić. Jest królem Izraela: niechże teraz zejdzie z krzyża, a uwierzymy w Niego. 43 Zaufał Bogu: niechże Go teraz wybawi, jeśli Go miłuje16. Przecież powiedział: "Jestem Synem Bożym"».

Komentarz unitarny: Szydercy świadczą że Jezus mówił o sobie "Syn Boży", zaś to Bóg maił go wyratować.

Mateusza 27:46 Około godziny dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem: «Eli, Eli, lema sabachthani?», to znaczy Boże mój, Boże mój, czemuś Mnie opuścił?

Komentarz unitarny: Jezus zwraca się bezpośrednio do Boga. Skoro sam jest Bogiem to w jaki sposób Bóg mógł go opuścić?

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

N lis 29, 2009 15:16

Ponoć głupich pytań nie ma, trudno powiedzieć, czy to jest prawda. W każdym bądź razie, skoro zakłada się, że Bóg musi być jedną osobą, a nie trzeba Osobami, tak jak objawia nam to Słowo Boże, to odpowiedź na to pytanie będzie równowcześnie pierwotnym założeniem, które podjęto przed zadaniem pytania.

Odpowiedź zaś chrześcijańska jest następująca: było to wołanie Chrystusa, któy w seym człowieczeństwie odczuł opuszczenie przez Ojca. Poza tym to było proroctwo z Ps 22, które publicznie Chrystus odniósł do siebie.

Arcana85 - stosujesz też dość karkołomną argumentację: skoro Jezusa wskrzesił Ojciec, to sam zmartwychwstać nie mógł (mimo, że tak wskazuje Słowo Boże) - tworzenie sztucznych dychotomii i sprzeczności. Ale do tego prowadzi herezja ariańska i monoteletyczna, których echa można tu kosztować intelektualnie. Na podobnej zasadzie tworzy się dychotomię - skoro Ojciec jest Bogiem, to Syn Bogiem być nie może, pomimo, że Słowo Boże zawiera kilkaset potwierdzeń Bóstwa Jezusa.

N lis 29, 2009 16:07
Post Re:
arcana85 napisał(a):
No tak - zmartwychwstanie, fenomenalny dowód na to że Jezus był Bogiem :razz: Akurat Biblia mówi że Jezusa wskrzesił Bóg, więc co? sam się wskrzesił? Powoływanie się na zmartwychwstanie by uzasadnić bóstwo Jezusa to strzał we własne kolano :razz:

A który to człowiek własną mocą może spowodować?:
- "Dziś ze Mną będziesz w raju"
- "Synu odpuszczają ci się grzechy twoje" (Mr 2,5).
Zaserwujesz kolejne karkołomne "wytłumaczenie"?

N lis 29, 2009 18:17

Oczywiście, że arcana85 zaserwuje. Fragmentami Pisma można udowodnić niemal dowolną tezę, a jakby się postarać, to nawet nieistnienie Boga (nawet jeden taki dosłowny cytat jest). Przecież zarówno ortodoksi, jak i heretycy podpierali się jakimiś cytatami. Tak była w IV wieku za Ariusza, tak jest i dzisiaj. Wszelka dyskusja o doktrynie, która jest oparta na "fragmentach", jest pozbawiona sensu i jest metodologicznie błędna

N lis 29, 2009 18:22

meritus napisał(a):
Arcana85 - stosujesz też dość karkołomną argumentację: skoro Jezusa wskrzesił Ojciec, to sam zmartwychwstać nie mógł (mimo, że tak wskazuje Słowo Boże) - tworzenie sztucznych dychotomii i sprzeczności. Ale do tego prowadzi herezja ariańska i monoteletyczna, których echa można tu kosztować intelektualnie. Na podobnej zasadzie tworzy się dychotomię - skoro Ojciec jest Bogiem, to Syn Bogiem być nie może, pomimo, że Słowo Boże zawiera kilkaset potwierdzeń Bóstwa Jezusa.

Chciałbym zobaczyć te kilkaset potwierdzeń :razz:
Przeczytałem całą Biblię i jakoś nie rzuciły mi się w oczy te setki. Analizując NT wynotowałem sobie fragmenty które mówią jednocześnie o Ojcu i Synu i jakoś tych setek nie widzę.

Komentarz unitarny jest proty bo i opiera się na prostym, powszechnie znanym i funkcjonującym "od zawsze" pojęciu osoby. Zaś koncepcja Trynitarna by mogła zostać wyrażona wymagała karkołomnej adaptacji greckiego wyrażenia hypostasis i stworzenia od podstaw koncepcji "osoby boskie". Takie konstrukty nie mają oparcia w Świetych Pismach.

meritus napisał(a):

Odpowiedź zaś chrześcijańska jest następująca: było to wołanie Chrystusa, któy w seym człowieczeństwie odczuł opuszczenie przez Ojca.

I oto przykład karkołomnego wyjaśnienia.

Pn lis 30, 2009 13:21

Post Re: Re:
Alus napisał(a):
arcana85 napisał(a):

A który to człowiek własną mocą może spowodować?:
- "Dziś ze Mną będziesz w raju"
- "Synu odpuszczają ci się grzechy twoje" (Mr 2,5).
Zaserwujesz kolejne karkołomne "wytłumaczenie"?

Pomijając co miał na myśli Jezus mówiąc o pobycie z grzesznikiem w raju, domyślam się że meritum twojego posta to zdolność odpuszczania grzechów przez Jezusa. Oczywiście Marka 2:7-10 jasno wskazuje że Jezus na ziemi otzrymał kompetencje przebaczania grzechów.
Można w tym upatrywac przesłankę do utożsamiania Ojca i Syna. Ale nalezy na to spojrzeć całościowo. Np. Mat 20:23 wskazuje na odmienne kompetencje Ojca i Syna co do zapewniania miejsc w niebie.
Podejście unitarne jest jasne - pewne kompetencje Ojciec rezerwuje dla siebie, innymi, podług własnej woli, może obdarzać Syna. Nie ma tu sprzeczności.

Karkołonmą próbą byłoby w tym kontekście udowadnianie że są tym samy, skoro jedne kompetencje mają wspólne (ściśle niektóre Ojciec przekazuje Synowi) a inne odrębne.

Pn lis 30, 2009 13:28

Kamyk napisał(a):
Przecież zarówno ortodoksi, jak i heretycy podpierali się jakimiś cytatami. Tak była w IV wieku za Ariusza, tak jest i dzisiaj.

Z tym że arianizm czy inne herezje to co innego niż unitarianizm.
Unitarianizm to ortodoksja. W takiego, jednego Boga wierzyli Żydzi i wszyscy pisarze Pism Hebrajskich. Jezus i pierwsi chrześcijanie tez byli Żydami i wierzyli w Boga JHWH, Boga starożytnego Izraela.
Dlaczego Żydzi uważają dzisiejszych chrześcijan za politeistów? Bo też nie uznają konstruktu hypostasis.
I w takim ujęciu to trynitaryzm jest herezją która wdarła się do chrześcijaństwa w II/III wieku n.e.

Kamyk napisał(a):
Wszelka dyskusja o doktrynie, która jest oparta na "fragmentach", jest pozbawiona sensu i jest metodologicznie błędna

Na "fragmencie" oczywiście jest bezsensowna.
Ale na wszystkich fragmentach które odnoszą się do tematu jak najbardziej jest sensowna. Jak inaczej można badac Pisma i się do nich odnosić jeśli nie powołując się na liczne fragmenty i ich kontekst?
Czy uważasz że apostoł Paweł prowadził pozbawione sensu i metodologicznie błędne rozważania?
Dzieje 17:3 Na podstawie Pisma wyjaśniał i nauczał: Mesjasz musiał cierpieć i zmartwychwstać. Jezus, którego wam głoszę, jest tym Mesjaszem.
Trudno by wyglądało to inaczej iż wskazywął Żydom fragmenty proroctw w Pismach Hebrajskich a następnie objasniał jak spełniały się na Chrystusie.

I przekonanie o jedności Boga wypływające z ST znajduje potwierdzenie gdy zestawi się wszystkie "fragmenty" z NT mówuiące o Ojcu i Synu. Widac wtedy że istnieje zaledwie kilka fragmentów mogacych budzić watpliwości co do odrębności Ojca i Syna, natomiast dziesiątki odrebność tą potwierdzających (obok dziesiątek neutralnych, które nie mówią nic o relacjach, a napewno nie relacjach ontologicznych). I to jest całościowe ujęcie.

Pn lis 30, 2009 13:42

Arcana, taki trynitaryzm, jaki Ty pragniesz tu nam zaimputować ( np. gdy piszesz, że unitarianie są przekonani o "jedności Boga" - tak, jakby trynitarianie nie byli o tym przekonani ) jest, rzecz jasna, herezją, i to nawet oficjalnie przez Kościół stwierdzoną. Ale skoro się nie ma większego pojęcia, o czym się pisze.. takich kwiatków jest zresztą więcej.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 30, 2009 13:57

arcana85 napisał(a):

No, Ariusz nie negował w zasadzie boskości Jezusa ;) tylko trochę opacznie ją rozumiał ;) Unitarianie natomiast negują boskość Jezusa, prawda? Dla nas, chrześcijan, i to i to jest herezja

arcana85 napisał(a):
Dlaczego Żydzi uważają dzisiejszych chrześcijan za politeistów? Bo też nie uznają konstruktu hypostasis.

Chrześcijanie od samego początku byli uważani za politeistów, zarówno rzez żydów, jak i przez pogan. I mimo to, że chrześcijanie utrzymywali, że są monoteistami i że Bóg jest tylko jeden, to równie uparcie twierdzili, że Jezus był (jest) Bogiem tak jak i Ojciec (potem to samo o Duchu). Wbrew wszelkiemu zdrowemu rozsądkowi, ale musieli tak głosić, bo to było ich doświadczenie, a nie wynik procesu myślowego. Można zrezygnować z czegoś, do czego się doszło drogą intelektualnego namysłu, ale nie z czegoś, czego się doświadczyło

Pn lis 30, 2009 14:42

Kamyk napisał(a):
arcana85 napisał(a):

No, Ariusz nie negował w zasadzie boskości Jezusa ;) tylko trochę opacznie ją rozumiał ;) Unitarianie natomiast negują boskość Jezusa, prawda? Dla nas, chrześcijan, i to i to jest herezja

Skoro religia ST to herezja...

Kamyk napisał(a):
arcana85 napisał(a):

Chrześcijanie od samego początku byli uważani za politeistów, zarówno rzez żydów, jak i przez pogan.

Możesz podać jakiś fragment to potwierdzający?

Kamyk napisał(a):
Wbrew wszelkiemu zdrowemu rozsądkowi, ale musieli tak głosić, bo to było ich doświadczenie, a nie wynik procesu myślowego. Można zrezygnować z czegoś, do czego się doszło drogą intelektualnego namysłu, ale nie z czegoś, czego się doświadczyło

Zgadzam się że trynitaryzm jest wbrew zdrowemu rozsądkowi ;-) ale jak sam Kazmyku przyznałes w innym miejscu koncepcja Dwójcy był wynikiem wyrażenia pewnej koncepcji w języku filozofii greckiej więc jak najbardziej jest wynikiem procesu myślowego po kilkudziesięciu latach uzupełnionego w Trójcę ( w 381 roku).

A jedna myśl w kwestii został wskrzeszony/zmartwychwstał.

Jezus został wskrzeszony przez Boga. Jezus zmartwychwstał.
Żołnież został zabity przez wroga. Żołnież zginął.

Jak dla mnie nie ma w tym spreczności, tylko inny sposób wyrażenia tej samej myśli ;-)

Pn lis 30, 2009 15:11

Cytuj:
Skoro religia ST to herezja...

I znowu krytykujesz trynitarian, których sam sobie wymyśliłeś.. Panie, przebacz mu, bo nie wie co czyni ;)

Cytuj:
Jak dla mnie nie ma w tym spreczności, tylko inny sposób wyrażenia tej samej myśli

Ale już o koncepcji Trójcy tak powiedzieć nie można, bo inny sposób wyrażenia czegoś jest uprawniony tylko wtedy, gdy pasuje arcanie85 ;)

Pn lis 30, 2009 15:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 84  Następna strona