Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna strona
 Imię Boże a nauka Św.Jehowy 
Autor Wiadomość

Post Re: Imię Boże a nauka Św.Jehowy
Gorgiasz napisał(a):
Ad. formek1
Cytuj:
A to ma wspólnego że niektórzy ludzie dla własnych bliżej nieznaniach celów usuwają imię boże z Biblii.

A to ma wspólnego, że niektórzy ludzie dla własnych bliżej nieznanych celów dodają Imię Boże w Biblii.

Lepsze to niż usuwanie - zamiast 6 000 razy wstawić tylko np. 4 razy - co jest większym fałszerstwem?

Cytuj:
A to ciekawe zdanie które niestety nie ma się nijak do prawdy.
Nie mamy oryginałów NT więc kto może wiedzieć gdzie pierwotnie znajdowało się albo nie znajdowało się Imię boże?
To tylko zgadywanka .

to nie jest zgadywanka - np. słowa Jezusa w modlitwie, cytat z Jana 17:6 ( "Tysiąclatka" ) : Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata. Twoimi byli i Ty Mi ich dałeś, a oni zachowali słowo Twoje. I nieco dalej Jana 17:26 : Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby miłość, którą Ty Mnie umiłowałeś, w nich była i Ja w nich . Jezus objawiał imię Ojca ludziom do których Jahwe go posłał i to imię było częścią słowa Jahwe. Takich wersetów jest w NT cała masa - zachęcam do otwarcia umysłu , odrzucenia stereotypów, analizowania komentarzy bibl teologów i biblistów i szczerej modlitwy do Jahwe a wtedy jest jakaś iskierka dla ciebie :) .

Nie mamy oryginałów ST więc kto może wiedzieć gdzie pierwotnie znajdowało się albo nie znajdowało się Imię Boże?
To tylko zgadywanka.
Cytuj:
czemu ŚJ maja się mylić a ci którzy twierdzą że imienia tam nie ma maja znać prawdę.?

Czemu ŚJ mają znać prawdę, a ci którzy twierdzą że Imienia tam nie ma mają się mylić?
Cytuj:
Imieniem jest tylko Jehowa .
reszta to tytuły.

To nawet ciekawe zarzucać kłamstwo Bogu, którego Imię ma się w nazwie organizacji. I przeczyć własnemu przekładowi Pisma.
Ex.3.13-16 Lecz Mojżesz powiedział do prawdziwego Boga: "Załóżmy, że teraz pójdę do synów Izraela i powiem im: 'Bóg waszych praojców posłał mnie do was', a oni rzekną do mnie: 'Jakie jest jego imię?' Co mam im powiedzieć?" Wtedy Bóg rzekł do Mojżesza: "OKAŻE SIĘ KIM SIĘ OKAŻĘ". I dodał: "Oto, co masz powiedzieć synom Izraela: 'OKAŻĘ SIĘ posłał mnie do was' ". Wówczas Bóg jeszcze raz rzekł do Mojżesza: "Oto, co masz powiedzieć do synów Izraela: 'Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba, posłał mnie do was'. To jest moje imię po czas niezmierzony i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem. /PNŚ/
- reszta to tytuły. No chyba że "Strażnica" i CK (informacja dla niezorientowanych: CK nie oznacza "Centralny Komitet" /np. Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego/ ale Ciało Kierownicze /Świadków Jehowy/) twierdzą inaczej.
Cytuj:
To że tam nie ma imienia bożego jest tylko dowodem że ktoś je usunął.

To, że tam nie ma (w NT) krasnoludków i sierotki Marysi jest tylko dowodem że ktoś je usunął.

So sty 11, 2014 9:20

Gorgiasz napisał(a):
Ad. formek1
Cytuj:
A to ma wspólnego że niektórzy ludzie dla własnych bliżej nieznaniach celów usuwają imię boże z Biblii.

A to ma wspólnego, że niektórzy ludzie dla własnych bliżej nieznanych celów dodają Imię Boże w Biblii.
Cytuj:
Nie mamy oryginałów NT więc kto może wiedzieć gdzie pierwotnie znajdowało się albo nie znajdowało się Imię boże?
To tylko zgadywanka .

Nie mamy oryginałów ST więc kto może wiedzieć gdzie pierwotnie znajdowało się albo nie znajdowało się Imię Boże?
To tylko zgadywanka.
Cytuj:
czemu ŚJ maja się mylić a ci którzy twierdzą że imienia tam nie ma maja znać prawdę.?

Czemu ŚJ mają znać prawdę, a ci którzy twierdzą że Imienia tam nie ma mają się mylić?
Cytuj:
reszta to tytuły.

To nawet ciekawe zarzucać kłamstwo Bogu, którego Imię ma się w nazwie organizacji. I przeczyć własnemu przekładowi Pisma.
Ex.3.13-16 Lecz Mojżesz powiedział do prawdziwego Boga: "Załóżmy, że teraz pójdę do synów Izraela i powiem im: 'Bóg waszych praojców posłał mnie do was', a oni rzekną do mnie: 'Jakie jest jego imię?' Co mam im powiedzieć?" Wtedy Bóg rzekł do Mojżesza: "OKAŻE SIĘ KIM SIĘ OKAŻĘ". I dodał: "Oto, co masz powiedzieć synom Izraela: 'OKAŻĘ SIĘ posłał mnie do was' ". Wówczas Bóg jeszcze raz rzekł do Mojżesza: "Oto, co masz powiedzieć do synów Izraela: 'Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba, posłał mnie do was'. To jest moje imię po czas niezmierzony i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem. /PNŚ/
- reszta to tytuły. No chyba że "Strażnica" i CK (informacja dla niezorientowanych: CK nie oznacza "Centralny Komitet" /np. Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego/ ale Ciało Kierownicze /Świadków Jehowy/) twierdzą inaczej.

to nawet dla mnie jest widoczne że jesteś cynicznym ignorantem -
chyba sam nawet nie rozumiesz już na czym opierasz swoją argumentację bo my juz zagubiliśmy się - przeczysz wszystkiemu co pisze Świadek Jehowy - pewnie jakby on napisał że jednak nie wierzy że Bóg ma swoje to także byś zaprzeczył. Zegnaj Gorgio już znudziło się nam to twoje naiwne przekonywanie - szkoda czasu...

Cytuj:

To, że tam nie ma (w NT) krasnoludków i sierotki Marysi jest tylko dowodem że ktoś je usunął.

So sty 11, 2014 9:25

kinda napisał(a):
Właściwie po co Bogu imię? Większość wierzy, że Bóg jest jeden, więc wiadomo, o kogo chodzi. Poza tym dawniej słowo "imię" oznaczało osobę, jakąś postać, osobowość, a nie "imię" w naszym, dzisiejszym rozumieniu. I jeszcze jedno, w używano liter JHWH, skąd pewność, jak należy je wymawiać? Wg mnie świadkowie Jehowy za bardzo dyskutują na temat samego imienia, zamiast skupić się na poważniejszych sprawach.

Wydaje mi się że jest ono ważne w aspekcie ludzkim. Ludzie od wieków używali słowa Bóg do tytułowania kogoś kto ma władzę nad nimi lub ponadnaturalną moc. słowo Bóg ma zastosowanie nawet do własnych pragnień , bogactwa itp jako do rzeczy ( nawyków , nałogów ) , które są dla człowieka najważniejsze i sterują jego życie,. dlatego imię własne Boga jest wg mnie jak najzupełniej stosowne. nikt nie sprzecza się z tym żeby używac imienia Jezusa.
oczywiście że nikt nie wie jak wymawiać imię Boże i Świadkowie Jehowy przyznają to ( znalazłem takie wytłumaczenie tego na ich stronie -http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1200002391 ) ale podobnie jest z wszystkimi innymi imionami biblijnymi np Jezus , Izajasz, Abraham, Izaak itd itd . Nikt nie robi " halo " przez nieznajomość wymowy imienia Jezus a jednak używa się go w takiej formie to dlaczego aż tyle " halo " o imię Boga??? nie zgadzam się z tobą , że to Świadkowie Jehowy dyskutują na temat samego imienia za bardzo - to raczej inni malkontenci próbują usprawiedliwić fakt nie używania tego imienia a Ś J wchodzą z nimi w dyskusję. Ale w tym celu jest podobno to forum utworzone. trzymaj się.

So sty 11, 2014 9:36
@jhpoznan, nie widać co w powyższych postach jest napisane przez Ciebie, a co przez osoby które cytujesz.
Popracuj nad cytowaniem, bo na forum robi się bałagan. Nie wiem czy ktoś będzie w stanie to ogarnąć.

So sty 11, 2014 9:44

Johnny99 napisał(a):
A ŚJ po angielsku nie nazywają się Jehova's Witnesses? A np. po hiszpańsku Testigos de Jehova? A po niemiecku Zeugen Jehovas? Może i wymowa jest mało istotna, ale nigdzie indziej nie jest tak istotna, jak u ŚJ. ŚJ po prostu chcieli mieć jakąś cechę wyróżniającą i postawili właśnie na imię Boga. Do dziś pamiętam, jak, będąc jeszcze dzieckiem, ŚJ wcisnęli mi jakąś swoją broszurę przeznaczoną dla dzieci, z której pamiętam tylko jedno zdanie: "Bóg ma imię. Nazywa się Jehowa" (i obrazek z Jezusem wiszącym na palu - to też charakterystyczne). Tak się wyróżniają spośród innych chrze.. a nie, sorry, przecież nie są chrześcijanami.

istnieją tysiące już źródeł historycznych wskazujących że na całym świecie od 8 wieku naszej ery imię Boga było wymawiane w formie Jehowa ( h ) dlatego w takiej formie zachowało się ono do naszych czasów , dopiero w XX w większa część uczonych zaczęła podważać ten sposób wymowy wskazując jako właściwszy Jahwe podobnie jak ci sami uczeni zaczęli kwestionować wymowę imienia Jezus wskazując na właściwszą Issa. - myślę że rozumiesz co to znaczy - jeżeli nie chcesz przyjąć za właściwe imienia Jehowa to musisz odrzucić imię Jezus ale przecież żyjemy w XXI wieku na terenie Polski a nie tysiąclecia wcześniej na terenie Palestyny i nie potrafimy dobrze używać akcentu angielskiego a co dopiero hebrajskiego więc chyba możemy zostać przy imionach Jezus i Jehowa.
Każdy człowiek który wierzy w Chrystusa Jezusa to chrześcijanin- zobacz np wikipedia hasło chrześcijaństwo

So sty 11, 2014 9:47

Husky napisał(a):
"Biblia Świadków Jehowy dopuszcza się bowiem tak naprawdę olbrzymiego zafałszowania gdy wstawia też tetragram w tych cytatach z ST, które w ST w ogóle nie zawierają tetragramu , lub zamiast tetragramu zawierają w ST słowo ‘Bóg’
Oto 2 przykłady z Biblii Św.Jehowy
Mt 27:10 słów „zgodnie z tym, co mi nakazał Jehowa ” nie ma w ST, skoro nawet Biblia Świadków Jehowy nie podaje do tych słów żadnego odnośnika do ST
Wers J 12:38 zawiera cytat z Iz 53:1: „Jehowo, kto uwierzył w to, cośmy usłyszeli?”. Biblia Świadków Jehowy wstawia tu tetragram jak widzimy, choć w tekście z Iz 53:1 nawet w przekładzie według Biblii Świadków Jehowy nie znajdziemy w tej części zdania tetragramu, brzmi ono bowiem: Kto uwierzył w to, cośmy usłyszeli?”, a nie: „Jehowo, kto uwierzył w to, cośmy usłyszeli?”."

O.k. co do Mateusza 27:10 w zupełności się z tobą zgadzam. Więcej żaden przekład Biblii nie podaje w tym miejscu jakiegokolwiek odnośnika. Tutaj masz zupełną rację. Lecz jeśli chodzi o Izajasza 53:1 to mylisz się drogi przyjacielu. Imię Boga w tym wersecie jest. Przekład wg. Nowego Świata, bo tak to brzmi, nieprawidłowo oddaje słowa zawarte w tym wersecie. Czy kiedykolwiek czytałeś Tanach?, i drugie pytanie, czy w ogóle wiesz co to jest? Ja właśnie mam go przed oczami. Prawidłowe tłumaczenie tego wersetu brzmi: מִי הֶאֱמִין לִשְׁמֻעָתֵנוּ וּזְרוֹעַ יְהוָה עַל־מִי נִגְלָתָה׃ Kto uwierzył wieści naszej, a ramię JAHWE komu się objawiło? Jak widzisz imię Boga w tym wersecie występuje, choć sam werset jest nie fortunnie w przekładzie wg. Nowego Świata przetłumaczony. Szkoda że nie sprawdziłeś zanim napisałeś. Pozdrawiam Husky.

Mat.27:10 oparte jest tutaj na przekładach Biblii ze średniowiecza ( spróbuję dokopać się do źródeł i dopiszę potem na forum ), na których m.in.opierali się Św J podczas tłumaczenia - niemniej także na tym etapie uznaję że niewłaściwe jest wstawienie w tym miejscu imienia Bożego
- napiszmy list do źródła tłumaczenia , może dowiemy się dlaczego??? może jest jakieś racjonalne wytłumaczenie???

So sty 11, 2014 9:54

proteom napisał(a):
formek1
Cytuj:
A skoro usunęli imie boże z miejsc gdzie ono MUSIAŁO być bo ktoś cytował ze starego testamentu wiec nie mamy pewności czy nie usunął imienia bożego z innych miejsc.
\

:brawo: Z logiki to Ty chyba nie jesteś dobry? 1. Skąd wiesz, że usunięto w ściśle określonych miejscach imię Jehowa?2. Skąd wiesz,że musiało ono tam być, skoro nie posiadasz oryginałów? W żadnym ze znanych nam dzisiaj starożytnych greckich manuskryptów ksiąg od Mateusza do Objawienia nie ma pełnego imienia Bożego - to są fakty, a nie Twoje fantazje. Nie interesuje mnie, co mogło być ,tylko, co wiemy. Nie mamy historycznych dowodów na usuwanie w 2 i 3 wieku imienia jehowa z rękopisów. Mamy dowody historyczne, że wśród starożytnych greckich manuskryptów ksiąg od Mateusza do Objawienia nie ma pełnego imienia Bożego. Najstarsze istniejące papirusy NT z IIw. po Chr., nie potwierdzają Twojej koncepcji. Wynikałoby wobec tego, że usunięcia dokonano w Iw. za życia św.Jana i jego uczniów, co jest absolutnie niemożliwe. Nie wiadomo też, czy pierwsi chrześcijanie korzystali z Septuaginty, która zawierała tetragram JHWH. Było przecież wiele egzemplarzy, więc i takie, które tetragramu nie posiadały. Potwierdza to cały NT (cytujący fragm. ST), greckie księgi ST, jak i cytaty z Biblii w pismach chrześcijan pierwszych wieków, których też posądzają ŚJ o usuwanie tetragramu JHWH. Po co pierwsi po Apostołach chrześcijanie mieliby usuwać z Biblii tetragram JHWH, jeżeli sami w niektórych pismach używali imienia Boga zapisując je po grecku np. Jawe, Iauai, Iaue, a dot. to Klemensa Aleks. (ur.150), Orygenesa (ur.185) („Imię Boże...” s.7) i Tertuliana (ur.155) „Przeciw Marcjonowi” IV:42,5

No teraz to już są bzdury bzdur!!! ::)))
A skąd ty wiesz w takim razie że Św J błednie dopisali tetragram skoro nie znamy orginałów co jest oczywiście prawdą . Jeżeli za podstawe rozważań uznajemy istniejące manuskrypty to moje zarzuty są takie : ponad 6 000 brakuje tetragramu w Pismach Hebrajskich w przekładach katolickich!!!! 6000 a kilka wg ciebie nadużyć Św J to chyba bez porównania!!!

" dzwon bije niedaleko" - Jawe , Iauai,Iahe to nie grecka forma imienia Bożego a pisma Orygenesa są uważane od 3 lat za fałszerstwo.

Bóg ze ST T to ten sam co w N T - a więc chyba musi mieć imię - to samo..

Moje zarzuty są takie:
1.Świadkowie Jehowy wstawili imię Jehowa także i w wielu miejscach Nowego Testamentu, jakie nie są zawierającymi tetragram cytatami z ST? Oto te miejsca:
Mt 1:20, 22, 24; Mt 2:13, 15, 19; Mt 28:2; Mk 5:19; Mk 13:20; Łk 1:6, 9, 11, 15-17, 25, 28, 32, 38, 45-46, 58, 66, 68, 76; Łk 2:9, 15, 22-23, 24, 26, 39; Łk 5:17; Łk 20:37; Dz 1:24; Dz 2:39; Dz 2:47; dz 3:19; Dz 4:29; Dz 5:9; Dz 5:19; Dz 7:31; Dz 7:33; Dz 7:60; Dz 8:22, 24-26; Dz 8:39; Dz 9:31; Dz 10:33; Dz 11:21; Dz 12:7, 11, 17, 23-24; Dz 13:2; Dz 13:10-12; Dz 13:44, 47-49; Dz 14:3, 23; Dz 15:35-36; Dz 15:40; Dz 16:14-15, 32; Dz 18:21, 25; Dz 19:20; Dz 21:14; Rz 12:11; Rz 14:4, 6, 8; 1 Kor 4:4,19; 1 Kor 7:17; 1 Kor 10:9, 21; 1 Kor 11:32; 1 Kor 16:7, 10; 2 Kor 3:16-18; 2 Kor 10:18; Ef 2:21; Ef 5:17,19; Ef 6:4, 7-8; Kol 1:10; Kol 3:13, 16, 22-24; 1 Tes 1:8; 1 Tes 4:6, 15; 1 Tes 5:2; 2 Tes 2:2, 13; 2 Tes 3:1; 2 Tm 1:18; 2 Tm 4:14; Heb 8:2; Jk 1:7; Jk 3:9; Jk 4:10; Jk 5:4, 10-11; Jk 5:14-15; 2 P 2:9, 11; 2 P 3:8-10; 2 P 3:12; Jud 1:5,14; Ap 1:8; Ap 4:11; Ap 18:8; Ap 21:22; Ap 22:5-6.
2.Świadkowie Jehowy wstawiają też tetragram w tych cytatach ze ST, które w ST w ogóle nie zawierają tetragramu , lub zamiast tetragramu zawierają w ST słowo ‘Bóg’ .
W 1 Kor 14:21 wers z ST: „W Prawie jest napisane: >>,Językami cudzoziemców i wargami obcych będę mówił do tego ludu, a jednak nawet wtedy mnie nie usłuchają’ – mówi Jehowa<<”. Mamy tu wyraźnie w cytacie zamknięty tetragram. Jak podaje odnośnik oznaczony jako „q” do 1 Kor 14:21 w Biblii Świadków Jehowy (str. 1446, szpalta 1), jest to cytat Iz 28:12. Jednakże w Iz 28:12 nie znajdziemy tetragramu, nawet w wersie z Iz 28:12 oddanego wedle Biblii samych Świadków Jehowy. Świadkowie Jehowy znów więc bezpodstawnie wprowadzili tetragram do NT w cytacie Iz 28:12 z ST, który to cytat oryginalnie tetragramu nie posiadał.
Wers 2 Tm 2:19 zawiera w cytacie z ST imię Jehowa w Biblii Świadków Jehowy, wedle której jest to cytat z Sof 3:13 (patrz odnośnik „m” do 2 Tm 2:19 w przypisach do szpalty 2 na str. 1498 Biblii Świadków Jehowy). Jednakże w wersie Sof 3:13 nie znajdziemy tetragramu, nawet w tekście Sof 3:13 wedle Biblii Świadków Jehowy. Na jakiej podstawie więc Świadkowie Jehowy wstawili imię Jehowa do wersu z Sof 3:13 zacytowanego w 2 Tm 3:19, skoro nawet w ich Biblii nie znajdujemy w Sof 3:13 tetragramu?
Potrafisz mi na to racjonalnie odpowiedzieć, dlaczego tak zniekształcacie Słowo Boże, a nie snuć fantazje, co mogło być w oryginałach.
Zgodnie z obowiązującą w logice regułą odpowiedzialności za głoszone poglądy ciężar dowodu spoczywa na osobie, która wygłasza daną tezę. http://pl.wikipedia.org/wiki/Onus_probandi Często zdarza się, że dyskutanci próbują przerzucić onus probandi na swojego przeciwnika i w ten sposób uchylić się od konieczności udowodnienia postulowanych przekonań. Ten nieuczciwy chwyt erystyczny, a jednocześnie rodzaj niemerytorycznej argumentacji, nazywamy argumentum ad ignorantiam.

katolickie poglądy teologiczne są bardzo charakterystyczne.... tylko tyle

Przykład:

Gospodarka naszego kraju utrzymuje się tylko dzięki wstawiennictwu osoby X. Nie wierzysz? To udowodnij, że tak nie jest.

. To Ty masz dowieść, że w tych miejscach, w które wstawiacie imię Jehowa ( p.1 i 2), należy tak robić, bo są po temu racjonalne dowody np. rękopisy.
Żydzi znali imię Jahwe (ponad 6800 razy w ST), więc nie Chrystus objawił im te imię. Nie polegało to Objawienie ani na częstotliwości wypowiadania go, ani na wypowiadaniu go na złość Żydom, którzy mówili Pan. Chrystusowi w tych wypowiedziach chodziło o to, że ukazał ludziom Boga jako miłującego wszystkich Ojca. Taki jest duch całego NT. Autor (autorzy) Ewangelii Jana użył wedle Towarzystwa Strażnica określenia Jehowa, Jehowy, itd., tylko 5 (!) razy (wykaz tych miejsc: J 1:23; 6:45; 12:13; 12:38 [2 razy])Natomiast terminu „Bóg”, „Boże”, „Boży” użył on o wiele więcej razy, bo aż 75 razy. [b]Natomiast terminu Ojciec Ewangelista Jan (w ślad za Jezusem) użył na określenie Boga wielokrotnie więcej razy, bo aż 119 (!) razy.

proteom
Cytuj:
Świadkowie Jehowy „przywracają” w NT tetragram nie tylko tam gdzie on się znajdował pierwotnie w cytowanych przez NT miejscach z ST, ale sprawiają iluzoryczne wrażenie, że „przywracają” go też w tych innych cytatach z ST, w których jak się jednak okazuje po bliższym zbadaniu sprawy w ogóle go pierwotnie nie było, albo zamiast niego znajdywało się w ST słowo Bóg.

formek
Cytuj:

A co to jest wg Ciebie prawda?

formek
Cytuj:
To tylko zgadywanka .

:co: Więc, czemu to robicie i bawicie się w zgadywankę, wstawiając imię jehowa, gdzie wam się podoba, czyli uprawiacie zgadywankę? Mamy rękopisy w pierwszych wieków i one dowodzą, że się mylicie.

formek1
Cytuj:

Bo się opierają na wiedzy, a nie spekulacjach. Nie mamy dowodów historycznych w postaci wypowiedzi np. Ojców Kościoła z 2 wieku, aby pisali oni o usuwaniu imienia jehowa w rękopisach.Wręcz przeciwnie! Ojcowie Kościoła żyjący między II a ok. V wiekiem używali imienia Bożego, ponieważ zachowało się ono w ich pismach. Patrz Orygenes, który używa imienia Bożego w Przeciw Celsusowi (VI, 31 – 32). Por. też Juliusz Synowiec, Mojżesz i jego religia, Kraków 1996, str. 66. Zauważmy, że przeczy to tezie Świadków Jehowy jakoby chrześcijaństwo odstępcze zaczęło od II wieku usuwać i rugować Imię Boże z pism (por. powyższą broszurę Świadków Jehowy pt. Imię Boże...., str. 17, 25). Jak mogli usuwać to Imię ci sami ludzie jacy je stosowali? Sam fakt, że wzmiankowani pisarze chrześcijańscy żyjący od II do ok. V wieku stosowali Imię Boże dowodzi więc, że nie mieli celu w tym aby go usuwać i z nim walczyć, bowiem nie bali się go używać. Najlepiej dowodzi tego Klemens RZYMSKI, który jest nikim innym jak tylko świadkiem nauki i zwyczajów samych apostołów, znał on bowiem osobiście samego św. Pawła (Euzebiusz, Historia Kościelna, III, IV, 9) i apostołów (Ireneusz, Przeciw herezjom, III, 3, 3; Euzebiusz, Historia Kościelna, V, 6, 2 i V, 11, 1). O Klemensie rzymskim wspomina prawdopodobnie sam Paweł w Flp 4:3 - tak przynajmniej sądził Euzebiusz w swej Historii Kościelnej (III, IV, 9-10) a Hieronim był nawet pewien tego, że to jedna i ta sama osoba (De Viris Inlustribus, XV). Swój list Klemens pisał w latach dziewięćdziesiątych pierwszego stulecia (por. Marek Starowieyski, w: Pierwsi świadkowie, Kraków 1998, str. 47), dokładniej mówiąc ok. roku 96 (por. Andrzej Bober, Antologia Patrystyczna, Kraków 1965, str. 220), czyli w czasach gdy wedle tradycji (uznawanej również przez Świadków Jehowy – por ich leksykon pt. Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne, Brooklyn 1998, str. 264) żył jeszcze ostatni apostoł – Jan. Oto miejsca gdzie Klemens rzymski cytuje fragmenty Pisma świętego ST zawierające w tekście masoreckim tetragram YHWH (oddawany przez Przekład Biblii Świadków Jehowy jako „Jehowa”). Obok wykorzystanych przez Klemensa w sposób wyraźny i jednoznaczny cytatów z ST podaję obok w nawiasie miejsca jego Listu do Koryntian w jakich cytuje on te wersy. Nigdzie jednak w cytatach Klemensa nie znajdujemy tetragramu, wszędzie pisze on na to miejsce „Pan”
Rdz 4:3-8 (IV, 1-6), Iz 1:16-20 (VIII, 4), Ps 12 (11 w LXX):3-4 (XV, 5), Iz 53:1-12 (XVI, 3-14), Ps 22 (w LXX 21):7-9 (XVI, 16), Ps 51 (50 w LXX):15 (XVIII, 15), Prz 20:27 (XXI, 2), Pwt Pr 32:8-9 (XXIX, 2), Ps 118 (117 w LXX):19-20 (XLVIII, 2-3), Ps 32 (w LXX 31):2 (L, 6), Ps 69 (w LXX 68):31-32 (LII, 2), Ps 24 (w LXX 23):1 (LIV, 3), Ps 118 (w LXX 117):18 (LVI, 3), Prz 3:12 (LVI, 4).
Jeszcze jakieś pytania? :D
formek1
Cytuj:
oczywiście gdyby przeciwnicy imienia bożego umieścili je tam gdzie występuje cytat ......o to już sprawa wyglądała by zupełnie inaczej.

Nie wiem, o co Ci tu teraz chodzi?
proteom
Cytuj:
Warto również wiedzieć, wbrew temu co twierdzą Ś.J. Hebr. imię Jahwe/Jehowa nie jest jedynym imieniem czy tytułem Boga. .

formek1
Cytuj:
reszta to tytuły.

Skąd to wiesz :?: Na ten zarzut odpowiada Biblia:

Iz 63:16 - „...Odkupiciel nasz to Twe imię odwieczne”;
Iz 57:15 - „...którego stolica jest wieczna, a imię Święty
Wj 34:14 - „...bo Jahwe ma na imię Zazdrosny...”;

formek1
Cytuj:
na pewno usunął przynajmniej z cytatów ze starego testamentu

Argumentum ad ignorantiam http://pl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_ignorantiam
Na pewno, to ty masz problemy z logiką. Kto i kiedy rzekomo usunął imię Jehowa, skoro Ojcowie Kościoła z 2 wieku, o tym milczą!

kopie N T testamentu są datowane później niż istnienie Ojców Kościoła a zatem formek1 nie musi się mylić - do usunięcia mogło dojść później i zresztą z tego co cytujesz Ojców Kościoła to pewnie tak było

.
[/quote]

So sty 11, 2014 10:11

proteom napisał(a):
formek1

Cytuj:
reszta to tytuły.

Bzdura. Bóg w Biblii Hebrajskiej jest 238 razy określany terminem El oraz około 2600 razy ter­minem Elohim. To też tytuły? Polecam artykuł http://biblia.wiara.pl/doc/423047.Imion ... ie-Swietym

elohim , el to w tłumaczeniu bóg / bogowie - często w St T są cytaty JHWH Elohim powiedział w tłumaczeniu Jahwe Bóg powiedział , nikt oprócz was nie kwestionuje tytularnie Elohim jako Boga

So sty 11, 2014 10:15

merkaba napisał(a):
Na szczęście dowody na to, że forma Jehowa jest błędna są tak duże i tak przytłaczające, że w końcu nawet Towarzystwo Strażnica przyznało w The Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures, - Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc. strona 23: "While inclining to view the pronunciation ‘Yahweh’ as the more correct way, we have retained the form ‘Jehovah’ because of peoples familiarity with it since 14 th Century". - W języku polskim można to przetłumaczyć tak: "Podczas przychylnego przeglądu wymowy ‘Jahwe’ jako bardziej prawidłowej, my pozostajemy przy formie ‘Jehowa’ dlatego że ludzie są zaznajomieni z tym od 14 wieku".Towarzystwo Strażnica znaczenie imienia Bożego tłumaczy na „Ten, który powoduje, że się staje”. Takie znaczenie Świadkowie wywodzą od czasownika hawah. Jednak drobna zmiana w imieniu może zmienić również jego znaczenie. Znamy to z przykładu Abram/Abraham czy Saraj/Sara. Po drobnej zmianie znaczenie ich imion zupełnie się zmieniało. Zobaczmy jak niebezpieczne jest zmienienie imienia Jahwe na Jehowa.

Towarzystwo Strażnica formę imienia Bożego wybrało posługując się tym imieniem w języku angielskim, czyli Jehovah. Otóż hovah przetłumaczone z języka hebrajskiego na angielski (niestety brak jest polskiego słownika) według Strong's Concordance with Hebrew and Greek Lexicon znaczy ruin, mischief. Po przetłumaczeniu na język polski dowiadujemy się, że ruin znaczy ruina, upadek, zaprzepaszczenie, zatracenie, a słowo mischief znaczy figlarność, psota, mąciwoda, podżegacz. Słownik Strong Concordance jest dostępny w Internecie

odwróciłaś znaczenie: wg tego słownika tłumaczenie z jęz.ang na język hebrajski słowa Johowah i potem na j.polski oznacza mąciwodę, psotnika itp.
ale oczywiście nie muszę wyjaśniać że każde słowo w tłumaczeniu odwrotnym ma inne znaczenie - jedyny właściwy sposób tłumaczenia jest z języka orginalngo a więc w tym miejscu z hebrajskiego na język angielski lub polski
Św J używają imienia jehowa dlatego że jest ono spopularyzowane w tej formie praktycznie na całym świecie podobnie jak imię Jezus czy inne biblijne imiona. Jeżeli chcesz wymawiać imię Boże inaczej tak samo możesz wymawiać inaczej imię Jezus , Abraham, Izaak itp itd chociaż czy to nie jest głupota żeby język martwy wprowadzać do naszych słowników w formie "żywej"
to nie Świadkowie jehowy wymyślili imię Jehowa , jest ono znane wg źródeł historycznych w tej formie od 9 wieku n.e.
Świadkowie Jehowy przejęli to imię w wymowie podobnie jak przejęli imię Jezus. Ciekawe czy jest ktoś na tyle sprytny , że jadąc do obcego kraju na wycieczkę przedstawia się w języku tego kraju - raczej swoje imię mówi " po swojemu " - przemyśl to.
i jako ciekawostka - wiesz że jest ponad 100 wyznań religijnych na całym świecie , które używają imienia w formie Jehowa a w niektórych krajach imię Jehowa jest imieniem własnym nadawanym ludziom tak jak u nas Marek,Tomasz czy Zbigniew - zresztą podobnie jest z imieniem Jezus. Imię Jahwe nie upowszechniło się na tyle w naszej kulturze aby nadawać je człowiekowi ( podobnie jak imię Issa czyli Jezus jako bardziej wprawdopodobna forma imienia Jezus )

So sty 11, 2014 10:29
jhpoznan napisał(a):
to nie Świadkowie jehowy wymyślili imię Jehowa , jest ono znane wg źródeł historycznych w tej formie od 9 wieku n.e.

To akurat nie jest prawda. Najwcześniejsze teksty z tą wersją pochodzą z XIV wieku.

So sty 11, 2014 10:33

Yarpen_Zirgin napisał(a):
jhpoznan napisał(a):

To akurat nie jest prawda. Najwcześniejsze teksty z tą wersją pochodzą z XIV wieku.

mylisz się , korzystasz tylko z "polskich" źródeł na polskich stronach www
prześlę po weekendzie książki i materiały źródłowe zagraniczne pochodzące od rzetelnych historyków

dodatkowo jako ciekawostka: najstarsze organizacje rycerskie w Europie posługiwały się tym imieniem już w XII w a organizacje kulturowo-społeczne były w posiadaniu artefaktów z tym imieniem już w XI w
z kolei organizacje będące protoplastami masonerii ( jak wiadomo wolnomularstwo loży powstało w XVIII w ale wg ich danych istnieją od początku świata ) używały tego imienia w takiej formie przed naszą erą i wszystkie wieki w naszej erze.

pozdrawiam

N sty 12, 2014 13:16

Jestem który Jestem np. Wj 3:14 ?? życzeniowa teza nie odpowiadająca prawdzie odnośnie tłumaczenia tekstu hebrajskiego czy też greckiego , proszę obejrzeć sobie ten filmik

http://www.youtube.com/watch?v=s0A1zGllrqs

Wt lut 11, 2014 12:43
Powinieneś złożyć reklamację żydom ze starożytnosci, którzy imię Boże przetłumaczyli jako "ego eimi" - "Ja jestem" i "eimi ego eimi" - "Jestem który jestem". :D

Wt lut 11, 2014 12:58

Ten Który Jest po prostu nie jest tak małostkowy, aby zawracać sobie głowę formę IMIENIA. Owcześni (współcześnie w zasadzie też) utożsamiają IMIĘ z ISTOTĄ.
Ludzie wykłócający się o to, jak Boga nazywać, czynią tak uważając, że to Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo. Ale, że bylło odwrotnie. Sami kreują Boga na swój obraz. Sami obrażają się, gdy ktoś przekręci ich imię.
Bóg jest ponad to. Bóg jest dużo bardziej doskonały. Dla Bogas nie ma żadnego znaczenia, jak jest nazywany. Dla Boga ma znaczenie nasz stposunek do Niego i do Jego objawień.

Wt lut 11, 2014 15:09

Cytuj:
Yarpen_Zirgin

Powinieneś złożyć reklamację żydom ze starożytnosci, którzy imię Boże przetłumaczyli jako "ego eimi" - "Ja jestem" i "eimi ego eimi" - "Jestem który jestem".

To raczej nieudane tłumaczenie Hieronima nie zaś Żydów tak jak to sugerujesz :)

Tekst grecki ma tam frazę ,, Ego eimi ho on - jestem ( ten ) będący, nie zaś jestem który jestem

Cytuj:
i "eimi ego eimi"
:o

a cóż to za tłumaczenie ??? eimi to czasownik w 1 osobie = jestem , ego zaimek osobowy - ja

czyli jestem ja jestem :-D

Chcąc otrzymać frazę ,, Jestem który jestem '' napiszymy to w ten sposób

ἐγώ εἰμι ὅς εἰμι ( ego eimi hos eimi ) = jestem który jestem

W filmiku zostało wszystko wyjaśnione więc nie ma potrzeby tego podważać

Wt lut 11, 2014 16:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna strona