Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
No wiesz, Bog stworzyl kobiete i mezczyzne. Czyli jakby dwie osoby, ktore staja sie jednym cialem, jak sam pisales. O trzech Osobach Boskich, mamy na samym poczatku: Cytuj: 1 Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. 2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami. 3 Wtedy Bóg rzekł: (Logos) Rdz 1,1-3 Zadowolony? I nie, nie oczekuje twoich przewrotnych argumentow ze tak tego nie mozna rozumiec. Mozesz je sobie darowac. I nie obrazaj nas za banialuki, tylko czytaj z dystansem to, co sam wklejasz. Moze zobaczysz absurdy myslowe, ktorych sam nie potrafisz przeskoczyc.
|
N cze 30, 2013 13:56 |
|
|
|
 |
Barnaba
|
arcana85 napisał(a): Barnaba napisał(a): @AArcana WIęc znów ten sam schemat : "spisek tłumaczy"? Żałosne. Żałosny to jest twój wpis. Pokazuje że: 1) nie masz żadnych kontrargumentów : Wiesz Arcana, brak grzeczności to kiepski ekwiwalent za teorie spiskowe i brak argumentów biblijnych - posunięty tak daleko, że potrzebny Ci jest "spisek tłumaczy" by wybronić jakoś te XIX wieczne twierdzenia Waszego 19 letniego założyciela... Cytuj: 2) szesnaście wprost antytrynitarnych wersetów sprawiło, że kopara opadła ci tak nisko, że nie byleś nic w stanie więcej napisać niż to co powyżej :razz Primo: wyraźnie przeceniasz sposób Twojej argumentacji Secundo: to co pisałem już formkowi: nie wystarczy że podana przez Ciebie interpretacja biblijna spełnia podane przez Ciebie wersety - musi być zgodna z CAŁĄ Biblią, a więc i wersetami podanymi przez Twoich adwersarzy O tej kardynalnej zasadzie Świadkowie Jehowy (i w ogóle wszystkie sekty oraz organizacje parasekciarskie) zapominają. Tertio: Przypatrzmy się Twoim "wersetom antytrynitarnym": Cytuj: Mateusza 12:31,32 "Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym
Gdzie tu antytrynitaryzm? Równie dobrze mógłbyś napisać że to werset przeciwko Ojcu ("każdy grzech i bluźnierstwo"...) Cytuj: Mateusza 16:16,17 16 Odpowiedział Szymon Piotr:Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. 17 Na to Jezus mu rzekł:Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Tu chyba się pomyliłeś? Naprawdę chciałeś podać werset wspierajacy trynitaryzm (bo ten właśnie go bardzo silnie wspiera). Cytuj: Cytuj: Mat.24/36A o tym dniu i godzinie nikt nie wie; ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko sam Ojciec
Jana 7:16 "Odpowiedział im Jezus mówiąc: «Moja nauka nie jest moją, lecz Tego, który Mnie posłał." Nareszcie coś mające jaki-taki związek z tematem. Oczywiście, Russell, jako 19 letni samouk, nie mógł wiedzieć że Jezus posiadał dwie niezależne, nierozłączne ale i niezmieszane natury - ludzką i boską. Musiało tak być, by mógł być Pośrednikiem Nowego Przymierza. Jako człowiek oczywiście "nie wiedział" tego wszystkiego. Jest to ta sama prawda, o której pisze św.Paweł w Liście do Filipian w rozdziale 2 czy w Liście do Kolosan 2,9 O Jezusie w Jego biskiej naturze czytamy że "W Nim wszystkie skarby mądrości i wiedzy są ukryte."/Kol 2,3/ więc Twoje rozumienie podanych wersetów jest niezgodne z rozumieniem całej Biblii. Cytuj: Jana 10: 31-37 I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. 32 Odpowiedział im Jezus: «Ukazałem wam wiele dobrych czynów pochodzących od Ojca. Za który z tych czynów chcecie Mnie ukamienować?» 33 Odpowiedzieli Mu Żydzi: «Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga». 34 Odpowiedział im Jezus: «Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście?* 35 Jeżeli [Pismo] nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić - 36 to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: "Bluźnisz", dlatego że powiedziałem: "Jestem Synem Bożym?" 37 Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie! 38 Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu». 39 I znowu starali się Go pojmać, ale On uszedł z ich rąk.
Gdzie tu antytrynitaryzm? Cytuj: Jana 20:17,Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego" j.w. Cytuj: Rzymian 8:17 "Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale." j.w. Cytuj: 1 Koryntian 11:3 Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg. j.w. Wyraźnie nie rozumiesz hierarchii w Biblii - gdybyś chciał rozumieć ten werset nie jako hierarchię posłuszeństwa (a Chrystus na Ziemi był poddany Ojcu - znów odsyłam do Flp 2) tylko jako "hierarchię ważności" to wpadniesz w literalną sprzeczność z wersetem Ga 9,28 Cytuj: 1 Koryntian 15:25-28 Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego*. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich. ŚJ nie rozumieją (tak jak powyżej) czym jest poddanie w Biblii. Dobry władca jest "poddany". Sam Jezus wyłożył tę biblijną teologię władzy duchowej: "(12) A kiedy im umył nogi, przywdział szaty i znów zajął miejsce przy stole, rzekł do nich: Czy rozumiecie, co wam uczyniłem? (13) Wy Mnie nazywacie Nauczycielem i Panem, i dobrze mówicie, bo nim jestem. (14) Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wy powinniście sobie nawzajem umywać nogi. (15) Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem. (16) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Sługa nie jest większy od swego pana ani wysłannik od tego, który go posłał. (17) Wiedząc to, będziecie błogosławieni, gdy według tego czynić będziecie. (18) Nie mówię o was wszystkich. Ja wiem, których wybrałem; lecz trzeba, aby się wypełniło Pismo: Kto ze Mną spożywa chleb, ten podniósł na Mnie swoją piętę. (19) Już teraz, zanim się to stanie, mówię wam, abyście gdy się stanie, uwierzyli, że JA JESTEM. (20) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto przyjmuje tego, którego Ja poślę, Mnie przyjmuje. A kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał." "(...)kto by między wami chciał się stać wielkim, niech będzie sługą waszym. (44) A kto by chciał być pierwszym między wami, niech będzie niewolnikiem wszystkich. (45) Bo i Syn Człowieczy nie przyszedł, aby Mu służono, lecz żeby służyć i dać swoje życie jako okup za wielu."/Mk 10,43b-45/ Cytuj: Galatów 3:20 Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden. No jest jeden. To pierwsza Prawda wiary Koscioła. Cytuj: Jana 10:17,18 Dlatego miłuje Mnie Ojciec, bo Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca. pisałem wyżej o dwu naturach. Cytuj: Filipian 2:5-11 "5 To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie. 6 On, istniejąc w postaci Bożej, [b]nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem," No właśnie! Nie rozumiesz? Jezus na Ziemi był uniżony z własnej woli!Cytuj: Kolosan 1:15-17 "15 On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec(słowa tego brak w oryginale) każdego stworzenia*, 16 bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze*. Wszystko przez Niego (z jego powodu) i dla Niego* zostało stworzone. 17 On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie." Czemu napisałeś iż "wobec" nie ma w oryginale, a nie wspomniałeś że "z jego powodu" nie ma w oryginale ? Takie małe oszustwo? Cytuj: 1 Tym 2:5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,
Tak. Bo tylko osoba boska która sie uniżyła i stała również człowiekiem (ale człowiekiem nie skażonym grzechem) mogła stać się takim Pośrednikiem Przymierza. Nie rozumiesz? Cytuj: Hebr 3:1-4 "1 Dlatego, bracia święci, uczestnicy powołania niebieskiego, zwróćcie uwagę na Apostoła i Arcykapłana naszego wyznania, Jezusa, 2 bo On jest wierny Temu, który Go uczynił, jak i Mojżesz w całym Jego domu. 3 O tyle nawet większej czci godzien jest od Mojżesza, o ile większą cześć od domu ma jego budowniczy. 4 Każdy bowiem dom jest przez kogoś zbudowany, a Tym, który zbudował wszystko, jest Bóg." No, tu już sobie strzeliłeś bramkę  Zrozum te dwa stwierdzenia: "O tyle nawet większej czci godzien jest od Mojżesza, o ile większą cześć od domu ma jego budowniczy""Każdy bowiem dom jest przez kogoś zbudowany, a Tym, który zbudował wszystko, jest Bóg."Jest tu napisane wprost, że 1) Jezus jest "budowniczym" Mojżesza 2) Że budowniczym Mojżesza jest Bóg Masz odwagę wyciągnąć prosty wniosek? I pomyśleć, że dałeś ten fragment jako... "argument antytrynitarny"! Cytuj: Hebr 5:8,9 "A chociaż był Synem, nauczył się posłuszeństwa przez to, co wycierpiał. 9 A gdy wszystko wykonał, stał się sprawcą zbawienia wiecznego dla wszystkich, którzy Go słuchają,"[/color] Gdzie tu antytrynitaryzm? Jak widać Arcana, Twoje "argumenty antytrynitarne" są, delikatnie mówiąc, kiepskie. Aż się prosi zacytować werset z Listu Piotra o tych, którzy "niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę"Mój poprzedni, niewielki (ten zresztą też tylko sygnalizuje sprawy) wpis nie wynika z braku argumentów trynitarnych - raczej z praktyki rozmów z ŚJ -rozmawiałem z Wami 20 lat, póki nie przerzuciłem się na protestantów - z nimi dyskusja przynajmniej jest na argumenty, zaś rozmowa ze ŚJ to jak bić dziecko - jesteście na spalonej pozycji będąc zmuszonymi bronić strasznych bzdur które kiedyś wymyślili Wasi niedouczeni biblijnie i historycznie założyciele dla ratowania przepowiedni końca świata która się nie spełniła (taka była geneza ŚJ). Żerujecie na tym, że wiele osób nie zna Biblii - a wy operujecie gotowymi "listami wersetów" których się uczycie nie za bardzo wnikając w ich prawdziwe znaczenie. Dlatego właśnie podobne dyskusje z ŚJ uważam za absurdalne - chrześcijaństwo bez Trójcy to mniej więcej tyle co nauka o ziemi "wspierana" twierdzeniem o ziemi płaskiej. Kto chce rzetelnie zobaczyć co Pismo (a także co wczesne chrześcjaństwo, słuchające apostołów i ich uczniów) mówiło na ten temat, ma do dyspozycji szereg kompetentnych opracowań biblijnych. Szkoda czasu na dyskusję z wymysłami jakiejś XIX wiecznej sekty. Parę przykładów pozycji dostępnych w Sieci (na życzenie służę wykazami na inne tematy): http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... -chrystusahttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... -stworzonyhttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... anio-michahttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... rojca-witahttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... cow-kocioahttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... setu-j-518http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... yn-w-j-118http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... ego-bostwahttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... pism-cz-iihttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... nitarianiehttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... sama-osobahttp://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... -pism-cz-ihttp://www.apologetyka.katolik.pl/inne- ... smem-witymPolecam też protestancką książkę "Jezus -Biblijna obrona boskości Jezusa" (Josh McDowell) (bywa w sieci)
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
N cze 30, 2013 13:56 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): No wiesz, Bog stworzyl kobiete i mezczyzne. Czyli jakby dwie osoby, ktore staja sie jednym cialem, jak sam pisales. O trzech Osobach Boskich, mamy na samym poczatku: Cytuj: 1 Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. 2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami. 3 Wtedy Bóg rzekł: (Logos) Rdz 1,1-3 Zadowolony? I nie, nie oczekuje twoich przewrotnych argumentow ze tak tego nie mozna rozumiec. Mozesz je sobie darowac. I nie obrazaj nas za banialuki, tylko czytaj z dystansem to, co sam wklejasz. Moze zobaczysz absurdy myslowe, ktorych sam nie potrafisz przeskoczyc. 1 na poczatku Bóg stworzył niebo i ziemię . 2I rozum boży unosił sie nad ziemią 3 wtedy Bóg rzekł: Józek. Co to za wyjasnienie? Gdzie tu mowa trzech osobach boskich.? Jaki Logos? Gdzie ty widzisz Logos .Chyba masz jakes inne wersety i cos ci się pomiesząło. A oto w oryginale ten fragment . בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ והארץ היתה תהו ובהו וחשך על פני תהום ורוח אלהים מרחפת על פני המים ויאמר אלהים יהי אור ויהי אור Wskaz mi gdzie tu mowa o trzech osobach boskich?
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
N cze 30, 2013 16:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus zacznij wreszczie cos sama pisać. Tego co wymyslacie nie mozna zrozumiec poniewaz jesteśmy stworzeni na obraz boży:
(27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: skoro jesteśmy stworzeni na podobuieństwo Boga a bóg jest w tzrech osoobach czyli ludzie tez powinni być trzema osobami ludzkimi będacymi w jedności. Taka hybryda ludzka. trzy glowy w jednym ciele.
A jak do tej pory nikogo takiego nie spotkałem.
No chyba że wy z języka [polskiego wszyscy macie lufy. I prostych zdań nie jesteście w stanie pojąć. Dlatego macie takie zrozumienie. I dla was pierworodny to ktoś kto wszystko robi , jedno to to samo co drugie, jak syn jest podobny do ojca to jest ojcem jednocześnie . Wybacz ale to sa banialuki które z punktu widzenia poprawności języka sa niedopuszczalne. Banialuki to waść prawisz. Żaden człowiek z nikim nie stanowi JEDNOKażda istota ludzka to indywidualność, z własnym kodem genetycznym, cechami, wadami, podobnie jak płatki śniegu. Owszem tworzymy jedność - wspólnotę, zjednoczenie, unię, ale nigdy nie stanowimy z nikim jedno.ŚJ odrzucili Trójcę Świętą, bo odarli Jezusa z boskości a siebie stawili w jednym szeregu z Jezusem, ponoć macie wraz z Nim królować w niebie.
|
Pn lip 01, 2013 8:14 |
|
 |
Barnaba
|
Formek wymyślił sobie że akurat w "trzech osobach" jesteśmy podobni do Boga  Równie dobrze mógłby na tej zasadzie argumentować że np. jesteśmy wszechmocni (no, bo skoro Bóg jest...  ) Tymczasem to podobieństwo ma konkretny wymiar i konkretne ograniczenia - a polega na tym że jako jedyne stworzenia we Wszechświecie jesteśmy - podobnie jak Bóg - osobami. Mimo tego, że podobieństwo nie sięga jedności Trójcy, Bóg pozostawił nam pewien obraz swojego związku osób - tym obrazem jest małżeństwo. Idealne małżeństwo jest opisane w Biblii jako związek osób tak silny, że dwie osoby stają się jednym: Mk 10:8 bt "i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwojgiem, lecz jednym ciałem."Jezus przyszedł (i umarł) właśnie po to, by w tę jedność (o której mówił "Ja i Ojciec jedno jesteśmy."/J 10.30/) wprowadzić ludzi "aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno"/J 17,21a/
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pn lip 01, 2013 11:30 |
|
|
|
 |
arcana85
|
Kael napisał(a): Ktore to fragmenty sa "antytrynitarne"? To moze? Mateusza 16:16,17 Cytuj: 16 Odpowiedział Szymon Piotr:Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. 17 Na to Jezus mu rzekł:Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Szymon mowi ty jestes Syn Boga Zywego, najwieksze bluznierstwo dla Zydow, za ktore Jezus zreszta zostal ukrzyzowany, a Pan Jezus go nie gromi, tylko chwali? 1. Szymon wyraża wiarę że Jezus jest Synem Bożym (nie Bogiem JHWH) zaś Jezus go chwali że mu to objawił właśnie ten JHWH który jest w niebie gdy Jezus jest na ziemi. 2. Największe bluźnierstwo dla Żydów? Udowodnij że największe. 3. Chcieli za to kiedyś zabić Jezusa bo przeniknęła do ich świadomości grecka mitologia: Syn Boga = Bóg. To samo co wydarzyło się dwa stulecia później w chrześcijaństwie. Jak widać historia lubi się powtarzać. 4. Żydzi oficjalnie wysunęli wobec Jezusa trzy zarzuty przed Piłatem. Co innego zarzucali mu na procesie u arcykapłana. A tak naprawdę zabili go za to o czym mówił Kajfasz - bali się o swoje stołki. Więc Jezus nie zginął za to że nazywał się Synem Bożym. Kael napisał(a): Cytuj: Filipian 2:5-11 "5 To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie. 6 On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem," Nie skorzystal ze sposobnosci, bo sie unizyl. Ale Bogiem nie przestal byc. O czym mowi ciag dalszy. No ale jak ktos chce udowodnic, ze nie ma Boga, to w Bibli tez to zdanie znajdzie Cytuj: Filipian 2:6-8 6 On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, NŚ: który chociaż istniał w postaci Bożej, nie brał pod uwagę zagarnięcia, mianowicie tego, żeby być równym Bogu. Vocatio: który w postaci Boga będąc, nie (jako) porywanie uznał - być równo Bogu
Biorąc pod uwagę składnię grecką wers ten przekazuje myśl o tym, że Jezus będąc jeszcze bytem duchowym przed wcieleniem (w postaci Bożej) nawet nie brał pod uwagę (nawet mu przez myśl nie przeszło) by być równym Bogu (a więc by się zbuntować tak jak uczynił to Szatan który zapragnął by być równym Bogu). A wynikało to z jego pokory, uniżenia umysłu i nie szukaniu własnej chwały o których to cechach umysłu Chrystusa Paweł pisał w pierwszych wersach (tych cech zabrakło Szatanowi który porwał się na Boga bo chciał się z nim zrównać).
I wynikiem tego umysłu Chrystusowego było to iż Jezus zgodził się na to by: 7 lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, 8 uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej.
JHWH nie zmuszał swego syna do wcielenia i męczeńskiej śmierci, on "ogołocił samego siebie" - aktem własnej woli zgodził się zrealizować Boskie zamierzenie.
Zaś samo ogołocenie i uniżenie polegało na przybraniu ludzkiej formy - swego rodzaju degradacji z poziomu bytu duchowego obcującego bezpośrednio z Bogiem do człowieka ograniczonego ciałem i fizyką (niższego od aniołów). Kael napisał(a): Cytuj: Kolosan 1:15-17 "15 On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec(słowa tego brak w oryginale) każdego stworzenia*, 16 bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze*. Wszystko przez Niego (z jego powodu) i dla Niego* zostało stworzone. 17 On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie." [/quote] Pomyśl co oznacza słowo pierworodny (zarówno w języku polskim jak i grece ma podobne znaczenie)? W Bibli oznacza to głównie najstarszego syna ojca i pierwszego męskiego potomka u zwierząt. Był więc pierwszym z rodzeństwa. Oczywiście mógł być jedynakiem. Jednak pismo mówi wyraźnie "pierworodny (z czego?) wszelkiego stworzenia" czyli pierwsze stworzenie. Zresztą poprzedzające słowa mówią "obraz niewidzialnego Boga" z czego wynika że: 1. Obraz to nie to samo co sama osoba 2. "niewidzialnego Boga" - no bo "Boga nikt nigdy nie widział a Jezus dał co do niego wyjasnienie" A kolejne słowa mówią że Jezus w bycie przed ludzkim pośredniczyl w stwarzaniu wszystkiego innego. Więc adekwatne są słowa o nim jako "pierworodnym wszelkiego stworzenia". Bóg pierwsze stworzył swego Syna a potem za jego pośrednictwem wszystko inne. Kael napisał(a): To kim jest Jezus Chrystus? Jednorodzony Syn (czyj?), wszystko dla Niego i przez Niego zostalo stworzone, Nie czlowiek, ale i nie Bog? Jakis pod-Bog? No prosze, jakas sensowna definicje SJ? Kto to taki, Kto istnial w postaci Bozej, ale sie unizyl? No widzisz. Podobne refleksje chyba nachodziły teologów w III wieku n.e. Niestety zapomnieli o przekazie biblijnym i stwierdzili że Jezus jest Bogiem Wszechmocnym. Zaś biblia jasno mówi o wyjątkowej pozycji Jezusa - Pierworodny Syn Boga JHWH, pierwsze stworzenie. Za jego pośrednictwem Bóg stworzył wszystko inne. Ten Boży Syn (wśród innych Bożych synów - aniołów) jest bytem duchowym tak jak jego Ojciec czy aniołowie. Bytem odrębnym zarówno od swego Ojca jak i aniołów. Nie ma co tu filozofować. Problem może mieć tylko ten kto myśli w opozycji Bóg- człowiek. Coś co nie jest Bogiem jest człowiekiem, coś co nie jest człowiekiem jest Bogiem. To fałszywe założenie. Kael napisał(a): Cytuj: 4 2 A Jezus wiedząc o wszystkim, co miało na Niego przyjść, wyszedł naprzeciw i rzekł do nich: «Kogo szukacie?» 5 Odpowiedzieli Mu: «Jezusa z Nazaretu». Rzekł do nich Jezus: «Ja jestem». Również i Judasz, który Go wydał, stał między nimi. 6 Skoro więc rzekł do nich: «Ja jestem», cofnęli się i upadli na ziemię3. 7 Powtórnie ich zapytał: «Kogo szukacie?» Oni zaś powiedzieli: «Jezusa z Nazaretu». 8 Jezus odrzekł: «Powiedziałem wam, że Ja jestem. Jeżeli więc Mnie szukacie, pozwólcie tym odejść!» J 18,4-8 Moze wiesz, dlaczego ci, ktorzy mieli Go pojmac padli na ziemie? Spotkales juz gdzies w Biblii slowa "Ja Jestem"? viewtopic.php?f=1&t=24850&start=0Dobrze ci idzie, jeszcze trochę zostało.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pn lip 01, 2013 14:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz arcana85, ten numer ze skladnia i przecinkami, to jakis ulubiony u was. Jest powiedziane wyraznie, ze istnial w postaci Bozej. I istnial przed narodzeniem w postaci ludzkiej. Ty takze istniales przed swoim narodzeniem?
Poza tym, ze RAZ jest mowa o Jezusie jako o pierworodnym, jest takze mowa jako o JEDNORODZONYM. Ten cytat was w ogole nie boli, bo przeciez poza tym, jest mowa o ... pierworodnym.
Wierz w co chcesz. Ale nie jest to koniecznie chrzescijanstwo. I niekoniecznie to wy posiedliscie prawde o skladni i przecinkach, pomijajac istote tekstu.
A my nie wierzymy, ze jest tylko Bog i ludzie; sa jeszcze aniolowie. No i inne rzeczy stworzone "widzialne i niewidzialne". Mam nadzieje, ze o brzytwie Ockhama slyszales?
Ostatnio edytowano Pn lip 01, 2013 14:50 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lip 01, 2013 14:46 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Cytuj: Alus zacznij wreszczie cos sama pisać. Tego co wymyslacie nie mozna zrozumiec poniewaz jesteśmy stworzeni na obraz boży:
(27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: skoro jesteśmy stworzeni na podobuieństwo Boga a bóg jest w tzrech osoobach czyli ludzie tez powinni być trzema osobami ludzkimi będacymi w jedności. Taka hybryda ludzka. trzy glowy w jednym ciele.
A jak do tej pory nikogo takiego nie spotkałem.
No chyba że wy z języka [polskiego wszyscy macie lufy. I prostych zdań nie jesteście w stanie pojąć. Dlatego macie takie zrozumienie. I dla was pierworodny to ktoś kto wszystko robi , jedno to to samo co drugie, jak syn jest podobny do ojca to jest ojcem jednocześnie . Wybacz ale to sa banialuki które z punktu widzenia poprawności języka sa niedopuszczalne. Banialuki to waść prawisz. Żaden człowiek z nikim nie stanowi JEDNONieprawda Jezus mówił że stanowi. Cytuj: Każda istota ludzka to indywidualność, z własnym kodem genetycznym, cechami, wadami, podobnie jak płatki śniegu. Owszem tworzymy jedność - wspólnotę, zjednoczenie, unię, ale nigdy nie stanowimy z nikim jedno. Dokładnie tak jak Bóg ze swoim Synem Cytuj: ŚJ odrzucili Trójcę Świętą, bo odarli Jezusa z boskości a siebie stawili w jednym szeregu z Jezusem, ponoć macie wraz z Nim królować w niebie. Biblia odrzuca Tórjcę Święta. Jezus nie jest bogiem a synem bozym a co do królowania to sam Jezus obiecał to apostołom i swoim uczniom. Wiecej czytaj Biblii mniej opracowań różnej maści wyjasniaczy
|
Pn lip 01, 2013 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Wiecej czytaj Biblii mniej opracowań różnej maści wyjasniaczy Czyli od dzis wyrzucasz Straznice? Nareszcie!
|
Pn lip 01, 2013 14:52 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): Wiesz arcana85, ten numer ze skladnia i przecinkami, to jakis ulubiony u was. Jest powiedziane wyraznie, ze istnial w postaci Bozej. I istnial przed narodzeniem w postaci ludzkiej. Ty takze istniales przed swoim narodzeniem? istniał w postaci bożej .To prawda. Aniłowie tez istnieja w postaci bożej bo sa duchami tak jak Bóg. A co do istnienia w postaci ludzkiej .A gdzie o tym mowa.? Cytuj: Poza tym, ze RAZ jest mowa o Jezusie jako o pierworodnym, jest takze mowa jako o JEDNORODZONYM. Ten cytat was w ogole nie boli, bo przeciez poza tym, jest mowa o ... pierworodnym. Znów pewnie nie potrafisz wyjaśnić co oznacza słowo jednorodzony? Tak jak nie potrafiłes wyjasnic znaczenia słowa pierworodny. A pieroworodny to po prostu pierwszy .Wedlu słownika oczywisćie . To co według ciebie oznacza słowo jednorodzony? Wierz w co chcesz. Ale nie jest to koniecznie chrzescijanstwo. I niekoniecznie to wy posiedliscie prawde o skladni i przecinkach, pomijajac istote tekstu.
|
Pn lip 01, 2013 14:53 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): formek1 napisał(a): Wiecej czytaj Biblii mniej opracowań różnej maści wyjasniaczy Czyli od dzis wyrzucasz Straznice? Nareszcie! Kael .Dzisiaj strażnice sa w necie nie potzreba ich nawet mieć żeby czytać. A Biblie czytam codzienie stąd wiem że to co wymyslacie jest niebibjine. I nie tzreba byc ŚJ i czytac strażnic żeby to wiedzieć . Po prostu . Kiedys ciemnej masie mozna było wmówic wszystko .dzisiaj kiedy nawet czegos nie wiemy w internecie mozna znależc wszystko . Nawet definicje słowa pierworodny. Stad tłumaczenie że oznacza ono kogos kto wszystko zrobił jest bez sensu . I im bardziej ktos sie przy tym upiera tym bardziej jest niewiarygodny i fanatyczny. A powtarzanie w kółko jak mantry :trójca jest w biblii ,trójca jest w biblii ,czyściec jest w biblii to żenada. To dogmat i tyle .I wystarczy sie do tego przyznać i sprawa jest załatwiona. jedni wierza w świete krowy , inni w Allaha jeszcze inni w trójce . Ale tamci pierwsi przynajmniej nie wymyslaja że jest o krowach czy Allahu w Biblii . I jakos nie mają z tym problemów. Słyszałes kiedys aby ktos dyskutował na temat czy krowa jest świeta? Nie . Bo jaki to ma sens.
|
Pn lip 01, 2013 15:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Kael napisał(a): Wiesz arcana85, ten numer ze skladnia i przecinkami, to jakis ulubiony u was. Jest powiedziane wyraznie, ze istnial w postaci Bozej. I istnial przed narodzeniem w postaci ludzkiej. Ty takze istniales przed swoim narodzeniem? istniał w postaci bożej .To prawda. Aniłowie tez istnieja w postaci bożej bo sa duchami tak jak Bóg. A co do istnienia w postaci ludzkiej .A gdzie o tym mowa.? Sam sie zlapales na przecinki, a raczej ich brak Cytuj: I istnial, przed narodzeniem w postaci ludzkiej Zanim narodzil sie jako czlowiek. Teraz jasne? Cytuj: Cytuj: Poza tym, ze RAZ jest mowa o Jezusie jako o pierworodnym, jest takze mowa jako o JEDNORODZONYM. Ten cytat was w ogole nie boli, bo przeciez poza tym, jest mowa o ... pierworodnym. Znów pewnie nie potrafisz wyjaśnić co oznacza słowo jednorodzony? Tak jak nie potrafiłes wyjasnic znaczenia słowa pierworodny. A pieroworodny to po prostu pierwszy .Wedlu słownika oczywisćie . To co według ciebie oznacza słowo jednorodzony? Ojciec ma jedynego Syna Zrodzonego z Boga, czyli bedacego Bogiem. Syn zrodzony z czlowieka, jest (tylko) czlowiekiem. Zaraz mozemy zaczac dyskusje o poczeciu Jezusa, przy ktorym to poczeciu aniol mowil wyraznie: Cytuj: Anioł Jej odpowiedział: «Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. Lk 1,35 Ale lepiej stworzyc byt posredni miedzy Bogiem a czlowiekiem, niz przyznac po prostu, ze Bog jest Trojca. Jak reszta chrzescijan. Brzytwa Ockhama widac nie dziala. A cytaty kolego sie zaznacza. Nie kradnie i udaje, ze sam na to wpadles. I formek1, nie rozpedzaj sie. Niestety dla was i o Trojcy sw i o czyscu jest w Biblii. I Biblia nawet o SJ pisze (choc nie ma takiego slowa w Biblii) Cytuj: 26 9 Idź do tego ludu i powiedz: Usłyszycie dobrze, ale nie zrozumiecie, i dobrze będziecie widzieć, a nie zobaczycie. 27 Bo otępiało serce tego ludu. Usłyszeli niechętnie i zamknęli oczy, aby przypadkiem nie zobaczyli oczami i uszami nie usłyszeli, i nie zrozumieli sercem, i nie nawrócili się, i abym ich nie uleczył. Dz 28,26-27
|
Pn lip 01, 2013 15:11 |
|
 |
arcana85
|
Barnaba napisał(a): arcana85 napisał(a): Barnaba napisał(a): @AArcana WIęc znów ten sam schemat : "spisek tłumaczy"? Żałosne. Żałosny to jest twój wpis. Pokazuje że: 1) nie masz żadnych kontrargumentów : Wiesz Arcana, brak grzeczności Ty to potrafisz człowieka rozbawić do łez. Brak grzeczności przejawiłeś ty: 1. Używając słowa "żałosne" 2. Zbywając etykietką argumenty rozmówcy. Barnaba napisał(a): za teorie spiskowe i brak argumentów biblijnych Brak argumentów biblijnych jest twoim problemem. Zaś nie odniesienie się do argumentów drugiej strony, tylko przypięcie do nich łatki i wyśmianie to są chwyty erystyczne gdy brak argumentów. I to jest manipulacja panie Barnaba.Barnaba napisał(a): wybronić jakoś te XIX wieczne twierdzenia Waszego 19 letniego założyciela... Rozumiem że tobie trudno znaleźć argumenty na wybronienie tez waszego założyciela, pogańskiego cesarza... Barnaba napisał(a): nie wystarczy że podana przez Ciebie interpretacja biblijna spełnia podane przez Ciebie wersety - musi być zgodna z CAŁĄ Biblią, a więc i wersetami podanymi przez Twoich adwersarzy Święte słowa! Szkoda że Kościół Katolicki tak nie postępuje. Większość jego nauk jest oparta na wersetach wyrwanych zarówno z wąskiego jak i szerokiego (cała Biblia) kontekstu. Prosty przykład: na jednym wersecie w którym Jezus oddaje pod opiekę swoją matkę swojemu uczniowi zbudowano 5 dogmatów, nie mówiąc już o rozbuchanym kulcie maryjnym. Tak że dobrze gdyby twój kościół się stosował do tego co napisałeś. Barnaba napisał(a): Cytuj: Mateusza 12:31,32 "Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym
Gdzie tu antytrynitaryzm? Równie dobrze mógłbyś napisać że to werset przeciwko Ojcu ("każdy grzech i bluźnierstwo"...) No podobno hypostatsis są niesamowicie równe... Barnaba napisał(a): Cytuj: Cytuj: Mat.24/36A o tym dniu i godzinie nikt nie wie; ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko sam Ojciec
Jana 7:16 "Odpowiedział im Jezus mówiąc: «Moja nauka nie jest moją, lecz Tego, który Mnie posłał." Nareszcie coś mające jaki-taki związek z tematem. Oczywiście, Russell, jako 19 letni samouk, nie mógł wiedzieć że Jezus posiadał dwie niezależne, nierozłączne ale i niezmieszane natury - ludzką i boską. Musiało tak być, by mógł być Pośrednikiem Nowego Przymierza. Jako człowiek oczywiście "nie wiedział" tego wszystkiego. Jest to ta sama prawda, o której pisze św.Paweł w Liście do Filipian w rozdziale 2 czy w Liście do Kolosan 2,9 O Jezusie w Jego biskiej naturze czytamy że "W Nim wszystkie skarby mądrości i wiedzy są ukryte."/Kol 2,3/ więc Twoje rozumienie podanych wersetów jest niezgodne z rozumieniem całej Biblii. Chyba sam sobie nie zdajesz sprawy do jak wielu konstruktów teologiczno-filozoficznych musiałeś się odnieść by wykonać tą gimnastykę myślową. 1. "Jezus posiadał dwie niezależne, nierozłączne ale i niezmieszane natury - ludzką i boską." - Spróbuj to udowodnić biblijnie. Gdzie jest napisane że Jezus posiada dwie natury, niezależne i nierozłączne? A i jeszcze niezmieszane? 2. "Musiało tak być, by mógł być Pośrednikiem Nowego Przymierza." - fałszywe wynikanie. Udowodnij że ta teza wynika z twojej pierwszej tezy. 3. Jezus jako Bóg wiedział ale jako człowiek nie wiedział? W jaki sposób? bardzo przewrotne to tłumaczenie. Może ty wyjaśnisz ta zagadkę bo klerycy jakoś nie dali sobie rady: viewtopic.php?f=46&t=21147&hilit=%C5%9Bwiadomo%C5%9B%C4%87+chrze%C5%9BcijanBarnaba napisał(a): Cytuj: Jana 10: 31-37 I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. 32 Odpowiedział im Jezus: «Ukazałem wam wiele dobrych czynów pochodzących od Ojca. Za który z tych czynów chcecie Mnie ukamienować?» 33 Odpowiedzieli Mu Żydzi: «Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga». 34 Odpowiedział im Jezus: «Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście?* 35 Jeżeli [Pismo] nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić - 36 to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: "Bluźnisz", dlatego że powiedziałem: "Jestem Synem Bożym?" 37 Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie! 38 Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu». 39 I znowu starali się Go pojmać, ale On uszedł z ich rąk.
Gdzie tu antytrynitaryzm? Cytuj: Jana 20:17,Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego" j.w. Cytuj: Rzymian 8:17 "Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale." j.w. Nie widzisz? Poszukaj w tym wątku było juz to omawiane. Podpowiem ci. Skoro Jezus mówi że nie wstąpił jeszcze do "Boga mego i Boga waszego" a mówi o tym samym Bogu to oznacza że JHWH jest dla niego bogiem a nie jest on tym samym Bogiem. Barnaba napisał(a): Cytuj: 1 Koryntian 11:3 Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg. j.w. Wyraźnie nie rozumiesz hierarchii w Biblii - gdybyś chciał rozumieć ten werset nie jako hierarchię posłuszeństwa (a Chrystus na Ziemi był poddany Ojcu - znów odsyłam do Flp 2) tylko jako "hierarchię ważności" to wpadniesz w literalną sprzeczność z wersetem Ga 9,28 1. Chyba ty nie rozumiesz tego wersetu. Kobieta jest podporządkowana mężowi, mężczyna Chrystusowi a Chrystus Bogu. Czytaj całość. A może uważasz że kobieta jest tak "podporządkowana" że aż "równa" w sprawowaniu władzy w rodzinie. Niech żyją feministki!  Niestety wtedy istniał patriarchat. 2. Nie może tu chodzić o poddaństwo Jezusa gdy był na ziemi bo.... Słowa te spisano wiele lat po wniebowstąpieniu gdy Jezus był już w niebie. Wers ten opisuje uniwersalną zasadę zwierzchnictwa. Jezus w niebie jest podporządkowany Bogu.3. Ga 9,28? Jeśli chodzi o list do Galatów to ma on tylko 6 rozdziałów. Barnaba napisał(a): Cytuj: 1 Koryntian 15:25-28 Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego*. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich. ŚJ nie rozumieją (tak jak powyżej) czym jest poddanie w Biblii. No właśnie widać że katolicy nie rozumieją j.w. Barnaba napisał(a): Dobry władca jest "poddany". Sam Jezus wyłożył tę biblijną teologię władzy duchowej: "(12) A kiedy im umył nogi, przywdział szaty i znów zajął miejsce przy stole, rzekł do nich: Czy rozumiecie, co wam uczyniłem? (13) Wy Mnie nazywacie Nauczycielem i Panem, i dobrze mówicie, bo nim jestem. (14) Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wy powinniście sobie nawzajem umywać nogi. (15) Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem. (16) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Sługa nie jest większy od swego pana ani wysłannik od tego, który go posłał. (17) Wiedząc to, będziecie błogosławieni, gdy według tego czynić będziecie. (18) Nie mówię o was wszystkich. Ja wiem, których wybrałem; lecz trzeba, aby się wypełniło Pismo: Kto ze Mną spożywa chleb, ten podniósł na Mnie swoją piętę. (19) Już teraz, zanim się to stanie, mówię wam, abyście gdy się stanie, uwierzyli, że JA JESTEM. (20) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto przyjmuje tego, którego Ja poślę, Mnie przyjmuje. A kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał."
"(...)kto by między wami chciał się stać wielkim, niech będzie sługą waszym. (44) A kto by chciał być pierwszym między wami, niech będzie niewolnikiem wszystkich. (45) Bo i Syn Człowieczy nie przyszedł, aby Mu służono, lecz żeby służyć i dać swoje życie jako okup za wielu."/Mk 10,43b-45/ Błędne uproszczenie. Zasada zwierzchnictwa to co innego a tu Jezus wykłada uczniom jakimi mają być pasterzami: nie panoszącymi się nad trzodą, nie wyniosłymi, nie uważającymi się za lepszą klasę (księża powinni to poczytać). Jezus jak sam im mówi dął im przykład jak mają postępować ale nie niweluje to że jest on głową zboru chrześcijańskiego i pod względem poddaństwa apostołowie są mu podporządkowani. Poza tym Jezus mówi: Sługa nie jest większy od swego pana ani wysłannik od tego, który go posłał. Uczniowie Jezusa nie są więksi od niego, zaś Jezus nie jest większy od tego który go posłał. Ale jak wynika z relacji Jezus-apostołowie także nie równy. Barnaba napisał(a): Cytuj: Galatów 3:20 Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden. No jest jeden. To pierwsza Prawda wiary Koscioła. Tylko że szkoda, że Kościół pozbawił Boga osobowości. viewtopic.php?f=46&t=21147&hilit=%C5%9Bwiadomo%C5%9B%C4%87+chrze%C5%9Bcijan&start=105Barnaba napisał(a): Cytuj: Kolosan 1:15-17 "15 On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec(słowa tego brak w oryginale) każdego stworzenia*, 16 bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze*. Wszystko przez Niego (z jego powodu) i dla Niego* zostało stworzone. 17 On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie." Czemu napisałeś iż "wobec" nie ma w oryginale, a nie wspomniałeś że "z jego powodu" nie ma w oryginale ? Takie małe oszustwo? No jasne, tłumaczy BT  "spisek tłumaczy" Zobacz do interlinii Vocatio i przypisu do tych słów to się dowiesz dlaczego umiesciłem je jako komentarz w (). Barnaba napisał(a): Cytuj: 1 Tym 2:5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,
Tak. Bo tylko osoba boska która sie uniżyła i stała również człowiekiem (ale człowiekiem nie skażonym grzechem) mogła stać się takim Pośrednikiem Przymierza. Nie rozumiesz? Nie rozumiesz że "osoby boskie" (hypostasis) wymyślili filozofowie w III/IV wieku n.e. i nie mają nic wspólnego z Biblią? Barnaba napisał(a): Cytuj: Hebr 3:1-4 "1 Dlatego, bracia święci, uczestnicy powołania niebieskiego, zwróćcie uwagę na Apostoła i Arcykapłana naszego wyznania, Jezusa, 2 bo On jest wierny Temu, który Go uczynił, jak i Mojżesz w całym Jego domu. 3 O tyle nawet większej czci godzien jest od Mojżesza, o ile większą cześć od domu ma jego budowniczy. 4 Każdy bowiem dom jest przez kogoś zbudowany, a Tym, który zbudował wszystko, jest Bóg." No, tu już sobie strzeliłeś bramkę  Zrozum te dwa stwierdzenia: "O tyle nawet większej czci godzien jest od Mojżesza, o ile większą cześć od domu ma jego budowniczy""Każdy bowiem dom jest przez kogoś zbudowany, a Tym, który zbudował wszystko, jest Bóg."Jest tu napisane wprost, że 1) Jezus jest "budowniczym" Mojżesza 2) Że budowniczym Mojżesza jest Bóg Masz odwagę wyciągnąć prosty wniosek? "Jezusa, bo On jest wierny Temu, który Go uczynił."a Tym, który zbudował wszystko, jest BógTu jest napisane że 1) Jezusa uczynił ten któremu on jest wierny, co samo w sobie powinno ci dać do myślenia, oraz 2) tym który wszystko zbudował jest Bóg. Masz odwagę wyciągnąć prosty wniosek?  Pozostały twój potok obelg pominę milczeniem bo nie będę zniżał się do tego poziomu. Barnaba napisał(a): chrześcijaństwo bez Trójcy to mniej więcej tyle co nauka o ziemi "wspierana" twierdzeniem o ziemi płaskiej.
Właśnie to jest niesamowite z historycznego punktu widzenia, że fałszywa doktryna zmyślona trzy wieki po Chrystusie stała się wyznacznikiem chrześcijaństwa.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pn lip 01, 2013 15:56 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): [ A co do istnienia w postaci ludzkiej .A gdzie o tym mowa.?[ Sam sie zlapales na przecinki, a raczej ich brak I istnial, przed narodzeniem w postaci ludzkiej Zanim narodzil sie jako czlowiek. Teraz jasne? Jasne .Z tym ze to jest zgodne z resztą Biblii a pójscie do nieba zaraz po smierci jest sprzeczne z innym wersetami, które mówia o tym że poszedł po 40 dniach. Cytuj: Poza tym, ze RAZ jest mowa o Jezusie jako o pierworodnym, jest takze mowa jako o JEDNORODZONYM. Ten cytat was w ogole nie boli, bo przeciez poza tym, jest mowa o ... pierworodnym. Znów pewnie nie potrafisz wyjaśnić co oznacza słowo jednorodzony? Tak jak nie potrafiłes wyjasnic znaczenia słowa pierworodny. A pieroworodny to po prostu pierwszy .Wedlu słownika oczywisćie .
To co według ciebie oznacza słowo jednorodzony? Ojciec ma jedynego Syna Zrodzonego z Boga, czyli bedacego Bogiem. Nieprawda. Bóg nikogo nie rodzi. I nie ma jedynego syna ale ma wielu synów.Biblia o tym jasno mówi. (2) Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały(6) Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan też poszedł z nimi. (Ks. Hioba 1:6, Biblia Tysiąclecia) I nawet Szatan tez z nimi był. Cytuj: Syn zrodzony z czlowieka, jest (tylko) czlowiekiem. Zaraz mozemy zaczac dyskusje o poczeciu Jezusa, przy ktorym to poczeciu aniol mowil wyraznie: Anioł Jej odpowiedział: «Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. Lk 1,35 Nie mówimy o jezusie na ziemi tylko o znaczeniu słowa jednorodzony. A co to słowo oznacza w Biblii? hebr 11:7 (17) Przez wiarę Abraham przyniósł na ofiarę Izaaka, gdy był wystawiony na próbę, i ofiarował jednorodzonego, on, który otrzymał obietnicę, A więc Izaak był jednorodzonym synem. Dlaczego ? Bo tak jak Jezus był jedynym synem objetym pewnymi wzgledami. Greckie słowo μονογενής oznacza według słowników: pojedyńczo urodzony, jedyny,jedynak ,jedyny w swoim rodzaju. A wiec jednorodzony moze być zarównio człowiek sdz (34) kai hlqen iefqae eis masshfa eis ton oikon autou kai idou h qugathr autou exeporeueto eis apanthsin autou en tumpanois kai corois kai auth monogenhs autw agaphth kai ouk estin autw plhn auths uios h qugathr hbr 11:17 pistei prosenhnocen abraam ton isaak peirazomenov kai ton monogenh proseferen o tav epaggeliav anadexamenov I jednorodzony może byc też Jezus w niebie jako Logos o którym jest mowa w Jana. (14) kai o logov sarx egeneto kai eskhnwsen en hmin kai eyeasameya thn doxan autou doxan wv monogenouv para patrov plhrhv caritov kai alhyeiav Uzyte słowo jednirodzony jest identyczne w kazdym prztypadku Cytuj: Ale lepiej stworzyc byt posredni miedzy Bogiem a czlowiekiem, niz przyznac po prostu, ze Bog jest Trojca. Jak reszta chrzescijan. Jakby było tym w biblii to na pewno bym przyznał.. Cytuj: I formek1, nie rozpedzaj sie. Niestety dla was i o Trojcy sw i o czyscu jest w Biblii. I Biblia nawet o SJ pisze (choc nie ma takiego slowa w Biblii) Jakiego slowa nie ma? Żartujesz?
|
Pn lip 01, 2013 17:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nieprawda Jezus mówił że stanowi. Czym dowodził, że jest Bogiem. Cytuj: Dokładnie tak jak Bóg ze swoim Synem Masz rację - Bóg Ojciec ze swoim Synem Bogiem Jezusem stanowią jedno. Cytuj: Biblia odrzuca Tórjcę Święta. Dokładnie to Biblia w wersji SJ. Cytuj: Jezus nie jest bogiem a synem bozym a co do królowania to sam Jezus obiecał to apostołom i swoim uczniom Poza ŚJ wszyscy wyznawcy chrześcijanie wierzą w Boga Chrystusa. ŚJ w liczbie 144 tys zaliczają w poczet apostołów czy uczniów? Przez 100 lat zmarło już więcej ŚJ niż owe wydumane 144 tys....będziecie wybierać przez losowanie kto z was będzie królował nad pozostałą ludzkością?
|
Pn lip 01, 2013 17:29 |
|
|
|