Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 69  Następna strona
 KONKURS BIBLINY2 
Autor Wiadomość

Czy w odpowiedzi na 5 pytanie "argumenty na odparcie tego zarzutu" mają pochodzić ze wspomnianego listu, czy komentarza, czy innych fragmentów Pisma Św.?

Zosiam napisał(a):
Czy argumenty te mają dotyczyć tego konkretnego fragmentu, czy mają obalić wszelkie inne zarzuty o antyfeminizm kierowane do św. Pawła?

Zarzut o antyfeminizm jest ogólny, a jako jeden z przykładów podaje się wspomniany w pytaniu fragment. Więc trzeba wykazać, że Paweł antyfeministą nie był - a nie ma w pytaniu stwierdzenia, że trzeba to zrobić na podstawie "tego Listu".
I Podmiot Liryczny będzie w tym wypadku bardzo wyrozumiały przy ocenianiu. ;)

Wt mar 24, 2009 8:56

Dzięki za wyjaśnienie, można brać się do roboty :chat:

Wt mar 24, 2009 9:04

Już z góry dziękuję Podmiotowi Lirycznemu 8) za wyrozumiałość.

Wt mar 24, 2009 9:07

I Podmiot Liryczny będzie w tym wypadku bardzo wyrozumiały przy ocenianiu. ;)

I słusznie! Po pierwsze zapewne on też antyfeministą nie jest, a po drugie: lepiej nie budzic licha i nie wywoływać alarmu ze strony być może obecnych na tym Forum feministek.

A tak przy okazji przedstawiam interesujący komentarz językowy profesora Jerzego Bralczyka. Pewna pani zapytala go:

... Skąd się wzięło w języku polskim określenie język ojczysty? Czy tu chodzi o ojczyznę , czy o ojca? A jeśli pochodzi od ojca, to czy pan profesor by się ze mną zgodził, że jest to dowód na dominację pierwiastka męskiego w naszym języku - że jest to jakiś patriarchat?...

Pan profesor odpowiada:

W języku polskim pojęcie ojczyzna, a więc i język ojczysty, wiąże się oczywiście z ojcem, a nie z matką, choć na przykład w języku angielskim mamy ojczyznę - motherland i język ojczysty - mothertongue. W większości języków jednak ojczyzna to dosłownie ziemia ojca czy też ziemia ojców - przodków: po łacinie patria, po francusku patrie, po niemiecku Faterland ... Podobnie z językiem ojczystym: jest to język naszych ojców – naszych przodków.
(...) Czy to ma związek z patriarchalnym sposobem myślenia... Ostatnio często pojawiają się głosy, że dominacja „męskości” w języku jest nieuzasadniona: dlaczego pomoc ma być braterska, a nie siostrzana, dlaczego chłopca można usynowić, a na uznanie dziewczynki za swoją córkę nie ma osobnego określenia... i tak dalej.
Kiedyś w żartach powiedziałem, że określenia ojciec i matka wiążą się z tyloma stereotypami, że dla osób, które cenią polityczną poprawność, warto wprowadzić dwa nowe wyrazy: maciec i ojcatka?... :hahaha:
Nie przesadzajmy z tym dążeniem do równouprawnienia. Nie zmienimy przecież nagle całego naszego języka – który istotnie jest „zdominowany przez pierwiastek męski”, żeby użyć pani określenia. Cóż, panie mogą się pocieszyć tym, że mamy przecież w polszczyźnie określenia „kobiece”, równie czcigodne jak ojczyzna i ojczysty, mianowicie macierz i macierzysty. Poza tym – „najbardziej męski” wyraz – mężczyzna – odmienia się według deklinacji żeńskiej, a sam wyraz ojczyzna, choć pochodzi od ojca, też jest rodzaju żeńskiego.
:)

Wt mar 24, 2009 10:57

Tak pobieżnie przeczytałem pytania że dopiero dzięki tej dyskusji dotarło do mnie, że chodzi o antyfeminizm, a nie antysemityzm :)

Wt mar 24, 2009 11:43

Tak pobieżnie przeczytałem pytania że dopiero dzięki tej dyskusji dotarło do mnie, że chodzi o antyfeminizm, a nie antysemityzm :)

Dobre :D

Śr mar 25, 2009 6:48

A ja z kolei teraz zorientowałam się, że argumenty mają być na odparcie zarzutu, a nie poparcie :D

Śr mar 25, 2009 11:59

A ja się nie umiem zdecydować w pyt. 4. Znalazłam dwie niezrozumiałe praktyki i nie wiem o którą Padre pyta. Chyba, że jedna z nich jest tylko dla mnie niezrozumiała? Ale sądząc po przypisach to są obydwie ogólnie niezrozumiałe.

Śr mar 25, 2009 13:59

ja też zastanawiałam się nad dwiema sprawami. Wybrałam jednak tę, która bardziej pokrywa się ze słowami zawartymi w pytaniu PL.

Śr mar 25, 2009 16:06

Halszka - a moze opisać dwie z nadzieją, że sie dostanie po jednym punkcie za każdą :D

Śr mar 25, 2009 19:16

No nie wiem... Możesz zaryzykować. Jak to mówią: "Kto nie ryzykuje... ten w kozie nie siedzi". Ja już "w kozie siedzę", więc na ryzyko nie chcę sobie pozwalać. Napiszę tylko jedno. Mam pewność, że to o to chodzi. Zwłaszcza że mam też pewne wspomnienia. Ale o tym - sza!, bo Padre mnie wezwie na dywanik.

Śr mar 25, 2009 19:22

hehe ja tylko żartowałam - też już postawiłam na jedną z nich. Czy dobrze zobaczymy? Na główną nagrodę i tak już nie mam szans - zresztą i tak mam za małe dzieci żeby jechać ale zdobycie długopisu nadal jest moim marzeniem :)

Śr mar 25, 2009 19:28

A ja utknęłam na pytaniu 1. - nie wiem, na który list się zdecydować, bo znalazłam dwa, których fragmenty nazywane są PnP NT. I co Wy- na czele oczywiście z PL - na to? :D

Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj ->
1) http://spotkania.wiara.pl/Chat
2) http://blog.wiara.pl/aprylka
3) http://picasaweb.google.com/aprylka

Cz mar 26, 2009 8:08
Zobacz profil WWW

Ja bym na Twoim miejscu wybrała ten bardziej znany. Ja od razu wpadłam na to, o który fragment chodzi, a , szczerze mówiąc, o istnieniu drugiego nie wiem. :oops: Który jest bardziej znany? Wystarczy trochę poguglować i sprawdzić frekwencję znalezionych przez Ciebie fragmentów nazwanych PnP. Wniosek nasunie się sam. :)

Cz mar 26, 2009 13:46

Wydawało mi się że akurat do tego pytania nikt nie będzie miał najmniejszych wątpliwości. A tu proszę - niespodziewanka.

Cz mar 26, 2009 15:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1031 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 69  Następna strona