Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 "Musicie się na nowo narodzić" (...J 3:7) 
Autor Wiadomość
Post Re: "Musicie się na nowo narodzić" (...J 3:7)
a ty to protestant , że odpowiadasz bo jeżeli nie to nic nie wiesz o ichnim nowym narodzeniu , dlatego oczekuje odpowiedzi od protestantów . Bo wiedza do przeżywania to jest żadne porównanie . :mrgreen:

Śr maja 18, 2011 7:39

1.
Nowe narodzenie jest jednorazowym aktem łaski Boga względem grzesznego człowieka, usprawiedliwienia go oraz napełnienia Duchem świetym. Można by podać przykład z naszego ludzkiego prawa bo tez posiadamy w prawie akt łaski.Czlowiek wyrokiem sadu zostal skazany na kare smierci ma mozliwosc proszenia o laske sedziego lub prezydenta. Co sedzia bierze pod uwage czy jego dobre uczynki, to ze stara sie byc coraz lepszy.NIE. Sedzia patrzy tylko na skruche przyznanie sie do winy, żal za popełnione błedy i słowa jestem winny. Wtedy sedzia sprawiedliwy z łaski usprawiedliwia skazanca. Czy z życia tego czowieka został wymazany fakt że zamordował.NIE. ale został usprawiedliwiony z łaski.Tak samo usprawiedliwia Bog .Jeszcze
jedno kara jednak musi byc wykonana za tego morderce kare wział na siebie Jezus sprawiedliwy i niewinny. Kazdy z nas moze byc uwolniony od kary za swoje grzechy.Jezeli zrobi to co ten skazany człowiek.

Kiedy zaczynamy szukać Boga, pragnąć Go, czytać Pismo Święte ,modlić się do Niego w najbardziej szczery i prosty sposób i widzimy swoją grzeszność .Bóg widzi takie upokorzone serce i ducha i daje się poznać przez Słowo Boze ,które wyjaśnia Duch Świety ale nie od razu najpierw
proste rzeczy a później w miarę wzrostu trudniejsze.Słowo Boze jest chlebem żywota, Jezus kiedyś powiedział" Ja jestem chlebem żywota"

2.
Nowe narodzenie dzieli życie człowieka na dwie części stare życie bez Boga i nowe życie z Bogiem. Poprzez nowe narodzenia Bog obmywa nas krwia Jezusa z grzechow ktore popełnilismy
w starym życiu a na nowe życie daje mozliwosc wyznawania swoich grzechow przez modlitwe

1Jan1.9 jesli wyznajemy swoje grzechy wierny jest Bog i sprawiedliwy i odpusci nam i oczysci nas od wszelkiej nieprawosci

3.
Nowe narodzenie jest powiazane z chrztem bo ludzie chrzcza sie na wyznanie wiary w Jezusa i poswiadczenia tego co stalo sie w ich zyciu. W ich sercu zamieszkal Duch Swiety daje to mnostwo radosci wewnetrznej , uczucia wolnosci od grzechu i pragnienie opowiadania innym co sie stalo w moim zyciu

4.
Nowe Narodzenie to rzeczwiscie akt łaski od Boga. Rzeczywiscie po nowym narodzeniu rozpoczynamy życie ktore jest prowadzone przez Ducha Swietego i jest pełne dobrych owocow Ducha ale nie spotkalem w pismie sytuacji ,w ktorej po każdej spowiedzi zaczynamy dobrze życ.,
Słowo Boże mowi o wyznawaniu grzechow jedni drugim ale grzech to jest problem miedzy mna a Bogiem i jestem zobowiazany przyjsc do niego i prosic o przebaczenie.

Śr maja 18, 2011 21:12
to też nie jest z pisma
Cytuj:
Można by podać przykład z naszego ludzkiego prawa bo tez posiadamy w prawie akt łaski.Czlowiek wyrokiem sadu zostal skazany na kare smierci ma mozliwosc proszenia o laske sedziego lub prezydenta. Co sedzia bierze pod uwage czy jego dobre uczynki, to ze stara sie byc coraz lepszy.NIE. Sedzia patrzy tylko na skruche przyznanie sie do winy, żal za popełnione błedy i słowa jestem winny. Wtedy sedzia sprawiedliwy z łaski usprawiedliwia skazanca. Czy z życia tego czowieka został wymazany fakt że zamordował.NIE. ale został usprawiedliwiony z łask

po drugie piszesz
Cytuj:
owe narodzenie jest jednorazowym aktem łaski Boga względem grzesznego człowieka, usprawiedliwienia go oraz napełnienia Duchem świetym.

czyli jeżeli przyjąleś chrzest to jesteś nowo narodzony - wobec tego jeżeli jakiś katolik przyjdzie do protestantów i stwierdzi teraz narodziłem się na nowo - to znaczy ze kłamie .( chyba że chrzest w kościele nie upoważnia katolików do mówienia jestem nowo narodzony bo tak mówią protestanci)
Jeżeli jest to jednorazowy akt łaski to nie możesz już grzeszyć , bo poznaleś już drogę i jeżeli zgrzeszyśz swiadomie to znaczy że umarleś i nie ma już dla ciebie łaski św paweł .
Chyba że tak jak mówicie obojętne co zrobię i tak będę zbawiony .

Cz maja 19, 2011 9:19

tajfun napisał(a):
To znaczy że nie jesteś protestant , to w końcu kto jesteś .
Zresztą to twoja sprawa .
Przyjałeś chrzest jesteś człowiekiem odrodzonym , nowym - a cała twoja przyszłość nalezy do ciebie ,
jak będziesz pracował nad umacnianiem łaski chrztu w sobie to nie będziesz musiał pisać o jakimś nowym narodzeniu .
Bo to w większości lenistwo duchowe powoduje zastój człowieka we wzrastaniu w wierze
a gdy póżniej nastąpi chwila refleksji to ten ospały człowiek mówi narodziłem sie na nowo .
W rzeczywistości to on tylko zauważył że jest coś takiego jak Duch Ś więty . :3majsie:
Nie wystarczy chwila refleksji.
tajfun napisał(a):
a ty to protestant , że odpowiadasz bo jeżeli nie to nic nie wiesz o ichnim nowym narodzeniu ,
dlatego oczekuje odpowiedzi od protestantów .
Bo wiedza do przeżywania to jest żadne porównanie . :mrgreen:
Przeżywanie przeżywaniem, ale protestanci mają swoje wyznania wiary, które to systematyzują.
Podałem w tym miejscu jak nowonarodzenie rozumieją 3 wspólnoty ewangelikalne.

10. NOWONARODZENIE
"Aby zostać zbawionym od grzechu i jego konsekwencji,
człowiek musi doświadczyć nowego narodzenia, czyli przemiany życia.
Kiedy upamięta się on ze swoich grzechów
i podda działaniu Ducha Świętego na jego serce, zapragnie żyć w posłuszeństwie woli Bożej.
Biblia nazywa to doświadczenie „nowonarodzeniem”.
Od tej chwili nowe życie jest podtrzymywane przez naszą wiarę w Jezusa Chrystusa.

Ewangelia św. Mateusza 1:21; Ewangelia św. Jana 3:3;
List do Rzymian 2:4; Ewangelia św. Jana 16:8;
Dzieje Apostolskie 2:37. 38; 1 List św. Jana 2:3. 6; Ewangelia św. Jana 16:13;
1 List św. Piotra 1:22; Psalm 119:142;
Ewangelia św. Jana 17:17; List do Galacjan 2:20;
List do Hebrajczyków 12:2; List do Rzymian 1:17; List do Filipian 4:13."
http://www.adwentysci-reformowani.pl/wiara.html

http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=4603 (Narodzenie na nowo)

Poniżej podaję artykuły wiary różnych wyznań protestanckich bliższych katolicyzmowi
(bo uznających chrzest niemowląt).

- Kościół Ewangelicko-Metodystyczny:

Artykuł XVII
O Chrzcie

Artykuł XXIV
(...)
O uświęceniu
http://metodysci.wordpress.com/2008/08/28/artykuly-wiary-kosciola-ewangelicko-metodystycznego/

"Silnie podkreślamy konieczność odnowy wewnętrznej, duchowego i moralnego odrodzenia człowieka.
Wzywamy do nawrócenia się od grzechów do Zbawiciela Jezusa Chrystusa.

Wierzymy, że każdy człowiek powinien podjąć
świadomą decyzję bezgranicznego zaufania Jezusowi Chrystusowi – jako osobistemu Zbawicielowi.

Pewność zbawienia i życia wiecznego może być dostępna już tu na ziemi: każdemu, kto wierzy".
http://www.metodysci.org/zasady.php

Rozdział 7. Skrucha i wiara
http://www.metodysci.org/katechizm7.php

- Kościół Ewangelicko-Augsburski

Nowonarodzenie z wody i z ducha
http://www.luteranie.pl/pl/index.php?D=348

tajfun napisał(a):
Ty mówisz , że odmawiasz ojcze nasz , ale mówisz to za siebie nie robią tego inni
bo uważają że tą modlitwą nie powinni się modlić - a wiesz dlaczego ?
Ponieważ musieli by powiedzieć - i odpuść nam nasze winy -
- co się kłóci z ichnią interpretacją o nowym narodzeniu i mięsistym sercu .
Nie ma powodu, żeby protestanci nie chcieli uznać swojej grzeszności.
tajfun napisał(a):
Czy ja traktuję ciebie żle - pokaż jeżeli tak zrobiłem ,
a jeżeli tego nie zrobiłem to nie pisz podobnych rzeczy i nie ukazuj siebie jako pokrzywdzonego .
Dopuszczasz się oszczerstwa i kłamstwa,
przedstawiając naukę 1 denominacji jako naukę wszystkich protestantów.
tajfun napisał(a):
Ważne też jest to ,że nie możesz pisać w imieniu protestantów tylko w imieniu tych do których należysz - a to
dlatego właśnie że jest tak wiele rozłamów pośród was , a każdy mówi rzeczy inne .
A ty będąc katolikiem i mając niewielkie pojęcie o protestantyzmie piszesz w imieniu protestantów.
tajfun napisał(a):
Jak zwykle bla ,bla , bla protestanckie - napisz jeszcze z jakiego zboru jesteś - bo każdy co innego mówi .
To dlaczego piszesz, że prawdziwy protestant ..., skoro każdy co innego mówi?
Sam sobie przeczysz.

O "prawdziwych protestantach":
viewtopic.php?f=7&t=14011&p=600060#p600060 - kalwinizm

tajfun napisał(a):
To albo ty nie protestant , albo jakowyś reformowalny protestant
chciałbyś uszczknąć coś z katolika dołożyć trochę protestanta i masz nowego dziwoląga .
To chyba raczej katolicy są reformowalni
i biorą trochę z katolicyzmu, trochę z protestantyzmu (różnych denominacji),
a później wychodzą takie dziwolągi:

"głosimy Dobrą Nowinę o zbawieniu,
zgadzając się tym samym na to, aby drugi człowiek narodził się na nowo.
Niekoniecznie każdy będzie utożsamiał się z Odnową w Duchu Świętym,
ale potrzeba, by każdy ochrzczony w imię Jezusa Chrystusa narodził się na nowo,
by przyjął dar życia w Duchu Świętym
. "
http://www.odnowa.jezuici.pl/szum/prowadzenie-spotkainmenu-33/charyzmaty-mainmenu-58/283-charyzmat-suby

"Tym tak naprawdę ma żyć Odnowa Charyzmatyczna i każdy, który narodził się z Ducha (J 3, 5-8).
To doświadczenie jest całkowicie darmowe i nieoczekiwane – człowiek zaczyna żyć nowym życiem.
Wiemy dobrze, że o Ducha Świętego prosimy podczas modlitwy
(może więc ktoś zarzucić, że jest to doświadczenie „oczekiwane”),
jednak mimo wszystko to Duch Święty jest tym, który przejmuje całkowitą inicjatywę
i który decyduje kiedy i jak dotknąć i przemienić człowieka.

Kiedy tak patrzymy na doświadczenie Zesłania Ducha Świętego,
to widzimy, że jest to doświadczenie absolutnie dla wszystkich,
ponieważ nie jest potrzebne do tego absolutnie żadne przygotowanie.
To sam Bóg jest tym, który wtedy działa w człowieku
i jedynym warunkiem jest być otwartym na Boga i nie odrzucać Jego obecności.
Doświadczenie Zesłania Ducha Świętego (czy to w naszych wspólnotach, czy osobiście)
upraszcza nasze życie (to nie znaczy, że zabiera kłopoty, ani że upraszcza rzeczy do załatwienia)
i sprowadza je tak naprawdę do jednego, fundamentalnego doświadczenia: Bóg mnie kocha!

Kiedy Duch Święty wylewa się na człowieka, kiedy staje się w człowieku strumieniem żywej wody,
nie wskazuje na nikogo innego jak tylko na Jezusa.
Duch nie wskazuje nawet na siebie samego – w centrum stawia Jezusa Chrystusa,
bez którego nic nie możemy uczynić (J 15, 5).
Ten Jezus, którego przyzywa się w Odnowie ma wiele „tytułów”:
Jezus żyje, Jezus jest Panem, Jezus Zmartwychwstał, itd.
Kiedy człowiek pozwala, by Duch Święty ponownie go ochrzcił swoją mocą,
pierwsze słowa, jakie kieruje do Boga, są: Jezus jest Panem!

I bynajmniej nie są to słowa teoretyczne,
lecz to jest właśnie to, czym ten człowiek zaczął żyć naprawdę. "
http://www.odnowa.jezuici.pl/szum/animatorzy-i-liderzy-mainmenu-34/r-mainmenu-85/222-duchowo-odnowy-charyzmatycznej-2

"Mimo błędów doktrynalnych zasługą zielonoświątkowców jest to,
że przypomnieli chrześcijanom o żywej działalności Ducha Świętego.
(...)
właściwe początki przebudzenia zielonoświątkowego w Kościele katolickim
datuje się na czas po Soborze Watykańskim II, na rok 1967,
kiedy to na Katolickim Uniwersytecie w Duquesne w Pensylwanii (Stany Zjednoczone),
katolicy zaczęli doświadczać nowego przebudzenia.
Modlili się oni codziennie nawzajem za siebie o wylanie Ducha Świętego
oraz czytali protestanckie książki Krzyż i sztylet D. Wilkersona oraz Oni mówią językami J. L. Sherrill.
(...) Nektórzy uczestnicy rekolekcji mieli bowiem kontakty z członkami innych Kościołów chrześcijańskich,
którzy już przeżyli to doświadczenie
.
To od nich otrzymali informacje o możliwości doświadczenia mocy Ducha Świętego
i nawet niektórzy przez ich posługę (modlitwę z nałożeniem rąk)..."

Całość:
WSPÓŁCZESNE DOŚWIADCZENIE WYLANIA DUCHA ŚWIĘTEGO W RUCHU ODNOWY W DUCHU ŚWIĘTYM
(O. ROBERT WAWRZENIECKI OMI)
http://www.apologetyka.katolik.pl/odnowa-kosciola/ruchy-katolickie/odnowa-charyzmatyczna/95/374-iii-wspoczesne-dowiadczenie-wylania-ducha-witego-w-ruchu-odnowy-w-duchu-witym

tajfun napisał(a):
elbrus daruj sobie - nad głową Jezusa nie musiałem widzieć aureoli
bo to był Jezus Bóg i on nie musiał przyjmować chrztu .
Duch Pański spoczywa na Mnie, ponieważ Mnie namaścił (...)
(Łukasza 4:18)
por.:
Wy natomiast macie namaszczenie od Świętego i wszyscy jesteście napełnieni wiedzą.
(1 Jana 2:20)
tajfun napisał(a):
Po drugie nad głową Jezusa ukazał się Duch Boży w postaci jakby gołębicy / św mateusz .
Ale osoby nie będącego tego świadkami już żadnej gołębicy nie widziały,
więc skąd miały wiedzieć o tym, że Jezus został namaszczony Duchem?
Chyba jednak nie wzrokowo.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 20, 2011 13:17
Czyli dalej stwierdzasz że nic nie stwierdzasz - odpowiedż jest jedna każdy protestant mówi że narodził się na nowo i nie możesz temu zaprzeczyć - ponieważ twoje cytaty mówią o narodzeniu obojętnie jakim , ale jednak .
dalej
Cytuj:
Nie ma powodu, żeby protestanci nie chcieli uznać swojej grzeszności

jest powód , ponieważ jednym ze słów jakimi się posługują jest coś takiego - jak to że Bóg dokonuje w nas do chcenia i wykonywania - i nasze uczynki nie są już istotne gdyż i tak jesteśmy zbawieni .

Swoje poglądy cytował protestant i do niego się odnosiłem , dopiero w trakcie dotarło do mnie że jest ich tak wielu iż trudno z nimi rozmawiać .(dlatego nie zarzucaj mi oszczerstw - to już drugi człowieczek który zarzuca mi oszczerstwo nie czytając tego co mówię )

Jako katolicy zapominamy często co to tak naprawdę chrzest - najzwyczajniejszy - a jednak bardzo istotny - rodzimy się poprzez niego jako nowi ludzie , a następne nasze odrodzenia to skrucha .
Pisałem już to nasze zwykłe lenistwo duchowe sprawia że w pewnym momencie dostrzegamy coś co było obok nas i mówimy narodziłem sie na nowo .(bzdura)
Wylanie Ducha na niektórych - reszta oczekuje i się modli o Ducha . To dary które duch udziela komu chce i jak chce , ale to nie jest nowe narodzenie - jak mówią protestanci .
To dwie inne rzeczy - nie mieszaj pojęć .
Odnośnie aureoli to uciekasz , mówiłeś do mnie - dlatego ja ci odpisałem dlaczego Jezus nie musiał mieć aureoli . Cała reszta odnośnie innych osób mnie nie dotyczy - o to musisz zapytać inne osoby .
Natomiast chyba jednak widzisz różnicę pomiedzy Jezusem o ktorym czytamy w piśmie na podstawie świadków , a protestantem który po przeczytaniu paru kartek z pisma mówi że narodził się na nowo . :3majsie:

So maja 21, 2011 5:24

Tajfun - II Tym.3.16 Całe Pismo przez Boga jest natchnione... spróbuj uzasadnic swoje nn tekstami Pisma bo Pismo jest jedyną płaszczyzna porozumienia chrześcijan. Ja trochę rozumię o czym piszesz ale podaj gdzie w Bibli to pisze.

To co wiesz o protestantach to jest kalwinizm to oni mówia o predestynacji tzn że Bóg wszystko zaplanował przed załozeniem świata i teraz dzieje sie wszstko wg. Jego woli a my nie posiadamy zadnej woli to jest w przybliżeniu. Są miejsca w Piśmie które wykorzystiują w swoim celu.

So maja 21, 2011 21:24
Pismo jest tym co różni , a nie łączy - a właściwie to tłumaczenie pisma .Przykro mi przyjacielu , ale tak mówicie wszyscy obojętne ile was jest tych odmian . z szacuneczkiem :aniol:

N maja 22, 2011 10:24
zbanowany na stałe

Ależ z Tajfunem nie macie co dyskutować.
Gdzieś wspomniał że niedawno odkrył Boga, Kościół, że wcześniej bładził itp...
Chyba każdy wie jak to jest z neofitami oraz co to znaczy mentalność neofity...

N maja 22, 2011 13:34
Kłamiesz że tak napisałem , przytocz moje slowa a jeżeli nie to przeproś .
Nie jestem protestant żeby się naradzać odradzać czy co tam jeszcze . :aniol:

N maja 22, 2011 16:14

TAjfun - dużo napisałem o nn o resztę pros Boga niech cię przekona a nie zrobi tego jezeli nie zapragniesz szukać w Bozym Słowie

N maja 22, 2011 21:01

Elbrus napisał(a):
"Aby zostać zbawionym od grzechu i jego konsekwencji,
człowiek musi doświadczyć nowego narodzenia, czyli przemiany życia.
Jeżeli nawiązujesz do rozmowy Jezusa z Nikodemem, to "ponowne narodzenie", o którym mówił Jezus, nie jest przemianą życia.
"Ponowne narodzenie", to namaszczenie duchem świętym.
To Bóg namaszcza duchem i to On decyduje kogo namaścić.
Owo namaszczenie duchem oznacza, że takli człowiek będzie panował z Jezusem w niebie.

P.S. Oczywiście każdy, kto chce służyć Bogu, musi zmienić swoje życie.

Śr maja 25, 2011 8:56

tajfun napisał(a):
Czyli dalej stwierdzasz że nic nie stwierdzasz - odpowiedż jest jedna
każdy protestant mówi że narodził się na nowo i nie możesz temu zaprzeczyć - ponieważ
twoje cytaty mówią o narodzeniu obojętnie jakim , ale jednak .
Nie mówią o tym, że każdy protestant narodził się na nowo.
tajfun napisał(a):
Cytuj:
Nie ma powodu, żeby protestanci nie chcieli uznać swojej grzeszności

jest powód , ponieważ jednym ze słów jakimi się posługują
jest coś takiego - jak to że Bóg dokonuje w nas do chcenia i wykonywania - i nasze uczynki nie są już istotne
gdyż i tak jesteśmy zbawieni .
Jest to teza pewności wytrwania świętych
oparta na całkowitej predestynacji artykułowanej przez kalwinistów - mniejszości wśród protestantów.
tajfun napisał(a):
Swoje poglądy cytował protestant i do niego się odnosiłem ,
dopiero w trakcie dotarło do mnie że jest ich tak wielu iż trudno z nimi rozmawiać .
(dlatego nie zarzucaj mi oszczerstw - to już drugi człowieczek
który zarzuca mi oszczerstwo nie czytając tego co mówię )
Skoro są to tezy protestanta jednego z wielu,
to dlaczego przedstawiasz je jako tezy wszystkich protestantów?
tajfun napisał(a):
Jako katolicy zapominamy często co to tak naprawdę
chrzest - najzwyczajniejszy - a jednak bardzo istotny - rodzimy się poprzez niego
jako nowi ludzie , a następne nasze odrodzenia to skrucha .
Pisałem już to nasze zwykłe lenistwo duchowe sprawia
że w pewnym momencie dostrzegamy coś co było obok nas i mówimy narodziłem sie na nowo .(bzdura)
Wylanie Ducha na niektórych - reszta oczekuje i się modli o Ducha .
Czy chrześcijanie uznający chrzest małych dzieci
nie wierzą w wylanie Ducha na KAŻDEGO ochrzczonego dzięki sakramentowi chrztu właśnie?
tajfun napisał(a):
Odnośnie aureoli to uciekasz , mówiłeś do mnie - dlatego ja ci odpisałem dlaczego Jezus nie musiał mieć aureoli .
Aureoli nie musiał mieć ani Jezus, ani nie muszą jej mieć narodzeni na nowo protestanci,
ani osoby sakramentalnie ochrzczone (np. katolicy).
tajfun napisał(a):
Cała reszta odnośnie innych osób mnie nie dotyczy - o to musisz zapytać inne osoby .
Natomiast chyba jednak widzisz różnicę pomiedzy Jezusem o ktorym czytamy w piśmie na podstawie świadków ,
a protestantem który po przeczytaniu paru kartek z pisma mówi że narodził się na nowo . :3majsie:
Co to znaczy, że protestant po przeczytaniu paru kartek z Pisma mówi, że narodził się na nowo?
Coś źle usłyszałeś, źle zrozumiałeś lub specjalnie to przeinaczasz.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr maja 25, 2011 16:21
elbrus odbijasz piłke żeby sobie ułżyć , zamiast ci odpowiadać to napisze tak , przejrzyj sobie wiarygodne żródło odnośnie nowego narodzenia na porotestantach forum.
Jedyne co ich różni to fakt stwierdzenie co to jest - bo dla każdego to coś innego .
Odnośnie wylania Ducha - to nie mieszaj pojęć już ci pisałem - chrzest to chrzest a wylanie Ducha - dary Ducha - charyzmaty Ducha to dwie różne rzeczy .
Przejrzyj temat o aureoli - sam zacząłeś - i odpowiedz sobie dlaczego chcialbym zobaczyć taka aureolę nad głową protestanta .
Co do tych paru kartek jeszcze raz polecam prootestanci forum .
:aniol:

Śr maja 25, 2011 18:59

Elbrus przeczytaj i napisz jaka jest prawda

1 Jana 3:9  Kto z Boga się narodził, grzechu nie popełnia, gdyż posiew Boży jest w nim, i nie może grzeszyć, gdyż z Boga się narodził.

1 Jana 5:18  Wiemy, że żaden z tych, którzy się z Boga narodzili, nie grzeszy, ale że Ten, który z Boga został zrodzony, strzeże go i zły nie może go tknąć.

1 Jana 1.
9 Jeśli wyznajemy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej nieprawości.
10  Jeśli mówimy, że nie zgrzeszyliśmy, kłamcę z niego robimy i nie ma w nas Słowa jego.

Śr maja 25, 2011 21:14

tajfun napisał(a):
przejrzyj sobie wiarygodne żródło odnośnie nowego narodzenia na porotestantach forum.
Nie wszyscy protestanci na świecie piszą na forach internetowych,
jednak jestem przekonany, że nie uczą tak, jak starasz się wmówić nam, że nauczają.
Z forami dyskusyjnymi bywa różnie - choćby na tym katolicy mówią wiele rzeczy z wiarą katolicką sprzecznych.
Dlatego podaj jakieś OFICJALNE wyznanie wiary, katechizm lub artykuł,
w którym protestanci z konkretnej denominacji uznają, że wierzą w to, że każdy z protestantów narodził się na nowo.
tajfun napisał(a):
Jedyne co ich różni to fakt stwierdzenie co to jest - bo dla każdego to coś innego .
Choćby przez to, na co zwrócił uwagę Jamsen.
Adwentyści reformowani wyznają, że jest to synonim nawrócenia ("przemiany życia"),
a niektórzy ewangelikalni uznają nowonarodzenie za akt łaski Boga - niezależny od zamierzeń człowieka.
tajfun napisał(a):
Odnośnie wylania Ducha - to nie mieszaj pojęć już ci pisałem - chrzest to chrzest
a wylanie Ducha - dary Ducha - charyzmaty Ducha to dwie różne rzeczy .
Czy katolicy nie wierzą,
że podczas Sakramentu Chrztu Św. Duch Święty udziela swoich darów ochrzczonemu?

KKK 1216
"Obmycie to nazywane jest oświeceniem, ponieważ ci, którzy otrzymują pouczenie (katechetyczne),
zostają oświeceni w duchu..." (Św. Justyn, Apologiae, 1, 61, 12).
Ochrzczony, otrzymawszy w chrzcie Słowo, "światłość prawdziwą, która oświeca każdego człowieka" (J 1, 9),
"po oświeceniu" (Hbr 10, 32) staje się "synem światłości" (1 Tes 5, 5) i samą "światłością" (Ef 5, 8):

Chrzest jest najpiękniejszym i najwspanialszym darem Boga...
Nazywamy go darem, łaską, namaszczeniem, oświeceniem, szatą niezniszczalności,
obmyciem odradzającym, pieczęcią i wszystkim, co może być najcenniejsze.
Darem - ponieważ jest udzielany tym, którzy nic nie przynoszą;
łaską - ponieważ jest dawany nawet tym, którzy zawinili;
chrztem - ponieważ grzech zostaje pogrzebany w wodzie;
namaszczeniem - ponieważ jest święty i królewski (a królów się namaszcza);
oświeceniem - ponieważ jest jaśniejącym światłem;
szatą - ponieważ zakrywa nasz wstyd;
obmyciem - ponieważ oczyszcza;
pieczęcią - ponieważ strzeże nas i jest znakiem panowania Boga
(Św. Grzegorz z Nazjanzu, Orationes, 40, 3-4: PG 36, 361 C)."

KKK 1226
"Kościół celebrował chrzest i udzielał go od dnia Pięćdziesiątnicy.
Istotnie, św. Piotr mówi do tłumu poruszonego jego przepowiadaniem:
"Nawróćcie się i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych,
a weźmiecie w darze Ducha Świętego" (Dz 2, 38). (...)"

KKK 1238
"Woda chrzcielna zostaje poświęcona przez modlitwę epikletyczną
(albo podczas obrzędów chrztu, albo w czasie Wigilii Paschalnej).
Kościół prosi Boga, by przez swojego Syna i mocą Ducha Świętego zstąpił na tę wodę,
aby ci, którzy zostaną w niej ochrzczeni, "narodzili się z wody i z Ducha" (J 3, 5)."

KKK 1241
"Namaszczenie krzyżmem świętym, wonnym olejem poświęconym przez biskupa,
oznacza dar Ducha Świętego dla neofity. Stał się on chrześcijaninem,
to znaczy "namaszczonym" Duchem Świętym,
wszczepionym w Chrystusa, który jest namaszczony jako kapłan, prorok i król."

KKK 1262
"Widzialne elementy sakramentalnego obrzędu chrztu oznaczają różne jego skutki.
Zanurzenie w wodzie mówi o symbolice śmierci i oczyszczenia, a także o odrodzeniu i odnowieniu.
Dwoma najważniejszymi skutkami chrztu są oczyszczenie z grzechów i nowe narodzenie w Duchu Świętym."

KKK 1265
"Chrzest nie tylko oczyszcza ze wszystkich grzechów,
lecz także czyni neofitę "nowym stworzeniem" (2 Kor 5, 17), przybranym synem Bożym,
który stał się "uczestnikiem Boskiej natury" (2 P 1, 4), członkiem Chrystusa 57 ,
a z Nim "współdziedzicem" (Rz 8, 17), świątynią Ducha Świętego."

KKK 1266
"Najświętsza Trójca daje ochrzczonemu łaskę uświęcającą, łaskę usprawiedliwienia, która:
- uzdalnia go do wiary w Boga, do pokładania w Nim nadziei i miłowania Go przez cnoty teologalne;
- daje mu zdolność życia i działania pod natchnieniem Ducha Świętego pośrednictwem Jego darów;
- pozwala mu wzrastać w dobru przez cnoty moralne.
W ten sposób cały organizm życia nadprzyrodzonego chrześcijanina zakorzenia się w chrzcie świętym."

tajfun napisał(a):
Przejrzyj temat o aureoli - sam zacząłeś - i odpowiedz sobie
dlaczego chcialbym zobaczyć taka aureolę nad głową protestanta
Nie rozumiem, dlaczego chciałbyś widzieć aureolę nad głową powtórnie narodzonego protestanta,
jak i nie rozumiałbym, gdyby ktoś domagał się pokazania aureoli nad głową katolika po chrzcie, spowiedzi, czy bierzmowaniu.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr maja 25, 2011 21:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona