| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Biblia a kwestia Krwi
formek1 napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: 3 ŚJ właśnie przestrzegają tego co jest zawarte w Biblii i dotyczy krwi. Przeakcentowali ST nad NT odrzucając boskość Jezusa.....dla ŚJ to nie Jezus jest istotą chrześcijaństwa, ale zakazy Judaizmu. A na temat cos masz do powiedzenia? Wystarcza twoje wypowiedzi usiłujące wytłumaczyć, że Bóg mówi to co ustalili ŚJ. Cytuj: Nowy testament jest do chrześcijan Czyli nie dla ŚJ. Cytuj: W tym przekazaniu nie ma nic na temat używania krwi. Poza tym to przykazanie jest ze starego Testamentu u wiec albo uznajemy ze wszystkie przykazania są ważne albo tylko te które ty sobie wybierzesz bo tak Ci wygodnie do argumentacji Dokładnie - dzielicie kuchnie na mięsna i mleczną, trwacie z bezczynności w szabat, nie jecie wieprzowiny, kobiety u was pozbawione są praw obywatelskich???
|
| Wt lip 29, 2014 8:07 |
|
|
|
 |
|
formek1
|
Hosi napisał(a): formek1 napisał(a): Nowy testament jest do chrześcijan
Fragment z Dziejów Apostolskich dotyczy,po pierwsze, tylko wybranych chrzescijan (Antiochia,Syria,Cylicja Dz 15:23),po drugie tylko krwi zwierzęcej,po trzecie, tylko i wyłacznie ze względu na ewentualne zgorszenie Żydów (w 21,24,patrz również wers 1) którzy pozostawali przy ST. Taaaaaak . Biblia dotyczy tylko wybranych chrześcijan.No to rewelacyjne odkrycie . Napisz do papieża skoro masz takie odkrycia.' Uwielbiam te odkrycia po stuleciach .
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
| Wt lip 29, 2014 19:05 |
|
 |
|
formek1
|
JedenPost napisał(a): Nowy testament jest do chrześcijan
Zgadzam się. I jakie instrukcje na temat postępowania z krwią znajdują się w Nowym Testamencie, mógłbyś przytoczyć? Nie będę wałkował ciągle tego samego Wpisz sobie w wyszukiwarkę biblijną słowo krew ,krwi, krwią i znajdziesz.
|
| Wt lip 29, 2014 19:06 |
|
|
|
 |
|
formek1
|
Alus napisał(a): W tym przekazaniu nie ma nic na temat używania krwi. Poza tym to przykazanie jest ze starego Testamentu u wiec albo uznajemy ze wszystkie przykazania są ważne albo tylko te które ty sobie wybierzesz bo tak Ci wygodnie do argumentacji
Dokładnie - dzielicie kuchnie na mięsna i mleczną, trwacie z bezczynności w szabat, nie jecie wieprzowiny, kobiety u was pozbawione są praw obywatelskich???
Skoro sobie wybieracie to nic na to nie poradzę. Niestety ST był dla żydów . Nowy testament jest dla chrześcijan . wszystko inne to herezja. Ale możesz sobie pozostać przy swoim zdaniu.
|
| Wt lip 29, 2014 19:09 |
|
 |
|
JedenPost
|
formek1 napisał(a): JedenPost napisał(a): Nowy testament jest do chrześcijan
Zgadzam się. I jakie instrukcje na temat postępowania z krwią znajdują się w Nowym Testamencie, mógłbyś przytoczyć? Nie będę wałkował ciągle tego samego Wpisz sobie w wyszukiwarkę biblijną słowo krew ,krwi, krwią i znajdziesz. Sprawdziłem. Nie ma tam nic, co by potwierdzało Twoje tezy.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Wt lip 29, 2014 19:29 |
|
|
|
 |
|
formek1
|
JedenPost napisał(a): formek1 napisał(a): JedenPost napisał(a): Nowy testament jest do chrześcijan
Zgadzam się. I jakie instrukcje na temat postępowania z krwią znajdują się w Nowym Testamencie, mógłbyś przytoczyć? Nie będę wałkował ciągle tego samego Wpisz sobie w wyszukiwarkę biblijną słowo krew ,krwi, krwią i znajdziesz. Sprawdziłem. Nie ma tam nic, co by potwierdzało Twoje tezy. no to jakie wersety znalazłeś ze słowem krew ,krwi, krwią?
|
| Wt lip 29, 2014 22:45 |
|
 |
|
Johnny99
|
formek1 napisał(a): Uwielbiam te odkrycia po stuleciach . Wyjątkowo zabawnie to brzmi w ustach promotora doktryny Świadków Jehowy, która w całości składa się z rewelacji, "odkrytych" w Biblii po 18. stuleciach 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr lip 30, 2014 7:28 |
|
 |
|
Hosi
|
formek1 napisał(a): Taaaaaak . Biblia dotyczy tylko wybranych chrześcijan. No to rewelacyjne odkrycie . Napisz do papieża skoro masz takie odkrycia.' Uwielbiam te odkrycia po stuleciach . Umiesz czytać zez rozumieniem??? Napisałem wyraznie: Ten fragment dotyczy tylko wybranej grupy chrzescijan.Jezeli wtedy istniały równiez inne wspólnoty,to logiczne,ze postulowana kwestia, musi dotyczyć wyłacznie tych konkretnych zborów,do których zwracają sie wymienieni w wersecie 22 mężowie. Czytaj w kontekscie formku1. A Odkryciem po stuleciach jest niewątpliwie postulowany przez SJ,zakaz dotyczący krwi ludzkiej.Taka nauka nie znjaduje się ani w ST ani w NT.
|
| Śr lip 30, 2014 7:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Skoro sobie wybieracie to nic na to nie poradzę. Niestety ST był dla żydów . Nowy testament jest dla chrześcijan . wszystko inne to herezja. Ale możesz sobie pozostać przy swoim zdaniu. To może wskaż choć jeden wers z NT zakazujący transfuzji krwi i kontaktu z krwią. A Jezus dla was to zapewne czysta herezja - Bierzcie i pijcie z niego wszyscy, oto kielich krwi Mojej.
|
| Śr lip 30, 2014 9:41 |
|
 |
|
formek1
|
Hosi napisał(a): Taaaaaak . Biblia dotyczy tylko wybranych chrześcijan. No to rewelacyjne odkrycie . Napisz do papieża skoro masz takie odkrycia.' Uwielbiam te odkrycia po stuleciach .
Umiesz czytać zez rozumieniem???
Napisałem wyraznie:Ten fragment dotyczy tylko wybranej grupy chrzescijan.Jezeli wtedy istniały równiez inne wspólnoty,to logiczne,ze postulowana kwestia,musi dotyczyć wyłacznie tych konkretnych zborów,do których zwracają sie wymienieni w wersecie 22 mężowie. Czytaj w kontekscie formku1. I kto tu mówi o kontekście? "Całe Pismo jest natchnione od Boga i pożyteczne...." Cała Biblia jest natchniona i jest do chrześcijan a nie do wybranych chrześcijan.A to że było mówione do konkretnej grupy to tylko po aby inni nie robili juz takich błedów. I na ich przykładzie wyciągnęli wnioski. Cytuj: A Odkryciem po stuleciach jest niewątpliwie postulowany przez SJ,zakaz dotyczący krwi ludzkiej.Taka nauka nie znajduje się ani w ST ani w NT. [/quote] Jak już wykazałem ty nawet jeśli coś jest napisane czarnym to powiesz że to białe. " nie wolno wam spożywać krwi.Gdzie jest taki zakaz w twojej religii?
|
| Śr lip 30, 2014 10:08 |
|
 |
|
formek1
|
Alus napisał(a): Cytuj: Skoro sobie wybieracie to nic na to nie poradzę. Niestety ST był dla żydów . Nowy testament jest dla chrześcijan . wszystko inne to herezja. Ale możesz sobie pozostać przy swoim zdaniu. To może wskaż choć jeden wers z NT zakazujący transfuzji krwi i kontaktu z krwią. A Jezus dla was to zapewne czysta herezja - Bierzcie i pijcie z niego wszyscy, oto kielich krwi Mojej. Co za bzdury . Kiedy ostatnio piłaś krew Jezusa?
|
| Śr lip 30, 2014 10:09 |
|
 |
|
JedenPost
|
foremek1, wątek jest o transfuzji, nie spożywaniu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr lip 30, 2014 10:09 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@formek1, to jest dobre pytanie: a kiedy ty piles? Bo wiesz, Biblia mowi: Cytuj: Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. J 6,53-55 A ze dla Zydow bylo oczywiste, ze mowil to doslownie, to sie tak zgorszyli jak i ty i odeszli.
|
| Śr lip 30, 2014 10:21 |
|
 |
|
mareta
|
JedenPost napisał(a): foremek1, wątek jest o transfuzji, nie spożywaniu. Wątek dotyczy kwestii krwi w ogóle.
|
| Śr lip 30, 2014 12:33 |
|
 |
|
JedenPost
|
Założyciel tematu dość precyzyjnie określił czego ma się on tyczyć. Cytuj: 1. Czy w świetle nauk biblijnych zakazane jest tylko spożywanie krwi, czy zakaz ten obejmuje również transfuzje krwi [przetaczanie]? 2. Czy można znaleźć w Biblii uzasadnienie dla przyjmowania w celach leczniczych niektórych frakcji krwi?
|
| Śr lip 30, 2014 13:20 |
|
|
|